Close
Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 51
    AdIdAs Maska e DoLpHiN
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    Hono Lulu
    Postime
    1,453
    Citim Postuar më parë nga Nuh Musa Lexo Postimin
    Zoteri i nderuar,

Ata qe i shkruajn keto artikuj jane zakonishte me te informuar se lexuesit e tyre !!!
    Keni nje studim sociologjik per ta deshmuar vleren e vertete te "beses shqiptare", apo do te mbetemi akoma me enderrat e romantizuara, se tingellojn me bukur per shpirtin e rraskapitur te shqiptarit, ngase ashtu keshtu nuk kemi shume vlera tjera me te cilat mund te krenohemi, apo ???

Natyrisht se mikpritja eshte nje nder tiparet me te theksuara te nje familje muslimane e cila rrenje e ka sunetin e pejgamberit te muslimaneve. Kjo nuk do me thene se shoqeria jone para perhapjes se islamit ne trojet tona nuk ka njohur rrende te mikepritjes, por ato nuk kane qene me ndryshe, se sic i shohim tek fqinjet joshqiptare orthodoks e llatin. Per muslimanin nuk ka vlere te jashtzakonshme vetem mikrpitja, por edhe kojshilleku si shembull, ku sot e kesaj dite fqinjesi qe jane jetuar 100 vjet me para akoma meren ne konsiderate ne raste martese, se fqinjet nuk martohen, ngase trajtohen si anetare te shtepise.
    E ca lidhje ka feja?
    Arvanitet e Morese (Peloponezit) jane te gjihte ortodokse dhe e kane shume te rendesishem konceptin e Beses. Aq te theksuar e kane sa ka filluar te perdoret edhe nga greket "ehis Besa" ose "den ehis Besa" (per te thene "ke Bese" ose "nuk ke Bese").
    Per sa i perket kojshillekut, ne Turqine lindore dhe ne disa vende te tjera muslimane martohen edhe midis kusherinjve, leri me komshinjte.
    `That` is good and `that` is funny...but it costs a lot of money...

Bordi Drejtues Maska e Ingenuous
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    974

Besat shqiptare në një film hebre

Sa njerëz do të jepnin jetën e tyre për një të huaj? Pyetja universale, përgjigjia shumë e thjeshtë: Shqiptaret do ta bënin!

Ky është boshti i një dokumentari i "Besa- The Promise", Besa si Kod, por dhe si virtyt, ne formen e një zemre të mirë shqiptare që sakrifikohet për tjetrin.

CNN ndalet tek ky film që bëri jehonë në festivalin e filmit hebre në "San Francisko" që nisi më 19 korrik dhe përfundoi më 6 Gusht.

http://www.top-channel.tv/video.php?id=15991

“Besa” u shndërrua në misionin e fotografit hebreo-amerikan Norman Gershman. Fotot e mbledhura në Shqipëri, ai i përdori në librin ku mbështet filmi; "Besa, Muslimanët që shpëtuan Hebrenjtë në Luftën e Dytë Botërore".

Filmi nisi në 2007 dhe është rrugëtimi i dy burrave, Gershmanit dhe Rexhep Hoxhës, një muslimani shqiptar. Rexhepi, me ndihmën e Normanit çon deri në fund besën që i dha i ati familjes hebreje, të cilën e shpëtoi gjatë Holokaustit; t’i kthejë asaj librat e shenjtë të lutjeve të lëna në shtëpinë e tyre. Nga Bullgaria mbërrijnë në Izrael. Megjithëse i besimit musliman, Rexhep Hoxha ndjehej pjesë e kësaj familje hebreje.

Gershman bisedoi edhe me Leka Zogun e Parë, për vendimin e mbreti të vetëm musliman në Europë, siç shkruan ai, për t’i hapur kufijtë hebrenjve në vitin 1938, kur kjo mund të ndizte zemëratën e nazistëve kundër Shqipërisë.

