Postuar më parë nga
EuroStar1
Pre e zemërimit të ekstremistëve në Greqi, është bërë këtë herë arti dhe artistët. Regjisori dhe aktori shqiptar Laert Vasili me shfaqjen e tij të Corpus Chris, ka ngjallur reagimin e fanatikëve të zemëruar, që u mblodhën jashtë teatrit Hitrio në Athinë për të protestuar, duke kërcënuar me parulla të tilla si "Shqiptar, këtu do të bëhet varri yt!" apo "Një është drejtuesi, Jezusi i Nazaretit dhe jo Antikrishti çifut!".
Rreth 30 njerëz, me imazhet e shenjtorëve në krahë, në mesin e të cilëve priftërinj dhe anëtarë të ekstremit të djathtë “Agimi i Artë” me flamuj grekë në duart e tyre dhe duke kënduar himnin kombëtar, u mblodhën të enjten nga pasditja deri në mbrëmje para teatrit Hitrio në Athinë, me qëllimin për të ndaluar shfaqjen e Laert Vasilit dhe grupit të tij Corpus Christ, duke e quajtur atë blasfemi. Anëtarët e organizatave të krishtera dhe anëtarë të "Agimit të Artë" thanë se pjesa sulmon personin e Krishtit dhe prek ndjenjat fetare.
Protestuesit u mblodhën para teatrit, pasi Gjykata shfuqizoi kërkesën e tyre që shfaqja të konsiderohet si blasfemi. Në gjykatë regjisori mbrojti punën e tij duke argumentuar se ajo nuk fyen askënd. Në hyrje të teatrit skuadrat e policisë u përballën me protestuesit, të cilët kërkonin nga policia të heqë posterat e shfaqjes dhe të mos lejojë dhënien e saj, ndërkohë që artistët ishin bllokuar brenda ambienteve të teatrit.
Dionisis Makris botues i një gazete të Kishës tha: "Ne jemi kundër kësaj shfaqje, sepse ofendon Jezu Krishtin. Askush nuk mund të pretendojë që nëpërmjet artit të tij të përqeshë dhe të fyejë fenë tonë. Nëse kjo do të bëhej me Muhamedin, reagimi do të ishte shumë më i fortë. Kërkojmë që të mos realizohet kurrë ky projekt".
Nga ana e tij, drejtori i shfaqjes, artisti shqiptar, Laert Vasili argumenton se "qëllimi i shfaqjes është vetëm të nxjerrë në pah nevojën e shoqërisë, për një lider të përjetshëm", dhe i fton ata të shohin punën e tij për të zbuluar nëse ka në të vërtetë fyerje për një fetar. Vasili tregon se shfaqja ka të bëjë me jetën e një fëmije, Joshua, që nga lindja e tij, vitet e shkollës, ku ai zgjidhet si lider nga një grup njerëzish, të cilët nuk janë homoseksualë. "Në projekt ka një pasazh nga Ungjilli i Mateut, i cili lexohet pastër. "Kjo është një vepër arti dhe jo një libër historie. Shfaqet në një teatër privat, ku vjen për të parë vetëm kushdo që dëshiron", shton regjisori.
Ndërkohë që shfaqja ishte anuluar më herët për disa arsye teknike dhe është shtyrë për më 11 tetor, protestuesit premtuan se do të jenë para teatrit edhe të enjten e ardhshme, së bashku me batalionet e sulmit të "Agimit të Artë".
Krijoni Kontakt