Close
Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 76
    i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Citim Postuar më parë nga Yes* Lexo Postimin
    Pash zotin, bëre një orë për të më sjellur nene (që mua më dalin në ëndërr përmendësh ) dhe i përdor pavend dhe i keqinterpreton?? E mjerueshme vërtetë... ta sqarova shumë mirë më lart rastin, dhe t'i vazhdon sërish e i bie në të njëjtën vrimë fyellit... Më parë do pëlqeja të bisedoja me një memec, sesa me dikë që s'ha llogjikë!

Ku i ke nenet e proçedurës penale si bazë? Cilin nen të proçedurës penale ka shkelur prokuroria në marrjen e provës?
    Çfarë vendi zënë ato nene që solle pavend në këtë që po diskutojmë? Ato nene që solle ti, janë pjesë e kodit penal dhe Kushtetutës dhe kanë një tjetër trajtim dhe objekt rregullimi,e për më tepër s'kanë shkelur privatësinë e askujt, sepse janë në detyrë e sipër, si persona zyrtarë duke kryer vepër penale!!! Ti akoma s'e dallon privatësinë me ushtrimin e detyrës publike dhe abuzimin e saj!!! E tmerrshme!

Me kë flas dhe unë... por gjss po të zë sërish këtu meqë do me më bë si kompetent koti:

Ja ta jap nenin unë nga kodi i PROÇEDURËS PENALE: ekzistencat e një fakti lejohen të nxirren nga indicjet kur janë të rëndësishme, të sakta dhe në përputhje me njëra tjetrën (neni 152) KJO QUHET PROVË INDIREKTE, dhe sqarimin dhe vëndin që zë ajo e ke më lart!
    Faktin e ndodhur e kupton edhe qeni im 2 vjeçar; që është e rëndësishme e kupton edhe një i vonuar, që është i saktë s'do diskutim më tej, që është në përputhje me kronologjinë e ngjarjes, është edhe kjo e kuptueshme!

Ti vazhdon e kundërshton kot më kot, pa më sjellur asnjë nen specifik nga kodi i PROÇEDURËS PENALE!

P.S: S'më the gjë për nenin 151/3...
    Per te mos e zgjatur, ja analiza e nje profesionisti per ceshtjen per te cilen po diskutojme:

PËRGJIMI DHE SHTETI LIGJOR;
    Aspekti kushtetues dhe penal i këtij fenomeni.

...

Përgjimet në Shqipëri

Në këtë pikë është mirë të shikohet mendimi juridik i disa juristëve
    shqiptar të cilët analizojnë se ç’është prova, dhe mjetet të cilat përdoren në një përgjim, a mund të merren parasysh si prova duke u referuar njëkohësisht dhe tek nenet përkatës të Kodit të Proçedurës Penale.
    Prova të ndaluara në procedurën penale ose civile duhet të
    konsiderohen ato që kundërshtojnë rregullat ndaluese ose urdhëruese të së drejtës, veçanërisht kur ato cënojnë të drejtat individuale të garantuara në Kushtetutë, ndërsa nuk ka asnjë rregull tjetër ligjor i cili justifikon juridikisht këtë cënim9.

Konstatimi i kundërshtimit të mësipërm mjafton që një provë të emërtohet e paligjshme10.
    Sipas legjislacionit proçedural penal shqiptar, kur flitet per provat, kemi, ndër të tjera, dy pjesë të mëdha;
    Pikë së pari kemi: I – Llojet e provave, ku hyjnë: 1) Dëshmia; 2) Pyetja e të pandehurit dhe e palëve private; 3) Ballafaqimet; 4) Njohjet; 5) Ekspertimi dhe 6) Eksperimenti; si dhe II – Mjetet e kërkimit të provës, ku hyjnë: 1) Këqyrjet; 2) Kontrollet; 3) Sekuestrimet dhe 4) Përgjimi i bisedimeve ose komunikimeve11.

Pra, nga sa më sipër, në teorinë dhe praktikën e proçedimit penal, përgjimi njihet si një nga mjetet e kërkimit të provës. Si mjet për kërkimin e provës, përgjimi ështe dy llojesh:
    përgjim i bisedimeve ose komunikimeve telefonike dhe i formave të tjera të komunikimit dhe përgjimi ambiental, që realizohet nëpërmjet dëgjimit dhe rregjistrimit audio dhe video me aparatura të posaçme që vendosen në ambiente të ndryshme ose në persona të caktuar12.
    Përgjimi i cili zhvillohet në një ambient privat (zyrë, shtëpi, restorant midis dy shokëve, dy personave publikë) është një përgjim ambiental i kryer privatisht, gjë që nënkupton rregjistrimin në audio dhe video pa një vendim të gjykatës13. Theksojmë që përgjimi sipas Kodit të Proçedurës Penale lejohet vetëm për disa kategori veprash penale apo kundravajtjesh14 dhe gjithmonë me vendim të Gjykatës (Gjyqtarit) me kërkesë të prokurorit ose në "raste të ngutshme" nga vetë prokurori i cili brenda 24 orëve duhet të njoftojë gjykatën dhe t'i kërkojë asaj vleftësimin e aktit15.
    Në Komentarin e Proçedures Penale gjejmë: "Përgjimet e kryera privatisht nuk mund të përdoren si provë, por ato mund të shërbejnë si shkak për nisjen e proçedimit penal kryesisht nga prokurori, i cili detyrohet të vërtetojë faktin e pretenduar, duke marrë çdo provë të nevojshme”16.

Këtë pohim të këtij komentari na e jep qartazi dhe Kushtetuta e cila në nenin 148 të saj përcakton që prokuroria është organi kushtetues që ushtron ndjekjen penale. Ky organ kushtetues ka të drejtën dhe detyrimin ligjor të ushtrojë ndjekjen penale, përmes mënyrave të përcaktuara ligjërisht17.
    ...
    Provat sipas nenit 149 të K. Pr. Penale, merren prej burimeve të parashikuara në ligjin proçedural, dhe në përputhje me rregullat e përcaktuara prej tij. Sipas avokatit Agron Bajri përgjimi në vetvete nuk përbën provë por është mjet i kërkimit të provës që rregullohet sipas neneve 221 e vijues të K.Pr.Penale18.

Rasti i përgjimeve të kryera në mënyrë të fshehtë dhe nga subjekte
    të cilat nuk kanë të drejtën e ushtrimit të ndjekjes penale proçeduralisht interpretohet si rast ku rezultatet e përfituara nga përgjimi mundet të përdoren për fillimin e ndjekjes penale nga ana e organit të akuzës sikurse u citua më sipër19.

Këto rezultate të çfarëdolloj qofshin ato, duhen verifikuar për efekt të përcaktimit të vërtetësisë së tyre, si dhe për efekt të provueshmërisë e cila mund të arrihet vetëm në rast se rezultati i përgjimit mbështetet në prova të tjera.

Në bazë të legjislacionit tonë proçedural, nuk lejohet që marrja e provës të bëhet nga subjekte të tjera, të cilat nuk janë të përcaktuara si subjekte që ushtrojnë ndjekjen penale20.
    Në bazë të nenit 151 të K. Pr. Penale sanksionohet që provat merren nga organi që proçedon gjatë hetimeve paraprake dhe në gjykim provat merren me kërkesë të palëve nga Gjykata. Në këtë kuadër, edhe përgjimi i kryer nga subjekte private nuk mundet të përbëjë provë, por vetëm shkak për fillimin e ushtrimit të ndjekjes penale nga organi i akuzës. Për deri sa legjislacioni ynë nuk lejon investigimin nga subjekte private, hapja rrugë për përdorimin e përgjimeve të kryera nga subjekte për interesa personale apo shkaqe të tjera, përbën një preçedent të papëlqyeshëm dhe joefikas për sistemin tonë të drejtësisë duke pasur parasysh dhe nenin 32/2 të Kushtetutës së RSH-së i cili citon që askush nuk mund të
    deklarohet fajtor mbi bazën e të dhënave të mbledhura në mënyrë të paligjshme21.

Duke analizuar mendimet e dy juristëve të shquar në Shqipëri të cilët janë pro përdorimit të përgjimit si një mjet prove për arsyet juridike të analizuara mësipër duhen parë dhe mendimet e juristëve të tjerë të cilët kundërshtojnë teorinë që përgjimi mund të përdoret si mjet prove në një gjykatë. Një mendim i tillë juridik mbështetet nga z. Sajmir Visha i cili mban edhe postin e kryetarit të avokatëve penalistë të Shqipërisë. Mendimi juridik i z. Visha është që përgjimet të cilat nuk zhvillohen konform proçedurës të parashikuar në nenet e sipërpërmendura të Kodit të Proçedurës Penale janë të paligjshme. Pamjet filmike dhe zëri i trasmetuar i një kasete nuk përbëjnë prova materiale, por as mjet për të vërtetuar provën, pasi kjo provë është marrë në kundërshtim të plotë dhe të qartë me nenet e Kodit të Proçedurës Penale. Kodi i Proçedurës Penale përshkruan qartazi dhe në mënyrë të prerë proçedurën përkatëse ligjore dhe në rastin e një çështjeje të tillë pra kur kemi përdorim të një kasete në formën e përgjimit gjykata nuk duhet të marrë parasysh këto kaseta pasi mungon fakti kriminal22.

Konkluzion:
    Nga analiza e mësipërme juridike rezulton që ekzistojnë dy rryma mendimesh për përdorimin e përgjimit si një mjet prove për pranueshmërinë e tij. Mendimi i parë i cili përgjimin e barazon si një mjet prove për inicimin e hetimeve nga organi i prokurorisë pranohet më shumë nga ana ime, sepse roli i akuzës është gjithmonë në një kallëzim penal të proçedojë konform tagrit që ka ky organ në hetimin e këtij kallëzimi. Në rastin e një video detyra e organit të akuzës (detyrim që i jepet me anë të nenit 148 të Kushtetutës) është të vërtetojë vërtetësinë e përgjimit dhe në rast se kemi kryerjen e nje vepre penale të
    proçedojë sipas proçedurës së parashikuar. Personalisht sjam dakort me mendimin e dytë juridik i cili shprehet kundër përdorimit të përgjimit si mjet prove pasi ky përgjim nuk është zhvilluar konform neneve përkatëse të Kodit të Proçedurës Penale. Juridikisht mbroj idenë që në rastin e vërtetësisë së komunikimeve drejtësia shqiptare ka vetëm përfitime dhe jo humbje ose shkelje të të drejtave kushtetuese.

...

Vendimet e Gjykatës së Strasburgut

Çështja e P.G dhe J.H. kundër Mbretërisë së Bashkuar27. Në këtë çështje gjykata
    konstatoi se kishte shkelje të nenit 8 të Konventës për shkak se policia kishte përdorur përgjues, gjë e cila nuk ishte e autorizuar nga një kuadër i posaçëm ligjor. Në qoftë se një masë përbën ndërhyrje ndaj të drejtave të parashikuara në nenin 8 dhe nuk ka një autorizim të qartë për këtë masë në bazë të së drejtës së brendshme, në një rast të tillë ka në mënyrë automatike shkelje të Konventës. Pra, do të ishte e parëndësishme ndjekja e qëllimit legjitim, si për shembull hetimi ose parandalimi i krimit.
    ...

http://www.fle.uranushost.com/dokume...iel%20Sina.pdf

Lab 100% Maska e Station
    Anëtarësuar
    26-02-2010
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    6,624
    Unë mendova se ti e kishe me ironi në postimet më lart mo Antiproanti.
    Po si more mund ti thuash përgjim i pa ligjshëm AUTOFILMIMIT??

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    O none none... ç'a s'po na shohin veshët e nigjojnë sytë mër jahuuu... E lexove përgjigjen që të dha ky APA?

Tani, në lidhje me këtë pyetjen që bëre, shërben si provë indirekte ajo që ka filmuar, dhe gjithashtu në daç e merr edhe provë direkte bazuar në nenin 151/3, dhe pastaj sërish merret si provë direkte dëshmia që do japë personi që e ka filmuar ngaqë e ka parë duke kryer krim.
    Deshmia dhe ("prova indirekte"? ) jane te ndryshme nga pergjimi i paautorizuar, ilegal privat...
    Pohimet e nje deshimtari, cofte edhe vete kameramanit, mund te merren patjeter parasyesh. Kjo ska te bej asgje me vidofilmin e kunderligjshem ose te pavlefshem si prove.

Dhe jo vetëm kaq, por ka detyrimin ligjor që të tregojë kur sheh duke u kryer një krim, sepse moskallëzimi i krimit është vepër penale.
    Sigurisht...
    Por jo te thirret ne ato qe ka shikuar ne video.

Problemi eshte vlefshmeria e videos si prove, jo deshmia...

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Citim Postuar më parë nga Station Lexo Postimin
    Unë mendova se ti e kishe me ironi në postimet më lart mo Antiproanti.
    Po si more mund ti thuash përgjim i pa ligjshëm AUTOFILMIMIT??
    Ndoshta nuk jemi kuptuar drejte...

"Autofilmimi" dhe pergjimet tjera per te cilat po flasim nuk jane a priori te paligjshme. Varesisht nga perdorimi i tyre, ato mund te behen te kunderligjshme dhe ventualisht edhe te denueshme.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    04-04-2006
    Vendndodhja
    Tirone
    Postime
    8,398
    Citim Postuar më parë nga Antiproanti Lexo Postimin
    Deshmia dhe ("prova indirekte"? ) jane te ndryshme nga pergjimi i paautorizuar, ilegal privat...
    Pohimet e nje deshimtari, cofte edhe vete kameramanit, mund te merren patjeter parasyesh. Kjo ska te bej asgje me vidofilmin e kunderligjshem ose te pavlefshem si prove.

Sigurisht...

O shoku, c'ka je tuj than bre burr?
    Nese Prifti donte te ndihmonte drejtesine duhet ta bente kete menjehere pas filmimit, ate dite ose te nesermen, duke qene se pa te kryhej nje krim ekonomik.
    Fakti qe e mbajti te fshehur per nje kohe te gjate dhe e nxori vetem kur pati perplasje interesash e implikon ne krim zotin prifti si bashkpuntor ne krim , moskallzim krimi, shfrytezim i postit zyrtar, si dhe fshehje e provave (ne rastin e venies dore mbi videon origjinale).
    Pra i bie qe ta kapin me shume nene sesa vet Meten te cilin donte ta groposte.
    Kam dyshim se ka qene i interesuar vete Prifti me teper se kushdo tjeter qe ceshtja te pezullohej , pasi e pa se cfare gafe beri.
    Unë jam njeri i thjeshtë.
    Kënaqem me pak.
    Më mjafton më e mira.

Per te mos e zgjatur, ja analiza e nje profesionisti per ceshtjen per te cilen po diskutojme:
    E para, ti vetë s'ishte në gjendje në asnjë rast të më sjellësh një nen nga kodi i proçedurës penale që rregullon provat dhe marrjen e tyre, ndërsa unë t'i rreshtova një e nga një, madje dhe me llogjikë.

Së dyti, jo për mungesë modestie, por jam edhe unë e profesionit i dashur, dhe po të bazohesha vetëm në një vendim që japin gjyqtarët tanë të korruptuar deri në fyt, pa përdorur unë llogjikën time dhe debatin, ia vë flakën diplomës që tani në mes të oborrit!

I dashur snob, rasti në fjalë nuk është analog sidomos ai i gjykatës së Strasburgut në mënyrë që të merret si bazë ligjore. Së dyti analogjia që më solle me shembullin e parë me një mendim profesionisti nuk përdoret si bazë ligjore në hierarkinë e sistemit gjyqsorë të vendit tonë.

Tjetër, dhe tani do dal tek pjesa që më pëlqen më shumë: detajet
    E mban mend sesi thoshte Çarls Dikens tek "David Koperfildi" : "ndryshimi midis një avokati të rëndomtë dhe një profesionisti, qëndron në detajet që një njohës i mirë i ligjit, nuk i lë t'i shpëtojnë"

Tani, videopërgjimi i Priftit, nuk është bërë duke i shkelur privatësinë, dhe as është marrë në kundërshtim me rregullat e proçedurës penale nga organet hetuese, por nëse e mban mend Priftushi një video të tillë e përdori për të hapur proçes ndaj Metës, por nga ekspertimi doli edhe kjo e Priftit! Gjykata e lartë, tha që s'mund të provohet, dhe jo se është shkelur privatësia, se do ishte një turp edhe më i madh të shprehej ashtu.

Tjetër, mos mendo se më mbaruan kartat, jooooooo.... kam sërish nene nga kodi i proçedurës penale që mbështesin këtë që po them, që prova duhet marrë...

Duke qenë se eksperti që e ka gjetur këtë video të Prifit duke kryer prifti vepër penale në kryerje e sipër të funksionit të tij publik, ia ka kaluar prokurorisë, ka një tjetër mbështetje në ligjin proçedurial penal:

"Çdo njeri që ka marrë dijeni për një vepër penale që ndiqet kryeisht duhet ta kallëzojë atë. Kallëzimi i paraqitet prokurorit ose një oficerit të policisë gjyqësore me gojë ose me shkrim, personalisht ose me anë të një përfaqësuesi" (neni 283/1/2)
    Pra eksperti ka marrë dijeni për kryerjen e kësaj vepre penale, dhe ia ka raportuar organeve hetuese.
    Dhe neni tjetër : "prokurori dhe policia marrin dijeni për veprën penale me iniciativën e vet dhe me njoftimin e bërë nga të tjerët" (neni 280)

Nuk kam mbaruar, kam akoma: prifti është person zyrtar, dhe ka kryer një vepër penale duke ushtruar detyrën e tij shtetërore... duke qenë kështu edhe fakti që ka filmuar veten duke kryer vepër penale, e bën provën të përdorshme sepse: "nëpunësit publikë, të cilët gjatë ushtrimit të detyrës së tyre ose për shkak të funksionit ose shërbimeve të tyre, marrin dijeni për një vepër penale që ndiqet kryesisht, detyrohen të bëjnë kallëzim..." (neni 281) dhe në këtë rast veprimi i priftit, mund të merret si vetëkallëzim i një personi me funksione pubilke

Kush solli më shumë nene nga kodi i proçedurës penale në këtë rast për të mbështetur arsyetimin? Ti me ato arsyetimet e "profesionistëve" tanë - jo njëherë...

Në këtë rast, ku i sheh shkeljet e proçeudurës nga prokuroria? Ë?

I vetmi faj i prokurorisë sonë në këtë rast, është se u dorëzua shpejt dhe kërkoi kohë ta bëjë arsyetimin e saj... s'ka gjë se e bëjmë ne në forum

Të lutem pak mëshirë për thonjtë e mi, se i kam pikë të dobët... ti e plaske edhe gurin!!!

Sigurisht...

Ta them me çiltërsinë më të madhe, se qenke për mëshirë nga ana mendore... më qartë se e shpjegova s'ka ku të vejë... dhe je vërtetë për të ardhë keq, se mirë që ia këput kot edhe interpreton gabim, por kjo s'ka ndonjë gjë se jo të gjithë kanë dijeni për ndonjë fushë specifike, por e keqja është se ngul këmbë edhe duke qenë gabim!
    Këtu, unë lëshoj rrugë, sepse është vërtetë humbje energjie t'i shpjegosh diçka atij që s'do të kuptojë...

Bëfshi qejf!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fleur Blanche : 11-09-2012 më 17:13 Arsyeja: shtesë

i/e regjistruar Maska e xhori
    Anëtarësuar
    25-12-2006
    Vendndodhja
    MARCHE
    Postime
    1,518
    vet e ke fajin o lipe vete si ore vet e kam fajin, po hajduti nuk kish faj?
    keshtu edhe kjo puna e metes me priftin
    jeshét prèmè ne aliarèm
    jeshèm more jeshèm
    po drita skeshèm

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    ...

e për më tepër s'kanë shkelur privatësinë e askujt, sepse janë në detyrë e sipër, si persona zyrtarë duke kryer vepër penale!!!
    Edhe pergjimi i paautorizuar i personave zyrtare ne detyre e siper trajtohet njejte me pergjimin e paautorizuar privat...
    Pavaresisht kesaj, une nuk e kam lexuar vendimin e gjykates, per te thene se ishin apo nuk ishin ne "detyre e siper".

Ti akoma s'e dallon privatësinë me ushtrimin e detyrës publike dhe abuzimin e saj!!! E tmerrshme!
    Prandaj na thuaj ti dallimin e sakte dhe rregulloret perkatese qe percaktojne kete dallim, ne menyre qe cdo i interesuar ta kuptoje ?

Nuk besoj se eshte aq e lehte...

Nenet, ti ku i ke?

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Citim Postuar më parë nga 2043 Lexo Postimin
    O shoku, c'ka je tuj than bre burr?
    Nese Prifti donte te ndihmonte drejtesine duhet ta bente kete menjehere pas filmimit, ate dite ose te nesermen, duke qene se pa te kryhej nje krim ekonomik.
    Fakti qe e mbajti te fshehur per nje kohe te gjate dhe e nxori vetem kur pati perplasje interesash e implikon ne krim zotin prifti si bashkpuntor ne krim , moskallzim krimi, shfrytezim i postit zyrtar, si dhe fshehje e provave (ne rastin e venies dore mbi videon origjinale).
    Pra i bie qe ta kapin me shume nene sesa vet Meten te cilin donte ta groposte.
    Kam dyshim se ka qene i interesuar vete Prifti me teper se kushdo tjeter qe ceshtja te pezullohej , pasi e pa se cfare gafe beri.
    OK...
    Nese organet kompetente kane prova te mjaftueshme per veprat penale te Priftit, atehere cdo gje eshte ne rregull.
    Ketu po diskutohet per pranueshmerine e videos si prove per te vertetuar vepret penale, jo per faktin qe Prifti mund te kete kryer vepra te tilla penale. Eshte detyre e prokurorise te vertetoje ato qe shiheh, degjohen dhe thuhen permes hetimeve dhe provave te veta...

Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •