Tri skuadrat shqiptare, që në bazë të arritjeve të sezonit të shkuar futbollistik kombëtar kanë fituar të drejtën të marrin pjesë në Kupat e Europës, do të luajnë sot “aktin” e parë në Ligën e Europës. E para që do të ngjitet në “skenë” do të jetë Tirana, fituesja e Kupës së Shqipërisë për sezonin e shkuar, e cila do të sfidojë luksemburgasit e Grevenmakerit në “Qemal Stafa”, duke nisur nga ora 19:00. Në mbrëmje, me startin në orën 20:30, Flamurtari dhe Teuta do të nisin betejat e tyre ndaj kundërshtarëve europianë. Kuqezinjtë e Flamurtarit presin në Vlorë, për herw të parw nwn dritat e projektorwve, Honvedin e Hungarisë, ndërsa “djemtë e detit” do të kenë punë në “Niko Dovana” me gjeorgjianët e Metalurg Rustavit. Në këtë mënyrë, futbolldashësit në vendin tonë, pasi shijuan finalet e “Euro 2012” përmes televizorit, do të fokusohen tashmë te skuadrat shqiptare, pjesëmarrëse në Kupat e Europës. Të gjithë presin rezultatet pozitive nga tanët, edhe për faktin se i luajnë ndeshjet e para në fushën e vet dhe kësisoji duhet të prodhojnë shpresa kualifikimi për në sfidat e kthimit, tw planifikuara pwr pas një jave, në transfertë. Duke iu referuar emrave të kundërshtarëve, më të lehtë duhet ta ketë misionin Tirana e Hulian Rubios, por ky i fundit ka apeluar të tijtë për të bërë kujdes e mos i nënvlerësuar luksemburgasit, pavarësisht se Grevenmakeri është modest në kampionatin e vendit përkatës, jo më në përfaqësimet europiane. Ndryshon puna për durrsakët dhe vlonjatët, sepse shkalla e vështirësisë së ndeshjeve në Ligën e Europës për këtë raund është e konsiderueshme. Në lojë është kualifikimi për në turin tjetër të këtij kompeticioni kontinental, megjithatë për skuadrat tona, buxhetet e të cilave janë të kushtëzuara financiarisht, vlejnë shumë edhe përfitimet që rrjedhin nga UEFA. Një stimul më tepër që Tirana, Flamurtari dhe Teuta të japin maksimumin dhe t’i shohim në turin pauses të Ligës së Europës, me shpresën se përfolja e skuadrave tona kur luajnë në të tilla nivele nuk do të ketë vend kësaj here…
TIRANA Duke parë mungesën e Sinës, Dushkut dhe Karabecit, trajneri spanjoll i Tiranës, Hulian Rubio, ka bërë disa ndryshime te skuadra e tij për sfidën e parë ndaj Grevenmakerit. Kështu, tekniku pritet të hedhë në fushë nga minuta e parë tri blerjet e reja të Tiranës, Pashaj, Muçollari dhe Çota. Edhe pse në konferencën e djeshme për shtyp tekniku nuk ka dhënë asnjë koment në lidhje me formacionin e ekipit, zgjedhjet që ka në dispozicion janë të pakta. I pyetur nëse Duro do të jetë në fushë që nga minuta e parë, trajneri është shprehur se formacionin do të vazhdojë ta shpallë gjithmonë vetëm përpara ndeshjes.
S’ka premio Deri në këto momente drejtuesit e Tiranës ende nuk kishin folur për asnjë premio në rast se skuadra e tyre arrinte të kualifikohej për në turin tjetër të Ligës së Evropës. Një gjë të tillë ata e kanë konfirmuar edhe ditën e djeshme, duke u shprehur se nuk është parashikuar asnjë shpërblim për lojtarët në rast kualifikimi. Duke qenë se Grevenmakeri është cilësuar një ekip relativisht i lehtë për bardheblutë, kalimi në turin tjetër do të jetë një detyrë për skuadrën e drejtuar nga Hulian Rubio. Ekipi luksemburgas është cilësuar si modest dhe duket se premiot për kryeqytetasit janë lënë për t’i motivuar ata në takimet e tjera të këtij kompeticioni. Tirana është një nga skuadrat e vetme shqiptare që konsiderohet si e kualifikuar në turin tjetër të Ligës së Evropës, pasi Grevenmakeri nuk shihet si një rival shumë i fortë.
FLAMURTARI Trajneri Shkëlqim Muça kërkon në ndihmë të ashtuquajturin “lojtari i 12-të” në këtë sfidë. Ai u ka bërë thirrje tifozëve vlonjatë: Ejani në stadium! “Nuk di ç’të them më shumë sesa t’u bëj thirrje tifozëve që të vijnë në stadium për të na mbështetur. Nuk duhet të stepen nga çmimi i biletave, por të vijnë dhe të gëzojnë bashkë me ne”, – tha tekniku. Ndërkohë “Flota Kuqezi” projekton festën. Ajo u bën thirrje sportdashësve dhe anëtarëve të saj që të jenë në stadium sot në orën 18:45. “Ejani të gjithë në stadium në orën 18:45. Jashtë stadiumit kemi organizuar një atmosferë feste me flamuj e fishekzjarrë dhe më pas të gjithë bashkë do të nisemi në drejtim të tribunës D në mbështetje të ekipit tonë të zemrës, Flamurtarit”, – thuhet në lajmërimin e grupimit të tifozëve.
Titullarët kuqezinj Titullarët e Flamurtarit e shikojnë të vështirë takimin e parë me Honvedin, por sipas tyre janë të gjitha mundësitë për të arritur një rezultat pozitiv. Sulmuesi kroat, Pero Pejiç, thotë se e ka njohur kohët e fundit ekipin në bazë të informacioneve që ka grumbulluar. “Kundërshtari është i fortë. Ne do të bëjmë të gjitha përpjekjet tona. Jam i kënaqur, pasi sulmi do të jetë mjaft i përforcuar dhe cilësor”, – thotë Pejiç. Nga ana tjetër, edhe Franc Veliu e vlerëson mjaft të rëndësishme këtë përballje dhe një rezultat pozitiv sipas tij është një portë e hapur për vazhdimësinë. “Besoj se do të jetë një ndeshje e vështirë. Mund të them se gjendja e ekipit është e mirë edhe pas stërvitjes intensive që kemi bërë në fazën përgatitore në Ohër të Maqedonisë. Do të bëjmë të pamundurën që ta përfundojmë me sukses turin e parë. Kemi një kundërshtar të fortë, por nuk duhet të frikësohemi”, – përfundon Veliu. Ndërsa portieri titullar i Flamurtarit, Enea Koliqi, thotë se kundërshtari ka një traditë të veçantë në futboll. “Kundërshtari është me traditë dhe këtë ne nuk e vëmë në dyshim. Mesa kam dëgjuar është një ekip që po bazohet më tepër tek të rinjtë dhe nuk ka më atë traditën e mëparshme, kështu që mund ta kemi edhe më të lehtë”, – nënvizon Koliqi.
Premio për kualifikimin Premio në rast fitoreje? Ende zyrtarët e klubit nuk pohojnë në lidhje me ndonjë shpërblim të mundshëm. Por burime pranë presidentit Shpëtim Gjika thonë se premiot nuk do të mungojnë nëse Flamurtari do të paraqitet denjësisht në të dyja takimet dhe në rast të një kualifikimi të mundshëm në turin tjetër. Kuptohet, kualifikimi do mbushte arkën e klubit, ndaj zor se do mungonte edhe premioja në këtë rast. Sakaq duhet theksuar se stadiumit “Flamurtari” nuk do t’i mungojë edhe një infrastrukturë e re për ndeshjen me Honvedit. Ka përfunduar investimi, ku siç dihet për t’i paraprirë kësaj ndeshjeje të parë të Ligës së Evropës janë vendosur në stadium stola të rinj, tapet i ri, është kryer rehabilitimi i ambienteve të brendshme, si dhe është bërë lyerja e stadiumit si brenda dhe jashtë. Madje, punimet u inspektuan edhe nga të dërguarit e UEFA-s, të cilët i vlerësuan pozitivisht kushtet dhe masat e marra.
TEUTA Skuadra durrsake do të përpiqet që të mos pësojë gol në fushën e saj, sepse në këtë mënyrë ka më shumë shanse që të sigurojë kualifikimin kundër skuadrës gjeorgjiane. Lika pritet të përdorë skemën 4-1-4-1 sot ndaj Metalurgit. Hoxha është vendosur në portë në skuadrën e titullarëve, ndërsa në mbrojtje Sheta, Osmani, Jakupi dhe Da Silva. Përpara mbrojtësve ishte vendosur mesfushori me tipare mbrojtëse A. Hoxha, ndërkohë që mesfusha përbëhej nga katërshja Veliaj, Dosti, Deliallisi dhe Nika, kurse në sulm i vetëm Mancaku. Durrsakët do të kërkojnë t’i kapin në befasi rivalët. Takimin e sotëm do ta drejtojnë tre arbitra irlandezë pa eksperiencë në arenën ndërkombëtare, kryesor do të jetë Padraig Suton ndërsa anësorë Kenet Henesi dhe Dermot Brouijton.
Hasanbelliu “Do kishim dashur që turin e parë të ishim ndeshur me ndonjë ekip ballkanas, ndonëse edhe Metalurg Rustavi nuk është një alternativë e keqe”. Kështu pati deklaruar pak ditë më parë për “Panorama Sport” numri një i presidencës durrsake, Edmond Hasanbelliu, sa i përket hedhjes së shortit, sipas të cilit skuadra e tij do të përballet me gjeorgjianët. “Shorti na ka vënë përballë një skuadre që për ne është disi e panjohur, siç janë gjeorgjianët, megjithatë do të përpiqemi ta kalojmë me sukses këtë provë. Sapo mësuam se cili do të ishte kundërshtari ynë, u interesuam të dinim diçka më shumë për këtë ekip”. Gjeorgjianët kanë eksperiencë në arenat ndërkombëtare, por kjo nuk e tremb Hasanbelliun, i cili ka besim se skuadra që ai drejton do ta kalojë një tur në Evropë. “Vitin e shkuar Metalurg Rustavi kaloi dy ture në Kupën UEFA, çka do të thotë se është një skuadër shumë e fortë. Por megjithatë ne do të japim maksimumin, për ta kaluar këtë kundërshtar dhe për të vijuar më tej me atë të radhës”, – deklaroi Hasanbelliu.
Shqiptaret, “lumë” me euro nëse kalojnë turin
PËRFITIMET
TIRANA
1. Nga pjesëmarrja, 90 mijë euro
2. Kalimi i turit, 90 mijë euro.
3. E drejta TV, bileta etj., rreth 50-100 mijë euro.
FLAMURTARI
3. E drejta TV, bileta etj., rreth 250-500 mijë euro.
TEUTA
3. E drejta TV, bileta etj., rreth 100-200 mijë euro.
Asnjë nga skuadrat shqiptare pjesëmarrëse në Kupat e Evropës nuk e sheh të gjatë aventurën në këto kompeticione. Historia e viteve të fundit, edhe pse UEFA e ka modifikuar në maksimum formatin e shortimit, ka treguar se ekipet shqiptare më shumë sesa për të bërë bujë në Kupat e Evropës, shikojnë përfitimin që vjen nga pjesëmarrja në to. Dhe në fakt këto nuk janë aspak të vogla po t’i krahasosh me atë çka harxhojnë drejtuesit e klubeve në Superiore. Fakt është se vetëm nga pjesëmarrja në turin e parë të Ligës së Evropës, si Tirana dhe Flamurtari e Teuta përfitojnë 90 mijë euro nga UEFA. Kjo shumë rritet me dyfish nëse skuadra arrin të kalojë turin, pavarësisht nëse në përballjet e dyta fiton apo jo. Por, nuk është vetëm kjo shumë të ardhurash që bën disi “të lumtur” drejtuesit e këtyre klubeve. Të luajturit në kompeticione të tilla “zgjon” vazhdimisht interesin për shitje të së drejtës televizive dhe sidomos kur përballë ke një skuadër me potencial të mirë ekonomik. Kështu, Flamurtari është një nga ato skuadra që ka më shumë se një motiv për të luajtur, fituar dhe kualifikuar ndaj hungarezëve të Honvedit. Fakt është se në bazë të shortit, në turin e dytë fituesja e këtij çifti do të ndeshet me rusët e Anzhi Makashkala, klub ky në pronësi të një prej njerëzve më të pasur në botë, miliarderit Sulejman Kerimov. Sakaq, kujtojmë se Anzhi drejtohet nga një teknik si Gus Hidink, me drejtor sportiv, Roberto Karlosin dhe ku luan edhe një prej sulmuesve më të mirë në botë si Samuel Eto. Kaq mjafton për të besuar gati verbërisht se klubi vlonjat përveç atmosferës, reklamimit, shitjes së biletave, do të përfitojë shifra të mëdha edhe nga e drejta televizive (mbi 300 mijë euro). Ndonëse jo me përfitime si vlonjatët, por i njëjti arsyetim mund të ndiqet edhe për Tiranën, e cila më pas do ketë shansin të luajë me norvegjezët e Alesund, nëse kalon turin e parë. Ndërsa Teuta, nëse kualifikohet ndaj gjeorgjianëve të Metalurg Rustiav, do mund të luajë me një prej skuadrave më të mira të kohëve të fundit në Çeki, si Viktoria Plzen. Në këtë këndvështrim, trioja e skuadrave shqiptare luan sot më shumë se një ndeshje futbolli; luan për një “thes me parà”. Ndërkohë kujtojmë se ekipet shqiptare kanë marrë pjesë plot 98 herë në kompeticionet evropiane (Champions, Kupë e Kupave, Kupë UEFA, Intertoto dhe Ligë Evrope), nga të cilat ka arritur që të kalojë turin e parë 31 herë. E para skuadër që ka kaluar një tur ka qenë Partizani në 1970/71 kur eliminonte Atvinbergun. Por, gjithsesi, rekordmene edhe Tirana (dikur 17 Nëntori), e cila është skuadra me më shumë ndeshje në takimet ndërkombëtare, 70 të tilla. Ndërkohë që Tomori, Skënderbeu, Albpetroli dhe Laçi kanë luajtur numrin më të vogël, me nga 2 takime. Bardheblutë janë edhe ekipi që ka fituar më shumë ndeshje: 14 në 70 ndeshje të zhvilluara, por dhe që kanë pësuar më shumë; 46, duke pësuar 133 gola. Ndërkohë, ka pak histori me skuadrat e tjera, ku vlen të nënvizohet ajo çfarë ka paraqitur Flamurtari i Vlorës më së shumti në kohën e tij më të artë në vitet ’85-’90. Vlonjatët u bënë e vetmja skuadrës shqiptare e cila shkoi deri në turin e tretë të një kompeticion evropian dhe u eliminuan vetëm kur përballë patën Barcelonën.
Indrit Fortuzi
Indrit Fortuzi është golashënuesi më i mirë shqiptar në Kupat e Evropës (duke luajtur për një skuadër shqiptare). Ai ka shënuar 10 gola (Kupa e Kupave, UEFA, Intertoto dhe Champions), si dhe mban një rekord të veçantë, si ish-futbollist i Tiranës në Kupat e Evropës. Ai ka realizuar të vetmen tripletë të një futbollisti shqiptar në kompeticionet evropiane për klubet ndaj Fandok Bobruisk në fitoren 3-0 në Tiranë (1994-1995). Pas tij, si golashënues më të mirë vijnë me radhë ish-sulmuesi i Flamurtarit, Vasil Ruci dhe ish-lojtari i Partizanit, Dorian Bylykbashi, me nga 6 gola secili.
LEONARD KARAJ :Panorama sport
Krijoni Kontakt