Close
Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 65
    Gjak Shqiptari Maska e Illyri
    Anëtarësuar
    05-05-2011
    Vendndodhja
    Në tokën shqiptare Dardani
    Postime
    145

Question Përse Toskët i ngatërrojnë shkronjat ?

Siq e kishte vënë re Eurostar1 për ngatërrimet e shkronjave që i bëjn Gegët si në të shprehur ashtu dhe në të shkruar, gjithashtu dhe unë kam vënë re tek Toskët.
    P.s. pa prapavija urrejtje, thjeshtë mendoj se duhet diskutuar kjo qështje!

Për shembull:

Në vend të Ç përdorin C, shembull; Ckemi (Çkemi) - e kam ndëgju tek e përdorin edhe kur flasin!
    Në vend të Y përdorin I, shembull; Ill (Yll), Sitë (Sytë)..
    Në vend të Ll përdorin L, shembull; Laptop (Llaptop)..
    Shpesh dhe shkronjen Ë e ngatërrojnë me I, shembull; Nji (Një), Ndonji (Ndonjë)..

Dhe kur i ndëgjoj bisedat e shqiptarve kur jam në Shqipëri, habitem! nuk i kuptoj! pyes vetën se çfarë gjuhë po flasin?! theksi tyre më ngjan shum me magjupt e Kosovës. pa qëllim ofendimi! ... Nëse më pyesni se a e kuptoj gjuhen standarde të shqipes, natyrisht që po, për shembull kur ndëgjoj spiker'ët gjatë transmetimeve në TV!

Pyes vetën, pse toskët përdorin një dialektë të brishtë në vend të asaj që mësojnë në shkolla! apo dhe mësuesit flasin me djalektin e tyre ?!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Illyri : 25-09-2012 më 17:22 Arsyeja: Gegërishtja! Dialekti i të parëve tanë ILIR!

i/e regjistruar Maska e medaur
    Anëtarësuar
    21-06-2006
    Postime
    865
    Ktu po bohet si loje kukamshefti tosket kunder gegeve ...do dal me nje teme tan-i Pse homoseksualet i ngaterrojne shkronjat ne vend te theone By.ha thone Byca ?Dhe ne vend te fjales O Vlla perdorin O Motra..
    SHQIPERIA MBI TE GJITHA

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    ato shembuj qe ke dhan jan komplet hamendsime dhe jan gabim

si kjo si tema e eurostarit jan lesh me qime
    JO NEGOCIATA VETËVENDOSJE

Lab 100% Maska e Station
    Anëtarësuar
    26-02-2010
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    6,624
    Citim Postuar më parë nga Illyri Lexo Postimin
    Siq e kishte vënë re Eurostar1 për ngatërrimet e shkronjave që i bëjn Gegët si në të shprehur ashtu dhe në të shkruar, gjithashtu dhe unë kam vënë re tek Toskët.

Për shembull:

Në vend të Ç përdorin C, shembull; Ckemi (Çkemi) - e kam ndëgju tek e përdorin edhe kur flasin!Në vend të Y përdorin I, shembull; Ill (Yll), Sitë (Sytë)..
    Shpesh dhe shkronjen Ë e ngatërrojnë me I, shembull; Nji (Një), Ndonji (Ndonjë)..

Dhe kur i ndëgjoj bisedat e shqiptarve kur jam në Shqipëri, habitem! nuk i kuptoj! pyes vetën se çfarë gjuhë po flasin?! theksi tyre më ngjan shum me magjupt e Kosovës. pa qëllim ofendimi! ... Nëse më pyesni se a e kuptoj gjuhen standarde të shqipes, natyrisht që po, për shembull kur ndëgjoj spiker'ët gjatë transmetimeve në TV!

Pyes vetën, pse toskët përdorin një dialektë të brishtë në vend të asaj që mësojnë në shkolla! apo dhe mësuesit flasin me djalektin e tyre ?!
    Mos ja fut kot tani, paske dëgjuar që përdorin (C) në vënd të (Ç) edhe kur flasin???

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-04-2007
    Vendndodhja
    KUDO DHE ASGJEKUND
    Postime
    837
    ti hapesi i temes po merr hakun meqenese e paska hapur tjeteri nje tem per geget tani ti e hape per toskes ---hallall

ky eshte nje forum ku secili shprehet mendimin e tij ,ku dhe nje pjese e mire e antareve kane me vite qe nuk shkruaj shqip (per cfaredo lloj arsye) dhe tjetra secili shkruan sipas dialektit te vete dhe jo gjuhen zyrtare ,qe fatkeqesisht dhe institucionet qe duhet ta flasin dhe ta shkruajn gjuhen zyrtare shqipe nuk e bejne

jemi ne forum nuk jemi ne oren e diktimit
    Ndryshuar për herë të fundit nga OPARI : 25-09-2012 më 17:09

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    cka me bezdis ma shum ke dialekti tosk asht mos perdorimi i shkronjes rr pervec labve ato i nisin rr-te ne vlor e i nalojn ne tepelene lol
    JO NEGOCIATA VETËVENDOSJE

Gjak Shqiptari Maska e Illyri
    Anëtarësuar
    05-05-2011
    Vendndodhja
    Në tokën shqiptare Dardani
    Postime
    145
    Citim Postuar më parë nga OPARI Lexo Postimin
    ti hapesi i temes po merr hakun meqenese e paska hapur tjeteri nje tem per geget tani ti e hape per toskes ---hallall

ky eshte nje forum ku secili shprehet mendimin e tij ,ku dhe nje pjese e mire e antareve kane me vite qe shkruaj shqip (per cfaredo lloj arsye) dhe tjetra secili shkruan sipas dialektit te vete dhe jo gjuhen zyrtare ,qe fatkeqesisht dhe institucionet qe duhet ta flasin dhe ta shkruajn gjuhen zyrtare shqipe nuk e bejne

jemi ne forum nuk jemi ne oren e diktimit
    Prandaj e hapa! pasi jemi ne nje forum ku secili shpreh mendimin e tij.
    Keto gabime nuk jane vene re vetem nga ju por edhe nga ne!
    prandaj duhet diskutuar per te gjetur PSE'n

i/e regjistruar Maska e xhori
    Anëtarësuar
    25-12-2006
    Vendndodhja
    MARCHE
    Postime
    1,518

Për shembull:

Në vend të Ç përdorin C, shembull; Ckemi (Çkemi) - e kam ndëgju tek e përdorin edhe kur flasin!

gjej nje tosk ketu ne forum qe kashkruajtur me keto gabime qe po thua ti dhe na sill ketu
    jeshét prèmè ne aliarèm
    jeshèm more jeshèm
    po drita skeshèm

i/e regjistruar Maska e user010
    Anëtarësuar
    21-05-2010
    Postime
    1,219
    Në vend të Ç përdorin C
    Kjo ndodh këtu në forum, jo kur flasim

E vërtetë vetëm për zonën e Gjirokastrës

Nuk është e saktë Ll nuk e ngatërron njeri, vetëm në Gjirokastër disa e thonë dh

E vërtetë por është thjesht dialekt lokal, ose shpesh shkronja ë bëhet e në myzeqe

Nuk besojë se është gjë e mirë të bëhemi si robotë dhe të flasim sikur jemi paraqitës lajmesh, është gjë artificiale, pa shije! Sigurisht mësuesit mbase kujdesen më tepër, por si njerëz të thjeshtë është llogjike të jenë afër dialektit lokal.

Nuk duhet të mërzitesh po nuk na kupton, jam i sigurt që po ta kërkosh tjetri do flasë në mënyrë që ta kuptosh.. dhe unë e kam të vështirë të kuptojë shumë postime këtu (nga veriu ose Kosova) por prapë nuk e vë poshtë, unë gëzohem që janë Shqiptarët e Kosovës dhe Maqedonisë këtu.. kjo më kënaq dhe më mjafton!

New York Maska e mario_kingu
    Anëtarësuar
    09-12-2004
    Vendndodhja
    New York
    Postime
    2,225

Për shembull:

sa qesharake nuk e di ku e ke degjuar ill ne vend te yllit apo site ne syte
    gjuha toske eshte gjuha zyrtare shqiptare edhe kete gjuhe duhet ta shkruajn te gjithe
    Partizoni

Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •