What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence
Vetem ne e kemi eskluzivitetin per tju therrit qafira.
Ju lutemi shume.
Sa per temen.
E pse merreni shume me janullen?
Ortodokset ate duan, ate te mbajne.
Pse ju shqeteson juve shume ky fakt?
Ndersa ky marku si shume pellet.
Nuk fitohen gjerat duke pellit lart e poshte.
Po te kishte urtesi ai, do e kishte fituar masen me kohe.
KOASH ne historine e saj 75 vjecare, asnjehere nuk ka patur nje peshkop ne krye te cdo dioqeze te vendit. Vetem ne kete dekaden e fundit, fale punes se Kryepeshkopit Anastas, KOASH ka nje Sinod te Shenjte te kompletuar me 9 peshkope: cdo dioqeze e vendit ka nje peshkop; nga keta 9 peshkope, 3 jane me origjine greke, 5 jane me origjine shqiptare, 1 eshte me origjine shqiptare (arvanitas) por lindur ne Greqi. Shumica e peshkopeve te Sinodit te Shenjte jane shqiptare, dhe nese do te ishe i sinqerte ne "shqetesimin" qe ngre, do ti thoshe Faleminderit Kryepeshkopi Anastas qe ka arritur te kompletoje organin me te larte drejtues se KOASH, Sinodin e Shenjte. Cdo peshkop eshte i barabarte ne voten e tij per problemet qe has Kisha, dhe votat e peshkopeve te lindur ne Shqiperi eshte shumica e votave ne Sinod.Mua me duket e rrezikshme dhe e papranueshme qe Kryesine e Kishes Ortodokse Shqiptare ta kemi me kombesi greke sepse ajo eshte instanca me e larte fetare qe merr persiper organizimin e kishes. Dhe kjo kryesi duhet te shkoje duke u bere shqiptare dhe jo duke u kryesuar nga nje kombesi e huaj, qe nuk ka te beje me Shqiperine.
Gjeja tjeter qe ti e shume si ty duhet te beni, eshte te degjoni e jo te flisni, te degjoni zerin e atyre 5 peshkopeve ne Sinodin e Shenjte qe jane me origjine shqiptare. Dhe te gjithe ata, disa prej tyre me origjine e tradite familjare muslimane, vleresojne punen dhe kontributin e jashtezakonshem qe Kryepeshkopi Anastas ka dhene per Kishen dhe popullin shqiptar.
Prandaj boll folet per gjera qe nuk i njihni e nuk i kuptoni, degjoni e mesoni ata qe dine dy gjera me shume se ju.
Ti ke te drejten e fjales qe te lejon qe edhe te genjesh, edhe te shpifesh, pa te hysh nje gjemb ne kembe pasi ke mbrojtjen e ligjit Kushtetues. Ashtu si ty kete te drejte te fjales e gezoj edhe une. Me ke lexuar mua ndonjehere ne kete forum qe te jap mendim per problemet e komunitetit musliman, romano-katolik apo bektashi, apo protestant ne vend? Jo. Kjo nuk do te thote se une nuk kam gje per te thene apo nuk kam nje mendim per ate qe ngjet ne ato komunitete, por une nuk ia lejoj vetes qe te fut hundet ne punet e nje komuniteti tjeter. Kete e bej ne forme respekti per komunitetet dhe besimtaret e ketyre komuniteteve te tjera; eshte detyra e tyre qe te zgjidhin problemet e komunitetit te tyre, jo detyra ime qe nuk i perkas atij komuniteti. Ashtu si mua nuk me vjen mire aspak kur nje jo-orthodhoks i fut hundet ne punet e komunitetit tim.Mua si mysliman apo edhe qytetar i ketij vendi, nuk mund te me pengoje apo te me heq te drejten nje njeri qe te shfaq nje mendim, per zhvillimin e kulteve fetare ne Shqiperi, pavaresisht se cfare feje i perkas. Une mund te shfaq mendimin tim per ate cfare nuk me duket mire ose te them falenderimin tim per ate qe ecen pozitivisht.
Kjo mania e futjes se hundeve ne punet e komuniteteve fetare dhe mania per tu bere presion e diktat komuniteteve fetare te vendit, eshte nje TRADITE KOMUNISTE! Prandaj shkundeni traditen komuniste dhe perqafoni traditen e qytetarise demokratike.
[quote]Qeshni si budallai kur lexoni te verteten qe ju keni jetuar e deshmuar vete. Familjaret e Gazidedes e Berishes nuk "qeshin" me keto gjera qe kane rene mbi ta. Vetem budallai nuk nxjerr mesime nga gabimet e te tjereve por kembengul ne te tijen.
Albo
Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 23-08-2012 më 14:17
Po pse ca kujton ti se vetem ato qe shkruan TI jane te verteta, dhe NE te tjeret qenkemi genjeshtare!!!!!??????
Janullatosi....., nuk po e zgjas sepse e di mire se sa material kam per te, sikurse e kam shprehur vite me pare e ritheksova dhe po e rikthesoj akoma se vetem vdekja e largon, nuk ja uroj qe neser, por sa me shpejt dmth ne keto momente, qe edhe Patrioti Fan Noli, .....qe themeloi Autoqefaline per te miren e kombit te tij, duke e parandjere rrezikuin grek qe ka vetem qellime te keqia, ashtu dhe sic po duken ne sjelljen e Janullatosit qe bekon serbet kundra kosovareve dhe mallkon NATON sepse po ndihmonte nje popull martir sic ishin kosovaret.....apo nxjerrjen e eshtrave te shqiptareve sikur te ishin patate...apo meshat qe ai mbante ne '97 nen hunden ushtarit te besuar Caushit, kur myftiu i qytetit ia kishte marre vrapit...etj, te prehet i qete.
At Nikolla Marku
Ky njeri eshte direkt rrespektuesi numur nje i Fan Nolit tone te madh.
Cdo presion pritet nga greket kunder ketij Ati Shqiptar vetem qe ai te deshtoje dhe te dorezohet.
A nuk dinte At Nikolla Marku te bashkupnonte me greket?
Po ta bente kete sot do te kishte nja 5-6 vila dhe nje thes me para ne banke.
Por, perse nuk e ben At Nikolla Marku nje gje te tille?
Une mendoj se At Nikolla Marku, nuk e ben nje gje te tille se, ai si prift qe eshte, ne kete detyre te shenjte eshte 100% i vertete. Cdua te them me kete? Dua te them se, At Nikolla Marku e di shume mire se askush nuk eshte i perjetshem mbi kete planet, pra dhe ai do te vdese nje dite….dhe kryesorja eshte se si do te pergjigjet perballe Zotit kur te pyetet?
Ndaj dhe eshte ne kete gjendje, ku keshtu ne vuajtje ka qendruar gjate shekujve ajo qe quhet; ndershmeri!
Pikerisht ne kete pozicion qendron dhe At Nikolla Marku i kishes Shen Meria ne Elbasan.
Ne qoftese ka nje rruge te ndihmojme shqiptarine, kjo duket edhe me ndihmesen qe ne mund ti japim ketij Ati Shqiptar qe nuk ben gje tjeter, por vetem ”gabimin” (sipas grekeve) qe ky At eshte patriot dhe Atdhetar dhe do vendin e tij te shenjte.
Po ben ate qe ka lene porosi Fan Noli i Madh.
----------------------
Ilirjan…
Edhe ti me binde per qellimin e shkrimit tend.
Faleminderit.
"Kush rrembehet e flet pa u menduar, nuk tregon gje tjeter, pervec se nxjerr ne pah budallallekun e vet edhe pa qene budalla"
Bukuria e ketij forumi eshte tek shumellojshmeria e mendimeve!
Qofsh Mire.
"Askush nuk eshte perfekt, une jam askushi"
...edhe dicka se desh harrova, perse une shkruaj "ortodokse" ndersa ti "Orthodhokse", mos une flas shqip dhe ti greqisht ?!
Se ndoshta qe ketu lind keqkuptimi.
P.S Mos e merr seriozisht, pasi nuk do te vdese Janullatos ngaqe thash une, se po te ishte keshtu do te ishte larguar me kohe nga kjo bote!
Qofsh Mire.
Ndryshuar për herë të fundit nga Ingenuous : 23-08-2012 më 18:55
At Artur Liolin, qe ka qene femije e ka sherbyer ne altar me Peshkopin Theofan, tha ne nje interviste tha qe "...nese Imzot Theofan Noli do te ishte gjalle, ata do te ishin miq te mire me Kryepeshkopin Anastas, pasi qe te dy jane njerez me nje kulture te gjere e te jashtezakonshme." Kurse nese Noli do te ishte gjalle e te degjonte qe nje i pashkolle ne Elbasan pretendon se eshte "Fan Nol", do ti drejtohej Nikolla Markut me fjalet: "Mjaft pellite o gomar e mos te te degjoj te zesh emrin tim me ne goje!".
Ata njerez qe ngaterrojne Nolin me Nikollen, tregojne se sa "mire" i njohin qe te dy personat.
Peshkopi i dioqezes shqiptare ne Amerike qe eshte pjese e Kishes Orthodhokse ne Amerike, Hiresia e Tij Nikon, vellai i At Arturit, ishte ne Tirane ne ceremonine e hapjes se katedrales Ngjallja e Krishtit, ne krah te Kryepeshkopit Anastas. Nuk e pashe te shkonte ne Elbasan te takonte Nikolla "patriotin". Dhe sa mire e njohin ata Nolin, nuk e njeh Nikolla nga Elbasani.Ne qoftese ka nje rruge te ndihmojme shqiptarine, kjo duket edhe me ndihmesen qe ne mund ti japim ketij Ati Shqiptar qe nuk ben gje tjeter, por vetem ”gabimin” (sipas grekeve) qe ky At eshte patriot dhe Atdhetar dhe do vendin e tij te shenjte.
Po ben ate qe ka lene porosi Fan Noli i Madh.
Po ashtu eshte. Une e shkruaj ashtu sic e kane shkruajtur te paret e mi per 2000 vjet, ti e shkruan ashtu sic te mesoi Kongresi i Drejtshkrimit te Gjuhes Shqipe ne 1972. Shteti shqiptar kete vit feston 100 vjetorin e tij, kurse Kisha Orthodhokse ne Shqiperi feston 2011 vjetorin e saj. Dhe ne orthodhokset kemi nje huq te keq, nuk heqim dore kollaj nga tradita e te pareve tane, e nuk i kthejme krahet andej nga fryn era e momentit...edhe dicka se desh harrova, perse une shkruaj "ortodokse" ndersa ti "Orthodhokse", mos une flas shqip dhe ti greqisht ?!
Albo
Sa ironike dhe e pamoralshme eshte sjellja dhe botkuptimi i nje pjese te popullit te Shqiptarise, qe perkujtimoren e Fan Nolit dhe krijimit te kishes se pavarur (prej asaj Greke), e nderon me kryepeshkopin grek, (mbas 100 vjetesh “pavaresi”)..
Sa ironike dhe e pamoralshme eshte nderimi qe i behet kesaj figure patriotike..
Sa ironike dhe e pamoralshme eshte qendrimi yne ndaj punes se ketyre figurave te paperseritshme..
Sa ironik dhe i pamoralshem eshte egoizmi jone ne ditet tona?
At Liolin duhet te tregohet tolerant shume tolerant, qe te mos mbyllet kisha shqiptare ne Boston, e cila do te jete me shume nje humbje e madhe per ne shqiptaret se sa per At Liolin.
Tani, sic i shoh gjerat une Noli eshte nje Vigan patriot, kurse Janullatosi vetem nje njeri, nuk i ben dot hije Nolit edhe sikur te mundohet.
Sa Patriote Shqiptar e bojketuan meshen qe mbajti Janullatos ne 2008 ne Boston?!
Perse ?!
A e di ti se para se te zgjidhej Anastasi ne Shqiperi, normalisht nuk kishte asnje prift te kualifikuar per ate post, dhe propozimi ju be At Arthurit per kryedhespot te Shqiperise si nje njeri i kualifikuar per kete post. Dhe mund ta merrni me mend pergjigjen e patriotit shqiptar…!
ingenuous
Janullatos: Nikolla Marku, hajdut, ndaj s'e beme prift.
Mire po thua pasi ti ke ardhe me i mesu shqiptaret per krishterimin e per Biblen. Cdo dite i persekutoni e i diskriminoni shqiptaret ne Greqi, keni aneksuar tokat tona padrejtesisht, beni plane per aneksimin e Shqiperise se Jugut, edhe ne fund na quani hajdute. Skeni monopol mbi besimin krishter, ju as feja juaj e askush, as shteti juaj racist, andaj pikepamja e juaj qe ne nje fare menyre jeni monopol mbi krishterimin eshte e gabuar fund e krye, krishterimi eshte i te gjitheve. Perse nuk mund ta kuptoni kete?
Edhe ju disa ortodokse, ne vend qe t'i tregoni lojalitet vellezerve tuaj patriote e krishtere te vertete, shkoni e i deklaroni lojalitet njerezve te shteteve tjera qe nuk dine as gjuhen shqipe. Keshtu shani shqiptaret per hater te grekerve e per hater te arabeve saudite, keshtu shkatrroni shtetin e shkatrroni vellazerine mes njerezve. Po kjo eshte logjika e shqiptarit, te huajin ta con ne qiell, te vetin mundohet sa ma poshte vetes ta kete. Kush ua shtini kete logjike ne koke, per kete jeni mbet prapa se nuk i jepni perkrahje njeri tjetrit por deshironi sa ma veshtire me ua bere jeten, mundesisht me ul nen gjunje. Njerez shkurtpames.
'Kisha nuk perzihet ne punet e shtetit'. Kjo vlen vetem per shqiptare, nese shkilen te drejtat e shqiptareve Kisha Ortodokse nuk prononcohet, nese eshte fjala per greke, Kisha ben thirrje edhe qe te mobilizohen ushtarakisht. Kjo eshte tentim abuzimi i madh me besimin krishter.
perfundimisht asnjeri nuk ishte ne gjendje tu pergjigjej ketyre pyetjeve..kjo do te thote se nuk kan guxim ti pergjigjen..mjaftohen ne sharjen e nje prifti dhe nuk nxjerrin ne shesh te verteten..mendoj se pas kesasj nuk duhet te shkruani me per kete markun..ai kerkon nje te drejte te kishes autoqefale shqiptare dhe ju mos ja hedhni poshte..ndryshe si komunitet jeni te paafte per te pasur drejtues shqiptar ne krye te kishes suaj....
a do male me debore,trima te forte dhe malsore,fort bujare dhe burrerore,shko ne kukes i ke me dore.
Krijoni Kontakt