Close
Faqja 0 prej 47 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 465
    i nënshtruar Maska e master2006
    Anëtarësuar
    15-09-2006
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    1,238

A mjafton Kurani, për të qenë Musliman?

Të nderuar forumist, arsyeja që më shtyri të hapë këtë temë është përjashtimi im nga nënforumi musliman, dhe jo vetëm kjo, por ajo që më bëri edhe më shumë përshtypje është arsyeja me të cilën u përjashtova.

Pasi hapa 2 tema në nënforumin musliman, dhe solla disa argumente nga Kurani, se muslimani duhet të bindet vetëm Kuranit si shpallje e Zotit të Madhërishëm, dhe në asnjë shkrim tjetër. Atëherë edhe erdhen vërejtjet nga moderatori, si dhe pasoi mbyllja e 2 temave, dhe përjashtimi im.

Pas rreth 2 javëve, këto 2 tema u kthyen sërish dhe u barten pa kurfar njoftimi tek nënforumi Bektashinjë. Unë u ankova tek moderatori dhe përgjigja e tij ishte kjo:

Citim Postuar më parë nga Smth_Poetic
    ]

Ti je kuranist, sekt ne islam. Perderisa dhe bektashinjte jane sekt gjithashtu , atehere eshte me e mira qe sektet te perfshihen te gjitha ne nenforumin e bektashijve. Nqs do nenforum special per sektin tend , atehere mund te flasesh me adminin per kete gje.

Nenforumi i myslimaneve nenkupton ate te myslimaneve sunni , ata qe pranojne kuranin dhe SUNNETIN , e cila ndiqet nga shumica e besimtareve myslimane ne kete bote.

Dhe ajo që më habit më së shumti, është fakti që vet moderatori e quan vetën pjesë të një sekti (musliman sunni), kurse shumë ajete nga Kurani flasin pikërisht rreth asaj se si muslimani nuk duhet të ndahet në sekte (grupe).

Unë jam musliman, i përmbahem Kuranit si shpallje e Zotit, dhe asgjë jashtë këtij Kurani nuk e marr si bazë për zbatimin e fesë. Si mund te me quaj dikush pjesetar te ndonje sekti nese une bazohem vetem ne Kuran? Kjo ishte hera e parë në jetën time të ndëgjoj se paska në Islam sekt Kuranist. Sipas Kuranit në Islam ka vetëm të nënshtruar (musliman) dhë asgjë më shumë as më pak.

Andaj hapa këtë temë për të bashkëbiseduar me ju.

A mendoni se Kurani si i vetëm, mjafton që ta zbatojmë fenë Islame ashtu sic urdhërohemi nga Zoti i madhërishëm?

P.S. ju lutem moderatorit të mos e bartë temën tek nënforumi musliman pasi që do të ma mbyllin menjëherë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga master2006 : 19-09-2010 më 15:46

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    nuk mjafton sepse ne Kuran nuk jepen detaje per faljet, menyrat e agjerimit, detaje per dhenien e zekatit, cfare duhet bere kur shkohet ne haxh etj...

ndaj nje islam pa hadithe eshte praktikisht nje islam inekzistent.
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Anëtarësuar
    15-09-2006
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    1,238
    Citim Postuar më parë nga Matrix Lexo Postimin
    nuk mjafton sepse ne Kuran nuk jepen detaje per faljet, menyrat e agjerimit, detaje per dhenien e zekatit, cfare duhet bere kur shkohet ne haxh etj...

ndaj nje islam pa hadithe eshte praktikisht nje islam inekzistent.

Pershendetje Matrix,

Te gjitha detajet e faljes u jane urdheruar Ibrahimit (Abrahamit) nga Zoti, dhe nuk qendron fakti qe Muhamedi ishte i pari ai qe i zbatoi ato, per kete kemi mjaft argumente ne Kuran, e per ate edhe nuk gjenden ne Kuran detajet e faljes, sepse ato ekzistonin edhe me pare.
    Prova që lutjet (namazi) veç ishin themeluar nëpërmjet Abrahamit gjendet në Kuran; 8:35, 9:54, 16:123, & 21:73

Lutja e Agimit duhet të zbatohet gjatë dy orëve para lindjes së diellit (11:114, 24:58).

Lutjes së Mesditës i vjen koha kur dielli zbret nga pika më e lartë e tij në mesditë (17:78).

Lutja e Pasdites mund të zbatohet gjatë 3-4 orëve para perëndimit të diellit (2:238).

Lutjes së Mbrëmjes i vjen koha pas perëndimit të diellit (11:114).

Lutja e Natës mund të zbatohet pasi që muzgu hiqet nga qielli (24:58).

Lutja e të Premtes (xhumasë) në mesditë është detyrë e obligueshme për secilin burrë dhe grua të Nënshtruar (62:9). Mosarritja e zbatimit të Lutjes së të Premtes është shkelje e tepërt.

Zeqati duhet të jepet “në ditën e vjeljes” (6:141), poashtu ajeti “Mëshira Ime i përfshinë të gjitha gjërat, por Unë do të përcaktoj atë për të drejtit që japin Zeqat” (7:156).

Hollësirat e plota të agjërimit jepen në 2:183-187.

Një herë në jetë, Haxhi dhe Umreh janë të shpallura për ata që kanë mundësi për to. Shtegtimi përkujton nënshtrimin shembullor të Ibrahimit (Abrahamit) ndaj Perëndisë , dhe duhet të zbatohet gjatë katër Muajve të Shenjtë – Dhyl-Hixhxhe, Muharrem, Safer, dhe Rebi I (muaji i 12-të, i parë, i 2-të dhe i 3-të) (2:197, 9:2, 36). Umrah mund të zbatohet në cilëndo kohë.

Pra, nuk mund te themi se Kurani nuk na mjafton apo jo...

i/e regjistruar Maska e The_Capital
    Anëtarësuar
    09-12-2009
    Vendndodhja
    Gjilan
    Postime
    1,366
    Sa bukur, Matrixi i ja meson fejen !!!!!!!

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga The_Capital Lexo Postimin
    Sa bukur, Matrixi i ja meson fejen !!!!!!!
    Jo nuk po "mëson matrix fejen" sikurse thua, por vertetë është problem ky per muslimanët. ╦shtë problem pasi qe ju besoni haditheve te cilat jane per te vjellur. Unë kam lexuar nga ky anëtar dhe vertetë ai sjellë deshmi kuranore dhe mendoj se muslimanët duhet te percaktohen; ose Kuranit ose haditheve duhet besuar. Prandaj, per ata Matrix tha se "nje islam pa hadithe eshte praktikisht nje islam inekzistent"!

Keto i them vetem per faktin se jo pse unë i besoj Kuranit por Kurani është Shkrim i Shenjt per muslimanët dhe duhet tu mjaftoj, pra nuk ka nevoja per te shtuar hadithe - qelbesira qe e prishin boten.
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Une personalisht jam i krishtere, por e njoh besimin Islam dhe kam lexuar rreth tij. Dhe ne forum kam biseduar disa here me muslimane, ne lidhje me ceshtjet e Islamit.

Perseri me duhet te kembengul qe hadithet ne islam jane te pazevendesueshme nga Kurani.
    Marrim psh ceshtjet e lutjeve

Kurani nuk jep informacion se si duhet kryer lutja, cfare rekatesh duhen thene, cfare pozicionesh duhet marre gjate saj etj...

Agjerimi perseri ka pershkrimet te cekta.Psh cfare thote Kurani se cfare dite duhet filluar agjerimi? Si llogaritet dita e Bajramit?

Zeqati: sa perqind e pasurise duhet dhene zeqat? Ku shkojne keto fonde te zeqatit? Kush perfiton prej tyre, etj?

Cfare duhet kryer gjate Haxhit? A duhet te rrotullohesh 7 here rreth Kabes?
    A duhet gjuajtur "shejtani" me gure dhe sa here?
    Cfare rrobe duhet veshur ne haxh etj...?

Jane hollesira qe ne Kuran mungojne, dhe jane hollesira pa te cilat Islami nuk mund te funksionoje dot...
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Ragnald
    Anëtarësuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Eshte hadithi i profetit mbi sektet ne islam , e ai vecaneriasht vecoi nje grup i cili do jete ne vijen e drejte te islamit e ate grup e quajti ''ehlul sunnah we xhemaat'' , mister master .
    Nuk ka mysliman ne kete bote , pervec ju kuranisteve , te cilet nuk e quajne veten sunni.
    Bile edhe ekstremistet shiaa e quajne veten sunni , bazuar mbi kete hadith.
    Keshtuqe , ti palo myslimani , nqs mohon ''ehlul sunnah we xhemaat'' shum mire mund te klasifikoj me ate sektin amerikan , ku cdo mysliman i sinqerte duhet te jete zezak , sepse sipas tyre , i bardhi eshte shejtan i krijuar posacerisht nga Allahu per te bere plackitje e te keqija ne kete dynja. Kjo sa per shpjegim ndaj atij qe nuk do te shpjegohet.

A nuk te duket ulje qe mesazhet private i shpalos neper tema , o ti mysliman i pavecueshem?

Mysliman mund ta quaje veten cdo njeri, por jo cdo njeri eshte i afte ti permbushi ato pika te cilet e bejne ate mysliman.

Anëtarësuar
    15-09-2006
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    1,238
    Citim Postuar më parë nga Smth_Poetic Lexo Postimin
    Eshte hadithi i profetit mbi sektet ne islam , e ai vecaneriasht vecoi nje grup i cili do jete ne vijen e drejte te islamit e ate grup e quajti ''ehlul sunnah we xhemaat'' , mister master .
    Nuk ka mysliman ne kete bote , pervec ju kuranisteve , te cilet nuk e quajne veten sunni.
    Bile edhe ekstremistet shiaa e quajne veten sunni , bazuar mbi kete hadith.
    Keshtuqe , ti palo myslimani , nqs mohon ''ehlul sunnah we xhemaat'' shum mire mund te klasifikoj me ate sektin amerikan , ku cdo mysliman i sinqerte duhet te jete zezak , sepse sipas tyre , i bardhi eshte shejtan i krijuar posacerisht nga Allahu per te bere plackitje e te keqija ne kete dynja. Kjo sa per shpjegim ndaj atij qe nuk do te shpjegohet.

A nuk te duket ulje qe mesazhet private i shpalos neper tema , o ti mysliman i pavecueshem?

Mysliman mund ta quaje veten cdo njeri, por jo cdo njeri eshte i afte ti permbushi ato pika te cilet e bejne ate mysliman.

Pse duhet ta quaj veten suni per te qene musliman? Ke baze ne Kuran per ate qe flet?

Ti kam sjellur faktet edhe me heret por ti nuk kupton.

[6:159] Ata që ndajnë veten në sekte nuk besojnë me ju. Gjykimi i tyre është me Perëndinë, pastaj Ai do i njoftojë për çdo gjë që kishin bërë.

[6:38] Të gjitha krijesat në tokë, dhe të gjithë zogjtë që fluturojnë me krahë, janë shoqëri si ju. Nuk lam asgjë jashtë këtij libri. Te Zoti i tyre, të gjitha këto krijesa do të mblidhen.

[6:114] A të kërkoj pos Perëndisë si burim ligji, kur Ai ju ka shpallur këtë libër krejtësisht të hollësishëm? Ata që e pranuan shkrimin e dinë që është shpallur prej Zotit tënd me të vërtetë. Të mos ushqesh asnjë dyshim.

[50:45] Jemi tërësisht të vetëdijshëm për çdo gjë që shprehin, përderisa ti nuk ke aspak fuqi mbi ta. Prandaj, ua kujto me këtë Kuran, atyre që ia kanë dronë paralajmërimeve të Mia.

Une po te sjelle fakte nga Kurani, e ti me flet per filan hadithin...

Ragnald
    Anëtarësuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Me thuaj ti mua , arsyen pse duhet te debatoj une me ty mbi kete ceshtje?
    Ju te gjithe nje fytyre keni , te gjithe te njejten ajete jashte kontekstit perdorni , e te gjithe te njejten website perdorni. Po i re fyellit ne nje vrime te vetme , ai fyelli nuk nxjerr me tinguj melodioz por thjesht nje zhurme irrituese.

Plus , une kam dhe alergji nga idiotlliqet , keshtuqe , e leme me kaq.

Anëtarësuar
    15-09-2006
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    1,238
    Citim Postuar më parë nga Smth_Poetic Lexo Postimin
    Me thuaj ti mua , arsyen pse duhet te debatoj une me ty mbi kete ceshtje?
    Ju te gjithe nje fytyre keni , te gjithe te njejten ajete jashte kontekstit perdorni , e te gjithe te njejten website perdorni. Po i re fyellit ne nje vrime te vetme , ai fyelli nuk nxjerr me tinguj melodioz por thjesht nje zhurme irrituese.

Plus , une kam dhe alergji nga idiotlliqet , keshtuqe , e leme me kaq.
    Askush nuk te tha ty te futesh ne kete teme. Atje tek ti e hapa kete teme por ma mbyllet, dhe aq me teper mi ndryshuat edhe fjalet qe i postoja vetem per te me fyer.
    Prandaj rri atje ku je ok.

Faqja 0 prej 47 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •