Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 7
    Fol mire ose hesht Maska e Linė
    Anėtarėsuar
    26-04-2012
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    203

Debat mes shejh Albanit dhe Abdulhalim Ebu Shukas rreth te thirrurit Selefi

Pyet Shejhu: Nese te thuhet ty, Cili eshte drejtimi yt, cfare thua ti?

Ai: Musliman

-Kjo nuk mjafton!

-Porse Allahu vecse na ka quajtur muslimane, "Ai ju ka quajtur juve me heret muslimane." Haxh, 78

-Kjo eshte pergjigje e mire sikur te kishmi qene ne etapen e pare (te islamit) para perhapjes se grupacioneve. Mirepo, nese tani e pyesim ndonje musliman te ketyre grupacioneve, nuk do te kishte ndryshuar pergjigjja e tij nga ajo fjale (une jam musliman). Te gjithe (Shiiu Rafidij, Harixhiu, Durziu, Nusajriu Ulvij) do thone: 'Une jam musliman', atehere kjo (shprehje) nuk mjafton ne keto dite.

-Atehere themi 'Une jam musliman sipas Kuranit dhe Sunetit'

-Edhe kjo po ashtu nuk mjafton!

-Pse?

-Ngase, a gjen dike prej atyre qe i morem per shembull te thote 'Une jam musliman, por jo sipas Kuranit dhe Sunetit, cili eshte ai qe thote 'Une nuk punoj me Kuran dhe Sunet.'

(Pastaj shejhu ia sqaron rendesine e pasimit te Kuranit dhe Sunetit sipas Selefu Salih)

-Atehere, une jam musliman qe punoj me Liber dhe Sunet sipas kuptimit te Selefit.

Shejhu: Atehere, cfare thua nese e shkurtojme kete gjuhesisht, ngase fjala me e mire eshte e pakta por me aludim te gjere, keshtu qe themi: "(Une jam) Selefi."
    Tė pyesin ty pėr shpirtin. Thuaju: Shpirti ėshtė ēėshtje qė i pėrket vetėm Zotit

Love all, but trust a few Maska e angmokio
    Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar mė parė nga LinaNur Lexo Postimin

Pyet Shejhu: Nese te thuhet ty, Cili eshte drejtimi yt, cfare thua ti?

Ai: Musliman

-Kjo nuk mjafton!

-Porse Allahu vecse na ka quajtur muslimane, "Ai ju ka quajtur juve me heret muslimane." Haxh, 78

-Kjo eshte pergjigje e mire sikur te kishmi qene ne etapen e pare (te islamit) para perhapjes se grupacioneve. Mirepo, nese tani e pyesim ndonje musliman te ketyre grupacioneve, nuk do te kishte ndryshuar pergjigjja e tij nga ajo fjale (une jam musliman). Te gjithe (Shiiu Rafidij, Harixhiu, Durziu, Nusajriu Ulvij) do thone: 'Une jam musliman', atehere kjo (shprehje) nuk mjafton ne keto dite.

-Atehere themi 'Une jam musliman sipas Kuranit dhe Sunetit'

-Edhe kjo po ashtu nuk mjafton!

-Pse?

-Ngase, a gjen dike prej atyre qe i morem per shembull te thote 'Une jam musliman, por jo sipas Kuranit dhe Sunetit, cili eshte ai qe thote 'Une nuk punoj me Kuran dhe Sunet.'

(Pastaj shejhu ia sqaron rendesine e pasimit te Kuranit dhe Sunetit sipas Selefu Salih)

-Atehere, une jam musliman qe punoj me Liber dhe Sunet sipas kuptimit te Selefit.

Shejhu: Atehere, cfare thua nese e shkurtojme kete gjuhesisht, ngase fjala me e mire eshte e pakta por me aludim te gjere, keshtu qe themi: "(Une jam) Selefi."
    Selam Alejkum,

A na e shpjegon pak me qarte se pak konfuz ky dialogu me siper.
    "And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"

Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Me nje llaf nuk quhemi me Muslimane?

Uroj qe ky budallallek te jete prej teje LinaNur e jo prej sheikh Albanit.

Robi i All-llahut
    Anėtarėsuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Nė Itali
    Postime
    1,774
    Selamun alejkum, deshta ta sjell debatin e pėrgjithshėm, mbasi e vėrejta se motra LinaNur e ka sjellė vetėm se njė pjesė tė saj. Kėtu shihet qartė ajo ēka ka menduar tė thotė Shejh Albani ( All-llahu e mėshiroftė ).

DIALOGU MES SHEJH MUHAMMED NASIRUDIN ALBANIT DHE PROF ABDULHALIM EBU SHEKA

Shejh Albani; Nese te thuhet ty se cfar medhhebi ke, cka do te thuash?

Abdulhalimi; Musliman.

Shejh Albani; Kjo nuk mjafton!

Abdulhalimi; Por Allahu na ka quajtur musliman, dhe lexoi ajetin e Allahut;" eshte Allahu qe ju ka emeruar juve musliman edhe me pare..." (Haxh 78)

Shejh Albani; Pergjigjja juaj eshte e sakte nese jemi ne periudhen e hershme te islamit ,para se te paraqiteshin e te perhapeshin grupacionet. Ne qofte se pyesim tani; Cilido musliman prej grupacioneve me te cilatkemi dallime ne ceshtjet radikale-esenciale te Akides –dallojne pergjigjjet e tyre ne kete fjale( musliman ) - secili qoft;shia-rafidi, khauarixh, derzi, nusajri, alevi...do te thote: "une jam musliman". Atehere te thuhet vetem "une jam musliman" nuk mjafton sot.

Abdulhalimi; Atehere themi; "une jam musliman sipas Kur'anit dhe Sunnetit".

Shejh Albani; Gjithashtu edhe kjo pergjigjje nuk mjafton.

Abdulhalimi; Pse?!

Shejh Albani; A mund te gjeni ndonjerin nga keto grupacione qe i permendem si shembull te thote; " une jame musliman jo sipas Kur'anit dhe Sunnetit" ... e kush eshte ai i cili thote: "une nuk e pasoj Kur'anin dhe Sunnetin?

Pastaj shejh Albani (thote shejh Selimi - nxenes i shejh Albanit)filloi tia sqaroje rendesine e shtojces dhe plotesimit te cilen e kerkone pergjigjja e mesiperm e cila eshte;

KUR'ANI DHE SUNNETI SIC E KUPTUAN SELEFUNAS-SALIH (TE PARET TANE TE MIRE -SAHABET)

Abdulhalimi; Atehere "une jame musliman me Kur'an dhe Sunnet ashtu sic e kuptuan selefus-salih.

Shejh Albani; Ne rregull, nese te pyet ndokush, cfare medhhebi ke, a do te pergjigjesh keshtu?

Abdulhalimi; Po!

Shejh Albani; Cka mendon sikur kete deklarate ta shkurtojme gjuhesisht, sepse me se miri eshte te kete pak fjale e shume kuptim, e te themi; "SELEFI"?.

Abdulhalimi; Ndoshta eshte miresjellje per ty dhe kompliment,dhe te them ty; Po ,mirepo bindja ime eshte ashtu sic ka qene me pare per shkak se perhapen mendime negative tek njerzite athehere kur degjojne qe ti je selefi, ne ceshtje te shumta qe kane ndodhur e jane praktikuar e ne te cilen kane rene Selefinjt.

Shejh Albani; Le te themi se fjala e jote eshte e vertete; Atehere nese thua: "une jame musliman" a nuk ju shkone mendja njerzve tek shia -rafidij, derzi ose ismailij...etj?

Abdulhalimi; Eshte e mundshme ,mirepo une dua ta pasoj ajetin famelarte; "Eshte Allahu qe ju ka emeruar juve musliman edhe me pare" (Haxh-78).

Shejh Albani; Jo o vella! Me te vertete dhe nuk ka dyshim qe ti nuk e praktikon kete ajet, sepse ajeti ka per qellim Islamin e vertete e ne duhet tju flasim njerzve ne ate menyre te cilen e kuptojne... dhe a te kupton ndokush kur ti thua vetem: "une jam musliman" ashtu sic ka per qellim ajeti?

Demet te cilat i potencuat me heret eshte e mundur te jene te verteta ose jo te verteta, sepse ashpersia mund te ndodhe tek disa persona e jo ne menhexhin-metodologjin e Akides-Ilmit(Dijes me Kur'an dhe Sunnet sipas Selefit), dhe leri individet sepse ne po bisedojme per menhexh dhe nese themi; shija ,derzi, havarixh ,sufi, mutezili biem ne te njejtat deme qe i permendet. Atehere ne nuk diskutojme ne kete ceshtje sepse ne po e kerkojme nje emer qe e argumenton drejtimin e njeriut te cilin Allahu e ka bere per te.

Pastaj Shejh Albani tha: (thote shejh Selimi);

A nuk kane qene sahabet muslimane?!

Abdulhalimi; Natyrisht se po.

Shejh Albani; Mirepo prej sahabeve ka pasur qe kane vjedhur qe kane bere zina dhe keto gjera nuk e justifikojne asnjerin prej tyre qe te thone; "une nuk jame musliman", por ata jane muslimane dhe besimtare ne Allahun dhe te Derguarin e Tij si rruge ,mirepo ata ndoshta nganjehere e kundershtojne kete rruge per arsye se ata nuk kane qene te pagabueshem.

E per kete ne, barekallahu fikh, po diskutojme per nje emer qe argumenton Akiden, Mendimet dhe rrugen tone ne jete qe ka te beje me ceshtjet e fese me te cilen ne adhurojme Allahun. Ndersa filani eshte i ashper apo tolerant kjo eshte ceshtje tjeter (pastaj shejhu vazhdoi thote shejh Selimi) Dua te mendosh rreth termit "SELEFI" qe te mos jeshe kemengules vetem ne fjalen " musliman", edhe pse ti e di se nuk ka njeri i cili do te kuptoje ty se cfare ke per qellim ti, atehere flitju njerzve me ate qe te kuptojne, e Allahu te shperblefte per mirekuptimin.

Marr nga libri i Shejh Selim El Hilali Es-Selefij " Limadha Ahtertu Menhexhus-Selefij - Pse e Zgjodha Menhexhin Selefi" Faqe 36-38.
    Kush nuk ėshtė robi i All-llahut, ai ėshtė robi i shejtanit.

i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    431
    ESELAMU ALEJKUM

Te gjithe ata qe deri sot veten e kane ditur per MUSLIMAN ELHAMDULILAH,tani e tutje te hekin dore nga kjo dhe le te thiren SELEFI.

Kur tju pyesin cfar mes'hebi jeni,
    thoni meshebi i kombeve te bashkuara qe quhet PĖRSHESH.
    Hanefi + maliki + hambeli + shafii = Si tet vjen ma mire, kur te duash thiru ne delilin e cilit te duash = selefiun.

Ku fati te ishim nga ehli selefi dhe te jetonim ne qinvjecarin e pare te kohes se Muhamedit a.s. po ja qe deshire e Allahut ka qene qe neve te lindim ne shekullin 21.

psh,
    hanefi: nese ne trup te del gjak dhe pika e gjakut qofte se levize ne trup te pakten 1 milimeter, abdesi prishet, sepse gjaku jasht trupit llogaritet flliqesi.

shafiu: nese gjaku del dhe kullon per trupi, por nese nuk ndahet nga trupi dhe te bie ne toke, abdesi nuk prishet.

Ti si selef i shekullit 21, mos i kij ne konsiderate gjithe keta dijetar te shkences juridike islame, por ben vet ixhtihad, behu vet ligjsjelles dhe gjyko me mendjen tende se cila te pelqen ty me se shumti.

ma mire qenka te deklarohemi selefi se sa musliman.

A nuk thote Allahu xh.sh ne Kur'anin fame larte se Ibrahimi ishte musliman ?

67. Ibrahimi nuk ka qenė as ēifut, as i krishterė, por ai ishte larg besimeve tė kota. Ai ishte musliman dhe nuk ishte idhujtar.

A nuk dinte Allahu xh.sh. te thote se Ibrahimi ishte "selefi" ?

po pse e rasni hunden ku nuk keni nevoj?
    urtėsia

Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar mė parė nga urtesia Lexo Postimin
    ESELAMU ALEJKUM

Te gjithe ata qe deri sot veten e kane ditur per MUSLIMAN ELHAMDULILAH,tani e tutje te hekin dore nga kjo dhe le te thiren SELEFI.

Kur tju pyesin cfar mes'hebi jeni,
    thoni meshebi i kombeve te bashkuara qe quhet PĖRSHESH.
    Hanefi + maliki + hambeli + shafii = Si tet vjen ma mire, kur te duash thiru ne delilin e cilit te duash = selefiun.

Ku fati te ishim nga ehli selefi dhe te jetonim ne qinvjecarin e pare te kohes se Muhamedit a.s. po ja qe deshire e Allahut ka qene qe neve te lindim ne shekullin 21.

psh,
    hanefi: nese ne trup te del gjak dhe pika e gjakut qofte se levize ne trup te pakten 1 milimeter, abdesi prishet, sepse gjaku jasht trupit llogaritet flliqesi.

shafiu: nese gjaku del dhe kullon per trupi, por nese nuk ndahet nga trupi dhe te bie ne toke, abdesi nuk prishet.

Ti si selef i shekullit 21, mos i kij ne konsiderate gjithe keta dijetar te shkences juridike islame, por ben vet ixhtihad, behu vet ligjsjelles dhe gjyko me mendjen tende se cila te pelqen ty me se shumti.

ma mire qenka te deklarohemi selefi se sa musliman.

A nuk thote Allahu xh.sh ne Kur'anin fame larte se Ibrahimi ishte musliman ?

67. Ibrahimi nuk ka qenė as ēifut, as i krishterė, por ai ishte larg besimeve tė kota. Ai ishte musliman dhe nuk ishte idhujtar.

A nuk dinte Allahu xh.sh. te thote se Ibrahimi ishte "selefi" ?

po pse e rasni hunden ku nuk keni nevoj?
    I nderuar urtesia , per ceshtjen e gjakut qe ke ngritur me siper ka argument se shoket e profetit a.s kane falur namazin ndersa gjaku i rridhte prej trupit. Mendoj se Imam Hanefia nuk ka qene ne dijeni te ketij hadithi.

Une personalisht jam ndjekes i medhhebit Hanefi por kjo sme ndalon aspak qe per ceshtje te ndryshme te shikoj argumentet e 4 imameve dhe te zgjedh argumentin me te forte prej tyre.

Ne ditet e sotme kur teknologjia ka avancuar, dhe ne kemi mundesine per cdo ceshtje te bejme google online, dhe te gjejme argumentin prej Kuranit dhe Sunetin na bene qe mos jemi tifoze te njerit dijetar apo tjetrit .

Fiilimisht i argumentin e kerkojme tek Kurani e nese se gjejme aty kerkojme tek Suneti , e nese se gjejme dhe aty atehere shikojme ixhtihadin e dijetareve. Ne kete pike duhet pasur kujdes pasi me dhjetra mijera dijetare ne qarkullim duhet perdorur dhe truri yne se cili dijetar eshte me afer llogjikes se asaj qe e mendojme si te drejte.

i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    431
    Jo rastesisht medhhebet i llogarisim si lehtesim, tamam si google per te gjetur zgjidhje.

Ku ta gjej urtesia, po ate urtesi te tyre qe e kane treguar ndaj njeri tjetrit, ate respekt mes vete, ate tolerance dhe mirkuptim.

vertet burim i pasur, i paster dhe i shendosh si shkolla juridike, te cilat ne cdo moment na gjejne zgjidhje dhe asnjeher besimtari nuk mbetet ne udhekryq, ose me krah te rrudhura pa pergjigje.

Allahu xh.sh. i meshirofte gjithe dijetaret Islam e ne mesin e tyre edhe imamet e medhhebeve

Por duke mos u keqkuptuar, dera e ixhtihadit gjithmon do te mbetet cel si burim i sheriatit.

me lejo nje shaka te vogel, ne lidhje me fjalen tifoz.
    Nje tifoz te denje te mezhebit hanefi e kishin pyetur,
    Ēfar mez'hebi ka qene Muhamedi a.s.
    tifozi, pa nje, pa dy thot: HANEFI ( hehe)

e prej nga kaq i sigurte je?

Po Muhamedi a.s. thot, une ua percjell besimin e Ibrahimit a.s. stergjyshit tone, kurse Allahu xh.sh ne Kur'an thote:
    " Ma qane Ibrahim... ve huve muslimen hanifa "
    a e shihni, se Ibrahimi paska qene hanefi?
    heheheheheh
    Logjika e ketij tifozi e kishte kap, taman per qejf te vetin,
    ndersa qe Numan ibn Thabit ( ebu hanife) eshte lindur ne vitin 80 hixhri, tifozi nuk e cante koken me teper.
    urtėsia

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •