Close
Faqja 9 prej 9 FillimFillim ... 789
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 90
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Geri Tr Lexo Postimin
    Bato italianet i thojne Calze qe shqiptohet Kalce e cila perngjason shume me fjalen qe ti permende.Sipas teje ka mundesi qe ata ta kene huazuar prej ilireve ashtu sic bene me disa fjale te tjera ?
    kalçet janë mbrojtëse argjendi, se ishin te lehta... te gjunjve qe mbanin nê kohên e spartes, nuk kane lidhje me tirqi edhepse ne foto dikuj i ngjasojnê sikur te ishin tirqi...
    http://www.google.fr/imgres?imgurl=h...w=1280&bih=632
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    11-06-2005
    Postime
    360
    Citim Postuar më parë nga Edvin83 Lexo Postimin
    Gjiton eshte greqisht.....γείτονας-[gjitonas]

Fqinj eshte fjala shqipe
    Gjiton ashte shqip, qe edhe sot flitet nga arvanitasit, mos eshte dhe ngjitun ose ngjitem "
    greqisht"

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Altin turqisht i thone floririt
    Fatos turqisht i thone nxenesve te vegjel
    Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru

Shqiptare dhe krenare. Maska e Xhenet.M.S.
    Anëtarësuar
    23-08-2009
    Vendndodhja
    Ne mesin e te dashurve te mi...
    Postime
    10,781
    Nje pyetje tjeter, fjala karige a rrjedh nga shqipja?
    Si dhe crepes (krepa) si ju thojn shqip?
    - - Shumë shpesh ndodh rasti, kur dhembjen nuk mund ta ndash me askë!
    Agim Metbala"

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga Xhenet.M.S. Lexo Postimin
    Me duket se fjala "karrige" perdoret nga venecianet ne formen "kadrega", prandaj mendoj se eshte fjale me rrenje gjermanike, siç jane venecianet!!
    Fjales "crepes", ne shqip mund t'i themi "petulla", por meqe eshte shume pergjithesuese, do te ishte me e drejte ta therrasim si ne origjinal!
    Jarigas

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar më parë nga Xhenet.M.S. Lexo Postimin
    Në fakt, crepes u thuhet palaçinka, dhe është një fjalë që gjendet në Ballkan e në Evropën qendrore. Në Kosovë p.sh. ashtu u thuhet. Mund edhe t'u thuhet petulla të holla.

Gjiton syze eshte fjale greke.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    mendoj se fjala qarrshaf êshtê e huaj, dhe se ne gjuhen shqipe do ishte mirê te zêvendêsohej me fjalen =shtrojsa= apo se paku =shtroja= ?

kurse =jasteku= do ishte mirê ta quanim= veshze= qe veshet ndër veshët....
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 10-12-2012 më 18:29
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Me duket se fjala "karrige" perdoret nga venecianet ne formen "kadrega", prandaj mendoj se eshte fjale me rrenje gjermanike, siç jane venecianet!!
    Fjales "crepes", ne shqip mund t'i themi "petulla", por meqe eshte shume pergjithesuese, do te ishte me e drejte ta therrasim si ne origjinal!
    .. pse te humbasim vullnetin ju lutemi, gjuha shqipe êshte e pasur...pse mos ti quajmi "pallaqinkat"= brum i rreshkur ?....njashtu si i kemi petet e rreshkura per pite tjera, njesoj duhet ti themi =brumrreshka=?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 10-12-2012 më 18:29

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    .. pse te humbasim vullnetin ju lutemi, gjuha shqipe êshte e pasur...pse mos ti quajmi "pallaqinkat"= brum i rreshkur ?....njashtu si i kemi petet e rreshkura per pite tjera, njesoj duhet ti themi =brumrreshka=?
    Fjala ishte per "crepes" e jo per "palaçinkat"!!
    Fjala qe ti propozon, eshte shume pergjithesuese dhe nuk na lejon te kuptojme menjehere se per çfare lloji "brumrreshku" e kemi fjalen, pasi me te njejten metode te "rreshkjes" se brumit, pergatisim edhe petet per byrek, bakllava, pite, petull, petanik, etj!

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    mendoj se fjala qarrshaf êshtê e huaj, dhe se ne gjuhen shqipe do ishte mirê te zêvendêsohej me fjalen =shtrojsa= apo se paku =shtroja= ?

kurse =jasteku= do ishte mirê ta quanim= veshze= qe veshet ndër veshët....
    E para e punes, nese mendon se fjala "çarçaf" eshte e huaj, do te ishte e mira qe te na sillje edhe perkatesine e saj ne ndonje gjuhe te huaj!
    E dyta e punes, fjala "shtroje" perdoret per shtresat qe sherbejne per izolimin e trupit nga dyshemeja(ose nga plani i shtratit) e ne pergjithesi per teresine e shtresave qe perdoren per te fjetur, te pakten ne Shqiperi!
    E treta e punes, fjala "veshze" qe ti propozon per zevendesimin e fjales "jastek", pasi fjala "jastek" eshte turke, mund te ngaterrohet lehtesisht me fjalen egzistuese ne shqip "veshez";pastaj, jasteku nuk vihet nen veshe, por nen krye, prandaj fjala "nenkresë" do te ishte shume me e goditur ne kete rast! Unë pata propozuar fjalen "shilte" qe perdoret ne Shqiperine e mesme dhe qe mendoj se e ka prejardhjen nga "jasteku" qe perdoret kur shilohet kali!
    Le t'iua leme dashamireve te gjuhes shqipe zgjedhjen me te pershtatshme!!
    Jarigas

Faqja 9 prej 9 FillimFillim ... 789

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •