Postuar më parë nga
Yes*
Hahahahahaaaa.... dmth me këto nenet mbi privatësinë, ti po thua që Prifti ishte duke lujtë letrash me robdeshambër veshur! tak tak tak: jemi me robdeshmabërrrrrrrrrrrrrr :P
E para, ke marrë nja dy nene që thjesht i ke gjetur në Kod, por nuk ke lexuar interpretimin ligjor, dhe gabimi më i madh është se e ngatërron ligjin penal proçedurial me atë material. Nenet ku i ke marrë ti, jo vetëm i përdor gabim, por që ta dish - provat dhe marrja e tyre, nuk rregullohen me kodin penal, por me kodin e proçedurës penale. Nëse do dije t'i bëje edhe trajtimin e atyre dy neneve që janë pjesë e kodit penal dhe jo të proçedurës, i bie që ta bëje me të 4 elementët e figurës së veprës penale, dhe me ta bërë këtë, do e kuptoje se e ke aq gabimmmmmmmmmm, sa të bëhesh rozë në fytyrë!
Duhen sqaruar nja dy gjëra shpejt e shpejt: videopërgjimet rregullohen si në Kodin e Proçedurës Penale, po ashtu edhe me ligj të veçantë. Janë proçedura që kryhen nga organet e ndjekjes penale, prokuroria dhe policia gjyqësore. Rasti në fjalë, është pak ndryshe nga rregulli i përgjithshëm, por nuk është aspak në kundërshtim me ligjin. Në atë video, duket shumë qartë që dy persona zyrtarë kryejnë shpërdorim detyre, rast flagrant. Kjo video bie në duar të prokurorisë.
Në këtë rast, meqë është pak i veçantë se s'ka bë vaki ndonjëherë me filmu veten dikush duke kryer një vepër penale, kemi nene nga kodi i proçedurës penale, ku mbështetemi, dhe sipas meje në këtë rast duhet mbështetur së pari tek ky nen: neni 151/3 – "kur kërkohet një provë, që nuk rregullohet me ligj, gjykata mund ta marrë nqs ajo vlen për të vërtetuar faktet..."
Pra kjo provë, e vërteton shumë qartë si ditën me diell se çfarë fakti antiligjor/vepër penale është konsumuar.
Por, por... ashtu e kemi edhe me Kod të Proçedurës penale, dhe pikërisht në nenin 221/2 në kreun përkatës për përgjimet/videopërgjimet. Meqë rasti është pak i veçantë siç thashë, për ta përforcuar më shumë pretendimin, më mirë është të bazohemi në nenin 151/3 që përmenda.
Tjetër, çdo kazus duhet marrë në tërësi sa i përket trajtimit, dhe mbi të gjitha bazuar në parimet e saj që janë themeli mbi të cilin është ndërtuar e drejta penale, si ajo materiale dhe proçeduriale; dhe, ky parim është ai i interesit publik!
Tani unë të parashtrova arsyetimin se prova është e lejueshme, rrjedhimisht e përdorshme; ju ku e bazoni arsyetimin se prokuroria këtë provë e ka në kundërshtim me ligjin? Nenin të lutem... atij të kodit të proçedurës penale...
U kuptuam? Se po vazhdova me e trajtu me detaje, dmth me iu fut unë edhe kodit penal në këtë rast, na zuri mëngjesi këtu.
Krijoni Kontakt