Mos u hidhni nga dega ne dege, por permbajuni temes qe diskutohet: "Cili eshte kuptimi i jetes?"
Mos u hidhni nga dega ne dege, por permbajuni temes qe diskutohet: "Cili eshte kuptimi i jetes?"
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
Qellimi jetes eshte vazhdimesia.
Asnje njeri nuk eshte i njejte. Disa nga ne jane bukepjekes, disa fshijne rruget, disa regjisore te filmit etj.
Qellimin secili nga ne duhet ta kerkoje, e kur ta gjene te behet i lumture me te.
Pasi ne te vdesim dikush tjeter e vazhdon aty ku ne e kemi lene.
Pelasgian,
Me lejo vetem te shtoj " e species" vazhdimesia e species.
Me respekt,
Puhiza
Tingujt e heshtjes sė mendimeve te pathėna
perplasen nė detin e renkimit pamor,
Lotet e kuq gjurmėt keqaz mbulojnė
U mpiksėn tingujt, ngrirja filloi
Heshtja ime u trishtua...
Po Puhiza,
Species, njerezit, kafshet, lulet, pemet jane duke bere vetem nje vazhdimesi.
Me nje flale shihet ideali i larte qe e ke.
Gezohu,
Puhiza dhe Pellazgjian, ajo qe lidh mendimet tuaja eshte vetem fjala QELLIM.
Puhiza mbron qe; QELLIM = QEF = QIJ, dmth vazhdimesia e jetes, nepermjet seksit, ndersa ti Pellazg mbron qe; QELLIM = QELLOJ = QEHEDH dmth aty ku shtie, ku hedh (heshten) pra shenje, objektiv. Mnjf qellimi personal i ēdonjerit nga ne, qe s'do mend qe eshte i ndryshem.
Pellazgu i perputhet me shume temes (shpjegimit nga krijuesi i saj) qe per mu e ka bo lesh punen, duke mos lene vend per pergjigje. S'do mend qe ndermjet njerezve ka aq qellime sa jane ata ne numer, dmth e kote me vazhdu ne kete sens. Ndersa per vazhdimesine e qellimeve s'besoj qe vepren e Skenderbeut ta nisi ndonje tjeter, jo per gje po i bie te jete Kruja kryeqytet, por pse jo ēdo gje ben vaki (me ardhjen e Mbretit, ku i dihet).
Qellimi i vazhdimesise (te species) nepermjet lindjeve, gjithashtu eshte i vaget, sepse shumohen edhe majmunat, po kush me thote cili eshte qellimi tyre, a kane valle majmunat (speciet me te zgjuara ndermjet kafsheve) qellim. Une mendoj qe mbas krijimit njeriut (i cili qe me te vertet qellimi jetes tyre, Darvin) ata vazhdojne per inerci dhe jane drejt zhdukjes, po ashtu dhe kafshet e tjera.
Qe te mund te diskutojme duhet gjetur ēfare na lidh, pra qellimin e perbashket te te gjithe njerezve ( i cili perputhet me qellimin e jetes, ose Zotit) neqofte se nje qellim i tille ekziston bujrum ta gjejme.
Baobabi,
Cila paqe. Personale apo e pergjitheshme njerezore.
Paqja personale mund te arrihet. Zakonishte idealistet e mberrijne kete.
Kurse paqja e pergjitheshme eshte Utopike.
Ornament,
Qellimi i Skenderbeut ka qene Bashkimi Kombetar. Qellimi im dhe yti gjithashtu eshte Bashkimi kombetar. Apo jo.
Dhe pyetje me e mire do te ishte.
CILI ESHTE IDEALI YTE PERSONAL NE KETE JETE?
Per Ornamentin,
Askush nuk i jep te drejte nje njeriu, te gjykoje apo te ironizoje apo dhe te arrije ne perfundime te papjekura lidhur me shkrimet e te tjereve. Ka nje moral ose koncept te tille qe thote : "Liria ime perfundon aty ku fillon liria e tjetrit." Zotesia e ketij individi shfaqet se sa ky eshte i afte te njohe kufijte e gjykimit te tij. Ka ca caqe, ca limite qe duhen respektuar. A, ne rast se zgjidhet shembja e te gjitha vlerave (ose quaji barriera si te deshirosh) jam e pafuqishme per te folur.
Nejse, qe ti bie nje cike me shkurt, e te mos zgjatem kot se jam shume e bindur qe nuk do arrish te me kuptosh: Sa per dijenine tende personale, qellimi i jetes time nuk eshte qef+qij, perkundrazi desha te te them qe ky lloj qejfi per mua, eshte si buka qe hame, nevoje biologjike, dhe nje nevoje banale biologjike nuk mund te jete per mua qellimi i jetes, qofte kjo dhe per hir te vazhdimesise se species.
Nejse, ka shume gjera te tjera qe dua te them por nuk kam kohe te futem ne debate te kota. Normal qe, nese vertet ardhja jone ne kete bote e ka nje qellim, ky duhe te dale mbi veten, duhet te tejkaloje shume gjera, nuk mund te kufizohet te nevoja, deshira, kenaqesi apo ndjesi te momentit. Duhet shpirt dhe mendje vlla,
Nuk e di se kur ne shqiptaret do mesohemi nje dite me lirine e fjales dhe respektin ndaj tjetrit. Kjo humbje vlerash me ben te dyshoj per vete ekzistencen e tyre ndonjehere.
Nejse,
Miqesisht
Puhiza
Puhiza, me keqkuptove, po ashtu si ke keqkuptuar (nga mos thellimi) ate shprehjen qe eshte bere boze nga perseritja ; Liria ime perfundon aty ku fillon liria e tjetrit. Moralizem i paster PO!, Vertetsi JO!
Vetem ne rast se jemi te BARABARTE, mund te ndodhe qe te dyja "lirite", imja dhe jotja takohen dhe kane kufi te perbashket po ashtu si shtetet. Ne te vertete ē'ndodh? Shansi qe te gjejme njerez te = , eshte zero. Sepse po te kishte, e thame, do te kishim dhe qellime ( qe varen nga NE) te njejta ne jete.
Pra meqenese barazi s'ka, atehere me i FORTI z'byth tjetrin, me te DOBTIN. Ky eshte dhe ligj ne fizike. Me i rendi gllaberon, roberon, tjetrin. Po te qe Hena me e madhe se Toka a do te qe ndryshe satelit i saj, JO!. Do te kishim role te kunderta. Ndersa po te kishim BARAZI tek planetet, trupat qiellor, s'do te kishte levizje, pra as JETE. Konkludojme qe kushti i domosdoshem per jeten eshte qe te mos jemi te BARABARTE. Tani, kur flasim per qellimin e jetes se njerezimit, filozofet, nenkuptojne jo qellimet tona (objektivat personale, ose ato kolektive) qe jane subjektive, sepse ketu s'ka te vertete universale, llafi eshte per ate force te padukshme e misterioze qe gjeneron jeten, qe i ben popujt te lindin e te vdesin, si dhe planetet te rrotullohen. Kjo force s'varret nga NE, ajo na imponohet. Cila eshte kjo force dhe aka qellim AJO. Kjo eshte ēeshtja.
Dostojevski (qe per mua eshte "filozofi" me i madh, edhe Niēja mendonte po keshtu per Tė) besonte se qellimi i jetes eshte "Kerkimi i ZOTIT". Une do te thoja; "Shndrimi ne ZOT", shndrimi ne SHPIRT TE SHENJTE. Kjo eshte e vetmja menyre qe jeta te eternizohet ne pafundesi.
ok ornament
Diku kam Lexuar:"KUr ti linde, qave
dhe te tjeret qeshen me ty
jeto ne menyre te tille qe
kur te vdesesh ti te qeshesh
dhe te tjeret te qajne per ty!"
Krijoni Kontakt