Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 46
    i/e regjistruar Maska e user010
    Anëtarësuar
    21-05-2010
    Postime
    1,219
    O albo me këto gjëra.. na sill këtu raste konkrete kush ka par hair nga privatizimet!!

Privatizim = krijesë i një gjiganti privatë.. ndjehesh i sigurt ti me këtë??

Ai preteksti "qeveria është e korruptuar prandaj duhet të privatizojmë" është një vegël e qelbur që përdoret nga peshkaqenët. Vjen tjetri të shkatërron, të korrupton.. dhe pastaj thotë e di ç'ke ti.. me që qeveria është e korruptuar hajde hiq dhe brekët.

Mbledhja e lekut dhe e fuqisë në duart e pakicës është mjerim për popullin.

Po do të bësh privatizim të vërtetë, opinioni imë është ky:

Privatizim i vërtetë dhe i dobishëm për Shoqërinë është ky.. shite pronën tek disa dhjetëra apo qindra mijëra Shqiptarë dhe mos lejo që dikush të marri pjesë të madhe dhe të kthehet në gjigant!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-01-2011
    Postime
    2,425
    Citim Postuar më parë nga user010 Lexo Postimin
    Privatizim i vërtetë dhe i dobishëm për Shoqërinë është ky.. shite pronën tek disa dhjetëra apo qindra mijëra Shqiptarë dhe mos lejo që dikush të marri pjesë të madhe dhe të kthehet në gjigant!
    sa frike e keni konkurencen edhe ju!
    ai qe eshte i zoti ble gjithe boten. sot nuk ka me kufij. asnje popull nuk mund te futet ne lufte me kompanite e medha.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,144
    Postimet në Bllog
    22
    O albo me këto gjëra.. na sill këtu raste konkrete kush ka par hair nga privatizimet!!
    Ta meson Albo. Nje vendim i qeverise shqiptare ne vitet 90 ku shteti u kaloi ne pronesi gjithe shqiptareve apartamentet e tyre ku banonin, i ktheu gjithe shqiptaret ne pronare. Ti, une e kushdo, u beme pronare ne apartamentit ne te cilin jetonim, ate apartament qe deri ne ate dite konsiderohej "prone e shtetit".

Cfare te mira solli kjo?

Ai shqiptari qe donte te levizte me shtepi nga Kukesi ne Tirane, pasi atje ka femijet me shkolle, tani mund te shiste apartamentin e tij ne Kukes e me ato leke mund te blinte nje hyrje ne Tirane ose mund te jetonte me qera ne Tirane prane femijeve. Ai babai qe donte ti jepte femijes se vete shkolle, por nuk kish te ardhura te mjaftueshme nga puna, tani mund ta shiste apartamentin e tij e te jetonte me qira ne menyre qe femija e tij te merrte shkolle. Ai shqiptari qe donte te emigronte jashte vendit por i duheshin leke per nje vize per tu larguar nga vendi, mund ta shiste ate apartament e me ato leke te siguronte leke te majftueshme per te emigruar si familje ne kerkim te nje jete me te mire jashte vendit. Ai shqiptari qe donte te hapte nje kioske por nuk i kish leket per ta hapur, mund te shkonte ne banke e te merrte nje kredi pasi tani kish si prone nje shteti mbi te cilen banka mund te bazonte kredine.

Ai preteksti "qeveria është e korruptuar prandaj duhet të privatizojmë" është një vegël e qelbur që përdoret nga peshkaqenët. Vjen tjetri të shkatërron, të korrupton.. dhe pastaj thotë e di ç'ke ti.. me që qeveria është e korruptuar hajde hiq dhe brekët.

Mbledhja e lekut dhe e fuqisë në duart e pakicës është mjerim për popullin.
    Eshte detyra e shtetit qe te mos lejoje krijimin e "monopoleve" dhe te garantoje konkurrencen ne cdo sektor te ekonomise. Por nuk eshte detyra e shtetit qe te diktoje "barazi sociale". Barazi sociale eshte utopi. Njerezit kane aftesi te ndryshme, e detyrimisht nuk do te kete ndonjehere "barazi" mes njerezve ne biznes. Do te kete nga ata qe jane te suksesshem ne biznes, do te kete nga ata qe do te deshtojne. Detyra e shtetit eshte qe te garantoje me ligj qe cdo qytetar te kete te njejtat mundesi per te investuar e fituar ne ate ekonomi, pa favorizuar nje grup te caktuar mbi nje tjeter. Je i zoti? Fito. Nuk je i zoti? Mos u anko nga zilia per suksesin e tjetrit.

Shembulli i monopolizimit te tregut ishte ai i telefonave celulare ne Shqiperi. Kur Berisha erdhi ne pushtet ne 2005 kish vetem dy kompani qe kishin monopolin e gjithe tregut: Vadofon dhe AMC, dhe keto mbanin cmime te larta pasi konkurenca ishte e vogel. Shteti e luftoi kete gje duke krijuar nje operator te trete, Eagle Mobile, qe te rritej konkurenca ne treg. Rritja e konkurrences solli qe te bien cmimet qe shqiptaret paguanin per celularet, dhe ne te njejten kohe te rritej edhe cilesia e sherbimet, pasi keto tre operatore po investojne ne rrjetet e tyre qe te krijojne sherbimin sa me te mire se tjetri.

Ta shpjegova me lart se si shteti shqiptar ne vitet 90 me nje vendim te vetem i ktheu te gjithe shqiptaret ne pronare. Tani eshte koha qe keto privatizime te behen edhe ne ndermarrjet e medha publike te mbetura ne duart e shtetit.

Albo

Anëtarësuar
    21-05-2010
    Postime
    1,219
    Albo shembulli i parë për dhënien e shtëpive tek populli bie komplet dakord me të thënat e mia që si privat shikojë gjithë popullin dhe jo një pakicë ose një kompani.

Shembulli i dytë për kontrollin e monopoleve nga shteti rrëzohet direkt nga të thënat e tua.. sepse të thënat e tua flasin për një privat gjigant.. dhe kur ke një privat gjigant (p.sh BP, Mobil, Shell, Coca Cola etj), ai gjigant i bën shtetit zbor për një sekondë.

Sa për shembullin e tretë.. nuk kuptojë dot përse e lidhe me celularët.. nejse ti një herë thua që shteti është i korruptuar, pastaj na i tregon shtetin si jezu krishtë.. vendose ça është shteti.. sepse unë e kam vendosur ça është shteti.. dhe po deshe ma vë veshin!

Shteti është ne, është pasqyra tonë.. puna tonë do rezultojë në një shtet më cilësor.. por në qoftë se ndjekim rrugën tënde të krijesës të gjigantëve privat nuk kemi as një shans të shikojmë ditë të bardhë nga ekzistenca e shtetit!

. Maska e illyrian rex
    Anëtarësuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Citim Postuar më parë nga Antiproanti Lexo Postimin
    Ketu eshte fjala per borxhin pro person!

Kursimet pro person-borxhet pro person

Lexo p.sh.
    Allianz Global Wealth Report 2012

Pra, pyetja eshte se qytetaret e cilit shtet jane me te pasurit/varferit ne bote bazuar ne borxhet dhe kursimet...

Zviceranet p.sh. jane me te pasurit ne bote me 138.000 Euro neto.
    Japonezet 2, amerikanet 3...

Perndryshe, mbi 85% e kursimeve te te gjithe botes ndodhen ne duar te Evropes Perendimore, Amerikes Veriore dhe Japaneve...
    Me ate pergjigje u mundova me te kthy ne teme, sepse mendova se ishte pyetje e manget si pasoje e injorances . Tani po e kuptoj se perveq injorances ishte edhe nje deshire per te postuar per hir te pjesmarrjes.

Lexo edhe nje here titullin e temes. Tema ka te bej me borxhin publik te Shqiperise, apo zberthimin e tij ne borxhin pubik per capita, jo me kursimet per capita!

Qe te te mbaj ne teme te shpjegova se treguesit kryesore te stabilitetit te borxheve publike maten ne baze te raportit te borxhit publik me GDP. Kursimet per capita nuk kane te bejne asgje me temen.

Ndersa shkrimi tjeter qe e ke sjelle ka bej drejtperdrejt me temen...

Stoku i Borxhit Publik të Shqipërisë Krahasuar me Vendet e Rajonit

Sikurse mund të shikohet edhe nga grafiku, Shqipëria ka stokun e borxhit më të lartë në rajon pas Greqisë (115.2%). Ndërkohë pas Shqipërisë (59.9%) renditen: Turqia (45.5%), Mali i Zi (38.25%), Serbia (35.6%), Kroacia (35.41%), Bosnja dhe Hercegovina (35.37%) dhe Maqedonia (23.48%).

Duke bërë një analizë kohore, vihet re se vendi me uljen më drastike të borxhit publik gjatë dhjetëvjecarit të fundit është Serbia, ndërsa vendi me rritjen më të madhe është Greqia. Në rastin e Shqipërisë, stoku i borxhit ndaj GDP-së ka qënë thuajse konstant, por duke patur parasysh rritjen vjetore të PBB-së gjatë këtij dhjetëvjecari, atëhere mund të thuhet se edhe borxhi është rritur thuajse me të njëjtën normë.

Edhe pse nuk është i vetmi tregues, pesha e borxhit ndaj PBB-së është një ndër elementet kryesore që analizohet nga investitorët në tregjet financiare, dhe ndikon në normën e interesit dhe perceptimin e tregut për borxhin e një vendi.

http://open.data.al/sq/lajme/lajm/la...ndet-e-Rajonit
    Sa i perket uljes se borxhit publik te Serbise (se te paska dal mire Serbia), nuk eshte se Serbia ka treguar ndonje performance te larte ekonomike ne 10 vitet e fundit. Borxhi i saj publik u ul ne saje te ndihmave te medha financiare dhe faljes se borxheve, me qellim perkrahjen e demokratizimit te Serbise. Ne 5 vitet e fundit Serbia ka pasur rezultat katastrofal sa i perket borxhit publik ne raport me GDP.

2008 - 29.7%
    2009 - 33.3%
    2010 - 40.7%
    2011 - 44.5%
    2012 - 53.7%

...dhe gjate vitit 2013 llogaritet se do te jete ne 65.6%.

Ndersa Shqiperia llogaritet se ne vitit 2013 borxhin publik ne raport me GDP do ta kete 59.7%.
    Ndryshuar për herë të fundit nga illyrian rex : 22-09-2012 më 20:23

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    user.. cthua ti per kokokokodhimen psh..

ka privatizuar dynjane e prones se shtetit me vetem 5 leke..dhe ato jo te dala me djerse..

nuku te pash ta kritikoc kokko dhimen..

perkundrazi ju pelqen shekulli i tij qe fabrikoj me zell mijra huligan per te djegur shtetin ne 21 janar..

ku e ke dashurin per shtetin ti mo profesor..?

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Citim Postuar më parë nga illyrian rex Lexo Postimin
    Me ate pergjigje u mundova me te kthy ne teme, sepse mendova se ishte pyetje e manget si pasoje e injorances . Tani po e kuptoj se perveq injorances ishte edhe nje deshire per te postuar per hir te pjesmarrjes.

Lexo edhe nje here titullin e temes. Tema ka te bej me borxhin publik te Shqiperise, apo zberthimin e tij ne borxhin pubik per capita, jo me kursimet per capita!
    Borxhi publik per krye te banorit...
    Burxhi publik pro person = borxhi publik/numri i personave.

Tema:
    TIRANË- Çdo shqiptar duhet të paguajë 2 mijë e 70 euro që vendi të mos ketë më borxh. Të dhënat e fundit të Ministrisë së Financave tregojnë se në fund të qershorit stoku i borxhit publik të vendit arriti në 800, 9 miliardë miliardë lekë, ekuivalent me 5,8 miliardë euro. Duke e pjesëtuar këtë shifër me numrin e popullsisë prej 2.8 milionë banorë në bazë të censusit të INSTAT, rezulton një borxh prej 2070 eurosh për secilin prej nesh. ...
    Cfare ka te bej kjo llogari me GDP?

Ketu nuk ishte shtruar pyetja e relacionit te borxheve me GDP, por thjeshte eshte nxjerre shuma qe momentalisht do te duhej ta paguante cdo shqipetar, i madh e i vogel, per ti shlyer menjehere te gjitha borxhet aktuale publike.
    Ajo per cfare deshiron te diskutosh ti, e qe nuk eshte thelbi i kesaj teme, eshte niveli e borxhit = borxhi/GDP.

Kursimet dhe pasuria private jane patjeter te rendesishme (edhe per borxhet)...
    Nese kursimet private dhe pasuria jane te uleta, atehere edhe kthimi borxheve afatgjate eshte me i pasigurte. Sepse shtetet si Shqiperia nuk kane mundesi te gjenrojne aq shume rritje ekonomike, qe do ta mundesonte kthimin e borxheve pa rritjen e herdokurshme te tatimeve te caktuara apo zbritjen e investimeve publike, te pensioneve etj... Perderisa trendet e pergjithshme jane pozitive dhe Shqiperia nuk sulmohet si p.sh. Greqia nga spekulantet etj. atehere niveli i borxhit mund te mbetet ashtu sic eshte apo edhe te rritet ne 10, 20 apo 50 vitet e ardhshme, pa detyruar qeverite perkatese te rrisin tatimet apo te zvogelojne sherbimet dhe investimet publike.
    Me fjale tjera: Nese shqipetaret nuk kane kursime dhe pasuri, atehere do te ndodhte situate edhe me e keqe se ne Greqi. Sepse rritja eventuale e tatimeve dhe zvogelimi i sherbimeve dhe investimeve publike per ta kthyer borxhin per pjesen me te madhe te qytetareve do te ishin absolutisht te paperballueshme. Rrjedhimisht jo vetem qe do te varferohej populli dhe vendi, por sdo te mund ti kthente as borxhet. Ne fund do ta shpetonte vetem falja e borxheve.
    Shyqyr zotit qe spekulantet e rendesishem koncentrohen aty ku perfitimet jane me te medha , per arsye te ndryshme edhe politike me te sigurta, dhe jo ne vende me 5 Miliarde borxhe...
    Dhe mos te harrojme se shume politikanve nuk ju ha palla se si dota zgjedhin problemin e borxheve gjeneratat e ardhshme. Disa shpresojne pikerisht ne shlyrjen e borxheve ne rast krize etj...

Qe te te mbaj ne teme te shpjegova se treguesit kryesore te stabilitetit te borxheve publike maten ne baze te raportit te borxhit publik me GDP. Kursimet per capita nuk kane te bejne asgje me temen.
    OK.
    Por as raporti i borxhit me GDP ska te bej me temen!
    Tema eshte vetem nje pjestim i zakonshem i borxheve publike pro person, qe behet ne te gjitha vendet. kryesisht per arsye politike.
    Dhe nese bazohemi ne temen, atehere me pare vjen ne shprehje krahasimi i borxheve me kursimet, se raporti i borxheve me GDP. Prandaj edhe nuk eshte e pazakonshme, per kete ka shume shembuj, kur borxhet e pergjithshme publike pro person perpjestohen me kursimet e pergjithshme pro person...

Natyrisht qe ka rendesi te madhe raporti i borxhit me GDP, kur jane ne pyetje borxhet. Por, sic e kam kuptuar une temen, gje qe edhe mund te lexohet, fjala nuk ishte per te analizuar raportin e borxheve me GDP dhe per te bere krahasime perkates...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 23-09-2012 më 03:50

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    ...

Per aq kohe sa Shqiperia eshte nje vend ne zhvillim, borxhi i jashtem nuk eshte shqetesues. Borxhi konsiderohet shqetesues kur arrin ne perqindje te frikshme ne raport me GDP, per shembull, kur shkon mbi 100% te GDP te ekonomise se vendit. ...

