Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 19
    Administratore Maska e Fiori
    Anëtarësuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016

Filmi shqiptar 'Falja e Gjakut' në kinematë e SHBA

Të martën (2/21/2012) në darkë u shfaq në ambjentet e Universitetit të Massachusetts filmi shqiptar 'Falja e Gjakut”. Aktiviteti u sponsorizua nga Shkolla e Studimeve dhe Politikës Globale “John W. McCormack”.

Rreth 150 veta morrën pjesë, duke përfshirë edhe skenaristin dhe producentin e filmit Andamion Murataj, si dhe aktorët Tristan Halilaj dhe Sindi Lacej, të cilët jo vetëm qe na impresionuan me aktrimin e tyre në film, por edhe me përgjigjet e tyre shumë pasionante dhe inteligjente gjatë diskutimit pas filmit. Ishte e pamundur që të mos ndjeheshe krenar për profesionalizmin dhe punën që këta të rinj kanë bërë.

Për të gjithë ju që nuk patët fatin të merrnit pjesë tek ky aktivitet, ju keni mundësinë të ndiqni filmin në kinemanë e Kendall Square në Cambdridge në datat 9-16 Mars. Inkurajojmë të gjithë që të shkojnë të shikojnë këtë film, jo vetëm për ta mbështetur atë dhe bashkatdhetarët tanë, por edhe për të mbështetur përfaqsimin e shqiptarëve në komunitetin Amerikan. Fakti që filmi është zgjedhur për tu shfaqur në Kendall Square, demonstron që është vërtet një film me kualitet të larte artistik, sidomos po të konsiderojmë faktin që ky është filmi i parë në gjuhën shqipe që shfaqet në një kinema kryesore në Shtetet e Bashkuara.

Më shumë mbi filmin mund të lexoni: këtu.

MAASBESA
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura    

Mirë se vini në Harlan Maska e FreeByrd
    Anëtarësuar
    05-02-2011
    Vendndodhja
    Tennessee
    Postime
    1,023

"The Forgiveness of Blood": Story Kompleksi i gjakmarrjes shqiptare

"Në të vërtetë, shqiptar ka shumë nga atributet fizike të një kafshe të pre. Një mbahem në të, gjë e ashpër, të gjitha Gilcë të vështira dhe si i përkulshëm si një panterë, ai shkon me një hap të gjatë, të lehtë, krejt në heshtje, për këmbët e tij janë mbathim me sandale lëkure lajka me të cilën ai mbërthen me rock si ai ngjitet. Ai është i armatosur rëndë, dhe si ai shkon sytë e tij të prirur të shikojnë pa pushim për të armikut ai është gjithmonë duke pritur për të përmbushur. Nuk ka asgjë më karakteristike e fisit deri në vend se ato sytë eversearching."
    __Edith Durham "nëpër tokë e serbit"

Edith Durham ka shkruar gjerësisht në lidhje me rëndësinë e gjakmarrjes në kulturën shqiptare dhe si Kanuni i Lekë Dukagjinit u krijua si mjet për të kontrolluar këto grindjet sa më shumë të jetë e mundur.

Pavarësisht përpjekjeve të pamëshirshme të Enver Hoxhës për të zhdukur gjakmarrjen nga jeta e shqiptarëve diktatura e tij kurrë nuk mund të zhdukin instinkt bindet dhe besimin ata duhet mbrojtur dhe pastruar nderin e tyre në të gjitha shpenzimet. Të gjakmarrjet janë të gjallë dhe kicking sot

Joshua Marston ka lindur në Kaliforni dhe shkoi në Shkollën e famshme Beverly Hills High ku famshëm kështu shumë pjesë. Diplomuarit e tjerë Marston përfshinte Angelina Jolie, Michael Klesic, i Nicolas Cage, Corben Bernsen, i Lenny Kravitz, të David Schwimmer, të Jonathan Silverman dhe Richard Dreyfuss.

Nga atje ai udhëhoqi një mënyrë jetese ciganësh udhëtojnë në Paris si një gazetar për jetën dhe më vonë duke punuar për ABC News gjatë Luftës së Gjirit. Pas kësaj përvoje, ai u bë një mësues
    i anglishtes në Pragë për një vit më parë ai u kthye në Shtetet e Bashkuara për të marrë një diplomë në shkencat politike. Së fundi ai gravitated në Universitetin e Nju Jorkut për të marrë një diplomë në drejtim të filmit.

Marston ka bashkë-shkruar dhe drejtuar një kinematografie, "Forgiveness of the Blood", që qendra për të gjakmarrjes në Shqipëri bashkëkohore. Vendosur në të tashmen, në një fshat rural tehe nga malet dhëmbëzuar, historia kthehet në dhunën e kryer nga një baba, i paguar nga familja e tij dhe të pjekur me premtimin metaforike pazhvilluar të dhënë vite të vendit të diktaturës komuniste. Një ditë, teksa udhëtonin vogël karrocë kali-tërhequr familjes së tij, moshës së mesme Mark (Refet Abazi) vjen yelling, blustering ballë për ballë me një fqinj. Fqinji ka bllokuar një rrugë që Mark, i cili shet bukën nga karrocë për të mbështetur familjen e tij, i përdor si një shkurtore. Fjalët janë të shkëmbehen, disa duke përfshirë një histori të përbashkët unhappily, dhe së shpejti Mark është në arrati, i akuzuar me një të afërmi mashkull e ka vrarë të afërmin.

Gjakmarrja nuk janë vetëm një problem shqiptar. Grindjet janë pjesë e historisë amerikane nga klanet në Harlan vend, Kentucky familjeve mafioze në Nju Jork për episod rreth familjeve Missouri në "Finn rrush mali" Ismail Kadare, në fakt gjakmarrjet janë një fenomen global që përfshin grupe etnike si korsikanët, të Siçilianëve , çeçenët, të pashtunët, të taxhikët, kurdët, arabët dhe grupet e tjera.

Unë shpresoj se kjo do të jetë një cilësi të lartë dhe film informative që pikturon shqiptarët në një dritë të drejtë.

http://movies.nytimes.com/2012/02/24...-of-blood.html

http://www.movieline.com/2012/02/23/...-feuds-really/

"Indeed, the Albanian has many of the physical attributes of a beast of prey. A lean, wiry thing, all tough sinew and as supple as a panther, he moves with a long, easy stride, quite silently, for his feet are shod with pliant leathern sandals with which he grips the rock as he climbs. He is heavily armed, and as he goes his keen eyes watch ceaselessly for the foe he is always expecting to meet. There is nothing more characteristic of the up-country tribesman than those eversearching eyes."
    __Edith Durham "Through the Land of the Serb"

Edith Durham wrote extensively about the significance of blood feuds in Albanian culture and how the Kanun of Lek Dukagjin was created as means to control these feuds as much as possible.

Despite the ruthless efforts of Enver Hoxha to erase blood feuds from the lives of Albanians his dictatorship could never eradicate the abiding instinct and belief they must defend and cleanse their honor at all costs. The blood feuds are alive and kicking today

Joshua Marston was born in California and went to the famous Beverly Hills High School where so many celebrities attended. Marston's fellow graduates included Angelina Jolie, Michael Klesic, Nicolas Cage, Corben Bernsen, Lenny Kravitz, David Schwimmer, Jonathan Silverman, and Richard Dreyfuss.

From there he led a gypsy lifestyle traveling to Paris as a journalist for Life and later working for ABC News during the Gulf War. After that experience he became a teacher
    of English in Prague for a year before he went back to the United States to get a degree in political science. Finally he gravitated to the University of New York to obtain a degree in film direction.

Marston has co-written and directed a motion picture, "The Forgiveness of Blood", which centers on the blood feuds in contemporary Albania. Set in the present in a rural village edged by jagged mountains, the story turns on violence committed by a father, paid for by his family and ripe with underdeveloped metaphoric promise given the country’s years of Communist dictatorship. One day while riding his family’s tiny horse-drawn cart, the middle-aged Mark (Refet Abazi) comes yelling, blustering face to face with a neighbor. The neighbor has blocked a road that Mark, who sells bread from the cart to support his family, uses as a shortcut. Words are exchanged, some involving an unhappily shared history, and soon Mark is on the run, accused with a male relative of having killed the neighbor.

Blood feuds are not just an Albanian problem. Feuds are a part of American history from clans in Harlan Country, Kentucky to Mafia families in New York to the episode about Missouri families in Mark Twain's "Huckleberry Finn", In fact blood feuds are a global phenomenon involving ethnic groups like the Corsicans, Sicilians, Chechens, Pashtuns, Tajiks, Kurds, Arabs and other groups.

I hope this will be a high quality and informative film that paints the Albanians in a fair light.

http://movies.nytimes.com/2012/02/24...-of-blood.html

http://www.movieline.com/2012/02/23/...-feuds-really/
    Ndryshuar për herë të fundit nga FreeByrd : 24-02-2012 më 03:35
    We are the part of the Cosmos that discovered and understands its unfolding story

Anëtarësuar
    05-02-2011
    Vendndodhja
    Tennessee
    Postime
    1,023
    I thought I had discovered this story about present day blood feuds but Fiori found it before me. I'm very surprised no other forum members have commented. This is a story that is not going away. Albanians can not move forward until they address the ancient but abiding custom of the blood feud.

Here's an article that validates Joshua Marston's film, a story Edith Durham would easily understand.

Unë mendova se kishte zbuluar këtë histori në lidhje me armiqësi të pranishëm të gjakut në ditë, por Fiori gjetur atë përpara meje. Unë jam shumë i habitur nuk ka anëtarë të tjerë të forumit kanë komentuar. Kjo është një histori që nuk po shkon larg. Shqiptarët nuk mund të lëvizin përpara deri sa të adresuar zakonin e lashtë, por bindet e gjakmarrjes.

Ja një artikull që validates film Joshua Marston së, një histori Edit Durham do të kuptoni lehtësisht.

I believe the blood feuds are a stronger force with Albanians than any other ethnic group (with the exception of the Harlan County tribe)

Unë besoj se gjakmarrja janë një forcë të fortë me shqiptarët se çdo grup tjetër etnik (me përjashtim të fisit Qarkut Harlan)

http://www.nytimes.com/2008/07/10/wo...pagewanted=all
    The younger generation is no longer looking to the older generation’s codes of behavior,” he said. “But blood feuds are still causing misery because the men stuck inside their homes can’t work, the children can’t go to school and entire families are cut off from the outside world.
    Ndryshuar për herë të fundit nga FreeByrd : 02-03-2012 më 11:09
    We are the part of the Cosmos that discovered and understands its unfolding story

...................................
    Ndryshuar për herë të fundit nga thirsty : 03-03-2012 më 10:42
    We never really grow up, we only learn how to act in public.

Anëtarësuar
    05-02-2011
    Vendndodhja
    Tennessee
    Postime
    1,023
    Citim Postuar më parë nga thirsty Lexo Postimin
    ...................................
    A mund të përkthehet që nga gjuha shqipe në anglisht?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Po pra, kjo eshte reklama me e mire qe mund ti bejme shqiperise, me filma low budget mbi anen me te erret te shoqerise shqiptare.
    Ky film nuk perfaqeson realitetin tim si shqiptar dhe nuk kuptoj ca dreq te mire sjell publikimi i tij ne shba.

Po sikur te behet ndonje film i bukur historik per trimat e skenderbeut qe shpetuan evropen(e per rrjedhoje edhe ameriken) islamizimi i evropes?

Anëtarësuar
    05-02-2011
    Vendndodhja
    Tennessee
    Postime
    1,023
    Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    Po pra, kjo eshte reklama me e mire qe mund ti bejme shqiperise, me filma low budget mbi anen me te erret te shoqerise shqiptare.
    Ky film nuk perfaqeson realitetin tim si shqiptar dhe nuk kuptoj ca dreq te mire sjell publikimi i tij ne shba.

Po sikur te behet ndonje film i bukur historik per trimat e skenderbeut qe shpetuan evropen(e per rrjedhoje edhe ameriken) islamizimi i evropes?
    First of all you took the time to respond to the thread. Thank you.

If you will go back and observe the threads on this Cinema forum you'll see I've already posted about the importance of making a quality film on the life of Gjergj Kastrioti.

The film may not represent your reality but it does reflect the lives of countless Albanians living in Albania, Kosova, Montnegro, Macedonia and immigrants lving in the United States, Europe and Australia. Like I said before you can't sweep this story under the carpet. Thousands of young people are living in a virtual prison because their relatives besmirched somebody's honor causing a death which triggered a revenge death - another blood feud is born. Even adults have to stop working and deny themselves medical care because of the sword of Damocles hanging over their head. If you're going to move ahead culturally and nationally the blood feuds will have to go.

I feel like a ungrateful guest in your forum bringing up this dark side of your culture but I wouldn't be a real friend if I was silent and pretended it didn't exist. Americans can't solve this problem anymore than you can't solve our plethora of bad deeds. I'm just saying it would be in your best interests to address the tragedy of innocent Albanians impacted by blood feuds.

Para së gjithash ju keni marrë kohë për t'iu përgjigjur në fije. Ju faleminderit.

Nëse ju do të ktheheni mbrapsh dhe të respektojë temat në këtë forum Kinema ju do të shihni që unë kam postuar tashmë në lidhje me rëndësinë për të bërë një film të cilësisë për jetën e Gjergj Kastriotit.

Filmi nuk mund të përfaqësojë realitetin tuaj, por kjo nuk pasqyrojnë jetën e shqiptarëve të panumërta që jetojnë në Shqipëri, Kosovë, Montnegro, Maqedoni dhe emigrantëve lving në Shtetet e Bashkuara, Evropë dhe Australi. Ashtu si kam thënë më parë ju nuk mund ta fshij këtë histori nën qilim. Mijëra të rinj janë duke jetuar në një burg virtual, sepse të afërmit e tyre besmirched(i fyer) nderin e dikujt duke shkaktuar një vdekje e cila shkaktoi vdekjen e një hakmarrës - tjetrin Gjakmarrja është i lindur. Edhe të rriturit duhet të largohet nga puna dhe e mohojnë veten kujdes mjekësor për shkak të shpatës së Damocles varur mbi kokën e tyre. Nëse jeni duke shkuar për të ecur përpara kulturore dhe kombëtare të gjakmarrjet do të ketë për të shkuar.

Ndjehem si një mysafir mosmirënjohës në forum tuaj duke e çuar deri në këtë anë të errët të kulturës tuaj, por unë nuk do të jetë një mik i vërtetë, nëse unë kam qenë i heshtur dhe sikur ai nuk ekziston. Amerikanët nuk mund të zgjidhin këtë problem më shumë se ju nuk mund të zgjidhin bollëk tonë nga veprat të këqija. Unë jam vetëm duke thënë se ajo do të jetë në interesin tuaj më të mirë për të trajtuar e tragjedisë së shqiptarëve të pafajshëm prekura nga gjakmarrja.
    Ndryshuar për herë të fundit nga FreeByrd : 03-03-2012 më 16:34

Anëtarësuar
    05-02-2011
    Vendndodhja
    Tennessee
    Postime
    1,023
    A real life potential feud almost erupted before the actual shooting of the film involving director Joshua Marston.

Një grindje e vërtetë jeta potencial thuajse shpërtheu para se të shtënat aktuale e filmit përfshirë drejtorin Jozueu Marston.

http://www.sfgate.com/cgi-bin/articl...PK371NB41A.DTL

i/e regjistruar Maska e landi45
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    1,711
    film i lezetshem

100%shqiptare Maska e loneeagle
    Anëtarësuar
    25-04-2002
    Vendndodhja
    not where i want to be
    Postime
    4,224
    te premten eshte ne philly do shkoj ta shikoj

Ritz at Bourse 400 Ranstead Street Philadelphia, PA 19106
    I LOVE GOD

j&g

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •