illyrianboyful; te marrim shprehjen legjendare te popujve Nodik...e cila kuptohet vetem me shqipen e vjeter ekurresesi me gjuhen letrare e sidomos gjenerata e re mundet te korrigjjoje vetem teksete shkollore e kurrsesi nuk ka sot mundesi te deshifroje shkrimet e vjetra , tek unë ne fshtin tim, deri ne moshen 20 vjeçare nuk kam patur fare rrymë elektrike...vetem me llampa petroli(gaz-fitilaça lexoja Kadaren..lol !
Prandaj, kur thëmë se, skitët nga ana e veriut me emrin shkencor =indo-europiane sherbyen si ndermjetsues të gjuhës tek ne se, asnjëhere nuk pati lidhje populli yni direkte as me sumeret e as me indianet.. do ishte absurde ky mendim... Kurse pellazget te kthyer tek ne nga jugu( enjejtes degê skite ose EV13) sherbyen vetem si ndermjetsues më herët se skitet por sollen forma tjera gjuhesore sumeriane; baba, nana, motra etj....kurse skitet shperndajten fjalë shqipe tonat dhe te ukrainasve edhe deri ne Skandinavi e veri te Anglis...kurse berthama autoktone shiptare mbeti e veçanta, ajo si para 8000 apo 12 000 vitesh
EV13.....(edhepse testi êshtê i vogel, vetem 5 persona dhane keto analiza nga Shqiperia e 15 nga Kosova pak eshte...e pranoj..por...duhet vete ne ti bejmi keto analiza, njehere s'kemi kpuca per femijet qe paraqiten para miloina shikuesve me kpuca e me shputa... e lëre më për teste ADN dna...)...prandaj ne ende mirremi me Heziodin derisa tjeret ecin me shkencen...
Ku e pata fjalen se më tmerruan ato skena te stadionit mbremë...
Te marrim shprehjen =
TUATADANAI= nga skandinavet... fjali gjënë kuptimin vetem me shqipen dhe aty kemi njê fjalë ukrainase...e perseris; ukrainasit nuk e njohin veten si sllavë...por skit, te vetmit trashegimtar te kesaj dege...mos i ngatrro me sllavet e jugut koti... !
Qe se si spjegohet "
tuatadana"....që eshte e thjeshtë...njësoj si edhe emri =
tûàreg="aty à nxehtë= rexh=apo regj= fjalê e vjeter si regjia e lekures, do thote; =aty ku regjet= bënë nxehtë shumë/ THAHET, teret...lëkura....deshmi sepse skitet arrijten nê tëre afriken veriore por, permes rremit te tyre Berber qe e perhapen ne tere afriken...
=Tû-ÂTA-DIT-Â= "tek àtà atje asht dita= tek ata pouj atje në veri kû mbretnon dita e gjatë= si e dini, dita zgjate atje nê veri 6 muaj, dhe me siguri njerzit e asaj kohes se burimi i ditës nga atje e i ka rrenjet....shumë e tjeshtë...(Dan=ditë nga ukrainasit, por edhe ata thonë; "tû"=atje...e kemi edhe ne fjalen e perbere nga dy rroke; kétû=k'tû=tû apo atje, aty ...ndajfolje vendit tek skitet e ukraines ... tek ata ke toponimin "krrsh"=shkëmbë, qyteti nê Liban nga Bibla "sidon" ne relitet është "zidon"=mure, murator; ndertimi i mureve kolosale nga këta skitet...etj..ne sot mund te themi si te dojmi eshte gjuhe
"indo-europiane" por ne realitet asgjë nuk tregon ky term por shihe realitetin ...
Uploaded with
ImageShack.us
Krijoni Kontakt