Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 30
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,158
    Postimet nė Bllog
    22
    Anesti, Shqiperia nuk eshte theokraci as Republike Islamike, eshte demokraci dhe Republike Parlamentare. Ligjin ne Shqiperi nuk e bejne komunitetet fetare, e ben shteti shqiptar me te gjitha institucionet e veta demokratike. E bejne te gjithe shqiptaret qe dalin e te votojne ata njerez qe i perfaqesojne ata ne Kuvend. Dhe shteti e ligji nuk sherbejne vetem si arbiter i shoqerise, sherbejne edhe si mbrojtes te sigurise jo vetem te territorit te vendit por edhe te lirive te qytetareve. Dhe ketu dalim tek problemi yt me i madh: problemi me njohjen e lirise se qytetarit per te besuar ne Zot.

Ajo qe ti thua eshte: "Shqiptaret duhet te besojne ne ate fe qe them une, pasi une e gjykoj se ajo eshte me e mira! Pike!" Keshtu gjykonte edhe Sulltani i Portes se Larte qe i ndante shqiptaret ne "myslimane turq" e "te krishtere greke"; keshtu mendonte edhe shoku Enver: "shqiptaret jane ateiste e komuniste dhe i luftojne me mish e me shpirt fete e komunitetet fetare." Ne rastin tend, ti ben pjese ne grupin e dyte, ti i imponohesh shqiptareve me force ate qe ti beson apo mendon, pa respektuar lirine e tyre per te gjykuar e menduar me mendjen e tyre e ne liri te plote. Ky eshte dallimi mes meje dhe teje.

A besoj une qe feja ime eshte feja e vertete dhe tradita ime eshte me e vjetra, me e pasura e me e bukura ne Shqiperi? Sigurisht qe e besoj. Por une nuk i imponoj atij muslimanit apo ateistit shqiptar ate qe une besoj apo mendoj. Une mund ti lutem Zotit per popullin tim qe t'i hapi syte e zbuloje besimin e vertete, sic e kam zbuluar edhe une, por nuk pergatit "plane" e "eksperimente sociale" per t'i kthyer shqiptaret te gjithe ne te krishtere orthodhokse. Maksimumi qe une mund te bej, ajo qe Perendia pret nga une si besimtar i krishtere, eshte te jap shembullin tim ne shoqeri si nje njeri me besim. Do te kete nga ata shqiptare qe do te vleresojne jeten dhe kontributin tim ne shoqeri dhe do te behen kurioze per te mesuar per besimin tim. Ashtu sic do te kete nga ata qe do te me urrejne vetem se i perkas ketij besimi.

Dhe dalim tek problemi yt me i madh: mungesa e besimit ne Zot. Ti flet shume fjale per besimin, jep mendime e gjykime per mbare popullin shqiptar, por a ke besim te patundur ne Zot? A e ke bere vete ate qe u kerkon te tjereve te bejne? A jeton me shprese Perendie dhe a e kerkon dhe respekton Vullnetin e Perendise ne jeten tende dhe ne jeten e popullit tend? Dikush qe te lexon ne ate qe shpreh, shume mire mund te dali ne perfundimin se: "...ja nje shqiptar tjeter qe vuan nga pasojat e tradites komuniste ku njeriu komunist merr persiper atributet e Zotit." Une jam njeri me besim, une i var shpresat tek Perendia dhe i lutem Perendise per popullin tim. Eshte Perendia vendos qe ti levizi rrotat e historise, te ndezi zemrat e njerezve, dhe te ndryshoje jo vetem nje jete njeriu por jeten e nje populli e mbare botes.

Sic e thashe edhe me lart, epoka ne te cilen shqiptaret jetojne eshte epoka e lirise. Epoka ku ligjet demokratike garantojne lirine e cdo shqiptari per te praktikuar besimin e tij ne liri. Nuk ka me dekrete Sulltani qe i ndanin qytetaret ne kategori te pare (muslimane) dhe kategori te dyte (te krishtere). Ashtu sic nuk ka me diktatore qe i ndalojne me ligj shqiptareve lirine e besimit e i kthejne me nje te rene te lapsit te gjithe shqiptaret komuniste e ateiste. Sot ka nje shtet demokratik, ka gjykata e ligje, qe kushdo qe guxon te preki lirine e nje qytetari te vetem per te praktikuar besimin e tij, ai dhunues perfundon ne burg.

Perse ti them keto gjera?

Qe te kuptosh qe frika jote eshte e pajustifikuar nga realiteti shqiptar. Dhe kjo frike nuk nxjerr ne pah gje tjeter vecse mungesen tende te besimit ne Zot, ne shtetin demokratik, e ne popullin tend per te bere zgjedhjen e duhur. Sic e tha edhe profesori me lart, ajo qe po ngjet ne Shqiperi nuk eshte nje "lufte fetare" por eshte nje "perplasje vlerash e traditash fetare". Dhe kjo nuk eshte gje e keqe, eshte gje shume e mire, pasi ashtu si ne politike, ashtu si ne biznes, sa me shume mundesi ka qytetari per te zgjedhur, aq me te medha jane shanset per te bere zgjedhjen e duhur dhe jo gabuar. Me kohen shqiptaret do te perqafojne ate besim e ate tradite qe eshte me e mira. Ky eshte Vullneti i Perendise dhe asnje shqiptar i vetem nuk e ndryshon dot, edhe sikur te doje.

Ate qe e mbjell dhuna, e shkaterron liria. E verteta, e mira dhe e bukura, asnjehere nuk e humbin vleren e tyre, pavaresisht nga epokat, pushtuesit dhe ideoligjite qe vijne e shkojne ne nje popull.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 30-08-2012 mė 13:49

i/e regjistruar Maska e dijetari
    Anėtarėsuar
    30-03-2009
    Postime
    1,189
    Citim Postuar mė parė nga Anesti_55 Lexo Postimin
    Pra te zevendesojme ,profesorin me Albon,haaaaahaa,te pakten nga ty nuk e prisja.
    Interesant dhe ne disa raste kam vene re oportunizmin tend ?!
    Qe nje popull te kete nje jate me cilesore ,a nuk eshte me mire te marre mesimet nga i njeiti burim?
    Franca eshte 70 miljon dhe i trembet 30 mije muslimaneve.Krijoi ministrini e mbrojtjes se identitetit kombetare.
    Amerika me 0.03% te popullsise muslimane jo vetem qe u terrorizua por dhe ka marre ne dore flamurin e luftes kunder fondamentalizmit.
    Shqiptaret per te cilet bej fjale une jane te Albanise dhe keto, thuaji atij profesorit ,nuk jane as dhe njeri fetare dhe ti bashke me to,pasi jo vetem i ka munguar ky edukim por nen tyrsnine e dhunes kaloi ne procese te transformimit te edukimit shpirteore,reforma nga me te ndryshmet kulturore, ku nje sistem i tre mediatik,kulturore politik e social hyne ne veprim dhe krujuan njeriun e RI.Ku i takoi islamiket profesori yt? Mos te bejme estrade......Eshte derdhur gjak,ushemben kultet,beme estrade dhe rruajtem mjekrren e priftit mes katundit,e peshtyme dhe e cnderuam,i kalbem neper burgje ,por mjaft prej tyre i mbytem dhe neper gropa septike.krijuak akademi arti dhe prodhuam pafundesi uartistesh dhe art qe is sherbeu politikes se trajtimit shpirterore.beme poezi,filma dhame cmime ,dekorata dhe sot po notojme mes nje pellgu nostalgjikesh te se shkuares dhe s'na lene te ringrihemi dhe ti e te tjere ne politike marrin persiper te harrojne kete dhe ta konsiderojne gjendjen sikur kemi te bejme me shqiptarin e viteve 13.Eshte gabim fatal te deklarosh se jemi nje popull me tre fe, se ne rradhe te pare genjen dhe e dyta na ben te na trajtojne si islamike ,e treta te gjitha programet 1qe do ti paraiten transformimeve te standarteve njerezore do te jene per nje gjendje tjeter dhe jo ate reale.
    Kur e pe ti tolerancen fetare? Mos ke ndermend te pranosh nderhyrjet ne histori sipas udhezimeve te politikes turke? Mos kerkon te na i nxjerresh paqesore?Toleranca ne minimumin e saj kaloi neper ligjet e kalifit Omar.Mos provove torlerance ne komunizem? Jo ketu nuk tu dha rasti,pasi diktatori si la kohe paleve,por megjitheate ,martesa u ben shum pak ne saje te ndryshimeve te edukimit.ne kete periudhe patem ndarje klasore por jo fetare.Pra shqiptaret kurre nuk kane provuar te jetojne ne tolerance ,sepse jane terhequr te krishteret ne rastin e pare dhe ne diktature ishin te barabarte pothuajse.Keto lloj specjesh me mjekerr dhe veshje qe trembin ,ne kurre nuk kemi pase dhe nje futje te islamit ne baza shkencore ,kurre ky popull nuk ka pare dhe speciet qe do te dalin nga kjo fabrike spirituale, do te beje qe ato ngjarje tragjike qe shohim cdo dite ne tv ,per vendet me shumice islame ,te jene tonat.Nuk ka si te ndodhe ndryshe,atje nuk ka budallenj,por u ka ngece ne dore multikulturizmi shpirterore.
    Sot konkretisht ne kultet fetare islamike shkojne nje grup i vogel fshataresh,apo qytetaresh me edukim dytesore dhe ne krye kemi nje grupim fondamentalist, te cilit ti apo profesori yt,berisha e politikane te tjere i japin tagrin te kene perfaqesine e 70% te popullsise qe vetem formalisht eshte muslimane.Pra ju i meshoni percarjes.....Sot jemi nen nje trysni te re te islamit ne shqiperi,ku jo vetem ndjehet hapur zeri i sih pushtuesve perandorake,por dhe te gjithe sektoret e ekonomise dhe te kultures jane ne duart e turqeve.Do naften do rruget do ANC me donacionet e saj ne programe dhe filma turk.Shqiperia vertet qe do te respektoje lirine e besimit,por n kontekstin historik feja e krishtere duhet te mbrohet nga shteti dhe te trajtohet me politika qe te ruhet superioriteti i saj nga besimet qe interferojne.Ne 91 dhe sot shqiptaret jane nul ne ceshtjen e religionit dhe sebashku me to dhe ti dhe se ke hedhur hapat per te besuar,ose perse jo dhe ti mund te jesh i kapur, si kudo ne forumet shqiptare.
    O anestiii,pse bre zotni po shkepesh qosh e qosh shqiprise e spo nalesh askund me marre pakes fryme, po qfare te keqe shkroj albo,tolerancen nder fetar te shqiptaret eshte evidente ,ti mos e krahaso vete me te tjert lol,sepse ti kurre ske pas mendim te mire per bashkejetesen nder fetare ...postimin qe ti e ke ber esht femirore ose naiv apo edhe nxites ,mos te them banal .
    [COLOR="Blue"][/COLO

Duart e plakes, jan duar te arta.

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga dijetari Lexo Postimin
    O anestiii,pse bre zotni po shkepesh qosh e qosh shqiprise e spo nalesh askund me marre pakes fryme, po qfare te keqe shkroj albo,tolerancen nder fetar te shqiptaret eshte evidente ,ti mos e krahaso vete me te tjert lol,sepse ti kurre ske pas mendim te mire per bashkejetesen nder fetare ...postimin qe ti e ke ber esht femirore ose naiv apo edhe nxites ,mos te them banal .
    Me duket se pak me lart kam thene se jam shprehur per Albanet dhe jo shqiptaret jashte kufirit te Albanise.Ju jeni shqiptaret e viteve 1800 e keshtu softi yt ka skadu dhe nuk mund te perpunoje problematiken e nje tjeter shqiptari qe eshte trajtuar gjate ketyre 100 viteve.Ju jeni pothuajse 100% musliman osman(jo islamike), thjeshte nje kopje e atyre jenicereve te pa breke qe dergonin sulltanet ketu.Ju nuk keni lexu shqip , jo me te lexonit kuranin arabisht e te beheshit islamike.Mer nje nga afganistani dhe veset e tij keni marre ju.Mos u cudit nga te vertetat , por keshtu e morret edukimin osman (made in jenicer) me akopjim, pra nje fotokopje jeniceri jeni dhe per kete dhe vuani.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,
    Te diturin (civilin) e dua pa mase.

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Albo
    Ajo qe ti thua eshte: "Shqiptaret duhet te besojne ne ate fe qe them une,
    Spaske kuptuar gje nga ajo c'ka kam shprehur une. Kurre nuk jam shprehur une per te detyruar shqiptaret qe te besojne ne fe..... Une them ,"MOS RRENI duke thene se ne shqiptaret kemi ardhur deri ne ditet e sotme si nje shembull i tolerances fetare.Mos me lexo ligjet , por pergjigju ne menyre te dretperdrejte.Nese ka nje popull qe po vuan sot ne europe nga intoleranca jane, jane shqiptaret , po si merr persiper te shesesh tolerance kur ske?!Ketu po rrifen e po vriten njerzit kot , e ti me thua se ne jemi shembull i tolerances.Pra sipas jush shqiptari te urren per njemije arsye dhe per nje veshtrim, por per besimin e kundert ,jo ketu te dashuron.Kete vetem budallenjte mund ta hane.

Une them se shteti duhet te perkrahi besimin apostolik si idnetitet kombetare, ashtu sic ruan c'do veper tjeter arkitektonike , ashtu sic kujdeset nepermjet politikave per te ruajtezakonet vlerat kombetare , historine , pasurimin e tyre etje etej.Kjo eshte ndjenja kombetare , ky eshte patriotizmi, te ruash identitetet.Eshte detyre e cdo intelektuali , politikani te percoje mesazhe orjentuese.po keshtu eshte jeta ne komunitet, ato qe jane me te mesuarit do te drejtojne dhe do te orjentojne popullin e tyre. Sghteti vertete eshte laik , por kjo nuk do te thote se nuk nderhyn tek ceshtja e fese.Sipas teje edukimi shirterore qenka lene jashte politikave te dukshme e te pa dukshme?Pra qenka rrumpalle ?Ou, por rrumpalle kurre ne jeten e tij nuk ka qene njeriu.Ne jemi ateiste komuniste,jo se dua une por keshtu eshte e verteta , se nga ky edukim erdhem.Pra i hapim rruge fese , por propoganda , politikat (taksimi ,subvensionet) duhet te behen konforme moralit historik.Dhe sikur te kete mbete nje i krishtere i vetem , shpirti patriotik , nacionalist , atedhetar , duhet te ngrihet dhe ta mbroje dhe te thote se ja nuk kemi humbur krejt.
    Per se bej une kete propogande? Nuk jam une fetare , por BE na meson se duhet te jemi te tille, por duke analizuar ngjarjet historike , konfliktet mes vedit dhe fqinjeve , duke pare dhe sjelljen nderkombetare , na takon te orjentohemi nga krishterimi. Ku e sheh dhune ti ketu?Ku e sheh Enverin ti ketu?Une them se jemi ne nje forum ku diskutohet dhe vihet truri ne pune , ndersa ti me lexon ligjin.
    Gjithe jeten rilindasit tane i kane meshuar unifikimit te besimit dhe te gjithe vendet ballkanike ndertuan institucionet e c'kulturimit te kultures qe pushtuesi imponoi ,popujve me te vegjel.
    ja se cfar thoshte Arber Xhaferri....
    Ēdo popull qė dėshiron tė ruajė vlerat e traditės qė e pėrkufizojnė identitetin e tij kombėtar, themelojnė institute tė kėtilla, sidomos nė fazėn e organizmit tė luftės pėr ēlirim kombėtar.
    Sllavėt e jugut kėto institute i quajtėn "matica" (amza). Kėshtu serbėt e themeluan Matica Serpskėn (1826), kroatėt Matica Hrvatskėn (1831), sllovenėt Matica Sllovenskėn (1864), malaziasit Matica Crnogorskėn (1993), ēekėt Matica Ēeshkėn (1831), sllovakėt Matica Sllovackėn (1864) etj. Nė kėto amza ndėrtohej identiteti kombėtar mbi veēoritė e traditave kulturore. Shumė shpejt kėto qendra shndėrroheshin nė vatra tė zgjimit tė vetėdijes kombėtare.

Ndersa At Zef Pllumi thoshte"Le ti mesin hatri kujt te done ,boll mire kena shkue tuj respektue trei fe , por ma mire do te shkojme sikur te kishim vetem nji" Mos dhe ke ky ti sheh Enverin? Sorry, por dhe me kaq pak sa ka hyre multikulturizmi , kemi qendrime te kunderta , per heroin kombetare, . per Nen Terezen, per alfabetin,per shkollat , ambjentet publike, po perse jo dhe me von per spitale, per klube per grate ne islam etje,por dhe per botimet letratre kemi pare mjaft debate ne Tv, si per botimin e Selman Rruzhdise,apo debatit per lejimin e prostituimit.Por nese kosovaret i kerkuan Zvicrres te ndryshoje flamurin kombetare ,ndryshe nuk votojne , atehere merre me mend se c'do te ndodhe ketu.......Po i lej ca per here tjeter.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,158
    Postimet nė Bllog
    22
    Spaske kuptuar gje nga ajo c'ka kam shprehur une. Kurre nuk jam shprehur une per te detyruar shqiptaret qe te besojne ne fe..... Une them ,"MOS RRENI duke thene se ne shqiptaret kemi ardhur deri ne ditet e sotme si nje shembull i tolerances fetare.Mos me lexo ligjet , por pergjigju ne menyre te dretperdrejte.Nese ka nje popull qe po vuan sot ne europe nga intoleranca jane, jane shqiptaret , po si merr persiper te shesesh tolerance kur ske?!Ketu po rrifen e po vriten njerzit kot , e ti me thua se ne jemi shembull i tolerances.Pra sipas jush shqiptari te urren per njemije arsye dhe per nje veshtrim, por per besimin e kundert ,jo ketu te dashuron.Kete vetem budallenjte mund ta hane.
    Nuk ka tolerance ne Shqiperi? Varet se si e kupton ti fjalen "tolerance". Une do te jap vetem dy fakte te thjeshta qe te bej te fillosh te gjykosh sic duhet: fakti qe kete vit do te festojme 100 vjetorin e shtetit shqiptar, shteti i krijuar ne nje popull qe nuk ndan nje fe. Te huajt dhe shume shqiptare driteshkurter e vune ne medyshje ekzistencen e nje shteti qe nuk ndan nje fe, nuk ndan nje tradite fetare por ka disa tradita fetare; nje popull me disnivel te madh kulturor dhe me nje prirje te theksuar patriarkale e krahinore. Ja tek jemi, 100 vjet me pas, me nje shtet qe eshte akoma ne kembe.

Fakti tjeter eshte ky forum ne te cilin merr pjese. Nese ajo qe ti shkruan do te ishte e vertete, nuk do te lexoje e diskutoje dot me shqiptare te besimeve te ndryshme, nga krahina te ndryshme, me nivele kulturore te ndryshme, me prejardhje etnike te ndryshme. Te gjithe vijne ketu e japin mendimet e tyre ne shqip. Nese ajo qe ti pretendon do te ishte e vertete, sot forumi shqiptar nuk do te ishte forumi me i frekuentuar e respektuar nga shqiptaret nga mbare bota ne Internet. Shqiptaret do te zgjidhnin te shkruanin vetem ne forumin islamik, forumin katolik, forumin orthodhoks, forumin ateist, por jo ne forumin shqiptar. Nese nuk do te toleronin dot njeri-tjetrin, as nuk do te denjonin te diskutonin me njeri-tjetrin.

Sa per zenkat e vrasjet qe ze ne goje, zenka e vrasje ka perdite ne cdo popull e ne cdo cep te botes. Kjo nuk deshmon "intolerance fetare" pasi krimineli nuk ka fe. Kriminel eshte ai qe shkel ligjin dhe gjithmone krimineli perballet me ligjin ne nje shoqeri demokratike. Eshte shteti e gjykatat qe nderhyjne per te mbrojtur lirite e qytetereve kur keto dhunohen.

Une them se shteti duhet te perkrahi besimin apostolik si idnetitet kombetare, ashtu sic ruan c'do veper tjeter arkitektonike , ashtu sic kujdeset nepermjet politikave per te ruajtezakonet vlerat kombetare , historine , pasurimin e tyre etje etej.
    A e di dallimin mes theokracise dhe demokracise? Republika Islamike e Iranit eshte theokraci. Pushtetin e ligjin ne Iran e bejne kleriket e larte islamike te vendit, jo qytetaret me voten e tyre, as pushtetaret. Jane mullat e Iranit ata qe vendosin se kush duhet te kandidoje per president, kush duhet te emerohen ne qeveri, cilat duhet te jene politikat e jashtme te atij vendi.

Ajo qe ti propozon eshte qe Shqiperia te kthehet ashtu si Irani ne nje theokraci. Ligjin te mos ta beje shteti, por ta bejne peshkopet e Kishes. Ne mendjen tende, te duket sikur ka nje dallim mes te dyjave, por ne fakt nuk ka asnje dallim. Qe te dyja sistemet kane nje gje te perbashket: shkelin me te dyja kembet lirine e qytetareve te atij vendi. I vjedhin qytetaret e lire te atij vendi nga liria dhe sovraniteti i tyre. Shqiperia nuk eshte me nje republike parlamentare ku sovrani eshte qytetari i lire qe me voten e tij te lire zgjedh njerezit qe do ta perfaqesojne ne Kuvend e ne pushtet. Dhe fakti qe ti ke jetuar nen komunizem dhe mbron nje qendrim komunist, eshte akoma me i turpshem: edhe Enver Hoxha me guximin e budallait u mundua qe te shuante traditen mijeravjecare te shqiptareve te devotshmerise e besimit ne Zot me nje te rene te lapsit: dha urdher qe rinia e vendit te sulmonte kishat e xhamite; nxorri nje ligj qe ndalonte praktikimin e besimit ne Zot, dhe e shpallte Shqiperine vendin e pare e te fundit ne historine e njerezimit si i veteshpallur ateist. Kjo nuk ishte ajo qe kerkuan apo deshen shqiptaret, kjo iu diktua atyre me dhune. Dhe ky diktat i dhunshem eshte ajo qe ti kerkon sot. Ne mendjen tende, te duket si e pranueshme qe "shteti te perqafoje fene e krishtere". Shqiptaret nuk punojne per llogari te shtetit, shteti punon per llogari te shqiptareve. Kushtetuta nuk te mbron ty lirine vetem nga qytetaret e tjere, por te mbron edhe nga vete shteti. Kjo eshte arsyeja perse pushtetet ne demokraci jane te ndara dhe te pavarura.

Ne jemi ateiste komuniste,jo se dua une por keshtu eshte e verteta , se nga ky edukim erdhem.Pra i hapim rruge fese , por propoganda , politikat (taksimi ,subvensionet) duhet te behen konforme moralit historik.Dhe sikur te kete mbete nje i krishtere i vetem , shpirti patriotik , nacionalist , atedhetar , duhet te ngrihet dhe ta mbroje dhe te thote se ja nuk kemi humbur krejt.
    As ti e as une nuk mund te flasim dot ne merin e shqiptareve. Jetojme ne nje kohe qe cdo shqiptar flet me gojen e vete, flet me voten e vete, flet me perzgjedhjen e vete qe ben kur vjen fjala tek cdo aspekt te jetes se tij, perfshi edhe besimin fetar.

Fakti qe ti nuk beson ne Zot nuk do te thote se gjithe shqiptaret jane si ty. Dhe kjo eshte ajo qe te ben ty ne fakt don-kishot qesharak: ti u drejtohesh shqiptareve qe te perqafojne fene e krishtere, kur ti vete nuk je i krishtere e nuk e praktikon kete besim! Ajo qe te pelqen ty tek krishterimi eshte "lavdia" dhe "krenaria" historike kur lexon per te paret tane. Ti ngaterron orientimin politik/ideologjik te momentit me raportin e njeriut me krijuesin e tij. Per ty krishterimi nuk eshte fe, per ty krishterimi eshte ideologji. Dhe ashtu si komunizmi para tij qe propogandohej me megafonet e shtetit, ti sot i kerkon shtetit shqiptar qe te beje te njejten gje.

Gjithe jeten rilindasit tane i kane meshuar unifikimit te besimit dhe te gjithe vendet ballkanike ndertuan institucionet e c'kulturimit te kultures qe pushtuesi imponoi ,popujve me te vegjel.
    Asnje rilindas shqiptar nuk ka folur per unifikimin e besimit. Naim Frasheri i kendon ne vargje Perendise se te krishtereve dhe Qerbelase se muslimaneve. Mesazhi i rilindasve per shqiptaret qe edhe sot e kesaj dite shqiptaret nuk e kane kuptuar sic duhet, eshte fjala "Shqiptaria." Vasho Pasha e permblodhi me fjalet: "Feja e shqiptarit eshte shqiptaria!" Shume shqiptare e kuptojne kete mesazh ashtu sic e propagandonte rregjimi komunist: fete nuk jane te rendesishme, Shqiperia eshte e rendesishme. Idiotesia e ketij qendrimi eshte e dyfishte: a) gjate gjithe historise se tyre shqiptaret kane qene dhe vazhdojne te jene nje popull me nje devotshmeri te madhe ndaj Zotit b) vete Vaso Pasha qe i shkruajti ato fjale ishte besimtar vete, si mund te hidhte ai poshte besimin e tij per hir te Shqiperise?!

Mesazhi i vertete i Rilindjes me Shqiptarine eshte: Zoti eshte dashuri. Ajo qe ne ndjejme ndaj vendit dhe popullit tone eshte po dashuri. Shqiptaria eshte dashuri ndaj popullit tend e ndaj vendit tend. Menyra se si ne i deshmojme Zotit devotshmerine dhe dashurine ndaj tij, eshte duke treguar dashuri ndaj njeri-tjetrit, edhe pse u perkasim besimeve e krahinave te ndryshme.

Ēdo popull qė dėshiron tė ruajė vlerat e traditės qė e pėrkufizojnė identitetin e tij kombėtar, themelojnė institute tė kėtilla, sidomos nė fazėn e organizmit tė luftės pėr ēlirim kombėtar.
    Sllavėt e jugut kėto institute i quajtėn "matica" (amza). Kėshtu serbėt e themeluan Matica Serpskėn (1826), kroatėt Matica Hrvatskėn (1831), sllovenėt Matica Sllovenskėn (1864), malaziasit Matica Crnogorskėn (1993), ēekėt Matica Ēeshkėn (1831), sllovakėt Matica Sllovackėn (1864) etj. Nė kėto amza ndėrtohej identiteti kombėtar mbi veēoritė e traditave kulturore. Shumė shpejt kėto qendra shndėrroheshin nė vatra tė zgjimit tė vetėdijes kombėtare.
    Nacionalizmi nuk eshte "arritje" ne vetvete. Nacionalizmi eshte ideologji, ashtu sic ishte edhe komunizmi, edhe fashizmi, edhe nazizmi, ashtu sic eshte edhe evropianizimi apo globalizimi sot. Dhe cdo ideologji ne historine e njerezimit eshte jeteshkurter, vijne e ikin shpejt. Mendo per nje moment, historine e popujve qe ze ne goje dhe beji nje pyetje vetes: sa kohe keta popuj kane jetuar nen nje shtet dhe sa kohe kane jetuar nen perandori te ndryshme? Do kuptosh qe nacionalizmi ne Ballkan eshte nje koncept i huaj dhe shume i vonuar. Dhe kur vjen fjala tek sllavet e jugut, ata jane popuj qe i perkasin nje rrace, i perkisnin nje feje. Nacionalizmi atyre nuk u erdhi si dicka natyrale prej brenda, u erdhi si pasoje e asimilimit te kroateve ne romano-katolike, asimilimit te boshnjakeve ne muslimane. Keto dallime e ndryshime i sollen te huaj, jo sllavet.

Por prape ti nuk kap thelbin e gjerave: ka nje dallim te madh mes qenit nje trashegimtar i tradites se te pareve te tu, dhe nje simpatizant i kesaj tradite; ka nje dallim te madh mes misherimit te virtyteve per te cilat Skenderbeu flet, dhe ti zesh ato ne goje sa per sy e faqe pasi na behet zemra mall nga krenaria e tepert.

Sorry, por dhe me kaq pak sa ka hyre multikulturizmi , kemi qendrime te kunderta , per heroin kombetare, . per Nen Terezen, per alfabetin,per shkollat , ambjentet publike, po perse jo dhe me von per spitale, per klube per grate ne islam etje,por dhe per botimet letratre kemi pare mjaft debate ne Tv, si per botimin e Selman Rruzhdise,apo debatit per lejimin e prostituimit.Por nese kosovaret i kerkuan Zvicrres te ndryshoje flamurin kombetare ,ndryshe nuk votojne , atehere merre me mend se c'do te ndodhe ketu.......Po i lej ca per here tjeter.
    Zeri i ekstremisteve dhe helmi i propagandes se tyre helmon mendje e zemra njerezish vetem atehere kur njerezit me besim te gjalle zgjedhin te heshtin. Kjo eshte arsyeja perse une marr pjese ne kete forum e ne kete teme. Dhe ndryshe nga ty, une nuk e kam humbur besimin ne popullin tim. Jetojme me shprese Perendie.

Albo

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    [QUOTE=Albo;3477576]
    Nuk ka tolerance ne Shqiperi? Varet se si e kupton ti fjalen "tolerance".
    Jo nuk ka tolerance ,eshte cilesim ky personal, eshte cilesim mbare popullor,eshte cilesim dhe institucional,ku profesioniste te shkencave sociale jane deklaruar per kete,por dhe nderkombetaret na cilesojne per te tille.Toleranca eshte eshte element sinjfikativ ne sjelljen e idnividit ,komunitetit dhe mbare shoqerise dhe ne ,ne sjellje marrim note jo kaluese. Teknikisht ,termi tolerance eshte, "Pranim i kufirit max dhe minimal i gabimit te lejuar",por qe dhe ne sjelljen sociale sherben si perkufizim.Kufiri i reagimit,kufiri i humbjes se llogjikes de shfaqes se jelljes se pahijshme apo agresive,pra shohim ndryshimin e sjelljes sone ne kuptimin e plote te saj........!

Une do te jap vetem dy fakte te thjeshta qe te bej te fillosh te gjykosh sic duhet: fakti qe kete vit do te festojme 100 vjetorin e shtetit shqiptar, shteti i krijuar ne nje popull qe nuk ndan nje fe. Te huajt dhe shume shqiptare driteshkurter e vune ne medyshje ekzistencen e nje shteti qe nuk ndan nje fe, nuk ndan nje tradite fetare por ka disa tradita fetare; nje popull me disnivel te madh kulturor dhe me nje prirje te theksuar patriarkale e krahinore. Ja tek jemi, 100 vjet me pas, me nje shtet qe eshte akoma ne kembe.
    Kjo nuk ka lidhje me temen. Shqiptaret nuk bene shtet duke u frymezuar nga nga ndergjegjia kombetare dhe ku do te viheshin ne pah dhe mardheniet nderfetare ne menyre natyrale,jo.Shqiptart ndertuan nje shtet me detyrim nga shtetformuesit nderkombetare,pra nuk mund te arsyetosh sjelljen nen diktat.Keshtu deri ne 44-en.Ne diktature shkeputem sa mundem lidhjet me boten civile dhe ne 91,ne vijme si nje tjeter formim,por kurre ai i viteve 13-44. Ky fromim i njeriut te ri,ishte unik ,zero ne besimin fetare dhe i ndare ne grupime klasore. Te mohosh kete lloj specie dhe te thuash se ne jemi ato te 13-44 ne ceshtjen e religionit eshte jo vetem genjeshter ,por nje gracke e ndertuar me finokerine e islamikeve arabe. Duke pranuar se ne vijme me te njetin standart te ne konceptin e religionit si ne vitet 13, do te thote qe ti 70 % te popullsise se lbanise ,ta besh muslimane dhe te kryesuar nga fondamentaliste qe ishhim te kercenojne ambjentet tona cdo dite.Kjo eshte politike fetare i dashtun dhe pikerisht per kete u sabotua dhe Censusi.Mbaj mend se dhe ti ishe kundra!Ti thua se feja nuk eshte politike,por vete nen rrogoz ju politike beni.
    Une sot sa ngruhem ne mengjes ndjehem me i turqezuar se nje diter me pare , ne te gjithe aspektin jetesore.Ka nje rritje te tejskajshme te te kontektit me islamin dhe kjo eshte politike zoteri.Une jam nje ze kunder kesaj qe po ndodh,pasi nuk eshte se ndodh ne menyre natyrale ,por ne saje te interferimeve te politikave isalmike.Kemi nderhyrjen ne Bosnje te ministrit te jashtem turk,kemi frymezim te ndjenjes se krenarise perandorake,kemi nderhje dhe kercenim ne censusin ne kosove ,per te evidentuar sa me shume turq ne kete vend,kemi nderhyrje ne qeverine shqiptare per ndryshimin e historise,kemi nxitje te komuniteteve te ndryshme si camet,shqip,e Maqedonise,kosovret ,me vetvendosje dhe per ndryshime kufishe, etj.kemi kercenime te komunitetit musliman per botimet ,per programet ne tv,per sjelljen sociale ,per lirite dhe tendencen per ti konfiguruar ato ne konceptin kuranore.kemi kerkese pa fund per ngritje kultesh,per cdo 5000 besimtare,kemi subvensione nga organisatat e al kaedes dhe rasti i fresket i Ternves ne kosove.Kemi peplasje per figurat kombetare ,per festat,per alfabetin ,per flamurin,per veshjen ,per muziken dhe cdo element jetesore ne mardheiet mes shqiptareve.Tek lokali im, jo vetem nje here ,fodamnetalistet vijen dhe me thone te heq muziken....ou.......Durresi ka nje stacion islamik qe gjithe diten ben propogande jovetem kuranore,por duke prekur ndjenjat nacionaliste ,nxisin urrejtjen per kedo qe nuk eshte ne besimin e tyre.Krijohet ideja se vetem muslimanet jane shqiptare dhe ja bejne programe me thirrje luftarake ,apo me poezi te interpretuara nga M.Kabashi,por te bera nga njerez qe vijne nga nje tjeter relitet ,jo alban.ne asnje kishe shqiptare nuk kemi Kabashe qe te recotoje me aq force dhe ne nje situate pas pilafit......Asnje kishe nuk ben programe per te ndjelle urrejtje nderfetare ,apo thirrje per ndryshime kufishe ,per bashkim kombetare ,per prekje te ndjenjave kombetare dhe abuzimit me to,prkundrazi, kisha nuk po e luan rrolin e vet ,per frymezuar ,por thjeshte kryen ritet fetare , si je bisnes te tregu i gabit.

Ajo qe ti propozon eshte qe Shqiperia te kthehet ashtu si Irani ne nje theokraci. Ligjin te mos ta beje shteti, por ta bejne peshkopet e Kishes.
    Ku e lexove ti ne shkrimin tim kete? Une thashe se nese do te respektpjme lirine e individit ,nuk do te thote se duhet te mungoje tendenca per te ruajtur identitetin shpirteore apostolik.Keto jane norma morale te cdo shoqerie,eshte dinjitet, eshte vijim historik,esht ekontribut per te kuruar gjendjen pasperandorake ,ato mbeturina qe duken akoma dhe sot.Eshte deshire per nje vizion perendimore, eshte kuptim i drejte te situatave jo te pelqyeshme qe ndodhen keto 20 vite ne perendim per shkak te multikultures se emigranteve dhe acarimit te fondamentalizmit,eshte shprehje e dashurise per popullin tend , qe kerkon ta cosh ne kete bashkesi e bashkeveprim me satndarte te njetjta me to,etj etj......Ku esheh ti theokratine ketu?

As ti e as une nuk mund te flasim dot ne merin e shqiptareve. Jetojme ne nje kohe qe cdo shqiptar flet me gojen e vete, flet me voten e vete, flet me perzgjedhjen e vete qe ben kur vjen fjala tek cdo aspekt te jetes se tij, perfshi edhe besimin fetar.
    Populli eshte turme ,bageti qe ka nevoje per bariun e mire ,kjo qe shpreh ti eshte ajo c'ka te kam thene une, qe dhe ti je produkt diktatorial.Kete thoshte dhe Enveri populli eshte i lire te gjykoje vet.......

Fakti qe ti nuk beson ne Zot nuk do te thote se gjithe shqiptaret jane si ty.

Me qene shqiptaret si une nuk kane nevoje as per qeveri, e jo me per polici ...etj
    Ta kam permendur dhe me siper ,une nuk eshte se nuk besoj se nuk dua,por realisht me ka munguar edukimi,si te behem fetar?Ju dhe mund te pretendoni se e kaprexyet dhe nje ylber dhe kaluat ne nje tjeter realite .....por zor se jeni te besueshem.Une bej propogande fetare epse ve trurin ne pune dhe arsyetoj se si duhet te pregatitet brezii dhe jo si duhet te jete Anesti.Themkeshtu,sepse te mesuarit krijojne gjedje te tilla ne sjelljen e njeriut te cilat zor se e bejne ate te ndryshoje shpejt.iniercia e sjelljes diktatoriale do te vazhdoje gjate .....!Une i perkas asaj klase qe u dhunua nga sistemi dhe nuk kam asnje nostalgji per te ,perkundrazi jam nga armiqte me te ashper te komunizmit, besoj se e ke pare ne diskutimet e mija.Une jam njeriu qe ka deshire qe shqiptaret te shkojne ne rruge te mbare dhe kontributi eshte obligim per kedo qe frymezohet nga deshira e mire.Mua nuk me mungojne mesimet biblike, tashme ,lexoj mjaft artikuj per religionin dhe ne shkrimet e mija frymezohem prej tyre.Natyrish ndryshoj dhe vete,por ne forum kam arsye te perzgjedh nje pozicion te tille,ku te perfaqesoj realisht shqiptarin produkt te diktatures dhe shume pak individualitetin tim.Ahu ku jam une....!Ne forumin e Botes shpirterore ,mungon nje rubrike e ketij pozicionimi dhe jo me kot,por eshte studjuar mire.Ketu ka Ateiste,qe nuk e pranijne fene ,por nuk ka produkt ateist komunist,te cilet pranojne te ndryshojne per mire.Me duket se kam zgjedhe pozicionin me reale......

Te me falesh nese shprehem ashper e ndoshta mund te mbetesh i fyer ne ndonje aspekt,por dhe une kam te metat e mija te cilat duhet te kapercehen me tolerancen e edukimit temd.Personalisht nuk kam asgje me ty,por kur shprehem dua ti jap force arsyes, argumentit tim,para te jem Rock dhe kjo do te thote se nuk kerkoj te fyej kerken. faleminderit per mirekuptimin.

Po ju pershedes me kengen e Dervish Begut.te Nolit.
    Bismilah,tridhjete seneja
    Topat krisenporsi rrufeja
    Na u ba mbretni Shqypnija
    Smail Begu tha nje fjale :

Sot vatani don nje kral
    Don nje kral oxhak kaurri
    Se me Turk na piu qivuri.
    ........
    Me kuranin n'dore e priti
    Ju pergjegje porsi petriti :
    Pra degjo bre kaurr derr
    Kral kaurr shqipnija s'merr
    Dona krajl nje bir dovleti
    Soj sulltani e bij Muhameti
    Jena turq e hadyruka
    Kaurre sdona istakfyrylla
    jena turq se prishim dinin
    Vdesim per Kuran Qerimin
    .........
    Kur degjoi sulltani tha:
    Pasha zotin n'tan dynja
    Si shqyptaret arsllana s'ka
    Se dun vendin pa dovletin
    Se duan jeten pa Muhametin
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 31-08-2012 mė 08:20
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,158
    Postimet nė Bllog
    22
    Jo nuk ka tolerance ,eshte cilesim ky personal, eshte cilesim mbare popullor,eshte cilesim dhe institucional,ku profesioniste te shkencave sociale jane deklaruar per kete,por dhe nderkombetaret na cilesojne per te tille.Toleranca eshte eshte element sinjfikativ ne sjelljen e idnividit ,komunitetit dhe mbare shoqerise dhe ne ,ne sjellje marrim note jo kaluese. Teknikisht ,termi tolerance eshte, "Pranim i kufirit max dhe minimal i gabimit te lejuar",por qe dhe ne sjelljen sociale sherben si perkufizim.Kufiri i reagimit,kufiri i humbjes se llogjikes de shfaqes se jelljes se pahijshme apo agresive,pra shohim ndryshimin e sjelljes sone ne kuptimin e plote te saj........
    E provojme ndryshe atehere qe te kuptosh nese ne Shqiperi ka tolerance apo jo:

- Sa viktima ne te vrare apo te lenduar ka ne dite ne Shqiperi cdo dite apo cdo vit, dhune e nxitur nga urrejtja nderfetare mes komunitetet fetare ne vend?

- Sa incidente urrejtje jane rregjistruar ne Shqiperi ku kreret e institucioneve fetare te vendit sulmojne njeri-tjetrin verbalisht?

- Si mund te karakterizohen maredheniet e komuniteteve fetare te vendit me shtetin shqiptar?

Keto pyetje do te ndihmojne qe ti te kuptosh qe ankthi dhe terrori fetar ekziston vetem ne koken tende, jo ne shoqerine shqiptare ne te cilen ti jeton. Prandaj kur shikon edhe kreret e te gjitha komuniteteve fetare ne prani te njeri-tjetrit dhe kryeministrit te vendit, duke festuar se bashku, ty te vret syte.

Kjo nuk ka lidhje me temen. Shqiptaret nuk bene shtet duke u frymezuar nga nga ndergjegjia kombetare dhe ku do te viheshin ne pah dhe mardheniet nderfetare ne menyre natyrale,jo.Shqiptart ndertuan nje shtet me detyrim nga shtetformuesit nderkombetare,pra nuk mund te arsyetosh sjelljen nen diktat.Keshtu deri ne 44-en.Ne diktature shkeputem sa mundem lidhjet me boten civile dhe ne 91,ne vijme si nje tjeter formim,por kurre ai i viteve 13-44.
    Ajo ka shume lidhje me temen, por ti nuk e kupton. Qe te krijosh shtet ne nje shoqeri multi-fetare si ajo shqiptare, per shume vezhgues te jashtem eshte nje "sipermarrje e kote". Si mund te varin shpresat keta njerez ne nje shtet demokratik qe nuk mund te ekzistoje pa mbeshtetjen e besimtareve te thjeshte dhe ketyre komuniteteve. Fakti qe shteti shqiptar ka 100 vjet qe ekziston, deshmon se shqiptaret e besimeve te ndryshme kane zgjedhur rrugen e bashkejeteses ne paqe dhe nen mbrojtjen e ligjeve demokratike. Bukuria e shtetit demokratik shqiptar eshte qe cdo shtetas i asaj shoqerie, kontraten me shtetin dhe njeri-tjetrin e kane me ate dokumentin themelor te shtetit: Kushtetuten e Shqiperise. Ai ligj rregullon jeten e vendit dhe ndeshkon kedo qe e shkel. Dhe te gjithe shqiptaret pa dallime fetare respektojne lirine, demokracine e kushtetuten e atij vendi.

Shtetin shqiptar nuk e ndertuan te huaj. Eksperimenti i huaj falimentoi me ikjen e Princ Weidit nga Shqiperia. Ashtu si demokracia shqiptare apo republika parlamentare nuk i ka fillimet e veta ne 1991, i ka qe ne vitet 1920 pas Kongresit te Lushjes. Traditen e pare demokratike te respektimit te lirise se qytetareve per te besuar ne Zot dhe respektimin e institucioneve te tyre, e krijoi qeveria shqiptare e kohes se Zogut. Tani qe nuk e njeh ate epoke pasi nuk e ke lexuar, ben gabimin qe bejne shume shqiptare, e dalin e thone: historia e shqiptareve fillon me diten qe une erdha ne kete jete! Dhe kjo driteshkurtesi eshte e rrezikshme pasi nenvlefteson te shkuaren e atij vendi dhe u jep ju guximin e budallait per te bere deklarata si keto me lart: te ndryshoni jeten e shqiptareve dhe te dhunoni lirite e tyre pasi keshtu u do qejfi ju. Kjo nuk eshte nje tradite shqiptare, kjo eshte nje tradite komuniste, epoke ne te cilen u linde e rrite.

Ku e lexove ti ne shkrimin tim kete? Une thashe se nese do te respektpjme lirine e individit ,nuk do te thote se duhet te mungoje tendenca per te ruajtur identitetin shpirteore apostolik.Keto jane norma morale te cdo shoqerie,eshte dinjitet, eshte vijim historik,esht ekontribut per te kuruar gjendjen pasperandorake ,ato mbeturina qe duken akoma dhe sot.Eshte deshire per nje vizion perendimore, eshte kuptim i drejte te situatave jo te pelqyeshme qe ndodhen keto 20 vite ne perendim per shkak te multikultures se emigranteve dhe acarimit te fondamentalizmit,eshte shprehje e dashurise per popullin tend , qe kerkon ta cosh ne kete bashkesi e bashkeveprim me satndarte te njetjta me to,etj etj......Ku esheh ti theokratine ketu?
    Qe nga momenti qe shteti perqafon nje besim si "fe zyrtare", ai pushon se qeni nje shtet laik dhe nje shtet demokratik. Ai kthehet ne theokraci. Pak rendesi ka nese zgjedh si fe zyrtare fene islame apo ate te krishtere, ai shtet nuk do te jete me demokraci, pasi jo te gjithe qytetaret e atij vendi jane te barabarte perpara ligjit. Shteti demokratik ka vetem nje detyre: respekto besimin e cdo qytetari te atij vendi per te besuar ne Zot, ashtu si ai zgjedh te besoje, ne lirine e tij.

Dhe e bukura e qendrimit tend, ajo qe i ve kapukun gjerave eshte se kendveshtrimi yt nuk eshte shume ndryshe i atij shqiptarit taliban: ai shqiptari taliban do te mbertheje shtetin ne menyre qe te instaloje Sherian dhe ti diktoje gjithe qytetareve te atij vendi moralin Islamik me forcen e ligjit. Kurse ti del e thua, qe nga frika e atij talibanit islamik shqiptar, ne duhet te bejme te anasjellten, mos perqafojme Sherian por te perqafojme Krishterimin. Ne syte e tu ka nje dallim mes te dyjave. Ne syte e cdo njeriu normal, te dyja ekstremet puqen me te miri me njeri-tjetrin. Kahet mund te jene te kundert, por mentaliteti eshte i njejte. Si ne rastin e talibanit islamik, si ne rastin e talibanit te krishtere, rezultati eshte i njejte: Shqiperia vdes se ekzistuari si shtet e si popull, pasi cdo komunitet fetar nuk do te jetoje ne nje theokraci te tille, e detyrimisht do te shkeputen nga bashkejetesa dhe shteti shqiptar.

Populli eshte turme ,bageti qe ka nevoje per bariun e mire ,kjo qe shpreh ti eshte ajo c'ka te kam thene une, qe dhe ti je produkt diktatorial.Kete thoshte dhe Enveri populli eshte i lire te gjykoje vet.......
    Sulltani besonte se populli ishte turme. Enver Hoxha besonte se populli ishte turme. Une nuk besoj se populli eshte turme. Une besoj se cdo shqiptar sot eshte i lire, pasi zgjedh se ku te jetoje, zgjedh cfare te besoje, zgjedh se per ke te votoje, zgjedh qe te shprehi mendimin e tij me mendjen e tij ne liri te plote. Ti ke 20 vjet qe jeton ne nje Shqiperi te lire, por duke qene se je produkt i epokes se komunizmit, ti akoma nuk e ke marre vesh qe shqiptaret jane sot me te lire se kurre ndonjehere ne historine e tyre.

Problemi yt eshte pikerisht liria. Liria sjell ndryshim te pakontrolluar dhe te pandalshem ne nje popull. Dhe ky eshte problemi yt. Ti nuk do te respektosh perzgjedhjet e popullit tend te lire ne liri, ti do ti imponohesh bashkeqyetareve te tu, duke perdorur forcen e ligjit e shtetit si ne kohen e Dulles, qe te krijosh nje popull ashtu sic te pelqen ty, ashtu sic i pelqente Partise e shokut Enver dekada me pare.

Meso te respektosh lirine e shqiptareve, pasi duke e bere kete gje, respekton vetveten si njeri i lire. Dhe ky eshte thelbi i problemit: ti nuk beson se as vete je i lire. Identiteti yt nuk eshte i yti, identiteti yt eshte identiteti i turmes, identiteti i popullit shqiptar. Ky eshte dallimi i madh mes meje edhe teje: edhe sikur te gjithe shqiptaret e tjere te ishin sot nje fe tjeter nga ajo e imja, kjo mua nuk do te me shqetesonte, pasi une kam bere perzgjedhjen time. Une identitetin si njeri i lire nuk e marr nga populli shqiptar, e marr nga perzgjedhjet e mia si njeri i lire. Problemi i atyre qe duan te me veshin mua identitetin e shqiptareve, eshte i problem i paragjykimeve te tyre, jo problem i imi.

Une jam njeriu qe ka deshire qe shqiptaret te shkojne ne rruge te mbare dhe kontributi eshte obligim per kedo qe frymezohet nga deshira e mire.Mua nuk me mungojne mesimet biblike, tashme ,lexoj mjaft artikuj per religionin dhe ne shkrimet e mija frymezohem prej tyre.Natyrish ndryshoj dhe vete,por ne forum kam arsye te perzgjedh nje pozicion te tille,ku te perfaqesoj realisht shqiptarin produkt te diktatures dhe shume pak individualitetin tim.
    Te lexosh apo mesosh mbi nje fe te caktuar, nuk te ben ty besimtar te asaj feje. Te dish nuk do te thote te jesh. Prandaj te thashe me lart qe nuk duhet te japesh mendime te tilla ekstreme fetare kur ti vete nuk beson ne Zot e nuk praktikon asnje fe. Provoje njehere kuren qe ua rekomandon te tjereve mbi jeten tende, dhe pasi te perjetosh transformimin tend shpirteror, pasi te vjelesh frytet e punes tende shpirterore, pastaj hajde dhe tregoju shqiptareve se cila eshte feja e vertete.

Kjo puna e feve eshte si puna e femijeve: prindi mund ti mesoje e edukoje sa jane te vegjel per ate qe ai mendon se eshte me e mira per ta, por askush nuk te jep garanci qe kur ai femije te arrije moshen madhore, femija do te zgjedhi te aplikoje e trashegoje ne jeten e tij mesimet e prinderve. Prindi nuk i imponohet dot femijes me dhune, vetem shpenzon gjithe jeten duke i dhene shembullin e duhur femijeve te tij. Kjo e ka emrin besim.

Albo

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    [QUOTE=Albo;3479060]E provojme ndryshe atehere qe te kuptosh nese ne Shqiperi ka tolerance apo jo:

-
    Sa viktima ne te vrare apo te lenduar ka ne dite ne Shqiperi cdo dite apo cdo vit, dhune e nxitur nga urrejtja nderfetare mes komunitetet fetare ne vend?
    As dhe nje, por kjo vjen se njerzit jane si une dhe jo si ty qe je besimtar, qofte i njeres fe apo tjeters.Une nuk kerkoj te fyej fete , por fe qe ti hape rruge njera tjetres nu ka, vetem ne rastin kur kemi te bejme me hipkrizi te sistemit fetar.Ketu u bene shoferet dhe karrocjeret hoxhallare dhe natyrisht qe jane te kenaqur me ate c'ka po fitojne pa punuar.Po njeri nga keto eshte komshi me mua dhe ishte pikerisht shofer , por nga ato specifiket pijanec dhe horr.Meqenese i ati paskaqene si pune hoxhe dikur, ky mori atributet per tu bere hoxhe.Filloi me magjite e martesat e ku ta di une , por nje gje eshte e evrtete rradha eshte si tek qumeshti ne diktature.Pra kemi te bejme me drejtues fetare te degjeneruar dhe nje popull palle.Ti kerkon te me besh teori , por une i kam ketu perdite neperkembe.Nje tjeter hoxhe "inderuar"nga Elbasani shkoi dhe hapi pa licence nje faltore dhe shkerdheu grate me te bukra te katundit , deri sa nderhyri vete bashkia per ta ndaluar, por ja qe dhe ketu kishte popull palle qe i dilnin ne mbrojtje.Kerkoje temen dhe ke per ta gjete.I merrte femrat ne Turqi dhe i kthente pas nje muaji.

- Sa incidente urrejtje jane rregjistruar ne Shqiperi ku kreret e institucioneve fetare te vendit sulmojne njeri-tjetrin verbalisht?
    Heper he te dy palet parapelqejne qetesine sa dhe per cencusin ishin te gjithe kundra.?!Ouuu dhe ti kundra ishe,Haaaaaaha hajde amerikan hajde.

- Si mund te karakterizohen maredheniet e komuniteteve fetare te vendit me shtetin shqiptar?
    Te dobta , shteti ka frike nga islamiket, ndersa te krishteret te mesuar nga nenshtrimi i shekujve , por dhe nga edukimi me i mire i trasheguar, nuk hapin probleme.Per osmanet shqiptare kemi rastin e ferexhese dhe te simboleve , ku qeveria kerkon ti pergjigjet kushteve te BE dhe here e vendos ligjin dhe here e heq nga frika e votes. Se mos thua se po genjej.

Prandaj kur shikon edhe kreret e te gjitha komuniteteve fetare ne prani te njeri-tjetrit dhe kryeministrit te vendit, duke festuar se bashku, ty te vret syte.
    sa gabim e ke, mua me vret syte hipokrizia qe eshte reale mes tyre dhe jo dashuria e sinqerte.Po shoh qe je ne gjume letargjik.

Ajo ka shume lidhje me temen, por ti nuk e kupton. Qe te krijosh shtet ne nje shoqeri multi-fetare si ajo shqiptare, per shume vezhgues te jashtem eshte nje "sipermarrje e kote".
    Eshte e vertete dhe per kete shqiptaret deshtuan disa here per te bere shtet, slane princa dhe emisare pa sjelle ketu, por deshtuan.Mjafton te kujtosh thenien e Widit, qe as si mbret nuk qendroj atje.Kur tjetri nuk pranon te shijoje poziten e mbreti , kush e ka fajin ky individi perendimore apo ky lloj populli pyll?Me kete lloj pylli te kerkon te me shesesh vlera tolerance dhe te me besh moral ?Ore je ne rregull ti qe merr guximin te quash taliban?

Shtetin shqiptar nuk e ndertuan te huaj.
    Kush e ndertoi Ismaili?Ky ishe ne rregull hante buke ke perandoria , por meqe ajo ra dhe ky ishte intelektual i mirfillte u thirre nga shtetformuesit , per te organizuar shtetin.Ket e ka shprehur dhe ne takimin ne nxenesit ne Stamoll.Ai deklaroi se armiqte e shqiptareve kane perparuar (pra kishte nostallgji per perandorine)dhe natyrish ne gezon fakti tha qe ne do te na bejne shtet ne vete. Ky eshte i gjithe kontributi i shqiptareve per te bere shtet.

Eksperimenti i huaj falimentoi me ikjen e Princ Weidit
    Eksperimenti i huaj nuk ka mbaruar dhe sot dhe do te vazhdoje perhere. por shqiptaret kane probleme me veten.Rrezuan qeverin e Qmalit rrezuan dhe te Nolit dhe ne kete kohe thoshin fitoi zhubleta dhe humbi setra.Pra fitoi ajo shumice qe ishte me pylle se pylli. pas kesaj po te lexosh dokumentet Italiane te kohes gjthmone ne na ka pase italia ne patronazh per te konstruktuar shtetin."pas Wdit vendosem ta kontrollojme shqiperine me ane te nje qeverie atje."Nuk munguan kurre ndrhyrjet e tyre ne ceshtjet e brendeshme deri sa dhe nuse i gjeten po ato.Mberti u zgjodh qe te ishte pro serb, qe te mos kishte frike serbia qe do ti merrte kosoven, gjithashtu u nderrua sistemi per te shuar endren eturqise per tu rikthyer ne keto troje.Por nga nan tjeter ky ishte nje individ i pa emancipuar , por me nje doze te rende truqenie, lidhje krushqie dhe edukimin e tij perj atij vendi e kishte.Te gjitha veprimet Zogu i bente per sfoco dhe jo se deshironte dhe kur nuk u pa ndonje ndryshim i thane pirdhu dhe erdhen ta drejtonjne vete shqiperine ketu.Keto jane te vetrteta jo perralla qe lexoni ju.

Qe nga momenti qe shteti perqafon nje besim si "fe zyrtare", ai pushon se qeni nje shtet laik dhe nje shtet demokratik.
    Nuk jane gjermanet nje shtet demokrtik, por besimin identitet nuk lejojne ken ta preki.Dhe francezet qe jane shtet multi etnik, krjuan ministrine e mbrojtjes se identitetin fetar."Ne i respektojme te gjitha fete , tha ministria , por jo c'do fe ka te njeten peshe per popullin francez".Po me vjen keq por ti je akoma ne gjume.
    Rasti i shqipatre qe eshte unik si rrace pa diskutim kerkon vetem nje fe dhe cdo mendim tjeter eshte devijim moral , pasi morali i nje polulli eshte analize historike.
    Kur shtet formuesit kerkuan te bejne Greqine , qe 3 miljone i ka arvanitas 1 miljon te tjere dhe 5-6 jane vete ato, i kerkuan te jene unik ne fe dhe konforme historise , qe ky popull po humbiste me ndryshimin e besimit.Po si e pranuan ato?kishin luftuar aq shume me nejri tjetrin, por kur hidhet ideja dhe argumentohet , nuk ka popull qe se pranon, por ketu kurre nuk u fol per kete.Dhe mire ju be shqiptarev humben historine qe e kishin te perbashket me greket.

Sulltani besonte se populli ishte turme. Enver Hoxha besonte se populli ishte turme.
    Te dy keto nuk e morren popullinper turme por i futen drune dhe se lane me ngrjt koken, ku u lodhen , i ngaterruan me nejri tjetrin.

Une nuk besoj se populli eshte turme. Une besoj se cdo shqiptar sot eshte i lire, pasi zgjedh se ku te jetoje, zgjedh cfare te besoje, zgjedh se per ke te votoje, zgjedh qe te shprehi mendimin e tij me mendjen e tij ne liri te plote.
    kush eshte i lire ne shqiperi?Ore po lirija humbet ne forma nga me te ndryshmet.Shqiptaret e merfillte jane te dhunuar nga te ligjt dhe injorantet.vete i zgjedhin mafjozet politike vete i shajne dhe perseri i japin nga 4 -ter mandate.A din ti se ceshte liria.C'do popull ne bote pas luftes nuk fiton lirine po pavarsine , lirine e humbet dhe nga vetvetja sic e humbem ne ne diktature.Pra lirija eshte ne softwarin qe ke ne tru, rinovimi i tij etj etej.

Une identitetin si njeri i lire nuk e marr nga populli shqiptar, e marr nga perzgjedhjet e mia si njeri i lire. Problemi i atyre qe duan te me veshin mua identitetin e shqiptareve, eshte i problem i paragjykimeve te tyre, jo problem i imi.
    kush e kundershton kete? kjo ka te beje me individin si norme e lirise por jo ne normativat e komunitetit apo te nderlidhjes me komunitetet te tjera.Une vetrtet kam nje rradi por dhe se zoti me ka dhne te drejte ta ngre ne qiell , me duhet ta ul se shqetesoj te tjeret.Po keshtu dhe se eshte shtepia ime nuk mud te hape drita ku dua une.Etj. Pra per nje jete ne bashkesi duhet qe ajo te udhehiqet nga nje fe, por individe n atyrshem jane te lire te devijone , ashtu sic kemi dhe njerez te ndershem dhe kurva, por kurva duhet te jene ne minoranve ndryshe vendi merr fund. Pra per nje jete ne komunitet vendosen rregulla te studjuara nga ajka e kombit dhe liria merr kuptim ,kur ky rregull eshte per te gjithe njelloj.

Te lexosh apo mesosh mbi nje fe te caktuar, nuk te ben ty besimtar te asaj feje. Te dish nuk do te thote te jesh. Prandaj te thashe me lart qe nuk duhet te japesh mendime te tilla ekstreme fetare kur ti vete nuk beson ne Zot e nuk praktikon asnje fe.
    Jo te mesosh mbi nje fe te perafron dhe te ben besimtar , por natyrisht duhet kohe.Feja eshte edukim dhe edukimi eshte mesim, gojore , apo duke u lexuar.Te besosh me urdher te peshkut ,vetem ti e ke bere. Ti duhet te kuptosh dhe te pranosh se shqiptari real eshte ky qe paraqitem une dhe ky shqiptare nuk ka nga ti marre leksionet nese kerkush nuk vjen tja jape,, e bukur eshte se dhe kisha nuk qe e ke detyre nuk propogandon dhe nuk merr persiper mbrojtjen e identitetit fetar apostolik, por nje prift grek per interesa te tij , vjen ketu dhe kontribon me sukses.Shqiptaret , dine vetem te bejne gam gam me njeri tjetrin dhe te marrin rrogen.
    nese nje shtet merr persiper mbrojtjen e idenitetit apostolik, nuk do te thote aspak se eshti i varun nga kisha , por eshte ai qe i e mban nen kontroll ate ne baze te ligjeve te vendit. deri me sot na propogandove qe te bejme rrumpalle ne ceshtjen e fese, por feja eshte edukimi dhe per edukimin as qe behet fjale qe mund te lihet ne dore te rrumpallave,apo gjumasheve oportuniste.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    MUSA JUPOLLI

Mė thanė...

mė thanė:
    je katolik?
    jo u thash,
    unė jam shqiptar

mė thanė:
    je musliman?
    ...jo, u thash,
    unė jam shqiptar

mė thanė:
    je budist?
    jo, u thash,
    unė jam shqiptar

mė thanė:
    je ateist pra!
    jo, u thash,
    unė jam shqiptar

po miku me ju ,
    cili ėshtė ai?
    Ismail Kadare
    u thash

Ah, vous étes Albanais
    po unė u thash se,
    jam shqiptar

mė thanė:
    po feja juaj,
    cila ėshtė ajo?
    po tė gjitha nga pak,
    u thash
    ...dhe ajo ėshtė feja shqiptare
    ----------------------------------------------

Pak nga te gjitha do te thote te mos jesh fetar, pra ky eshte shqiptari qe paraqitet ne ditet tona dhe jo ai qe prezanton politika , apo personazhe publik.Natyrisht kete e thone dhe kleriket e rinje shqiptare , te cilet me nje te shtypur te butonit u bene besimtare dhe predikues njekohesisht.
    Asnje nga kleriket e besimeve te ndryshme nuk e deshironte censusin , natyrisht qe nuk deshironin te prezantoheshin me nje shifer jo vetem minimale besimtaresh, por dhe keto do te regjistronin versionin formale.

http://img.blogcu.com/uploads/sizofr...eb51508ql3.jpg
    Keto jane shqiptaret te cilet Kryeministri e shkencetaret shqiptare pretendojne te kene jetuar ne harmoni fetare ,nga e cila lindi dhe e famshmja fjale qe po cudit boten, "TOLERANCE NDER FETARE"

Ja dhe nje shembull konkret ne gjurmet e se siles do te shkoje dhe besimtari i Albanise.

Atehere nese u dashka te lejojme besimet fetare , eshte shteti ai qe do te marre nen mbrojtje besimin apostolik, eshte detyre patriotike e secilit te hedhin drite , se perse duhet dhe eshte me mire te rivendosim besimin apostolik, se nese i flitet popullit dhe ai din se cfar ben.Besimet jashte idtentitetit historik, do te taksohen , pasi natyrisht ato nuk kane te njeten vlere per banorin e kesaj toke.Morali historik dhe nese eshte demtuar, eshte detyre e shtetit dhe mekanizmave te tij , eshte detyre e cdo shqipotari , ta riparoje ate. Te abuzosh me lirine , te genjeshe per tolerance , kur asnjehere nuk egziston liri pa kufi, dhe kurre nuk kemi pare tolerance nderfetare.Shqiptaret kurre nuk e kane provuar kete tolerance, pasi 70% te shifrave qe pretendojne te jene muslimane , tregon se besimtaret e feve te tjera kane qene nenshtruar.Kjo lloj qetesie nuk quhet tolerance , por dhune.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 06-09-2012 mė 18:47
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

i/e regjistruar Maska e Sami Hyseni
    Anėtarėsuar
    01-01-2010
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    857
    .........................
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Sami Hyseni : 06-09-2012 mė 22:33

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •