Close
Faqja 5 prej 18 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 171
    Love all, but trust a few Maska e angmokio
    Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar mė parė nga violativo Lexo Postimin
    Zoteri i nderuar ! Shqiperia e 1944-tres , nuk krahasohet ne asnje pikpamje me Gjermanine e 1944-tres ! Shqiperia e 1990-tes , krahasohet me Sllovenine vetem nga struktura e ekonomise (industri+bujqesi+fuqi punetore e specializuar) , krahasim aty-aty , por nuk krahasohet nga te tjerat sic jane aleatet gjeostrategjike si dhe "armiqte" gjeostrategjike dhe "elitat" drejtuese !

Nuk tha njeri qe feja myslymane eshte shkaku i ketyre fenomeneve negative shqiptare ! Ndersa Turku historikisht , gjate perandosirse oesmane , i la trojet shqiptare qellimisht te pa zhvilluara ! Pozicionin gjeografik te Shqiperise , turku e perdori vetem per qellime ushtarake dhe kurre per krijimin e nje ure te shkembimit tregetar dhe politik me perendimin ! Per kete turku perdori te gjitha kanalet Venedike apo ortodokso bizantine ! Shqiperia deri ne 1944-tren dhe jo me ne kohen e turkut , ishte vend teresisht malor dhe mocalor ! Mundesia e saj per te perparuar ishte krijimi i qendrave tregtare nderkombetare dhe zejtareve pasi vete nuk prodhonte dot produkte bujqesore se i mungonte toka ! Por qe te beheshe i tille duhet te zoteroje flote tregetare apo te lejoheshe te ngrije nje te tille ! Turku e pengoi me te gjitha menyrat kete fenomen dhe proces !

Turku madje , u be aleat edhe me Patriarkanen lidhur me ndalimin e kultivimit dhe mesimit te gjuhes shqipe ...! etj. etj. Te gjithe keta faktore nuk kishin si te mos ndikonin ne zhvillimin , jo pak por 6 shekullor te trojeve shqiptare ! Nderkohe qe pjesa tjeter e Ballkanit , u be pjese e marreveshjeve te zhvillimit me krishterimin !

Shqiptaret nuk jane popull dembel , aq me pak popull i trashe ! Shqiptaret , pjesa e malesise sidomos veriu , kane probleme me jeten komunitare dhe qytetase , per shkak te vete historise , por jane prape gen inteligjent ! Arsimimin , nuk ke si ua kerkon shqiptareve sepse askush nuk i la ! Beogradi serb e ka universitetin e tij 800 vjecar , sepse keshtu bente marreveshjet Turku ! Kjo nuk ishte "merite" serbe , por politika turke me bizantinet !

Ti as sot nuk ke aleat pan shqiptar ! Te gjithe qe jane ne tavolinen e pokerit luajne per interesa te tyre dhe ashtu si Turku , i perdorin tokat dhe interesat shqiptare per placke tregu ...! Kjo eshte arsyeja edhe e instalimit te qeveritareve te shitur , perkrahjes se tyre ne te zezat qe i bejne Shqiperise dhe mbajtjes se tyre me propogande dhe me lek !

Nejse se e bera terkuze nga qe ky fenomen nuk mundet te permblidhet me dy rreshta ! Po e le pergjysem .... pa pretenduar qe te me kuptosh !
    Sigurisht qe nuk te kuptoj.

Nese une flas se si Shqiptaret duhet te harrojne te shkuaren e te shikojne perpara ti akoma merresh me Turkun.

Eshte nje film i bukur Holliwudian ''Martesa ime Greke'' besoj se e ke pare. Gjyshja e nuses per cdo problem qe ndodhte ne jeten e saj fajesonte Turkun edhe pse jetonte ne USA. Edhe njehere kur u lag nga uji , bertiti Turqit e kane fajin.
    "And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-01-2012
    Vendndodhja
    Rrefugjat ne vendin tim ...
    Postime
    991
    Citim Postuar mė parė nga angmokio Lexo Postimin
    Sigurisht qe nuk te kuptoj.

Nese une flas se si Shqiptaret duhet te harrojne te shkuaren e te shikojne perpara ti akoma merresh me Turkun.

Eshte nje film i bukur Holliwudian ''Martesa ime Greke'' besoj se e ke pare. Gjyshja e nuses per cdo problem qe ndodhte ne jeten e saj fajesonte Turkun edhe pse jetonte ne USA. Edhe njehere kur u lag nga uji , bertiti Turqit e kane fajin.
    I nderuar zoteri ! Per kete kendveshtrim tendin une jam dakort se keshtu duhet te ndodhe ...! Por nuk duhet te harrojme qe individi e terheq si nje "barre" qofte edhe ne nenndergjegje historine familjare te tij ! E njejta gje eshte per popujt qe jane shumatore individesh ! Prandaj flasim per kulture , zakone , doke , tradite , pervoje etj.etj.

Shqiptaret , per shkak te atyre qe te thashe me siper , kane ardhur nje popullsi e paket ne numer dhe keshtu lehtesisht e percashme dhe fuqi te vockel ! Pse si kujton ti , se kane harxhuar plumba per te na vrare , ashtu kot ? Plumba ka leshuar edhe ndarja fetare apo rrymat fetare qe drejtohen nga qendra antishqiptare ....!

Por qe ne duhet te shikojme perpara ketu ti ke shume te drejte ! Por qe te marresh vesh se ku po shkon "perpara" , duhet te dish nga vjen ! Dhe ti nuk mu duke shume indiferent per nga vjen ....... por mu duke ose i disinformuar ose jo realist ! Arsyen e kesaj "mungese realizmi" nuk jam ne "gjendje" ta lexoj nga keto pak rreshta !

Qe ti te mendosh per "zhvillimin e bisnesit tend familjar" , duhet doemos te konsiderosh cfare te la babai dhe ta mireadministrosh ate ! Po e shkaterrove dhe shperdorove , mos pyet njeri , se ta garantoj une disfaten tende !
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga violativo : 12-10-2012 mė 03:59

Love all, but trust a few Maska e angmokio
    Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    I nderuar zoteri ! Per kete kendveshtrim tendin une jam dakort se keshtu duhet te ndodhe ...! Por nuk duhet te harrojme qe individi e terheq si nje "barre" qofte edhe ne nenndergjegje historine familjare te tij ! E njejta gje eshte per popujt qe jane shumatore individesh ! Prandaj flasim per kulture , zakone , doke , tradite , pervoje etj.etj.

Shqiptaret , per shkak te atyre qe te thashe me siper , kane ardhur nje popullsi e paket ne numer dhe keshtu lehtesisht e percashme dhe fuqi te vockel ! Pse si kujton ti , se kane harxhuar plumba per te na vrare , ashtu kot ?

Por qe ne duhet te shikojme perpara ketu ti ke shume te drejte ! Por qe te marresh vesh se ku po shkon "perpara" , duhet te dish nga vjen ! Dhe ti nuk mu duke shume indiferent per nga vjen ....... por mu duke ose i disinformuar ose jo realist ! Arsyen e kesaj "mungese realizmi" nuk jam ne "gjendje" ta lexoj nga keto pak rreshta !

Qe ti te mendosh per "zhvillimin e bisnesit tend familjar" , duhet doemos te konsiderosh cfare te la babai dhe ta mireadministrosh ate ! Po e shkaterrove dhe shperdorove , mos pyet njeri , se ta garantoj une disfaten tende !
    Jam dakort me idene qe njeriu duhet te ruaje kulturen, traditat zakonet dhe historine. Por pyetja eshte c'fare kulture duhet te ruajme? C'fare historie te ruajme? C'fare traditash te ruajme? C'fare zakonesh te ruajme?

Shume bukur qe e preke pozicionin gjeografik te Shqiperise, pikerisht prej ketij pozicioni gjeografik ne Shqiptaret jemi popull unik ne bote ku cdo fshat (jo me qytet) ka traditat dhe zakonet e tija qe dikush i pelqen e dikush i perbuz. Ne tallemi ne gjuhen e disa anetareve ne forum edhe pse flasin Shqip por ne nuk i kuptojme.
    100 vitet e fundit bota ka pesuar nje zhvillim te jashtezakonshem dhe jemi deshmitar qe shume prej zakoneve qe kemi pasur prej disa dekadash sot nese i praktikon te quajne fanatik ose akoma me keq mund te te fusin ne burg sepse bien ndesh me ligjet e shtetit aktual.

Une mendoj se edhe ne familjet tona kemi zakone dhe tradita te mira por dhe te keqija , nese une mendoj se disa zakone nuk jane te pershtashme per femijte e mi sigurisht qe nuk do i praktikoj edhe nese babai im ka qene i fiksuar pas tyre.

Si perfundim edhe pse jam Musliman e deklaroj hapur qe disa politika te Perandorise Osmane ndaj Shqiperise kane qene absurde dhe aspak te drejta. Megjithate nuk mendoj se ka qene e qellimshme se sa joprioritare per politikat e Perandorise ku mendonte se investimet e saj diku tjeter mund te ishin me te favorshme.
    "And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-01-2012
    Vendndodhja
    Postime
    991
    Citim Postuar mė parė nga angmokio Lexo Postimin
    Jam dakort me idene qe njeriu duhet te ruaje kulturen, traditat zakonet dhe historine. Por pyetja eshte c'fare kulture duhet te ruajme? C'fare historie te ruajme? C'fare traditash te ruajme? C'fare zakonesh te ruajme?

Shume bukur qe e preke pozicionin gjeografik te Shqiperise, pikerisht prej ketij pozicioni gjeografik ne Shqiptaret jemi popull unik ne bote ku cdo fshat (jo me qytet) ka traditat dhe zakonet e tija qe dikush i pelqen e dikush i perbuz. Ne tallemi ne gjuhen e disa anetareve ne forum edhe pse flasin Shqip por ne nuk i kuptojme.
    100 vitet e fundit bota ka pesuar nje zhvillim te jashtezakonshem dhe jemi deshmitar qe shume prej zakoneve qe kemi pasur prej disa dekadash sot nese i praktikon te quajne fanatik ose akoma me keq mund te te fusin ne burg sepse bien ndesh me ligjet e shtetit aktual.

Une mendoj se edhe ne familjet tona kemi zakone dhe tradita te mira por dhe te keqija , nese une mendoj se disa zakone nuk jane te pershtashme per femijte e mi sigurisht qe nuk do i praktikoj edhe nese babai im ka qene i fiksuar pas tyre.

Si perfundim edhe pse jam Musliman e deklaroj hapur qe disa politika te Perandorise Osmane ndaj Shqiperise kane qene absurde dhe aspak te drejta. Megjithate nuk mendoj se ka qene e qellimshme se sa joprioritare per politikat e Perandorise ku mendonte se investimet e saj diku tjeter mund te ishin me te favorshme.
    Edhe nje here miku im ! T'i marrim gjerat me radhe ! Traditat dhe zakonet , te permbledhura si pjese e PERVOJES , jane pjese shume e rendesishme e nje populli ! Ti e di shume mire qe shqiptaret jane nje popull krenar , "koke me vehte" , sic kane tradita shume te mira por dhe pervoje shume te paket ne disa drejtime ! Tek pervoja e paket une do te vija se pari , pervojen e tyre per te administruar nje shoqeri te gjere , nepermjet organizimit kolektiv , qe eshte shteti i tyre ! Kjo ka ardhur se ne disa shekuj shqiptaret jane privuar nga shteti i tyre , pasi ishin nen pushtim ! Kjo duam apo nuk duam eshte mungese pervoje ! Perkunder mungeses se shtetit , si karshillek ndaj pushtetit te pushtuesit , shqiptaret zhvilluan ne baze te tradites , "ligjet lokale" dhe organizimin fisnor apo bajraktar , pa prishur "demokracine" e brendeshme te lokaliteteve ! Por kaq !
    Tani kjo pervoje shekullore , do te behet doemos pengese per unifkimin ...! Koha e Partise se Punes , ne territorin e Shqiperise Londineze i shkaterroi keto pervoja negative dhe populli ishte gati per te krijuar shtetin modern , qofte edhe ne stilin perendimor ! Kjo nuk ndodhi sepse investime antishqiptare ne mase e sulmuan eger Shqiperine dhe goditjen ia dhane mu ne maje te kokes ! Por nje arritje e madhe nuk ndryshoi , heterogjeniteti i qyteteve tani nuk eshte asnje lloj problemi , dhe pavaresisht "shqetesimeve" njerezit po bashkejetojne pavaresisht se vijne nga lokalitete dhe fise te ndryshme !

Sa i perket "gjuhes qe nuk kuptohet" , ketu je duke genjyer ! Arsyen e di ti ! Por nuk ka shqiptar , ne asnje cep te trojeve etnike qe kane mbetur , qe nuk arrin te kuptohet me njeri tjetrin ! Une i kam bredhur te gjitha keto troje edhe ne zona te thella malore !
    Ndersa ceshtja e gjuhes , eshte nje pike shume e rendesishme , ku antishqiptarizmi ka hedhur shume fonde dhe ka vene ne sherbim te gjithe ata te shitur ne gjirin tone ! Kjo nuk eshte ndonje gje e re po te mendosh qe jo larg por dhe para 70 vjeteve Turku te varte ne litar , greku te therrte dhe te helmonte po te gjente nje liber shqip ! Qarqet antishqiptare , duke gjetur sherbetore te tyre brenda nesh , dhe duke shfrytezuar njerezit tane injorante dhe lokaliste (ate qe te thashe me siper) kane ndermarre nje sulm te eger mediatik dhe me provokime aktive per te goditur "gjuhen zyrtare shqipe" dhe rrjedhimisht per te futur percarjen midis shqiptareve ! Kjo zhurme e ndyre rreth ketyre "shqetesimeve" investohet me pare te madhe , prandaj ti ke sot kete "opinion" !

Kur fola per "trashegimine e babait" fola per mire administrim te saj , qe do te thote qe pjeset negative qe pengojne , te hiqen , ndersa pjeset e mira te nxiten dhe rriten ! Ky eshte kusht i suksesit ! Si te pyet ēifuti kur do te te bleje nje shtepi -"Ta ka bere babi apo e ke bere vete ?" ? Po e ke bere vete , nuk ta blen , sepse dihet qe cmimi do te jete real !

Pse je myslyman , me nder qofsh ! Nuk ka asnje lloj problemi , te pakten per mua ! Por po te ndjehesh shqiptar , hajde bujrum te vrasim mendjen se si mundet te behet me mire Shqiperia ! Sa per Perandorine Osmane , une mendoj se gjerat nuk jane vetem kaq te thjeshta , vetem dobi ekonomike apo politike ! Sepse jam dakort qe kursen parane per ta investuar ne Mal te Zi dhe jo ne Shqiperi , por nuk ke perse shpenzon parane per te vrare dhe shfarosur shqiptare !?!?!? Me kupton ? Cili eshte problemi i kesaj enigme , nuk ta them dot me siguri !

Megjitheate , une jam i mendimit qe ne fajin duhet ta kerkojme tek vetja ! Sa me pare ta gjejme aq me mire do te jete per ne ! Kjo eshte arsyeja e debatit tim me ty ! Une nuk paguhem nga ndokush qe harxhoj kete kohe ! sepse per shqiptarine nuk shpenzon askush 1 qindarke , pervec nesh si individe ! Por e ndjej se duhet te mirekuptohemi me njeri tjetrin si kusht paraprak per prosperitetin e te gjitheve bashke !
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga violativo : 12-10-2012 mė 05:56

i/e regjistruar Maska e Diella1
    Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    SKENDERBEU , ne krye te shqiptareve , sepse ishsin te gjitha fiset shqiptare qe i dhane bese dhe aleance , mbrojti trojet e te pareve ! Kete e tregon qarte simbolika e tij qe perdori ne prezantimin e figures se tij ! Ketu kam parasysh Kapelen , Mburojen , vulen dhe Flamurin ! DHIA mbi koken e tij eshte dhia qe ushqeu ZOJSIN ! E ke degjuar shprehjen shqip "Te mban maje kokes "? Ja keshtu eshte prova sade ! Mos t'i hyjme pastaj rozetave te perkrenares , apo simbolikes se Shqiponjes dy krereshe qe rilindi nga "Zjarri" fusha e kuqe e flamurit !

Skenderbeu kishte aq dije per kohen , sa ndoshta nuk kishte vete Papa i Romes ! Harruat qe kishte bere arsimin me te mire ne Kostandinopoje ? Dhe Kostandinopoja ate kohe kishte dijen edhe te lindjes edhe te perendimit !!!!!

Sa i perket Kristianizmit , Ushtria Shqiptare , apo me sakte me thene populli shqiptar (sepse bijte e tij ishin) , me ne krye Gjergj Kastriotin Skenderbeun , i kerkoi si aleate , por askush dhe asnjehere nuk iu pergjigjen "miqte" kristiane ! Dhe Skenderbeu ishte me shume fihure popullore tek iluministet europiane se sa tek oborret mbretrore apo tek Vatikani ! Ata ia kishin me hile popullit shqiptar dhe vete Skenderbeut ! Me shume i ka kerkuar alenace sulltani se sa vemjet qe ai i mbrojti !

Eshte e hidhur historia , por ja qe kjo eshte ! Sa per fene e shqiptareve , eshte diskutim shume i gjate ! Ne nenndergjegjen e cdo shqiptari fle dija e lashte , keshtu qe eshte shume e veshtire qe mashtrues te tille si Vatikani apo Patriarkana apo kalifati , te mundet ta bejne skllav te verber !

Sikur ta linin , pikerisht keto te treja fete , kete komb te lire ne rrugen e tij , vete qytetrimi europian do te kishte sot tjeter shkalle zhvillimi ! Nuk jemi aq te paditur sa ta quajme veten kristiane , ortodoks apo muslimane !!!!! Gjuha shqipe e demonstron kete ! Ajo ka thelbin e dijes se ndritur dhe te lashte , te kohes se lavdise se njerezimit dhe nuk eshte "spektatore" si judaizmi qe krijoi tre fete ! Por eshte vete i zoti i dijes !

Nuk po i hyj argumentit te fese ne kete pike, se mbase s'eshte forumi i duhur, por kete qe kam nenvizuar dua t'i pergjigjem. Cfare njohje kerkoni me shume more burre, perse beheni keshtu bukeshkale - ku shkuan 300 000 shqiptare pas vdekjes se Skenderbeut, ku u strehuan, ata jane akoma atje e nuk e nderrojne identitetin e tyre, edhe vete familja e Skenderbeut akoma jeton ne pallatin qe i dha Mbreti i Napolit, ne mos gaboj, plus sa e sa prona qe i kane dhene Skenderbeut e gjithe shqiptareve. Sa per krishterimin, te mos harrojme qe edhe Vivaldi vete(ne emer te krishterimit) i beri opera Skenderbeut; emri i pare i nje rruge me emrin e nje te huaji ne Rome, i eshte vene ajo e Skenderbeut. Fajin me te madh Skenderbeut ia kane njerezit e tij, shiko si e denigrojne figuren e tij, se si persona me interesa te caktuara qe nuk u intereson e verteta, hapin tema te qellimshme qe te japin ndonje te re nga fronti i nxehte 'Figura e Skenderbeut'. Nje popull tjeter do e kishte bere Skenderbeun shenjtor, ne rrijme e sajojme perralla te reja per figuren e tij. Por e verteta do te dale, sado qe per nje kohe do te sulmohet, per kete jam e sigurte.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-01-2012
    Vendndodhja
    Postime
    991
    Citim Postuar mė parė nga Diella1 Lexo Postimin
    Nuk po i hyj argumentit te fese ne kete pike, se mbase s'eshte forumi i duhur, por kete qe kam nenvizuar dua t'i pergjigjem. Cfare njohje kerkoni me shume more burre, perse beheni keshtu bukeshkale - ku shkuan 300 000 shqiptare pas vdekjes se Skenderbeut, ku u strehuan, ata jane akoma atje e nuk e nderrojne identitetin e tyre, edhe vete familja e Skenderbeut akoma jeton ne pallatin qe i dha Mbreti i Napolit, ne mos gaboj, plus sa e sa prona qe i kane dhene Skenderbeut e gjithe shqiptareve. Sa per krishterimin, te mos harrojme qe edhe Vivaldi vete(ne emer te krishterimit) i beri opera Skenderbeut; emri i pare i nje rruge me emrin e nje te huaji ne Rome, i eshte vene ajo e Skenderbeut. Fajin me te madh Skenderbeut ia kane njerezit e tij, shiko si e denigrojne figuren e tij, se si persona me interesa te caktuara qe nuk u intereson e verteta, hapin tema te qellimshme qe te japin ndonje te re nga fronti i nxehte 'Figura e Skenderbeut'. Nje popull tjeter do e kishte bere Skenderbeun shenjtor, ne rrijme e sajojme perralla te reja per figuren e tij. Por e verteta do te dale, sado qe per nje kohe do te sulmohet, per kete jam e sigurte.
    Po mire cfare ka te pavertete ne ate qe ke nenvizuar ? Ne nuk e kemi vene ndonjehere ne diskutim qe Skenderbeu shkoi shume shpesh per aleanca ne perendim , si vete ne momente te caktuara , ashtu edhe me diplomatet e vet ! Por gjithmone u kthye duarbosh dhe i pecjellur me lajka dhe hipokrizi !
    Te jithe e dime nga historia , por dhe me kulturen qe kemi e marrim me mend se cfare kishte nevoje Skenderbeu ! Ai kishte nevoje per pjesmarrje si me ushtare ashtu edhe me fonde , ndoshta edhe teknologji ! E cfare i dhane pervec fjaleve te bukura ? Pervec 100 ushtareve napoletane topcinj , cfare njeh historia ?

Keshtu realisht Skenderbeun e lane vetem , ushtrine shqiptare e lane vetem perballe Fuqise se Perandorise Osmane , megjithese Skenderbeu iu kerkoi organizim te nje ushtrie te perbashket ! Nga kjo kerkese e vazhdueshme u nxit edhe Papa per te organizuar Kryqezaten ! Mosdashjet dhe kundershtimet e Princave europiane jane te njohura nga historia ! Mos te permend ketu sjelljen e Venedikut !

Eshte e vertete dhe as une nuk e kam mohuar qe Skenderbeu me shqiptaret mbrojten krishterimin , por eshte po aq e vertete sa edhe sot e kesaj dite Krishterimi ka bere shume pak dhe nuk ka shprehur akoma kete merite te popullit shqiptar !

Sa per tokat dhe pallatet qe i dhane Skenderbeut ne Mbreterine e Napolit , nuk erdhi si "perkrahje" per Skenderbeun , por sepse Skenderbeu me ushtrine e tij shkoi dhe mundi aleancen kunder Mbretit te Napolit , duke e shpetuar nga vdekja dhe pushtimi e roberimi !

Perse duhet t'i deformojme faktet qe na jep historia ? Perse nuk duhet te jemi te sinqerte dhe te dinjitetshem me partneret tane te krishtere ? Ne nuk po kerkojme llogari , por respektin qe na takon dhe qe e kemi fituar me gjakun tone , eshte normale qe ta themi sa na takon !

Kujt i sherben e kunderta ?

Pse cfare kujton ti e "shtyn" Shmidin dhe serbet qe e financojne te shkruajne ato qe po shkruajne per Skenderbeun ? E shtyn pikerisht "borxhi" i palare i perendimit ndaj shqiptareve ! ata nuk po thone as me shume dhe as me pak , pervecse Skenderbeu dhe shqiptaret , nuk kane mbrojtur perendimin , nuk kane qene heronj , cmitizimi i Skenderbeut (nenkupto edhe i luftes se popullit shqiptar ) ....etj..etj.

Eshte "borxhi" i palare ndaj shqiptareve qe i detyron te shpenzojne euro per cmitizimin e shqiptareve dhe te heroit tyre kombetar ! Ne nuk jemi kaq budallenj sa te mos e kuptojme ! Ne jemi te vafer por mos t'i genjeje mendja se jane me zgjuar se neve ! Askend biles !
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga violativo : 13-10-2012 mė 16:08

Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    Keshtu thua ti, por Skenderbeu vete nuk u qa dhe u qendroi besnik mbreterve te perendimit e Papes se Romes, sic i ka hije te qendroje njerit qe ka dhene besen me mish e me shpirt, keshtu qe nuk na takon neve te gjykojme permbi kete. Ata qe duan te c'idealizojne luften e Skenderbeut nuk do te shkojne larg, se nuk te jep Zoti fitore per 25 vjet rresht po te mos kesh disipline e dashuri te zemres, qe duhet te kete qene e madhe per te mbajtur krejt kombin shqiptar brenda e gjithe Hyjin e Plotfuqishem.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    25-02-2012
    Postime
    690
    Citim Postuar mė parė nga Diella1 Lexo Postimin
    Po si mundet moj zonj qe thua bukshkal,per cilen buke e ke fjalen,per ate qe i biri mbretit
    te napolit e quajti babe SKENDERBEUN sps e shpetoj nga armiqt e tij,apo venecjanet qe benin tregti me turqit ne rrethinat e Krujes edhe pse GJERGJI I MADH u fali Krujen vetem mos beni tregti furnizime turkut.apo prishjen e paqes 10 vjecare me sulltanin se
    do vinin princat e krishtere me ushtrit e tyre me ndermjetes papen per te luftuar turqit?
    E vetmja dobesi e SKENDERBET ishte njeri i beses nderit dhe virtytit,ne ved qe tu meerte nji fushte pushtuese ne te gjithe italine kur i shkoj ne ndihme mbretit te napolit,duke krijuar nji ushtri te bashkuar ne emer te krishterimit te pushtonte ballkanin dhe te zdukte nga faqa e dheut serbet apo cdo lloj rezistence tjeter ather ai mund te shfaroste osmanet nji her e pergjithmon.

Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    Juve keni nje pikepamje te dyzuar mbi Skenderbeun - nga njera ane e adhuroni, sepse beri cfare beri, nga ana tjeter edhe i beni disa kritika sepse menyra dhe pse e beri ate qe beri, nuk shkon per shtat me idete tuaja, kjo eshte ajo qe eshte thuaj....

i/e regjistruar Maska e Sami Hyseni
    Anėtarėsuar
    01-01-2010
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    857
    Citim Postuar mė parė nga yllbardh Lexo Postimin
    1... nocion qė nė kohėn e Skėnderbeut nuk kishte atė domethėnie qė ka sot pėr ne.

2... qė tė marrim parasysh edhe kėndvėshtrimin e kohės sė ndodhjes sė kėsaj ngjarje. Pėr kėtė shkak Skėnderbeu nuk mundė tė thuhet se luftonte pėr kombin arbėresh por ai luftonte pėr trojet dhe fenė e arbėreshėve, fe e cila dallonte nga ajo e atyre ardhacakėve.

3...Nė atė kohė feja kishte po tė njėjtin rolė tė dallimit sikurse ideologjitė komunisto/kapitaliste tė shekullit tė XX dhe realiteti fetar ishte tjetėr nga ai qė ėshtė sot ndėr viset shqiptare gjė e cila nuk bėnė tė ngatėrrohet me dallimet fetare qė sot janė mė tepėr prezentė tek ne, kėtu e kam fjalėn edhe pėr dallimet katolik/ortodoks qė janė mė tė dukshme sot se sa ishin atėherė.

.
    Nen 1; Po cfare thoshte Skenderbeu, ne ate kohe? Cilen gjuhe fliste ai? Gjon Buzuku, poashtu cilen gjuhe fliste ai e Marin Barleti? Gjuhen Krishtere?

Nen 2; Ketu duhet te jesh me i qarte nese deshiron te tregosh dicka...kush ishin ardhacaket dhe ku jetonin ardhacaket. Per cilat troje arbereshe eshte fjala ketu?

Nen 3; nuk eshte edhe ashtu sic thua ti, sepse sot themi se jemi shqiptar, gjerman, italian...etj. duke jetuar ne nje sistem kapitalist apo socialist,... e dreq te mallkuar...Atbote, ne kohen e skenderbeut, nuk thuhej se jemi Epirotas apo Arberesh apo...apo...etj.???....Pra, thuhej se jemi dhe flasim gjuhen krishtere, ne nje toke krishtere???

Edhe nje gje; cfare mendonte Skenderbeu, kur i shkruante Sulltanit: "...eja dhe dhe behu i krishter, prano fene time te krishtere, dhe une (Skenderbeu) me te gjithe te tjeret, do te perulemi Ty si nje Princi te Krishter...."

A nuk na tregon e gjithe kjo se gjithqka qe ka dashte Skenderbeu, ishte Besimi i tij, Feja e tij, jo kombi, apo me mire Etniteti i tij?

Me shume do te kisha pasur deshire te besoja, qe letra te jete, e perpunuar sipas deshires, nga ky autor qe permende me larte, se sa te jete perkthyerje origjinale e letres se Skenderbeut.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Sami Hyseni : 16-10-2012 mė 13:23

Faqja 5 prej 18 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •