Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Te diturin (civilin) e dua pa mase.
Ne Facebook eshte bere nje diskutim i gjere per kete teme , por dhe te tjerea te cilat hapen nga Profesor Artan Fuga.Te mat e hapura prej tij jane te nderyshme por kryesisht jane ne lidhje me Kishen, me gjuhen e huaj ne shkolat e mesme,karakterin krahinore te shkolles, ku aludon per traditen e rajonit , por qe natyrisht e ka fjalen per shkolla sipas religionit.merret me rilindasit , ku nenvizon Konicen, me historin , pra ndyshimin e saj, per pronat e xhamise , qe ja paskan bere me hile , apo aludimin per ndonje shkolle cilesore e cila dhe se eshte ne nivelin nderkombetare , ai aludon se kush eshte ai qe investon, demaskon "fjalen e dhene ".Ceshtja eshte se temat kryseisht jane te shkurtera dhe qellimi i tyre fshihet ne menyre shume profesionale.Per te kuptuar Profesor Fugen natyrisht qe duhen perdore code te ndryshme ne nderhyrjet e tij, por dhe nga nje kenveshtrim tjeter qe me ben ta kuptoj qellimin e ketij njeriu qe sot eshte ne stadet e larta te akademikeve shqipatre.
Sot ne TV Myftinia Durres , dy jane intelektualet vip qe kryesia e komunitetit islamik ka per zemer dhe pothuajse c'do dite i jep ne programet e ketij televizori islamik.Sali Berisha i cili ne datlindjen e Muhamedit , ku u shpreh se "do te bejme islamin qe ne te gjithe boten te flase shqip" , ndersa Fuga eshte i njohur per pranimin e simboleve fetare dhe kenaqesine e madhe qe ai ndjente kur i kishte prezente ne univeristet, etj etj.Tashme Fugen e shohim ne nje fushate ,per te shtrire islamin ne nje baze te gjere , pra per ta fute ate si lende mesimore ne shkolle, por duke aluduar si kulture fetare, duke pretenduar se duhen mesuar gjuhet e komshinjeve , per arsye te integrimit , apo interesit te grupeve, pra per te kapur tregun e punes,dhe permend ketu Italishten, greqishten dhe serbokroatishten, natyrisht duke e lene te hapur listen e gjuheve , kundrejt grupeve te interesit.Kalon ne kritiken per Konicen dhe me tej ne kerkesen e nje historie te mirfillte moderne , ku tashme nenkuptohet qe do te jete nje histori made in Fuga., Do tju sjell shkrime nga ai , ose dhe ju mund te merrni ato ne fb dhe ti diskutojme ketu.
Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 01-10-2012 më 15:47
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Artan Fuga
September 26.Artan Fuga
Ckishërimi ? Gazetarët flenë.
Pa dyshim, lajmi kryesor social i javës ishte ai që raportonte se institucioni kishtar i Veriut, me anë të një deklarate solemne dhe zyrtare, vendosi të marrë dënimin e çkishërimit për të gjithë ata besimtarë që praktikojnë gjakmarrjen.
Prita nga shtypi dhe gazetarët e medias ta sqaronin dhe investigonin këtë ngjarje madhore, por mbeta i pangopur në kë...rkesën për informacion. Le që deklarata nuk pati mundësinë si duhet të botohet integralisht në të gjitha të përditshmet apo emisionet e lajmeve, sikurse do ta meritonte, por edhe raportime e komente të ndryshme lanë për të dëshëruar a raportuan gabim.
Është krejt triviale dhe e kotë të insistojmë që kjo dekaratë shumë e rëndësishme synon që institucionet e shenjta të ndikojnë për të ndaluar dukurinë e gjakmarrjes dhe kjo nuk ka mundësi tjetër të komentohet veçse me përgëzime dhe mirënjohje. Por, është një gjë e ditur dhe që nuk ka nevojë për komente.
Mirëpo u lanë pas dore anë që kanë të bëjnë pikërisht me shpjegimin e nëntekstit dhe të kontekstit të lajmit, çka në “gazetarinë e re”, përbën ndofta anë prioritare. Gazetari shpjegon, jo vetëm informon. Aq më pak i lejon vetes të interpretojë gabim.
Unë personalisht u detyrova të kërkoj me miq tekstin origjinal të deklaratës për ta kuptuar sa bukur e qartë ishte shkruar sepse nga raportimet e medias me thënë të drejtën u bëra “çorap”.
Dikush tha se ai që çkishërohet ndalohet të varroset në varrezat katolike! Cfarë ? - thashë me vete. Por, varrezat nuk janë as të Kishës dhe as të Xhamisë. Por, në tekst ishte krejt ndryshe, korrekt. I privohen ceremonitë sipas riteve kishtare. Poashtu, në një gazetë tjetër lexoj se çkishërohen ata që marrin gjak! Po pse vetëm ata ?. Duhet të çkishërohet, sipas kësaj logjike, kushdo që vret ! – thashë me vete. Por, në tekstin e deklaratës çdo gjë ishte e qartë : Njësoj trajtohet si një vrasës i zakonshëm ashtu edhe ai që merr gjak sipas Kanunit ose duke abuzuar me të. Pa dallim.
Prita të dija nëse çkishërohej vetëm personi që merr gjak apo edhe familja e tij, nëse është kryetar familje. Asnjë përgjigje. Një mik më çoi te dokumenta thelbësore të Institucionit të Shenjtë për të më shpjeguar se në fakt dënimi bie vetëm mbi individin. Gjithësesi nëse atij i ndalohet martesa fetare, kjo i ndalohet objektivisht edhe gruas që ai do të martohet. Por, gjithësesi është një ndëshkim që bie edhe mbi të tjerë, por jo si qëllim më vete, por si pasojë e padëshiruar. Besoj. Qëllimi e justifikon. Po kështu pyetja që bëja është : Si e çkishëron? Po a mund të lihet kështu qoftë edhe një vrasës, pa mbështetje fetare? Asnjë gazetar nuk e pashë t’a bënte këtë pyetje. Teksti e sqaronte bukur, por duhej gjetur me “mik”. I penduari mund të rifutet përsëri në gjirin e komunitetit, si edhe atij që i afrohet vdekja sigurisht i kryhen disa shërbime sepse fundja të gjithë para Zotit do të ishim njësoj. As nuk kuptova nga mediat se kush e merr vendimin për ckishërim dhe kush ka tagër të nxjerrë këtë dekret? Nuk është Selia e Shenjtë që aprovon këtë ndarje të kishës nga një kod zakonor vendas? M’u desh të shkojë pa fund nga njeri dokument te tjetri për të kuptuar se vendimin e kanë marrë ata që duhet ta marrin në fakt, por nuk e shpjegonin kompetencën e tyre. Kush jep aprovim për këtë deklaratë që t’a shpallë mëkat një akt kanunor dhe kush ka kompetencë për çkishërim rast pas rasti? Janë dy gjëra të ndryshme. Ende nuk e di, por do ta gjej. Kam miq pa fund që më mbështesin.
Përse duhet që gazetarët apo komentuesit të vrapojnë pas “berihajt”, ndërkohë që lexuesi ka nevojë për të njohur thellë se çfarë kuptimi ka informacioni që jepet? Përse interpretohen gjërat keq? Përse nuk gjurmohen anët e pandriçuara të ngjarjes?
Me një fjalë na duhen gazetarë që të mos flenë!
Aq më shumë që më e rëndësishmja u la në heshtje. Me këtë deklaratë, pavarësisht si do t’i shkojë filli i aksionit sublim të Kishës në këtë fushë, ka ndodhur një ngjarje shumë shumë shumë e rëndësishme. Por, ne flemë, më duket. Nëse nuk gabohem. Për herë të parë kisha merr distancë nga një ndër pikat thelbësore të Kanunit, gjakmarrjes si ndëshkim rregullarizues i sigurisë së personit. Nuk po jap asnjë vlerësim për gjëra që vetëkuptohen se përse ndodhi. Histori e gjatë. Por, pas shekujsh bashëjetese, (jo bashkimi), ku në ato zona nuk mund të kishte fe katolike pa Kanun që i siguronte një farë mbrojtje, dhe Kanun pa fe që bashkëjetonte me të, Kisha distancohet zyrtarisht, hapur, prerë, nga institucioni i gjakmarrjes. Ka ndodhur nje divergim, një proces shkëputjeje në bashkëjetesë, ndofta pas disa qindra vjetësh. Është një dukuri madhore që ka të bëjë me rjedhën në traditat kulturore të kombit. Ndërkaq gjumë. Dikush dyshon. Eshtë gazetari që duhet të heqë dyshimet e të intervistojë. Por, ai nuk ka kohë. Në gjumë nuk ka kohë. Sado të flesh duket se ka fjetur vetëm një sekondë më parë. Gjumi është më i fortë se koha. Lexoni tekstin e deklaratës që unë e gjeta me “mik”. Vendoset shenja e barazimit mes një marrje jete me qëllim, kriminale, një marrje jete me abuzim me kulturën kanunore, dhe një gjakmarrjeje të mirëfilltë kanunore. Transformimi i thellë ka ndodhur në kontekstin kulturor shqiptar. Ndarje praktike mes një mesazhi universal fetar dhe një konteksti kulturor lokal dhe rregjional.
Mos qofsha i gabuar.
Gjithësesi etërit e shenjtë e bënë punën e tyre. Ndofta do të ketë më shumë ditë të bardha për fëmijët e ngujuar. Ndofta do të ketë më pak gjak. Ndofta gjykatat që apelohen nga Kisha do të kenë më shumë ndërgjegje profesionale dhe qytetare. Por, ana praktike është tjetër gjë. Dokumenti është aq i rëndësishëm sa ai duhet të ruhet në origjinal diku në një muze me roje, me ajër të kondicionuar për pesëqind vitet e ardhshme...
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Keni nje keqkuptim ketu, pasi jeni bazuar ne ate c'ka shkruhet ne gazete dhe qe gazetaret me qellim apo pa qellim e kane deformuar.Ne dokumwentin origjinal, nuk denohet vetem ai qe mer gjak ,por secili i krishtere qe vret.Thjeshte kisha eshte ne mbrojtje te jetes dhe denon vrasjen ne te gjitha format e saj.Brenda keti konteksti eshte dhe problemi i gjakmarrjes.
Nje tjeter gabim eshte se ju e cilesoni kanunoret katolike, por kanunoret jane dhe muslimane. Te gjithe malesoret qe u konvertuan rane dakord qe te drejtohen dhe gjykohen sipas ligjeve te tyre, pra sipas kanunit.Kanunore kemi kryesisht ne Kosove, ku shkonin shqiptaret e shkisheruar, te cilet komuniteti i perjashtonte, por dhe malesoret e konvertuar per shkak te joshjes me prona,te ciet pushtuesi i perdori per te populluar Kosoven , pas pushtimit osman.Te gjithe keto quhen kanunore dhe se jane ne fe jo te krishtere.Kjo tradite e gjakmarrjes mbeti e pa ndryshueshme ,per shume arsye.Ne rradhe te parre turqise nuk i rrifte shume se vriteshin shqiptare, se vriteshin kanunore , pasi keto pak a shume ishin malesore te pa nenshtruar, por dhe kurani ne vetvete ka vetegjyqesimin dhe marrjen e hakut.Ne kuran thuhet , "Ktheja ne te njeten mase"pra merr hak,por dhe vetegjyqesimin e kemi kur shprehet :"Luftoni ata,Allahu i denon dhe i mposht ata neprmjet jush."Por dhe ne ligjet e Kalifit Omar , nje musliman mund ti merte jeten nje te krishteri nese gjykonte se ky kishte dale nga rruga e Allahut.Pra ketu jemi ne nje forme me te ashper, pasi nuk hyne ne pune me as librat, Kanun , apo Kuran.
Kanuni i Leke Dukagjinit shpesh quhet dhe kanuni i Skenderbeut.
shtylla mbi te cilat mbeshteten ligjet e kanunit te Skenderbeut =lekes eshte -Me mire i vdekur se i shkelur ne bese e ne ndereKur lindi kanuni, shqiptaret ishin biblike, pra te krishtere.Nevoja per kanun lindi pasi erdhi Skenderbeu, i cili mblodhi rreth vetes prijsat shqiptare kunder pushtuesit turk.Ne keto kushte atij i duheshin njerez te beses dhe per te mos abuzuar me kete shprehje duhet te percaktohej qarte pikat ku shkelej besa, ku shkelej ndera, si duhet te ndeshkohej shkelesi etj.Pra ne kete kendveshtrim Bibla nuk perplaset me Kanunin.Kanuni i sherbente popullit tone per moralin e luftes, bibla ne moralin e jetes ne paqe.Kanuni mbronte moralin e krishtere i cili po cenohej nga ai islamik.Pas 25 vjet ne lirine e Skenderbeut, kanuni u be pjese e jetes se arberve sa u kthye ne nje identitet kombetar.
Pra nga sa u shpreha me siper , eshte po aq e rendesishme qe dhe komuniteti i musliman te behej prezent ne kete problematike dhe une jam i bindur se do ta deshironin kete si shqiptare,por ne ligjet islaminke ato nuk gjejne argumentin, pasi islami eshte me i ashper se Kanuni.ne Kuaran nuk gjen asnje rresht per kete.Shprehja "ktheja ne te njeten mase eshte pikerisht gjak marrje"
Pra dhe ne diskutimin e kesaj problematike duket qarte se kristianizmi eshte pro jetes, e mbron ate duke kultivuar dashurine ,tolerancen e durimin.
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
A.FUGA
Unë personalisht u detyrova të kërkoj me miq tekstin origjinal të deklaratës për ta kuptuar sa bukur e qartë ishte shkruar sepse nga raportimet e medias me thënë të drejtën u bëra “çorap”Kush jep aprovim për këtë deklaratë që t’a shpallë mëkat një akt kanunor dhe kush ka kompetencë për çkishërim rast pas rasti? Janë dy gjëra të ndryshme. Ende nuk e di, por do ta gjej. Kam miq pa fund që më mbështesin.Lexoni tekstin e deklaratës që unë e gjeta me “mik”. Vendoset shenja e barazimit mes një marrje jete me qëllim, kriminale, një marrje jete me abuzim me kulturën kanunore, dhe një gjakmarrjeje të mirëfilltë kanunore. Transformimi i thellë ka ndodhur në kontekstin kulturor shqiptar. Ndarje praktike mes një mesazhi universal fetar dhe një konteksti kulturor lokal dhe rregjional.Ja si e shikon mardhenien me Kishen akademiku shqiptare , e barazon kete institucion me zyrat e sigurimit te shtetit te intriges. Perdora mik thote..po perse duhet mik ketu mer profesor?Kushdo qe ka reputacionin tend si historian dhe akademik , e da deren te hapur ne institucionin e kishes katolike.Per me teper dhe ne dokumentin qe arrite te marrsh me "MIKE", nuk ka asgje per sekret , pasi eshte thjeshte nje deklerate qe do te shpllet , qe ka per qellim te shkoje dere me dere te katolikeve shqipatare , per tu bere i njohur qendrimi i Kishes katolike.A mund te aludojme se profesorit i mongon qofte etika ne te shprehur?Po jo ky eshte akademik, ka tituj dhe paguhet super, pikerisht per ato qe nxjerr nga goja.Mos qofsha i gabuar.
Gjithësesi etërit e shenjtë e bënë punën e tyre. Ndofta do të ketë më shumë ditë të bardha për fëmijët e ngujuar. Ndofta do të ketë më pak gjak. Ndofta gjykatat që apelohen nga Kisha do të kenë më shumë ndërgjegje profesionale dhe qytetare. Por, ana praktike është tjetër gjë. Dokumenti është aq i rëndësishëm sa ai duhet të ruhet në origjinal diku në një muze me roje, me ajër të kondicionuar për pesëqind vitet e ardhshme...
Por eshte tjeter gje ndjesia qe ke per kete institucion, eshte kjo qe ben qe ne siperfaqe te dale ligesia dhe me pas eshte kjo qe zgjedh dhe fjalorin.Pra profesori eshte ne kundershtim me kishen dhe krishterimin, por nga qendrimi pro per simbolet fetare, kerkesa per te fute ne shkolle lenden fetare tregon se eshte ne mbeshtetje te islamit. Nga ky qendrim i tij dhe i disa historianeve te tjere islamik D. Egro, O. Jazenxhi.apo dhe ndonje tjeter , kuptojme qarte se cfar historie do te na japin keto doktore e profesore , akademike te shqiperise nese do ti jepet ne dore te ribejne historine.
Megjithese kemi pase tre kanune ne te gjithe territorin e shqipatreve , perseri profesori kerkon tja veshe kanunin vetem komunitetit katolik.Ka vetem nje te vertete , qe kanuni ketu ne keto zona te veshtira , ku nuk jane bere kurre investime dhe ku mungojne dhe elementet civilizuese, kanuni mbeti per nje kohe me te gjate.Ndersa po te shkojme nje hap me larg ne histori, perdorimi i kanunit ne keto zona doli si nje nevoje superiore per tju pergjigje luftes ndaj pushtuesit turk dhe ky quhet Kanuni i Skenderbeut.Ushtrine e mbajne ne kembe ligjet, te silat percaktojne qarte tradhtine dhe tradhetarin, pa ligjin ushtria do te ishte shperndare.Ne keto zona luftrat zgjaten per shume vite, por dhe pas perfundimit te tyre , keto zona nuk u urbanizuan dhe mbeten ne jeten e tyre shpesh te vet administruar.Ketu kultivohej trimi dhe u perdore trimi.perandoria i dergoi ato ku desh per te thyer lirite e popujve te tjere , per tu perplase me serbet dhe malazezet,por dhe Ali Tepelena i perdori ne Janine.(Fundja kohen e trimerise jetonin dhe kjo zone duhet te vlkeresohet per kontributin ne kete kohe) por dhe me vone Zogu i perdori ne xhandarmeri, ne qytetet kryesore ne vend, kerkush nuk e bente kete pune.Ne qytetin tim Durres dhe sot e kane per turp te kryejne detyren e policit , nje mentalitet i vjetruar, kur pikerisht duhet te jete nder nje profesion i tille.Pra kisha nuk ka asnje lidhje me Kanunin , por dukeqene se administronte sjelljen shpirterore te ketij komuniteti natyrshem ndjehej brenda tij.Pra nuk kemi asnje ndarje te re , as te 100 vjeteve me pare , nuk kemi asnje cudi dhe nuk ka asnje arsye per vemndje deri dhe perdorimin e "Miqeve" ne kete ceshtje.Kisha eshte Bibla , kuy liber i shenjte , dhe me vjen keq qe profesori dhe akademiku me tituj franceze, nuk din ti koordinoje.Deklerata eshte fare e thjeshte,ESHTE KUNDER MARRJES SE JETES NE TE GJITHA FORMAT, kjo nuk eshte e re.Aq më shumë që më e rëndësishmja u la në heshtje. Me këtë deklaratë, pavarësisht si do t’i shkojë filli i aksionit sublim të Kishës në këtë fushë, ka ndodhur një ngjarje shumë shumë shumë e rëndësishme. Por, ne flemë, më duket. Nëse nuk gabohem. Për herë të parë kisha merr distancë nga një ndër pikat thelbësore të Kanunit, gjakmarrjes si ndëshkim rregullarizues i sigurisë së personit. Nuk po jap asnjë vlerësim për gjëra që vetëkuptohen se përse ndodhi. Histori e gjatë. Por, pas shekujsh bashëjetese, (jo bashkimi), ku në ato zona nuk mund të kishte fe katolike pa Kanun që i siguronte një farë mbrojtje, dhe Kanun pa fe që bashkëjetonte me të, Kisha distancohet zyrtarisht, hapur, prerë, nga institucioni i gjakmarrjes. Ka ndodhur nje divergim, një proces shkëputjeje në bashkëjetesë, ndofta pas disa qindra vjetësh.
Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 02-10-2012 më 12:50
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Shenim i imi. Anesti nuk eshte ceshtje politike qe lajmin per nje dekret te tille ne ta marrim nga Roma qe eshte qendra shpirterore boterore e besimtareve katolike. Ne fund te artikullit do shohesh edhe qendrimin e kishes katolike shqiptare ku shprehimisht eterit e kishes i drejtohen organeve gjyqesore shqiptare per kete fenomen qe gjate ketyre 20 viteve ka bere qe shume familje, femije, burra, gra te ngujohen.
Fenomeni i ngujimeve, futjeve ne hasmeri zgjidhet nepermjet debtave publike per institucionalizim te cdo metri katror te 28000 km katrore te Shqiperise, ndryshimit te kushtetutes, me nje pakete ligjore qe sanksionon ata qe synojne vrasje me mendim, paramendim.
Po te marr vetem nje shembull cfare shteti opozitar i Edi Rames dhe ai i Kryetarit te Keshillit te Larte te Drejtesise ky i fundit eshte edhe president, mund te ndryshonte per te shmangur vrasje dhe gjakmarrje. Behet fjale pershembull ligjerimi icdo metri toke me dokumenta qe kur dikush ka marre pjesen e tij te tokes dhe komshia te tijen, keta te bejne hipotekimin apo tapi me dokumenta qe njihen nga komuna dhe bashkia doemthene te njohura ligjerisht nga shteti dhe ne rast se tendenca e ndonjerit prej tyre qe i ka te ligjeruara token dhe ka tendence per te ndryshuar kufinjte, atehere i gjithe konflikti atakon direkt shtetin dhe institucionet dhe jane ata ne Tirane qe bejne ndryshimet kushtetuese dhe ligjore ne menyre qe me pas tu lihen gjykatave hapesira per te gjykuar veprimet me paramendim.
Eksluzive/ Zbardhet dekreti i klerikëve kalotikë që “mallkojnë” vrasësit për gjakmarrje
•Klerikët e lartë katolik të Shqipërisë, nxorën “URDHËRESËN”: “Kushdo që bën një vrasje ose bashkëpunon në mënyrë të qëllimshme që ajo të ndodhë, në bazë të nenit 1331 të Kodit të së Drejtës Kanonike, ndëshkohet me shkishërim
•Ky ndëshkim është për besimtarin një mënyrë që ai të kuptojë fajin dhe të ndreqë gabimin. Ata që janë shkishëruar dhe më pas janë penduar, mund të falen nga Zoti dhe Kisha
Publikuar më 02.10.2012 | 12:34
Ilir Sinanaj
Krimet e shumta që po ndodhin në Veri të vendit, shumica e të cilave justifikohen me rregullat e Mesjetës të Kodit Zakonor, ku mbizotëron Kanuni i Lekë Dukagjinit, me pretekstin e gjakmarrjes, i shtynë klerikët e Arqidioqezës së Shkodër-Pult, të Dioqezës së Sapës dhe të Dioqezës së Lezhës, të ndërmerrnin masa ndëshkimore për të gjithë ata besimtarë që kryejnë vrasje dhe vrasje të paramenduara që kanë shkas gjakmarrjen. Masa ndëshkimore është më e larta e mundshme që mund të japë Kisha Katolike: eskokomunikimi ose siç njihet ndryshe shkishërimi. Me leje të Arqipeshkëv Metropolit të Shkodër-Pult, Mgr. Angelo Massafra, gazetës “Shekulli” iu mundësua kopja e dekretit dhe letrës shoqëruese drejtuar besimatrëve, të cilat janë firmosur nga Arqipeshkëvi Metropolit të Shkodër-Pult, Mgr. Angelo Massafra, Ipeshkëvi i Sapës, Mgr. Lucjan Avgustini, Ipeshkëvi i Lezhës, Mgr. Ottavio Vitale, Dom Robert Kola, Atë Artan Seli dhe Atë Flavio Cavallini.
Shkishërimi! Ja cilat janë pasojat
Dekreti, dispozitat e të cilit hynë në fuqi në 16 shtator 2012, bazohet kryesisht mbi urdhëresën e pestë “Mos vra”, një nga dhjetë urdhëresat ose Dekalogu dhe neni 2268 i Katekizmit të Kishës Katolike, i cili thotë: “…vrasësi dhe ata që lirisht bashkëpunojnë në vrasje bëjnë një mëkat që kërkon hakmarrje prej qiellit (Zan 4,10)”. Dënimi në formën e shkishërimi, bazohet mbi nenin 1331 të Kodit të së Drejtës Kanonike (të Kishës Katolike). Po në bazë të nenit 1331, masat ndëshkimore për të shkishëruarin janë:
1. Nuk mund të marrë pjesë në kremtimet e Kishës
2. Nuk mund të marrë sakramentet (rrëfimin, kungimin, krezmimin, kurorën e shenjtë, urdhrin e shenjtë)
3. Nuk mund të marrë sakramendoret, si funeralin dhe varrimin e krishterë në varrezat katolike.
Megjithatë, në bazë të nenit 1335 “nëse ndëshkimi ndalon kremtimin e sakramenteve..., ndalesa pezullohet nëse kjo është e nevojshme për t’u kujdesur për besimtarët që gjenden në rrezik vdekjeje”.
Por dera e Kishës e hapur... për të penduarit
Siç është shprehur në letrën e drejtuar besimtarëve, qëllimi i kësaj nisme është çrrënjosja e zakoneve prapanike, siç është gjakmarrja dhe krimi. Sipas po të njëjtës letër, ky ndëshkim është për besimtarin një mënyrë që ai të kuptojë fajin dhe të ndreqë gabimin. Ata që janë shkishëruar dhe më pas janë penduar, mund të falen dhe t’u hiqet ekskomunikimi apo shkishërimi, nëse plotësojnë kushtet e mëposhtme:
1. Ta shfaqin publikisht pendimin e tyre
2. Ta ndreqin padrejtësinë e bërë.
3. Ta kryejnë dënimin e paraparë, prej ligjit.
4. Të marrin faljen, nëpërmjet rrëfimit sakramental.
Apel Organeve Gjyqësore Shtetërore
Vetëm autoriteti shtetëror mund ta ndalojë përfundimisht gjakmarrjen. Për këtë arsye, klerikët i drejtohen në letrën e tyre, Organeve Gjyqësore Shtetërore që të japin maksimumin e dënimit për ata që kryejnë vrasje, në veçanti vrasje me motive gjakmarrjeje, dhe të jenë sa më të rreptë në dhënien e dënimit duke mos bërë zbritje të viteve të vuajtjes së dënimit. Në letër thuhet se nëse kanë organet gjyqësore janë të drejta në vendimi atëhere edhe besimtarët do të fillojnë të kenë besim tek to. Në këtë mënyrë vetëgjyqësia vrastare do të zhduket. Gjithashtu në letër bëhet apel për shmangien e korrupsionit të këtyre organeve.
Ndryshuar për herë të fundit nga Reschen : 02-10-2012 më 13:39
gjethplepi... Me fal po ku e pe ti qe une te shprehem se eshte ceshtje politike?Ceshtja eshte se Profesor Artan Fuga eshte hedhur ne lufte kunder krishterimit dhe po kontribon ta ktheje Shqiperine nje vend islamik.Ai po merret me heroin kombetare, me kishen , me moralin ebiblik, me fjalen e dhne , me besen , me legjenden e Rozafatit, me historine qe u dashka ndryshuar natyrisht prej tij, me gjuhen qe duhet te studjohet ne shkolla , ku aludon per turqishten dhe ate arabe.Ky eshte problemi. Kisha eshte bere prezente ne fushen e saj , fare normale , perderisa brenda moralit biblik gjen argumentin , por ja me thauaj , a gjen dot vend ne kuran per marrjen e jetes, per vetgjyqesimin?Dhe ketu antaret musliman nuk nderhyne , natyrshem nuk kane argumentin.Kanuni nuk eshte in kishes per me teper dhe besimtaret muslimane ne keto zona trajtohen siapas kanunit.
Gjej rasti tju beje thirrje moderatoreve qe te mos me denojne , pasi marr pjese ne diskutimet e rubrikes toleranca fetare dhe nese jemi ne besime te ndryshme natyrshem ka dhe perplasje. ketu fyerjet lejohen , pasi fyerje per islamin eshte dhe se jam ateist dhe se jam ortodoks dhe se jam katolik, pra boll te jem kunder tij.Ose na mbani ne forum dhe na duroni me argumenta e tolerance ose na perjashtoni perfundimisht. Ke denoni ju , nje shqipatre qe ne baze te kushtetutes gezon te njetjta te drejta si ju?Po a kmi vendosur te bashkejetojme ne besime te ndryshme , atehere perse vepron ne pabesi , pa diskutuar publikisht vendimin e marre?
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Artan Fuga
Boooo akademikun shqiptare , ne ditet qe eshte per te dale ne pension u kjtua per kalane e e Rozafatit dhe legjenden e famshme te saj.A thua nuk e din mesazhin e saj profesori ?Po me cfar e mbrojti titullin ne France , me historite e Frances apo me historine e luftes nacional clirimtare?Ne vend qe ta pyesim ne ket po na pyet ai ne?megjithate ai ka tjeter qellim, ky eshte "KALI I TROJES " ne kademin e shkencave shqipatre.Qellimi i tij te cilin e ka shpreh ne nje tjeter teme eshte te demaskoje flalen e dhene , Besen elementet morale te cilat mbajne ne kembe nje shoqeri te tere.Profesori harron se ashtu si urrejtja dhe dashuria , e liga dhe e mira , drita dhe terri, do te bashkejetojne dhe besa e tradhetia jane te njetat fenomene qe do ta shoqerojne perjetesisht njeriun.Njerzimi mundohet qe pozitivet te jene ne perqindje me te larte qe jeta te vazhdoje , ndryshe do te kishte shkuar drejt zhdukjes.Nese profesori nuk e di, le te pyes xhafen komshiun tim, i pa shkolle eshte, por sekser shtepishe apo pronash dhe do te marre pergjigjen me te thjeshte dhe me domethenese, "Zoteri shtepine e ke bere vete apo e kete babes"?Pra qe nje prone te rroje duhet te jete ndertuar nga sakrifica , nga mundi i cili t ka privuar kenaqesi te medha dhe jo men para droge apo korrupsioni, por me djersen e ballit dhe lidhjet me te te jene te pa tjetersueshme.Por ne rastin e Kalase, qe ajo te jetoje gjate , te ndejhet e mbrojtur deri ne shuarjen e jetes se banoreve te saje , duhet qe keto banore pervec kontributeve te mesiperme te krijojne lidhje te patjetersueshme shpirterore me ndertesen.Te tila lidhje jane zakonet, traditat , kurbani , te gjitha te shoqeruara nga morali i larte dhe marrin lidhjen e pa tjetersueshme kur ne te eshte thure dhe historia e brezave , kur ne te eshte simboli i dhimbjes , kesaj te vertete te madhe dhe te pa tjersueshme te njerzimit.Ceshtja eshte se profesori keto i dine me mire se une, por eshte i nxitur nga tradhetia e madhe qe bjen ere ne keto kohe.Ai kerkon te vrase , BESEN, Fjalen e DHENE dhe te moralizoje keshtu konvertimin e madh qe u be ne islam. Te mjeret shqipatre ne duar e kujt kane rene.E mjera histori c'do te pesoje nese do ti bije per pjhese ta beje ky njeri.Pse krenohemi me legjendën e Rozafës? Atje ka disa tradheti (pabesi) njera pas tjetrës. Dy vëllezërit e mëdhenj që tradhëtojnë vëllain e vogël. Dy ciftet e para bashkëshortore që tradhëtojnë ciftin e tretë. Burri që tradhëton gruan duke e çuar pabesisht në murosje. Cfarë na bën kaq qorra për të mos parë se pas aktit të flijimit të nuses së vogël ka tre pabesi të mëdha që e çojnë atë me manipulim drejt vrasjes? Do e pranonte flijimin nusja e vogël nëse do ta dinte se kishte të bënte me pesë vrasës të pabesë?
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Ironija e gjith kesaj e di kush eshte?!
Kanuni ka ekzistuar vetem ne forme gojore dhe asnjehere nuk eshte shkruar deri sa doli nje prift dhe per 30 vjet e mblodhi dhe e beri liber.
Njeriu qe e mblodhi Kanunin e Lek Dukagjinit dhe e beri liber, ka qene nje prift me fame me emrin Shtjefën Gjeçovi
Tani perse Kisha Katolike i çkisheron ata qe hecin simbas Kanunit kur kete Kanun prifti i tyre e ka mbledhur lol.
Kisha Katolike perse çdo vit mblidhet dhe e perkujton kete prift per punen e tij qe ka bere per mbledhjen e Kanunit te Lek Dukagjinit?!!
Ja per cfare e kam fjalen http://www.president-ksgov.net/?page=1,6,2012
.
Krijoni Kontakt