ohuuuu ti te kall kur flet me absolutizma. lol
Nese e ke verejt une gjithmone kur nuk jam i sigurte apo kur nuk e posedoj ndonje argument te forte e filloj fjaline me 'nese nuk gaboj...', ose 'dyshoj..', ose 'mendoj se...'.
Pse je kaq i bindur se ne maje te nje shtylle qe per qelllim kryesor kishte propaganden dhe pershkrimin e luftrave me daket, nuk kishte hapsire per nje simbol te nje perendeshe?
Akoma, edhe pse jane kryer studime te panumerta, flitet me supozime sa i perket simbolit qe gjendej ne majen e kolones se Trajanit, para vendosjes se Trajanit ne te. Ndersa ti flet me kaq bindje!
---
Dicka tjeter qe me intereson eshte se cka ndodhi me bazamentin?!
E ndryshoi dykembeshi apo...?
Kam. Per ate arsye kam shkruar 100 here se shqiponjat mbajne garlande. Une e kam pare ne 1987 e para teje, por kjo nuk me jep mua ekspertize ne paleografi.
Autori i librit konfirmon ate qe tha Baptisti, vec se qindra vjet me pare, se kolona nuk jep kronologji te sakte te lufterave me dacianet, por vetem ngjarje te shkeputura dhe detaje te lavdise. Pra nuk eshte objekt kronologjie historike, ndonese ashtu mendohej fillimisht.
Mua me inteson te di se c'bejne vallet pirrike ose trojane ne baze te kolones te Trajanit (spanjoll!) dhe a lidhet kjo me faktin se Trajani mendohet te kete qene varrosur ne kolone. nje detaj tjeter interesant esht Ulpiana Trajana, ose Tricentisima Oppidum per te cilin flet Marcellinus, i cili ne shkrime te tjera kobon qe Ilireve u eshte vjedhur cdo gje. Citimin e Marcellimus e kam vene para shume vjeteve ne forum.
Me kryesorja, pse dhe si dolen numrat 'arabe' qe deshmojne datat e ndertimit te ures se Danubit ne kolonen e Trajanit.
Po ke pergjigje jepi, pallavrat dhe beating around the bush, leri per gjetiu.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 15-07-2012 mė 09:39
s'ka beating around the bush hic.
aty prezantohen luftrat dake, s'ka asnje valle trojane ose pirrike.
trajani ka origjine italike nga ulpi(familia) megjithse ka lindur ne spanje.
ka qene gay, nje harrem te madh plot me meshkuj.
numrat "arabe"(qe ne fakt jane indiane) jane te shtuara me vone po ashtu sic u shtua shen pjetri.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Billy Joe : 15-07-2012 mė 09:59
Ja dhe nje idiot tjeter qe thote ...owl. Ne shenimin perkates (7) thote qe Beccati ne permend 'owl' 2 here, nderkohe qe Ward-Perkins ngulmon per shqiponje. Mirepo, Ward-Perkins ka shkruar me vone se Becatti perfundon po ky autor.
![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 15-07-2012 mė 10:13
Po bej nje perjashtim te vetem dhe po vendos nje kopje te Zhurnalit Amerikan te Arkeologjise, viti 1961 detajet i keni tek adresa imazhit me poshte po t'ja keni qejfin.
Pikat kryearore qe trajtohen lidhur me kolone e Trajanit jane:
1. Karakteri spiral (shiko Baptist) eshte element grek i njohur nga ndertimet e Tryses dhe Telephos ne Pergamon (nuk me dilte kjo pjese e faqes ne skanim). Sipas 5 autoreve te cituar, mes te cileve edhe Becatti (Muzeu i Romes Imperiale ne Rome, sot Muzeu i Cicilizimit Roman) qe kam permendur me lart, spiralet horizontale aziatike nuk kane kurrfare lidhje me spralin e pjerret te shtylles se Trajanit. Vec kesaj shenohet se Kostandinopoli huajti arkitekturalisht nga Kolona Trajanit ne kohe me te vonshme, madje edhe librat si Joshua Roll u lidhen me kete metode.
2. Ne krye te shtylles se Trajanit ka qene nje BUF (shiko Illyrian Rex and Baptist) dhe jepen arsyet, sipas mint numizmatikes te 107 te eres sone. Monedhat e 115 kane Trajanin dhe per me shume mendohet te jene ripunuar.
3. Pedestali i kolones, me gjase ai qe ka vene lart Billy Joe, ishte varri i Trajanit sipas Cassius Dio. A ishte bufi lart per shenje zie dhe vezhgimi, apo per te perkujtuar librarite, spekulimi i cdonjerit eshte po aq i mire sa edhe i imi.
![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 15-07-2012 mė 11:28
Billy, ja edhe nje "shqiponje" ne monedhen tjeter te Trajanit:
http://wildwinds.com/coins/ric/trajan/RIC_0698.jpg
Me cilen "shqiponje" te ngjan me shume?
Ndoshta me kete:
http://philosophy-e.com/wp-content/u...Philosophy.jpg
Wiki te la ne lloq kesaj rradhe. lol
Apo mos te ngjan me shume me kete "shqiponjen" tjeter ketu?
http://htmlimg4.scribdassets.com/8e2...51c8085496.jpg
Te ngelet ty qe te besh krahasimet. lol
Prite dhe goditjen perfundimtare dhe pastaj je i lire qe te vazhdosh me wiki e me whiskey
Statuja e Minerves ne Forumin e Trajanit:
http://farm4.staticflickr.com/3133/2...8fe_z.jpg?zz=1
Billy, postimi 87 e ka marre pergjigjen mbreme. Shqiponjat gjenden ne bazament, ndersa "shqiponja" (ne thonjeza) ishte ne maje para Trajanit.por hidhi nje sy postimit tim #87 ndoshta kupton ndonje gje![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Uriel : 15-07-2012 mė 13:29
Krijoni Kontakt