Albo
    Nese do te bazoheshim ne kete hipoteze, atehere shtetet ne vijim do te ishin bankrot ose afer bankrotit:

Japonia 238%
    Greqia 189%
    Italia 121%
    Irlanda 115%
    Portugalia 112 %
    SHBA 104%

Belgjika 94%
    Singapur 90%
    Franca 89%
    Britania e Madhe 85%
    Kanada 84%
    Gjermania 82%

Spania 70%

Spanien e permenda vetem per ta pare se perqindja e nivelit te borxhit ne raport me GDP nuk luan rol aq te madh. Spania e ka nivelin me te ulet nder vendet e lartepermendura, por problemet me te medha, perjashtuar Greqine...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 23-09-2012 më 03:40

Anëtarësuar
    21-05-2010
    Postime
    1,219
    Citim Postuar më parë nga Brari Lexo Postimin
    user.. cthua ti per kokokokodhimen psh..

ka privatizuar dynjane e prones se shtetit me vetem 5 leke..dhe ato jo te dala me djerse..

nuku te pash ta kritikoc kokko dhimen..

perkundrazi ju pelqen shekulli i tij qe fabrikoj me zell mijra huligan per te djegur shtetin ne 21 janar..

ku e ke dashurin per shtetin ti mo profesor..?
    O brar që të të zënë vend postimet jep dhe disa shpjegime...

-ça është kokodhima?
    -ku duket se unë nuk kam dashuri për shtetin?
    -përse ngacmohesh ti dhe albo kaq shumë që i kundërvihem krijesës të gjigantëve privat (besojë do ishte më mirë të shitet tek disa mijëra Shqiptarë)

Nuk më kërcet fare kush është kokdhima, shekulli, edi rama, ruci e plot të tjerë me të cilët më ke lidhur.. qafën nuk kanë thyer..

Ruci ha ha..
    http://farm3.static.flickr.com/2688/...6124032045.jpg

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-01-2012
    Vendndodhja
    Rrefugjat ne vendin tim ...
    Postime
    991
    Citim Postuar më parë nga user010 Lexo Postimin
    O brar që të të zënë vend postimet jep dhe disa shpjegime...

-ça është kokodhima?
    -ku duket se unë nuk kam dashuri për shtetin?
    -përse ngacmohesh ti dhe albo kaq shumë që i kundërvihem krijesës të gjigantëve privat (besojë do ishte më mirë të shitet tek disa mijëra Shqiptarë)

Nuk më kërcet fare kush është kokdhima, shekulli, edi rama, ruci e plot të tjerë me të cilët më ke lidhur.. qafën nuk kanë thyer..

Ruci ha ha..
    http://farm3.static.flickr.com/2688/...6124032045.jpg
    Sepse per Brarin mungon rruga e drejte ! Brari duke pare "mbaresine" e vet qe duke i sherbyer te huajit e ka xhepin plote si lideri i tij Berisha & Co , mendon se dikush i pavarur qe mendon thjesht per Shqiperine , nuk mundet te kete ekonomine e shendoshe dhe xhepin plot ! Sepse interesi i Shqiperise nuk paguan ! Paguan vetem interesi i grekut , Servit & Co .

Por harron ky ditezi se neve nuk jemi aq idiote ! Kur ky vend prodhon leke dhe euro per Salen ., Brarin , Serbin , Grekun & Co , per shqiptaret prodhon me teprice ! Patjeter qe prodhon ! Duhet vetem shqiptaret te deklarohen gojarisht dhe publikisht pronare te atyre eurove !

Pastaj t'i shikosh ti keta sahanlepiresit e Serbit . Berishe , Brar & Co. kushdo qofte dhe sido qe ta kete emrin ! Kur te vijne dhe te te luten (si dikur) me ta marr ne goje .....dhe ti nga kenaqesia mos te pranosh ! te prishesh vetem pse shikon gojen e tyre te shqyer hapur para teje ! ha....ha....ha.

Do te vije ajo dite jam me shume shprese dhe shume i sigurt ! genjeshtra eshte gjithmone e perkohshme na ka mesuar natyra !
    Ndryshuar për herë të fundit nga violativo : 24-09-2012 më 10:54

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •