Shume pak ditke ti moj ane arsyet e migrimeve shqipetare ne ato kohe, une e di se kane shkuar per te kerkuar pune, por nuk ishte vetem puna shkaku qe i detyroi ata ta lene atedheun, shkaktar tjeter ka qene edhe serbia, e sidomos pas vdekjes se Titos. Ata qe i hedhnin ne siperfaqe ndjenjat nacionaliste-kombetare, ata jane ndjekur deri ne bire te miut, e ku jetuan Bardhosh Gervalla, Jusuf Gervalla, Kadri Zeka e shume te tjere si ta?! Ka pasur njerez te niveleve te ndryshme qe ia mesyne perendimit atyre viteve moj ane, sepse brenda vendit te tyre nuk ishin te lire dhe nuk gjenin pune per shkak se vinte serbi nga Beogradi dhe zinte vendin e shqipetarit ne Gjilan, Prizeren, Peje e ku do tjeter ne Kosove, ndersa shqipetaret kot shkolloheshin brenda dhe jasht vendit. Prindi im ka perfunduar shkollimin si inxhinier i xheodezise ne fakultetin e Zagrebit qe sot me kete shkollim jane 23 njerez ne te gjithe Kosoven. Por ai kur erdhi ne vendlindjen e tij pak punoi ne profesionin qe kishte, shkaktar shkjau dhe u detyrua ta leshoj prap Kosoven. Ato qe i thua ti jane shpifje shkurt dhe shqip, vetem turqit jetojne me dekada te tera ne europe dhe nuk mesojne gjuhen e tyre, kurse te shqipetaret rrall kane ndodhur keto gjera qe ti i thua! Vec ketyre, ata qe kane shkuar dhe kane gjetur pune normalisht qe me vone edhe jane shetitur dhe kane bere jeten, jane njohur me mentalitetin perendimor. Nje gje nuk e di ti, nuk eshte problemi tek ne shetitja neper europe, por problemi eshte te kemi sa me shume mundesi te shkojme dhe te studiojme ne perendim, gjithashtu edhe te punojme, por jo vetem me kazem dhe kaci. Pra, problemi eshte biznesi i lejuar dhe studimet e jo shetitja.Tash e kuptova se cfare ka rendesi per ty europa (shetitja)! Per ty po, por per shtetet dhe popullsine shumice Kosove-Shqiperi jo!
Kishte qene me mire qe te shprehesh paragjykimin tend moj ane dhe jo ta mbash ne vete pasi qe thua e "'di' profilin tend"!
Me plote sinceritetin te tregoj, kam qene jasht vendit ne Maqedoni, Serbi, Mal te Zi, Shqiperi, Bullgari, Turqi dhe Kroaci. Ndersa mundesite tjera qe i kam pasur per te shkuar jane te shumta dhe nuk kam shkuar, sepse skam pasur nevoje, veten e kam gjetur shume mire ne vendin tim dhe tani jam i kenaqur me pune e me gjitheqka. Ne se dua te shkoj diku ne europe rruget i kam te hapura, daj e teze me kane thene vizen me ma dhene, por une kam refuzuar se ketu me mire jam duke jetuar

Krijoni Kontakt