Postuar mė parė nga
dardajan
Nuk jam dakort me ty Beno, po tė jap disa shėmbuj;
1- Po marrim domaten e modifikuar OGM e cila qėndron gjithmon e kuqe dhe nuk kalbet kurrė, e di pse ? Sepse i kanė hequr nė spiralen e ADN-sė enzimėn qė shpėrbėn domaten. Kjo enzimė bėn tė mundur kalbjen e domates kur vlerat e saj ushqimore janė nė nivele shumė tė ulėta. Vetė proēesi i kalbjes ėshtė njė proēes natyror qė na tregon se ai frut nuk mund tė haet mė dhe se ėshtė pa vlera ushqimore pasi janė tjetėrsuar. Ndėrsa kur ne hamė njė domate OGM qė ajo tė tretet duhet qė atė enzimė ta prodhojė trupi ynė, pra shtohet puna e pankreasit, dhe gjėndrave tė tjera qė marrin pjesė nė proēesin e tretjes ushqimore.
Ndėrsa kur hamė njė domate natyrale jo OGM proēesi i tretjes aktivizohet nga vetė enzimet e domates duke kursyer enzimet tona.
2-ADN-ja ėshtė vertet si njė spirale por kur ti heq diēka dhe shton diēka tjetėr nuk prodhohen mė tė gjitha substancat e mėparshme. Shėmbull
ADN-ja funksionon nė kėtė mėnyrė ;
Po shkruaj njė emėr psh, Arbensevėntingullukanaltmadhni.....etj
Nė shkronjat e mėsipėrme kemi kėto fjalė arben/bensevėn/sevėntin/tingull/llukan/ulluk/kanal/naltmadhni....etj
Kur organizmi kėrkon informacion pėr fjalėn Arben ADN-ja hapet vetėm tek fjala Arben e cila kopjohet dhe ēohet aty ku prodhohet produkti me fjalėn Arben.
Kur kėrkon fjalėn tingull hapet vetėm atje ku ėshtė kjo fjalė dhe kopjon informacionin qė pėrmban kjo fjalė dhe prodhon atė tingull.
Kur kėrkon fjalėn sevėntin bėn tė njėjtėn gjė qė thamė mė parė, dhe imagjinojmė qė fjala sevėntin do tė thotė se kjo pemė do bojė gjithmon 70 kokrra fruta. Tani unė dua qė tė bėj 80 kokrra dhe e heq fjalėn sevėntin dhe vė fjalėn eightin nė mėnyrė qė tė prodhojė 80 kokrra dhe mendoj se kam bėrė njė shpikje shumė tė madhe sepse kam shtuar prodhimin vetėm duke ndryshuar ADN. Por c'farė ndodh le ta shohim mė poshtė.
Arbeneightingullukanaltmadhni dhe kemi ;
Arben/beneight/ eightin/tingull/llukan/ulluk/kanal/naltmadhni..etj Pra ne vėrtet prodhuam 80 kokrra por humbėm njė kod qė quhej bensevėn, dhe fituam njė tė ri qė quhet beneight ajo qė prodhonte bensevėn tani nė OGM nuk prodhohet mė. Ai mund tė jetė njė kod pėr sistemin imunitar, mund tė jetė njė informacion pėr ngjyrėn e frutit, apo pėr madhėsinė e tij etj.... Ndėrsa kodi i ri beneight nuk e dimė se ēfarė prodhon. Ose le tė themi qė bensevėn ėshtė supėrmod nė fsh ndėrsa beneigh nuk ėshtė asgjė, pėr ne por mund tė jetė edhe ai dikush.
Ky ishte njė shėmbull i thjeshtė por kur kėto heqje dhe zėvėndėsime janė nė qėndėr tė ADN-sė kodet qė humbasim apo qė transoformohen janė tė shumta.
Shėmbull real nga pėrvoja ime.
Unė kėtu nė Itali kam njė baēe tė vogėl ku gjatė verės mbjell perime zarzavate tė ndryshme, para 3 vjetėsh mendova tė mbjell Lule dielli dhe ashtu bėra bleva nė treg 12 rrėnjė tė mbira pra tė rritura rreth 20-30cm dhe i mbolla. I vadita dhe u kujdesa gjithė verėn bashkė me domatet e kastravecat etj... Me thėn tė drejtėn u rritėn shumė si nė gjatėsi dhe si lule e cila arriti edhe 40 cm diametėr, biles ishte plot me kokrra tė mėdhaja tė zeza, por disa rrėnjė i kishin edhe me lara. Mė nė fund i preva i nxora tė gjitha farat dhe u ula ti qėroja pėr ti provuar. Hė do thuash ti si ishin, ēfar tė them or ben ishin bosh nuk kishin asgjė brėnda vetėm ajėr, ishte komplet lėvorja por pa tul brėnda, mbeta i habitur, si ka mundėsi thash duket kėshtu e bukur dhe origjinale por i mungon thelbi, i mungon fara. E pra ishte njė OGM ata kishin bėrė tė mundur qė njė bimė tė bėnte disa lule dhe ti rriste, qė zakonisht bėjnė vetėm njė lule nė majė, por nuk e kishin kuptuar se kishin bėrė njė lėmsh tė madh, kur fara nuk brėnda brum, mė rrofshin lulet mua, dhe lėvozhgat e farave.
Kėtu ka ndodhur ajo qė tė shpjegova pak mė lart me emrat. Do ti kėrkoj njė dit fotot se nuk po i gjej dot dhe do ti nis pėr kuriozitet qė ti shofėsh.
Kurse komshiu im sivjet mbolli lakra brukseli u rritėn deri nė 1 metėr por asnjė kokėrr lakėr nuk doli.
Nė shqipėri ka disa vite qė preshi pa u shkulur ende ėshtė me krimba, pikėrisht se ėshtė modifikuar dicka qė ka tė bėjė me imunitetin e bimės etj....
Besoj se tani je pak mė i qartė apo jo.
Krijoni Kontakt