Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907

Imami i akuzuar si ekstremist: Nuk jam ekstremist, Anti-terrori u pėrdor

TIRANĖ- Besimtarėt e xhamisė sė Medresesė nė kryeqytet me anė tė njė peticioni i kanė kėrkuar Komunitetit Mysliman revokimin e shkarkimit tė imamit dhe ligjėruesit tė xhamisė. Rreth 1200 besimtarėt myslimanė, frekuentues tė kėsaj xhamie kanė shprehur shqetėsimin pėr veprimet arbitrare qė sipas tyre komuniteti mysliman ka marrė pa pėlqimin e tyre.

“Tė rikthehet vendimi pėr kėta dy drejtues qė pėr 10 vjet i kanė shėrbyer mė sė miri jo vetėm xhamisė por edhe lagjes. Tė shkarkohen nė njė ditė pa asnjė motivacion, habitemi. Nė islam duhen marrė parasysh edhe mendimet dhe vullneti ibesimtarėve, KMSH nuk e ka bėrė njė gjė tė tillė”, tha Klodian Kondi, anėtarė i Kėshillit tė xhamisė.

“Ne kėrkojmė qė tė rikthehet vendimi qė kanė marrė pėr shkarkimin e xhamisė”, shtoi besimtari Zabit Kola.
    Rreth dy muaj mė parė kryesia e KMSH ka nxjerrė njė urdhėr lirimi pėr imamin dhe ligjėruesin. Duke mos gjetur zgjidhje KMSH disa ditė mė parė i ka dėrguar njė letėr Drejtorisė sė Policisė Tiranė, ku i cilėson dy drejtuesit prej 10 vitesh tė kėsaj xhamie, si ekstremistė dhe radikalė, ndėrsa ka kėrkuar nga policia zgjidhjen e situatės. Imami i xhamisė, Lulzim Plloci sqaron tė vėrtetėn e akuzave dhe mosmarrėveshjes.

“Unė kam 10 vjet imam xhamie, i kam shėrbyer me shumė kėnaqėsi komunitetit dhe nuk e di si mund tė deklarohet brenda njė ditė qė imami ėshtė ekstremist ėshtė radikal. Nėqoftėse besimtarėt janė kundra qendrimit tim unė patjetėr qė do ta lija detyrėn”, tha imami Lulzim Plloci.

Tė kontaktuar nga News 24, drejtuesit e Komunitetit Mysliman nuk kanė dashur tė japin asnjė sqarim pėr mos marrjen e mendimit tė besimtarėve nė vendimarrje.
    (ma.ar/News24/BalkanWeb)
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Plloēi: Nuk jam ekstremist, Anti-terrori u pėrdor

Ish-imami i xhamisė sė Medresesė, z.Lulzim Plloēi, tashmė me detyrėn e imamit tė xhamisė sė re nė zonėn e ish-restorant Durrėsit, flet pėr herė tė parė pas pushimit tė akuzave ndaj tij. Tashmė qė ēėshtja u mbyll nė favorin e tij nga drejtėsia dhe ėshtė shuar vendimi qė e ndalonte tė frekuentonte xhaminė e Medresesė, Plloēi tregon pėrballjen me kundėrshtarėt e tij nė krye tė komunitetit mysliman. Pėr rreth pesė muaj u ndalua nga Gjykata e Tiranės tė hynte apo edhe tė kryente ritet fetare sė bashku me besimtarėt e tjerė te Medreseja. Nė kėtė intervistė, ai akuzon Komunitetin Mysliman Shqiptar, se pėrfshiu nė kėtė ēėshtje administrative strukturat e Anti-terrorit pranė Policisė sė Shtetit, pėr ta larguar nga drejtimi i xhamisė sė Medresesė. Gjithashtu, ai flet edhe pėr filmin e fundit tė cilėsuar si “anti – islam”, pėr tė cilin, sipas tij, Komunitetit Mysliman Shqiptar duhet qė tė reagojė. z.Plloēi, sa vite keni qenė imam nė xhamin e Medresesė. Pse ju shkarkoi Komuniteti Mysliman nga kjo detyrė? Unė kam shėrbyer pėr 10 vjet si imam nė xhaminė e Medresesė, konkretisht qė nga 10 janari i vitit 2002. Nė fillim vendimi ka qenė pėr njė “lirim nga detyra, vėnien nė dispozicion deri nė njė urdhėr tė dytė”. Unė e kundėrshtova kėtė vendim duke kėrkuar se cili ishte motivi i kėtij vendimi dhe gjithashtu edhe besimtarėt qė falen nė kėtė xhami kanė kėrkuar arsyen e kėtij lirimi. Mė pas ka ardhur njė shkresė ku mė kėrkohej tė “mos e uzurpoja institucionin dhe tė mos pengoja imamin e ri nė marrjen e detyrės” tė cilin unė nuk e kam penguar, por kanė qenė besimtarėt ata qė kanė deklaruar se nuk do tė pranojnė qė ai t’i drejtojė gjatė faljeve pa u sqaruar situata. Mendoj se ky shkarkim ka ardhur si rezultat i kalimit tė administrimit dhe drejtimit tė xhamisė nga Myftinia e Tiranės tek stafi i Medresesė nė drejtimin e fondacionit “Sema”. Kėshtu, mua dhe hatibin e xhamisė na zėvendėsuan me profesorin e lėndės sė mėsimit tė besimit nė Medrese, imamin e ri Lauren Luli. Me argumentimin e kėtij shkarkimi, jeni njohur ndonjėherė, pasi ju kanė akuzuarsi nxitės tė konflikteve nė kėtė xhami? Jo, nuk jam njohur ndonjėherė, ju thashė edhe mė lart: nė fillim ka ardhur vendim pėr lirim nga detyra dhe pas refuzimit dhe kėrkimit tė shpjegimit pėr kėtė ka ardhur edhe shkarkimi. Ne fakt, unė dhe kolegu im, hatibi i xhamisė, qė nga fillimi i kėtij debati apo konflikti administrativ do tė thoja, kemi kėshilluar qė ēdo reagim tė jetė kundrejt normave fetare dhe qytetare dhe se kjo ishte njė e drejtė pėr tė marrė shpjegime pėr kėtė vendim tė cilat nuk na u dhanė ndonjėherė. Ju jeni akuzuar se keni nxitur besimtarėt e xhamisė qė tė mos lejojnė imamin qė ju zėvendėsoi tė ushtrojė detyrėn e tij? Nė fakt, nuk ėshtė e vėrtetė qė unė kam nxitur besimtarėt e xhamisė qė tė mos lejojnė imamin e ri tė ushtrojė detyrėn, por kanė qenė vetė besimtarėt tė cilėt e kanė deklaruar kėtė me anė tė shkresave drejtuar Komunitetit Mysliman Shqiptar, si edhe me anė tė njė peticioni. Zyrtar tė Komunitetit Mysliman, ju akuzojnė se jeni ekstremist dhe radikal, sa qėndrojnė kėto pretendime? Nuk janė aspak tė vėrteta dhe i konsideroj shpifje tė cilat meritojnė tė dėnohen publikisht, moralisht edhe ligjėrisht, por pėr hir tė imazhit tė fesė dhe tė institucionit qė mė pėrfaqėson dhe pėr tė cilin unė kam punuar pėr 10 vite nuk kam ndėrmend tė merrem me kėto shpifje pasi ėshtė puna ime. Besimtarėt e asaj xhamie, banorėt e asaj zone dhe tė gjithė ata qė mė njohin se kush jam unė dhe se sa ekstremist dhe radikal jam unė. Kjo ėshtė njė formė e shpifur pėr tė tėrhequr vėmendjen, tė bėrit presion si dhe zhvendosjen nga thelbi i ēėshtjes si dhe implikimin e strukturave tė policisė apo anti-terrorit nė kėtė ēėshtje administrative institucionale. Pas kallėzimit nė prokurori nga imami Lauren Luli, prokuroria me vendim tė Gjykatės sė Tiranės, ka urdhėruar ndalimin e qėndrimit tuaj nė xhamin e Medresesė dhe tė mos ushtroj ritet fetare nė kėtė xhami, sa e keni respektuar kėtė vendim? Unė e kam respektuar menjėherė vendimin e gjykatės, gjė tė cilėn e kam deklaruaredhe publikisht nė media. Me vendim tė prokurorisė, ky vendim ėshtė pushuar dhe akuzat ndaj jush janė rrėzuar, si ndihesh tani dhe ku ushtroni ritet fetare qė pas shkarkimit, nė cilėn xhami? Gjatė ditėve tė masės sė sigurisė i kam kryer ritualet nė xhamit e tjera po pjesėn mė tė madhe tė tyre me anėtarėt e familjes pasi edhe ata i falen Zotit, janė praktikantė, kėshtu qė nė njė farė mėnyre “kjo masė” shėrbeu edhe si njė mundėsi pėr tė qenė mė tepėr bashkė me familjen. Normalisht, me pushimin e masės sė sigurisė nga prokuroria ndihem i qetė dhe plot bindje se drejtėsia vonon, por nuk harron dhe qė nė njė farė mėnyre vėrteton tashmė faktin se nuk kam qenė unė ai qė e ka penguar imamin e ri, por vetė besimtarėt. Aktualisht ritet fetare i ushtroj pėrsėri si imam nė ambientet e xhamisė sė re, tė sapohapur dhe tė njohur zyrtarisht nga Komuniteti Musliman Shqiptar nė zonėn e ish-restorant Durrėsit, qė nė fillimin e muajt tė Ramazanit tė kėtij viti, e qė “inshallah” do tė pasohet me ndėrtimin e njė xhamie te re nė zonėn e njėsisė bashkiake nr.8, gjė pėr tė cilėn kemi hyrė nė bisedime edhe me Bashkinė e Tiranės. Prej disa ditėve, po qarkullon nė media njė film amerikan me titull “Innocence of Muslims”, (pafajėsia e myslimanėve), qė ėshtė cilėsuar si “antiislam”, film i cili ka shkaktuar trazira nė mbarė komunitetin mysliman. Nė Shqipėri nuk ka reagim, pėrveē njė deklarate nga myftiu i Shkodrės. Ju ēfarė qėndrimi mbani? E kam ndjekur qėndrimin e myftiut tė Shkodrės dhe ndaj tė njėjtin shqetėsim dhe qėndrim me tė. Edhe pse do tė doja qė njė reagim i tille tė vinte mė parė nga vetė institucioni qė i pėrfaqėson besimtarėt myslimanė shqiptarė, Komunitetit Mysliman Shqiptar. Jam kundėr prodhimit, shfaqjes apo promovimit tė kėtij filmi, jo vetėm pėr faktin se ai ka tė bėjė me ofendimin apo deformimin e figurės sė profetit Muhamed, por me vetė frymėn qė ai pėrcjell, dhe me shkeljen e personalitetit dhe shpifjeve ndaj individit, tė dėnuara kėto me ligje dhe Konventa Ndėrkombėtare. Sigurisht qė jam kundėr pėrdorjes sė ēdo forme tė dhunės si mėnyrė reagimi ndaj kėtij filmi dhe gjej rastin t’u sugjeroj tė gjithė besimtarėve dhe qytetarėve shqiptarė, jo vetėm qė tė lexojmė, tė mėsojmė mė tepėr rreth figurės sė profetit Muhamed, por edhe tė informojmė tė tjerėt si forma mė e mirė e reagimit.

Pushohet akuza ndaj imamit Plloēi

Prokurorisė sė Tiranės iu deshėn mė shumė se tre muaj kohė pėr tė provuar se ish-imami i xhamisė sė Medresesė, z.Lulzim Plloēi ėshtė i pafajshėm pėr akuzat e ngritura ndaj tij nga imami i emėruar nė kėtė xhami dhe Komuniteti Mysliman. Imami Plloēi ėshtė cilėsuar nė media dhe nga bashkėsia islame nėn zė, si “ekstremist”, “radikal i fesė islame” apo edhe deri tek dyshimet pėr “terrorizėm”. Imami u fut nė rreth nga anti terrori menjėherė pas denoncimeve tė Komunitetit Mysliman. Kėshtu, ai ėshtė marrė nė pyetje disa herė nga efektivėte anti-terrorit pranė Policisė sė Shtetit. Plloēi tashmė ushtron aktivitetin e tij tė zakonshėm nė xhaminė, tė cilėn e ka ndėrtuar me ndihmėn e besimtarėve dhe organizatave bamirėse. Sipas vendimit tė pushimit tė ēėshtjes penale ndaj Plloēit, tė firmosur nga prokurori i ēėshtjes, nė adresė tė imamit janė ngritur disa akuza, fillimisht nga imami i emėruar nė xhamin e Medresesė, z.Lauren Luli dhe mė pas nga bashkėsisė islame nė Tiranė. Por, sipas prokurorisė, nga hetimet e kryera dhe marrjen nė pyetje tė personave dėshmitarė, ka rezultuar se nė asnjė moment nuk ėshtė ushtruar dhunė nga besimtarėt ndaj kallėzuesit si dhe marrėdhėniet mes tyre ishin rregulluar.

Imami “i rrezikshėm”, Gjykata: "Tė mos hyjė nė xhami"

Gjykata e Tiranės me kėrkesė tė prokurorisė, nė maj tė 2012-s, ka vendosur ndalimin e imamit Lulzim Plloēi qė tė qėndrojė pranė xhamisė sė Medresesė dhe ka urdhėruar ndalimin e ushtrimit tė riteve fetare nė kėtė xhami. Sipas kėtij vendimi, tė paprecedentė, imami Plloēi, ėshtė urdhėruar tė mos i afrohet xhamisė sė Medresesė pėr shkak tė kallėzimit penal nga imami i ri i kėsaj xhamie. Kallėzim ky qė tashmė ėshtė pushuar dhe qė imami Plloēi lejohet tė ushtrojė besimin e tij fetar nė ēdo xhami nė kryeqytet, duke mos pėrjashtuar tashmė edhe xhaminė e Medresesė. Vendimi Mė 5 maj tė kėtij viti prokurori i ēėshtjes i ėshtė drejtuar gjyqtarit tė gatshėm tė masave, duke i kėrkuar caktimin e masės sė sigurimit personal “Ndalimin dhe detyrimin e qėndrimit nė njė vend tė caktuar” nė mungesė ndaj shtetasit Lulzim Plloēi. “Me datė 27 shkurt 2012, jam emėruar nga Komuniteti Mysliman me detyrėn e imamit nė xhamin e Medresesė dhe kėtė vendim ia kam bėrė tė ditur imamit Lulzim Plloēi, i cili nuk ka pranuar tė lirojė detyrėn, duke mos mė lejuar tė ushtroj ritet fetare. Po tė njėjtėn skenė, por, tashmė me dhunė, imami Lulzim Plloēi e ka pėrsėritur mė datė 24 prill 2012, kur me ndihmėne tre besimtarėve tė tjerė mė ka nxjerrė forcėrisht nga xhamia”, - thuhet nė vendimin e gjykatės. Ankimi Ky vendim, nė atė kohė ėshtė ankimuar pranė Gjykatės sė Apelit nga avokati Bledar Skėnderi, por, edhe kjo gjykatė e ka lėnė nė fuqi masėn ndaj imamit Plloēi. Pėr kėtė verdikt nuk kanė qenė dakord disa nga besimtarėt e kėsaj xhamie, tė cilėt kanė firmosur nė atė kohė njė peticion, ku i kėrkohet nga Komuniteti Mysliman mos largimin e imamit Plloēi. Peticioni ėshtė shoqėruar edhe me disa protesta para xhamisė sė Medresesė nga besimtarėt, por, Komuniteti Mysliman nuk ka ndryshuar vendimin e tij. Vetė, imami Plloēi, nė deklarimet e dhėna nė prokurori, nė asnjė rast nuk ka pranuar se ka ushtruar dhunė ndaj imamit tė ri apo tė ketė nxitur besimtarėt pėr njė veprim tė tillė. “Jam njohur me vendimin e zėvendėsimit tim dhe e kam pranuar. Mė ėshtė kėrkuar nga ana e besimtarėve qė tė drejtoj faljet qė ata bėjnė dhe e kam bėrė kėtė detyrė edhe pas zėvendėsimit, kjo sepse besimtarėt nuk pranonin imamin e ri. Kėshtu ka ndodhur edhe ditėn e premte, kur imami i ri pretendon se ėshtė nxjerrė me forcė nga xhamia”, - ka thėnė Plloēi para prokurorisė.

Ambasada SHBA-sė interesohej pėr Imamin

fektivėt e sektorit tė anti-terrorit e kanė shoqėruar imamin Lulzim Plloēi disa herė nė polici, duke e marrė nė pyetje pėr aktivitetin e tij fetar dhe punėn me besimtarėt myslimanė. Kjo pėr faktin, se disa persona zyrtarė pranė Komunitetit Mysliman, e akuzonin imamin Plloēi se ishte njė besimtar radikal i fesė islame dhe kishte shenja ekstremizmi. Njė gjė e tillė, ėshtė mohuar gjithmonė nga vetė imami dhe besimtarėt ndjekės tė tij. Por, me marrjen e dosjes nė hetim nga prokuroria e Tiranės, pėr veprėn penale tė “pengimit tė veprimtarive tė organizatave fetare”, mėsohet se ka qenė edhe Ambasada e SHBAsė nė Tiranė, e cila ėshtė interesuar pėr ēėshtjen nė fjalė. Zyrtarisht, asnjė drejtues i institucionit tė akuzės, nuk e pranon njė fakt tė tillė, tė interesimit tė ambasadės amerikane pėr ēėshtjen, por, jo zyrtarisht ky fakt pranohet. Ky interesim, mėsohet se ka ardhur pasi drejtues tė Komunitetit Mysliman, e identifikonin imamin Plloēi si pjesė e njė grupi njerėzish, qė duan tė marrin drejtimin e kėsaj bashkėsie pėr tė futur frymėn ekstreme tė islamizmit.

Flamur Vezaj

Shekulli

Love all, but trust a few Maska e angmokio
    Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Asgje konkrete nga postimet e mesiperme.

Ndonje informacion me te qarte pse akuzohet ky imam per ekstremizem dhe terrorizem?

Kush i percakton radikalizmat se nuk e kuptoj ?
    "And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"

I regjistruar diku … Maska e Le dévoué
    Anėtarėsuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185
    Cili ėshtė krimi i tij ?

Nuk pash asgje konkrete aty, perpos "akuzash" !

Edhe anesti55 me temat e tia, eshte nje ekstremist, a ka kush qe e ndalon ?

Une se lexova fare, po ma do mendja se terrorist do jete
    Revolution 1848

Love all, but trust a few Maska e angmokio
    Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928

Plloci , rrezohen poshte akuzat per ekstremizem.

Prokurorisė sė Tiranės iu deshėn mė shumė se tre muaj kohė pėr tė provuar se ish-imami i xhamisė sė Medresesė, z.Lulzim Plloēi ėshtė i pafajshėm pėr akuzat e ngritura ndaj tij.

Gazeta Shekulli
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    "And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •