Close
Faqja 2 prej 9 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 90
    Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    E shoh qe shume vete ketu ne forum thone se si te zevendesohet filan a fistek fjale qe e kemi ne shqip. Ne fakt, ato fjale nuk i kemi ne shqip, por jane fjale te huaja, qe kane filluar te mbysin fjalet shqipe qe jane perdorur deri tani vone. Per ata qe kane harruar fjalet shqipe, ju keshilloj te shihni kete permbledhje me disa fjale te huaja qe perdoren kotnasikoti nga shume shqiptare kur ke fjalen shqipe per to:

http://www.shkenca.org/pdf/gjuhe/fjala_shqipe.pdf

Citim Postuar më parë nga Edvin83 Lexo Postimin
    Televizor--eshte nderkombetare e vetem po shpikem ndonje fjale te re (p.sh. shikumes a ku ta di une)
    Radio po ashtu eshte shume nderkombetare, magnetofon...kjo fjale edhe pak do te zhduket vete e do ta gjesh ne librat e historise e muzeume.
    Pse jane nderkombtare thashe ti gjejme menyren per ti ber shqiptare o Edvin
    Aeroplan? Ne shume gjuhe e kane pershtatur me mbiemrin --fluturues, fluturak, qiellak etj. E njejta gje mund te behet dhe ne shqip, ose te pakten te shqiperohet me tej kjo fjale qe kemi--aeroplan--ajroplan.
    Po plan si perkthehet Shqip ? Ajro+plan
    Helikopter eshte helikopter ne shumicen e gjuheve.
    Po pra po si ta bejme shqip se ?
    Bomba atomike eshte bomba bërthamore ne gjuhen shqipe. Nuk e di se pse disa shqiptare e perdorin bombe atomike.
    Po bombe berthamore si perkthehet Shqip ? Duhet te ket kuptim apo jo ?
    Makine-e kemi tashme fjalen shqiper per kete--kerr
    Kerr nuk eshte Shqip

Per fjalen kompjuter, ne shume gjuhe e perdorin si llogarites.
    Kompjuter o Edvin dhe jo makin llogaritese ( kalkolator ) ne gjuhe te huaj
    Hidrocentral--central me energji ujore
    Po central si thuhet shqip ?
    Revolution 1848

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    [QUOTE=EuroStar1;3466478]Pse jane nderkombtare thashe ti gjejme menyren per ti ber shqiptare o Edvin
    Po plan si perkthehet Shqip ? Ajro+plan
    Atehere ta bejme fluturak.

Po bombe berthamore si perkthehet Shqip ? Duhet te ket kuptim apo jo ?
    Bomba berthamore ka shume kuptim ne shqip--bombe me material berthamor. Cfare ka te paqarte ketu?

Kerr nuk eshte Shqip.
    Pse nuk eshte kerr ne shqip? Apo e kishte fjalen per makine--cdo lloj makine si psh makineri etj?

Kompjuter o Edvin dhe jo makin llogaritese ( kalkolator ) ne gjuhe te huaj
    Thashe llogaritës, qe eshte krejt ndryshe nga makinë llogaritëse
    Po central si thuhet shqip ?
    Ne fakt central perkthehet si qender ne shqip, por ne anglisht psh nuk perdoret hydrocenter, por hydro power plant--fabrike prodhimi energjie ujore.

Atehere ta bejme fluturak.
    U tha u be. Po helikopterin si do ta quajm ?

Bomba berthamore ka shume kuptim ne shqip--bombe me material berthamor. Cfare ka te paqarte ketu?
    Si cfar ka te paqarte !? Pse fjala bomb eshte shqip Pastaj material nuk eshte fjale Shqip
    Pse nuk eshte kerr ne shqip? Apo e kishte fjalen per makine--cdo lloj makine si psh makineri etj?
    Nuk eshte pra kerr fjal Shqip.
    Thashe llogaritës, qe eshte krejt ndryshe nga makinë llogaritëse
    E di po kompiutri meret me miljona gjera dhe nuk mund ta perkufizosh ne nje llogarites
    Ne fakt central perkthehet si qender ne shqip, por ne anglisht psh nuk perdoret hydrocenter, por hydro power plant--fabrike prodhimi energjie ujore.
    Si do ta leme atehere ?
    Revolution 1848

i/e regjistruar Maska e letaa
    Anëtarësuar
    25-04-2010
    Vendndodhja
    ketu afer, atje larg
    Postime
    1,268
    disa fjal mund te zevendesohen edhe pothuajese i kemi zevendesuu
    mirpo disa tjera me duken si te pa kuptimta nese e zevendojm duket sikur flasim per dicka tjeter

p.sh"komshi" (turqisht) --> fqinj (latinisht) --> gjiton (shqip)

gjiton - sme duket si e pershtatshme
    Dita e harxhuar më kot është ajo e kaluar pa qeshur.

i/e regjistruar Maska e Nete
    Anëtarësuar
    13-04-2009
    Postime
    8,688
    Shumica e ketyre fjaleve tani perdoren shqip,ca fjale qe jane permendur per her te pare po i degjoj!

Komshie eshte ne gjuhen serbe,kojshie ne gjuhen turke,fqinje ne gjuhen shqipe.

i/e regjistruar Maska e letaa
    Anëtarësuar
    25-04-2010
    Vendndodhja
    ketu afer, atje larg
    Postime
    1,268
    Citim Postuar më parë nga Nete Lexo Postimin
    Shumica e ketyre fjaleve tani perdoren shqip,ca fjale qe jane permendur per her te pare po i degjoj!

Komshie eshte ne gjuhen serbe,kojshie ne gjuhen turke,fqinje ne gjuhen shqipe.

po nete edhe une e kam ditur se fqinje eshte ne gjuhen shqipe
    Dita e harxhuar më kot është ajo e kaluar pa qeshur.

Shqiptare dhe krenare. Maska e Xhenet.M.S.
    Anëtarësuar
    23-08-2009
    Vendndodhja
    Ne mesin e te dashurve te mi...
    Postime
    10,781
    Edhe ne Maqedoni perdoren shume fjal te huaja,fjal Turke dhe Maqedonase.
    Nje here daja me pat thene he cka u ballaise e don nje bardak uj keta i dija.
    E tjetri me tha mos u zalebat diqka keshtu.
    Sa kam qesh kur e mora vesh kete zalebat .
    - - Shumë shpesh ndodh rasti, kur dhembjen nuk mund ta ndash me askë!
    Agim Metbala"

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar më parë nga EuroStar1 Lexo Postimin
    U tha u be. Po helikopterin si do ta quajm ?
    Po ndonje fjale do ta leme te huaj sa per m'sysh

Si cfar ka te paqarte !? Pse fjala bomb eshte shqip Pastaj material nuk eshte fjale Shqip
    Ne fakt, ne disa zona te Shqiperise nuk i thone bombe, por bume. Sidoqofte, eshte fjale qe ka dale nga tingulli booomb...Kurse per material ke te drejte, duhet lende.

Pra ne shqipe te paster do te ishte bume me lëndë bërthamore

Nuk eshte pra kerr fjal Shqip.
    Është me afer shqipes pasi vjen nga fjala qerre, dhe shume fjale me q ne shqipen e veriut behen me k.

E di po kompiutri meret me miljona gjera dhe nuk mund ta perkufizosh ne nje llogarites
    Si do ta leme atehere ?
    Ne estonisht p.sh. kompjuterit nuk i thuhet kompjuter si gjuhet e tjera, por arvuti, fjale qe vjen nga fjala arv~shifer, numer, sasi dhe folja arvama~mendoj, konsideroj, marr me mend, llogaris, supozoj. Edhe ne frengjisht eshte ordinateur, qe vjen nga latinishtja--ai qe ve ne rregull gjerat.

Ne mund te mendojme nje fjale ne shqip, si p.sh. dhenamendues, dhenallogarites, a dicka e tille.

Ketu ne Estoni p.sh. per fjale te tilla qe nuk i ka estonishtja, nxirret nje liste cdo vit, lihet nje vit kohe dhe pastaj priten sugjerime, ne fund te vitit me ane te votimit e shqyrtimit nga komisioni i gjuhes zgjidhet fjala qe ka me shume kuptim ose tingellon me bukur ne estonisht. P.sh. per infrastrukturen, ne nje nga keto votimet, zgjodhen sugjerimin nga nje person per taristu, qe eshte nje fjale krejt e shpikur, dhe vetem pjesa e dyte e fjales mund te perkthehet si e veglave (me supozim). Tani kjo fjale eshte futur, dhe po zevendeson dalengadale fjalen e huazuar-infrastruktuur.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Edvin83 : 08-08-2012 më 12:45

Ketu ne Estoni p.sh. per fjale te tilla qe nuk i ka estonishtja, nxirret nje liste cdo vit, lihet nje vit kohe dhe pastaj me ane te votimit e shqyrtimit nga komisioni i gjuhes zgjidhet fjala qe ka me shume kuptim ose tingellon me bukur ne estonisht. P.sh. per infrastrukturen, ne nje nga keto votimet, zgjodhen sugjerimin nga nje person per taristu, qe eshte nje fjale krejt e shpikur, dhe vetem pjesa e dyte e fjales mund te perkthehet si e veglave (me supozim). Tani kjo fjale eshte futur, dhe po zevendeson dalengadale fjalen e huazuar-infrastruktuur.
    Ide shume e mire kjo. Bravo estonianet

Faqja 2 prej 9 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •