Tani e ka rradhen Siria, sa keq!
E mori lumi dhe lindjen e mesme. Po mire, po kur ta pushtojne dhe Sirine si do i behet hallit, a do te quhet clirim apo pushtim. Meqe ra fjala ketu e kam nje shqetesim.
Kjo puna e Irakut ishte Pushtim apo Clirim?
Tani e ka rradhen Siria, sa keq!
E mori lumi dhe lindjen e mesme. Po mire, po kur ta pushtojne dhe Sirine si do i behet hallit, a do te quhet clirim apo pushtim. Meqe ra fjala ketu e kam nje shqetesim.
Kjo puna e Irakut ishte Pushtim apo Clirim?
Edhe mua me kish marre malli mace, megjithate kur therras "O njerez" kam pershtypjen se e kam me te gjithe.
- Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.
- Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
po s'e diti peshku e di Zoti vetė.
Pershendetje,
Ka ca gjera te cilat njeriu i thjeshte (nuk e kam fjalen ketu per njeriun qe i mungon intelekti por per ate qe ne pergjithesi eshte i afte te kuptoje ate qe luhet rreth tij) nuk mund t'i kuptoje. Shkaku eshte se misteri apo veli me te cilin ato mbulohen eshte aq perfekt saqe as ata te cilet e kane projektuar nuk jane ne gjendje te ruajne koherencen.
Keshtu psh, NE nuk mund t'i kuptojme pretekstet dhe shkaqet e kesaj luftes se fundit. Thjesht mund te aludojme dhe te shpresojme. Dhe Qeveria jone mund t'ia lejoje luksin vetes qe te pozicionohetro ose kunder.
Lufta dhe paqja jetojne me njera tjetren dhe rruga drejt paqes eshte vete paqja. Te gjithe ne gabohemi teksa mendojme se lufta eshte ajo qe te con drejt paqes. Vetem paqja eshte nje qellim ne vetvete. Por te jesh pacifist sot, duhet te ringjallesh me mijra Gandi.
Nejse, personalisht mendoj se nje superfuqie si SHB.A-te, i takon te marre dhe vendime te tilla, qofshin keto ne emer te humanizmit apo dhe te egos se saj pas daljes nga politika izolacioniste.
Sa per Europen, dikush e tha shume bukur lart, se ajo Evrope qe e ka kundershtuar, eshte pjesa "e plakur" e kontinentit te vjeter.
Jam e bindur se nje ere e re ka per te filluar ne procesin pas luftes. Europa na ka pasur kaq shume afer dhe kaq shume larg ne Shqiptareve. Nuk eshte rasti per te treguar nacionalizem por e drejta e nej vendi eshte me e forte dhe se vete ndergjegja njerezore. Pastaj, dihet qe Europianet, fjale kane dhe me shume jane per te prishur se per te ndrequr pune, sidomos per ne shqiptaret.
Sa per njerezit qe vriten, nuk di cte them. Me vjen shume keq, por, ne jeten e perjetshme te nje kombi ata jane si pika e ujit ne det. Me vjen keq gjithashtu se atje po perseritet e njejta situate si ne Shqiperine e 90-es. Po digjet gjithcka madje dhe Biblioteka Kombetare.
Por, me e rendesishme per ne Shqiptaret eshet ajo qe ndodh ketu. Ne ende nuk po e kuptojme sa te paperfillur jemi nga vete politikanet tane e jo me te pretendojme per mbeshtetje nga jashte. Ejani ne Shqiperi dhe shihni se ku ka shkuar dinjiteti i shqiptarit ketu. Nje Pseudo parlament, pseudo inlektuale, deputete te veshur me instiktet kafsherore, mungese serioziteti ne maksimum, lufte e hapur klanesh, vrasje cdi dite e me shume, karrige rrotulluese qe perfundojne ne te ndenjurat e vetem nej grupi te caktuar njerezish.
Ah, mjere ne per veten.
Tingujt e heshtjes sė mendimeve te pathėna
perplasen nė detin e renkimit pamor,
Lotet e kuq gjurmėt keqaz mbulojnė
U mpiksėn tingujt, ngrirja filloi
Heshtja ime u trishtua...
Ajo Evropa e vjeter eshte pjese e perbere nga njerez te cilet te pakten kane mundesine por mbi te gjitha guximin qe t'i thone JO dickaje qe shkon kunder interesave por edhe ndergjegjies se tyre morale. Dhe pikerisht sepse eshte pjesa e plakur e kontinentit te vjeter duhet degjuar dhe ndjekur sepse e ka gjykimin me te pjekur por mbi te gjitha eshte po kjo pjese e cila ka perjetuar ne menyren me tragjike luftrat qe ka shkaktuar vete dhe ne shtepine e vet.
Duke hequr menjane kete personifikimin e mesiperm, eshte per te thene se kjo pjesa e plakur mundet vertet te jete pjese e "rudhur" por te pakten ka akoma nje dinjitet dhe nje nder dhe nuk mban akoma ere te keqe... Nuk eshte katandisur si servilet qe te ndjekin si m... pas kepuces. Sidoqofte m... nuk ka faj sepse ashtu i ra fati ; te pakten te kete ultesine e gjendies se vet dhe te mos vije duke mbajtur fjalime morale mbi te tjeret.
"Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"
Perpara se te fillonte lufta, argumenti kunder luftes ishte:
"Amerikanet luften e bejne jo per te cliruar Irakun por per ta pushtuar ate!"
Lufta u be, gjithe bota e pa se si irakianet i priten trupat amerikane si clirimtare. Nga 90% kunder luftes ne Angli, Itali e France, mendimi i opinionit publik levizi ne 60% pro luftes dhe 40% kunder, gati nje dyfishim i atyre qe e mbeshtesnin luften.
Por cfare qendrimi mbajne "pacifistet" per Irakun e pasluftes?
Tani qe argumenti kunder luftes eshte i pavlefshem, keta njerez kerkojne qe OKB te jete lojtari kryesor ne Irakun e pas luftes. 3 jave me pare, te njejtat turma bertisnin neper rruge qe OKB ti thote JO BUSHIT dhe JO LUFTES, bile presidente e burra shtetesh betoheshin se nuk do te lejonin qe OKB ti jepte legjitimitet nje "lufte ilegjitime" sic e quanin ata.
Tani jemi 4 jave qe nga fillimi i luftes dhe Shirak merr ne telefon Bush, sheshet jane zbrazur e protestat jane rralluar, dhe ata qe nuk besonin ne luften, besojne se kane te drejten moral te "bejne paqen" ne Irak. Po si mund te marrin pjese keto vende ne nje "fitore ilegjitime" ne Irak?! A nuk eshte kjo kunder moralit te tyre pacifist?
Eshte teper qesharake tek shikon qe ata popuj qe i kane sjelle gjemat me te medha qe ka pare njerezimi deri me sot, dalin ne mbrojtje te paqes. Eshte po aq qesharake teksa populli i vetem qe ka paguar me gjak lirine e popujve si Franca e Gjermania, te vihet sot pas 60 vjetesh nen akuzen e "prishjes se paqes" ne Lindjen e Mesme. Paqja u prish ne Lindjen e Mesme pasi u rrezua nje diktator dhe bashke me te u rrezuan te gjitha borxhet e te gjitha kontratat qe keto vende kishin me kete rregjim.
Nuk mund te besh me faj Shirak, Shroder apo Putin me faj se mbrojten interesat e tyre ekonomike ne Irak, po njerezit ne rruget e vendeve te tyre valle cfare mbrojten? Teksa Shirak e Shroder i shtuan piket e popullaritetit te tyre ne rradhet e popullsise, ata ia arriten me nje sukses te frikshem qe te ndezin ne SHBA ndjenja gjenuine anti-franceze dhe anti-gjermane ne rradhet e popullit amerikan.
Pra francezet mbrojten "moralin" e tyre, por humben miqesine 60 vjecare me SHBA-ne. Sa per popullin Irakian, Franca dhe Gjermania jane ato vende "qe mbeshteten Sadam Husein".
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
Argumenti eshte shume qesharak ashtusi dhe femijnor por sado te diskutosh - diskutim "si bari me kalin" - prape se prapi rivijme tek argumenti i Korese se Veriut : "Pse kjo Amerike kaq paqesore, qe hiqet si ēlirimtaria e popujve te shtypur, nuk merr mundin te ēliroje Korene e Veriut pasi dhe kjo eshte duke vuajtur nje diktature, dhe per me shume, qe perfaqeson nje rrezik shume me te theksuar se ai i ish-Irakut? Ose pse nuk perpiqet te cliroje vendet afrikane, duke filluar nga diktatura e Mugabe-se ne Zimbabwe? "
Ju lutem ketyre qorave pro-amerikane te me kthejne nje pergjigje per keto pyetje kaq te thjeshta - jo per te me mbushur mendjen mua, por vetem per te treguar cektesine e tyre.
Chirac-u vertet e morri ne telefon "pistoleron" Bush, e morri se ai nuk eshte budalla, eshte pushtetar me mend te cilit i behet vone per interesat e popullit te vet, packa se ne kete menyre, apo me ate te kundershtimit, fiton edhe popullaritet. Pastaj dihet, sidomos ne Amerike, se jane interesat egoiste te individeve qe sjellin kontributin e tyre ne zhvillimin dhe perparimin e shoqerise globale.
Interesat qe Franca kishte ne Irak nuk mund t'i zvendeconte alleanca e mundeshme per rrezimin e Sadamit, kjo eshte dhe arsyeja kryesore perse Franca ju kundervu nderhyrjes amerikane. E njejta gje dhe per Gjermanine. Nuk mund te gjej asnje mbiemer cilesor FYES (ofendues : hajvan, gomar, kerriē...) te posaēem per tja ngjitur si nofke atij qe beson se keto te fundit u kundervune per arsye paqesore apo morale, edhe pse morali luan patjeter nje rol ne kete ēeshtje veēse shume te vogel.
Protestat dhe marshimet mbaruan! Shume e vertete. Po pse?
Ne radhe te pare sepse e keqja u be e vajti, dhe ne radhe te dute sepse historia - e kaluara - nuk fut ne llogari asnje te keqije apo arsye sado e pamoralshme te jete kjo, pikerisht per arsye se duhet vazhduar me te ardhmen, duhet jetuar. Po te ishte ndryshe nga cthashe me lart, atehere njerezit duhet te ishin rrugeve ne marshime per cka ndodhi ne Evrope per gjate Luftes se Dyte Boterore me tabela kunder Hitlerit apo Mussolinit.
He, apo jo?!
Pastaj kujt i plasi mender b... se populli Irakian vlereson si pro-Sadam - gje qe s'eshte e vertete - Francen dhe Gjermanine!? Ju prish gjiza ketyre popujve se irakianet i konsiderojne si tradhetare a ku e di une se cfare...
Sa per merzine midis popujve perendimore mos u beni merak se qeverite ndrohen dhe njerezit nuk i bien fyellit ne nje vrime... po te qe ashtu Gjermania me Izraelin nuk duhet ta kishin emrin e njera tjetres ne hartat e tyre, apo Shqiperia me Greqine. Pra kjo ndjenja amerikane anti-franko_gjermane nuk eshte gje tjeter pervec se nje lajke e momentit.
Megjithate eshte vetem FILLIMI dhe eshte shume shpejt te flasim... per konsideraten madheshtore te popullit irakian ndaj amerikaneve.
Koha do te flase.
"Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"
a ka mundesi ta perserisesh dhe nje here? por pak me qarte.Postuar mė parė nga shpirtIfshehur
E mira e forumit eshte, qe gjithsecili, mund te hapi nje teme me vete dhe te diskutoje ate qe ka ne koke dhe ate qe i pelqen.
Kjo tema ishte keshtu:
Cilat jane aresyet (psikologjike) qe populli amerikan te MOS e pranoje luften, edhe pse ajo eshte e lidhur pozitivisht me interesat e tij.
Pra e pare ngushte ne natyren e brendeshme te njeriut ne ate qe Hobbit thote:
"Edhe pse nga ana e qyteterimit, e shkences, e teknologjise, e dijetareve bota ka ecur me hapa gjigante, njeriu nga ana e tij e brendshme ka ngelur (fatkeqsisht) i njejti....
me te njetat pasione, deshira, lakmi, pushtet, interesa, intriga, etje per para dhe influece...."
Une e kam te qarte qe ne bote, pra edhe ne US, ka njeres qe shohin jashte gardhit te shtepise se tyre, dhe qe vene interesat e turmes, mbi interesat e veta, por keta jane heronjte, dhe ata nuk hasen ne cdo moment.
Une e kisha fjalen per njerezit e zakonshem qe edhe pse mund te flasim me fjale te bukura e sllogane, ne momentin kur i cenohet nje therrime e interesit te tyre, bejne te pamunduren per ta mbrojtur ate.
Dhe po e perserism jo pa qellim kam dashur ta shikoj nga kendveshtrimi i atyre qe jetojne ne US, e bindur qe ata qe jetojne ne Europe ose diku tjeter, mund te kishin nje opinion tjeter.
I falenderoj te gjithe ata qe me kane kuptuar dhe kane dhene (dhe do japin) mendimet e tyre teper te vlefshme ne lidhje me temen.
Patjeter, ornament
Pra mendimi im eshte qe njerezit , nga natyra e tyre jane egoiste ne thelb. Ata ( ne pergjithesi, flas, sepse ka dhe perjashtime) shikojne ne fund te fundit interesin e ngushte vetiak. Sigurisht qe te gjithe kane parime, cfare eshte e mire dhe cfare eshte e keqe ne kete bote, por kur vjen puna qe preken interesat e ngushta, parimet fillojne dhe shkrihen.
Kete me ka mesuar jeta mua. Ndoshta ma ka mesuar gabim, nuk e di, ndoshta dikujt tjeter ia ka mesuar ndryshe.
Tani te vijme tek tema. Une nuk kisha per qellim te trajtoja interesat e shteteve, por te individeve dhe jo te gjithe individeve, por te atyre qe jane ne US.
Pse doja ta beja kete?
Sepse interesat e tyre (per mendimin tim gjithmone) jane te lidhura me luften dhe une mendoj qe perfundimi me sukses i luftes do ndikoje pozitivisht ne ekonomine amerikane.
Cudia ime ishte kjo: Si ndodh qe amerikanet dalin jashte vetes se tyre dhe protestojne kunder luftes me nje kohe qe nga ana tjeter i bezdis ne kulm rritja e cmimit te karburantit(nuk po i permend te tjerat)?
Ndersa, individet qe jetojne ne Europe, kane interesa te tjera e kane si te thuash "me larg" vetes se tyre luften dhe mund te gjykojne nisur nga parimet.
Disa nga pjesmarresit ne teme, e kane kuptuar pikerisht ate qe une kam dashur te shtjelloj, dhe kane dhene pergjigje dhe argumete bindese. Disa te tjere, e kane ngaterruar me interesat e shteteve, qe jo gjithmone perputhen teresisht me interest e individeve.
Shpresoj te kem qene me e qarte kesaj rradhe, gjithsesi, jam gati per cdo sqarim tjeter.
Ji Vetvetja!
Shpirt i fshehur, cilin parim shkeli SHBA dhe cilin parim mbrojti Europa?
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
Une asgjekundi nuk kam thene qe SHBA ka shkelur parimet dhe Europa i ka mbrojtur ato.
Une nuk e gjykoj keshtu luften. Per mua luftrat ne pergjithesi jane po aq te tmerrshme sa dhe te pashmangeshme.
.... Te pashmangeshme. Ato behen atehere kur perplasja e interesave nuk mund te zgjidhet me mjet tjeter vec luftes.
Persa i perket luftes ne fjale, une e shikoj si nje rezultat i prekjes se interesave te SHBA, dhe nuk po i perseris me, cilave interesa, sepse jane thene e sterthene. Pra fillojne me ekonomike dhe mbarojne me sociale (mbrojtja nga terrorizmi).
Per mua qe jetoj ne Amerike, nese do vija ne peshore te mirat dhe te keqiat e kesaj lufte, peshorja do anonte nga ana e te mirave.
Te keqiat e luftes jane: - njerezit qe do vriteshin ne Irak (nga te dyja palet) dhe shkaterrimet qe mund te ndodhnin atje. Kaq.
Te mirat e saj jane:- nje ngritje e ekonomise Amerikane dhe lufte kunder terrorizmit.
Per ata qe jetojne ne Europe "peshorja" do peshonte ndryshe
Te keqiat e luftes do ishin po ato me siper, por "te mirat" e luftes nuk do ishin te njejta, perkundrazi.
Per mua shkelja e te drejtave te irakeneve, per vetevendosje, nuk ekziston si aresye. Ata kane qene nen nje diktature te eger dhe une e di dhe nuk kam harruar cfare eshte diktatura.
A e pate cfare ndodhi atje pas luftes? A i pate vjedhjet dhe shkatarrimet deri edhe te monumenteve te kultures nga populli? A nuk ju ngjanin me ato qe ndodhen ne vendin tone? Eshte pikerisht personaliteti i shtypur dhe i deformuar i njeriut, nen diktature. Nuk e kisha menduar qe diktaturat pjellin dhe shkaktojne deformime kaq te ngjashme dhe unike ne te gjithe boten.
Asnjeri nga ne nuk e kundershton nderhyrjen e Amerikaneve ne Kosove, sepse e kishim afer dhe i dinim vuajtjet e popullit kosovar. Pse ka njerez qe e kundershtojne nderhyrjen kunder diktatures se Sadamit? Ndoshta dikush do thote qe ne Kosove ishin 2 naciolitete te ndryshme, por edhe ne irak jane 3 naciolitete te ndryshme, dhe 2 nga ato shtypen nga i treti.
Per sa i perket qendrimit te Europes, gjykuar perseri, nga prekja e interesave te saj, per mua ishte krejt normal.
Si perfundim, mendoj qe lufta eshte nje e keqe e domosdoshme nga e cila duhet te nxirren sa me shume perfitime.
Ji Vetvetja!
Krijoni Kontakt