Leka Zogu i Pare ishte përgjigjur; sepse e ndjente që nuk ishte njerëzore ajo që bënë gjermanët dhe e ndjeu t’i hapte një rrugë. Sipas Yad Vashem, muzeut izraelit, apo siç njihet ndryshe arkiva më e madhe e Holokaustit në botë, nuk ka asnjë rast të vetëm të shqiptarëve, që i tradhëtuan familjet hebreje për t’ia dorëzuar nazistëve.

Johana Neuman e mbijetuar e Holokaustit, një prej personazheve të filmit, tregon për CNN se mbërriti në Shqipëri nga Gjermania, bashkë me familjen dhe asokohe ishte vetëm 8 vjeç.

"Unë dua të nënvizoj faktin se çdo shqiptar, apo çdokush që ndiqej nga gjermanët nëse fshihte një hebre, jeta e tij dhe ajo e familjes së tij ishte në rrezik. Ata e bënë dhe ishte e pabesueshme. Nuk mund të theksohet mjaftueshëm se çfarë bënë shqiptarët. Besa ishte pa dyshim pjesë e kulturës që vjen nga Kanuni, udhërrëfyesi i tyre moral", thotë Johanna Neumann.

Misioni i tanishëm i fotografit, Norman Gershman është t’ua rrëfejë të rinjve amerikanë në shkollat e mesme konceptin e besës. "Besa është një mesazh për botën, thotë ai, për vëllazëri dhe dhembshuri për të gjithë ata njerëz në nevoje dhe që u përket vetëm shqiptarëve".
    "Askush nuk eshte perfekt, une jam askushi"

I regjistruar diku … Maska e Le dévoué
    Anëtarësuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185
    Besa rrjedhe nga fjala Besim, qe i perket Besimtareve (te cilit do religjion).

Nese nuk je nga besimtaret, njerezit se kan pas zakon me te zen edhe bese !

Besen e japin burrat ! Dhe per te, edhe vdesin nese eshte nevoja !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Titulli eshte komplet i gabuar, duhej te ishte "Shqiptaret qe shpetuan hebrenjte". Titull tendencioz dhe dizinformues.

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Citim Postuar më parë nga Le dévoué Lexo Postimin

Besen e japin burrat ! Dhe per te, edhe vdesin nese eshte nevoja !
    Vetem burrat? Pffff! Ju ka ngel nami se shume pak burra te beses gjen sot.
    Feelings change - memories don't.

Anëtarësuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185
    Citim Postuar më parë nga mia@ Lexo Postimin
    Vetem burrat? Pffff! Ju ka ngel nami se shume pak burra te beses gjen sot.
    Nese flasim per sot, un do ta citoj Artur Zhejin ne nje artikull te botuar keto dit, ja burrat dhe grat e sodit :

"Kurva është dhe thirret sot Zonjë apo Star. Kurvari, topmodel apo burrë familjar. Hajduti, menaxher apo biznesmen i talentuar. Vrasësi, djalë trim dhe me syrin pishë. Gënjeshtari, pidhsome e king burrë. Mashtruesi, predikator dhe zemërpushtonjës. Tinzari, moralist apo negociator. Spiuni, informator, xhentëlmen dhe, më së shpeshti, politikan me karrierë të pandalshme…"

100%shqiptare Maska e loneeagle
    Anëtarësuar
    25-04-2002
    Vendndodhja
    not where i want to be
    Postime
    4,224
    Do isha kurioze ta shifja filmin a ka ndonjeri info me shume kur do jepet ne usa. Populli shqiptar gjithmone ka qene i gatshem te ndihmoje edhe me vjen mire qe populli hebre eshte mirenjohes edhe i ka dedikuar nje film.
    I LOVE GOD

j&g

Bordi Drejtues Maska e Ingenuous
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    974
    Une besoj se kjo çeshtja e mikpritjes, e perjetesuar ne Kanun me thenien "Shtepia e Shqiptarit eshte shtepia e Zotit dhe e mikut", ka pase hyre teper thelle ne shpirtin e Shqiptareve, dhe tani e tutje, atyre iu dukej mese normale, madje qe s'duhet permendur fare, qe dikush te ruante e mbronte nje te huaj. Une di jashtezakonisht shume raste kur burra te ndryshem, thjesht se dikush i ka kerkuar bese e kane hyre ne shtepine e vet, kane dhene jeten duke luftuar me ndjekesin apo hasmin. Dhe kjo ka vlejtur jo vetem per nje te huaj jo-shqiptar, por edhe per nje burre nga katundi tjeter. E tille ka qene urdheresa morale qe ti s'do ta dorezosh mikun. Ta dorezoje, ishte i tere opinioni qe te shante e leçiste. Dhe pikerisht kjo i bashkohet asaj frymes, ose larjes ne nje kulture. Sepse, nese ne kulturen shqiptare, opinioni s'do ta denonte dike qe dorezon mikun e shtepise, atehere po ! atehere do te shihnim akte trimerie, ku dikush do ta ruante, e dikush tjeter do ta dorezonte pa u "ndeshkuar" fare nga opinioni.

Sic me tregonte nje shok, ne France, kur dikush spiunonte nje çifut, opinioni ka qene i ndare : gjysma thoshin, hajt se mire ia ka bere, e gjysma nuk e miratonin ne heshtje. Por nuk ka pasur nje denim te fuqishem nga ana e shoqerise. Thjesht per faktin se Francezi nuk e ka kete kulture te mikpritjes NE SHTEPI. Por e ka mikpritjen tek shteti. Keshtu e ka ndertuar jeten Francezi : shteti francez eshte nder me bujaret, por ne shtepine e vet, nuk shquhet per bujari. Ndersa ne, nuk i kemi kthyer ndonjehere syte se çfare do te beje shteti me te huajin, por kemi vendosur, urbi et orbi, se shtet ne shtepine time, jam vete. Une e bej ligjin, dhe po te dua i ve pushken shtetit per ato metra katrore te shtepise sime. E tille eshte mendesia, dhe eshte e kote ta veme ne dyshim.

Persa i takon serbit dhe grekut, sigurisht qe jo 100% jane genjeshtare apo dinake. Ketu po, tek keta lind ajo medyshja morale : te genjej apo jo. Sepse kultura e tyre nuk e denon njezeri genjeshtren apo dinakerine. Nuk e denon sepse eshte vete shteti (pasqyre e kesaj shoqerie) qe i perdor keto per "mireqenien" e shtetasit te vet.

ingenuous
    "Askush nuk eshte perfekt, une jam askushi"

Anëtarësuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185
    Ke çfar ke, pat ku nuk pat origjine "BESA", e verteta eshte qe shqiptaret e konfesionit musliman rrezikuan jetet e tyre per t'i shpetuar keta njerez te persekutuar nga regjimi me i ashper i shekullit.

Pse ka zili i'a keni muslimaneve shqiptar ?! Nuk jan kriminela, dhe feja Islame nuk ben thirrje per vrasje ! Ajo urdheron per te mir, dhe ndalon per te keqen ! S'di pse kaq shume po çuditeni, boll me me kete urrejtje !

Alter ego Moderatus Maska e yllbardh
    Anëtarësuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    as vetë se di.... :)
    Postime
    808
    Citim Postuar më parë nga Ingenuous Lexo Postimin
    Persa i takon serbit dhe grekut, sigurisht qe jo 100% jane genjeshtare apo dinake. Ketu po, tek keta lind ajo medyshja morale : te genjej apo jo. Sepse kultura e tyre nuk e denon njezeri genjeshtren apo dinakerine. Nuk e denon sepse eshte vete shteti (pasqyre e kesaj shoqerie) qe i perdor keto per "mireqenien" e shtetasit te vet.

ingenuous
    Dinakëria greke shumë mirë përshkruhet në vargun vijues nga Eneida e Virgjilit:
    Timeo Danaos et dona ferentes - që përafërsisht ka kuptimin:
    "Unë druajë nga grekët që edhe dhurata sjellin" - duke aluduar në kalin e Trojës dhe përshkruar grekët si të pa-besë.
    Shqiptari që derdhë gjak shqiptari nuk meriton të quhet shqiptarë

Faqja 5 prej 6 FillimFillim ... 3456 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •