Close
Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 120
    Robi i All-llahut
    Anėtarėsuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Nė Itali
    Postime
    1,774
    Citim Postuar mė parė nga Acid_Burn Lexo Postimin
    Se pari, ramazan_it une Ty te pyeta shume thjeshte; kush Jane mesuesit e tu??? Ti shkruan gjithe ate 'pergjigje' (ku permend perpara ke urren), por pyetjes I ben bisht. Edhe nje here nese ke mesues prej te cileve ke mare/mer dituri permendi emrat. Nese nuk ke thuaj nuk kam.

Se dyti, nga menyra se si e ke shkruajtur 'selamin' duket qarte sa 'ke te mesuar' ne koke. Asnjehere nuk thuhet 'esselamun' thuhet ose 'esselamu' ose 'selamun'. Po me sa duket 'mesuesit' nuk Kane ditur ta mesojne se si jepet selami.

P.S. Kam nje pershtypje se ke bere ca dite mejtep diku dhe mendon qe je 'i mesuar'. Mos te pyes me mos ke ndonje ixhaze, prej kujt dhe ne cfare. Ose e thene ndryshe cfare shkolle ke mbaruar (nese ke mbaruar ndonje shkolle)?

Ue alejkumus-selam.

Selamun alejkum,

Sė pari deshta me tė falenderuar pėr korigjimin e disa fjalėve tė shqiptuara gabim pa vetėdashje.

Mbasi unė e kam kuptuar ndryshe pyetjen tėnde dhe ta kam dhėnė pėrgjigjen ashtu siē e kam kuptuar unė se, dija mirret jovetėm nga njė mėsues, por nga tė gjithė.

Ti Acid_Burn, mė paske pyetur se a kam mėsues personal dhe po tė them tė drejtėn, JO.

Unė siē tė kam thėnė edhe mė sipėrm se, diturinė e marr nga tė gjithė Dijetarėt qė argumentohen me Kur’an dhe Sunnet.

Pastaj njė vėrejtje po ta bėj, qė tė mos kapesh pėr njė gabimi nė fjalė tė tjetrit pėr ta ofenduar atė!

Nė rastėse ke diēka me temėn urdhėro dhe bjere atė qė ke, kurse ajo qė flet ti qė selami nuk jepet ashtu, ti zotėri Acid_Burn, as qė e ke dhėnė selamin, mėsohu me dhan selam dhe mos ofendo mėsuesit e tė tjerėve mbasi nuk i njeh ato. Po ti ashtu tė paskan mėsuar mėsuesit e tu qė tė mos japėsh selam, hyn nė temė ashtu siē tė fteket ty pa me dhėnė selam vetėm pėr tė kritikuar tė tjerėt.

Unė shum bukur tė jam edhe pėrgjigjur nė pyetjen tėnde dhe nuk i ve bisht asaj, por ja qė ti nga mundimi nuk ke mund ta kėrkosh pėrgjigjen.

Sa pėr pyetjen qė ta bėra se nga e merr dijen ty Acid_Burn, e morra pėrgjigjen se ti e mer nga Ramadan Buti, mbasi je nxėnėsi i tij dhe mė mjafton mua ta kuptoj se ēfarė dijenije mund tė kesh ti.

Pastaj, duke lexuar mė tepėr pėr tė tė njohur, e kuptova se ti je nga tė devijuarit, qė e pėrkrah shumė bidatin dhe akidja tėnde ėshtė e Esharijve dhe Muterdive.

Bile ke thėnė se Ehli Sunneti pėrbėhet prej Esharive dhe Maturidive.

Nuk kam se ēka tė them mė tepėr, vetėm se e ndjen vehten qė tė mos e zgjas debatin me ty, se metėvėrtetė nuk mendoj se do tė kemi hajr nga kjo.
    Kush nuk ėshtė robi i All-llahut, ai ėshtė robi i shejtanit.

Nderi i Forumit Maska e Acid_Burn
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    ramazan_it

Une ta kam kthyer selamin nese e ke vene re. Sa i perket bisedave ne tema fetare eshte mire t'ia lesh atyre qe kane shkolle ne ate lemi ose atyre qe jane duke mesuar specifikisht lemine e sheriatit, jurisprudences Islame, akides, hadithit e me rradhe. Ata si ti flasin me copy paste dhe perqendrohen ne siperfaqsoren e atyre qe degjojne lart e poshte dhe kjo lloj metodologjie nuk ka bereqet ne tema Islame.

Nga ana tjeter, korigjimin e selamit e vura ne dukje per te lene te kuptosh qe ti nuk e njeh gjuhen arabe dhe kjo eshte nje mangesi madhore kur vjen tek kuptimi i Kur'anit dhe Hadithit ne esence, por edhe ne kuptimin e spjegimit te tyre bere prej muffessirinave dhe muhadithave te ummetit. Edhe kjo tregon qe ti nuk ke kapacitet te diskutosh apo kundershtosh mesele fetare.

Sa i perket nxenesi i kujt kam qene une me ler te te tregoj se kam qene nxenes i rahmetliut Abdul Kader Arnautit gjate kohes qe kam jetuar ne Sham. E me pas me rekomandim nga dora e tij u pranova ne Universitetin e Sheriatit ku kam studjuar dhe per kete Allahu eshte deshmitar.

Kur flet per Eshariun dhe Maturidiun Allahiu i Meshirofte te Dy, duhet te dish qe nuk u takon nivelit te tyre dhe as nuk i afrohesh prandaj kujdes ne ate drejtim se hyn ne ujra qe nuk i njeh . Sa i perket asaj qe thua se kam thene une qe Ehli Sunneh Uel Xhemaah perbehet prej Esharive dhe Maturidive eshte e vertete.

Kshu ramazan_it. Te keshilloj te lexosh me teper dhe te zgjerosh diapazonin tend. Ji pak me i hapur ne mendje!

Selamat
    RIPPR

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    RIPPR

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    RIPPR

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    RIPPR

Robi i All-llahut
    Anėtarėsuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Nė Itali
    Postime
    1,774
    ramazan_it

Une ta kam kthyer selamin nese e ke vene re.
    Mjafton ti japėsh njė sy postimit 38 dhe ma gje se ku e ke dhėnė selamin, ju jo qė nuk e keni mėsuar atė ta praktikoni, por edhe jeni mėsuar me gėnjyer.

Kurse sa i pėrket temės nė fjalė ti ore qė e mban vehten hoxhė nė lidhje me kėtė temė ke diēka me thėnė? Dhe gjėrat personale ti lamė anash.

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Ore ramazan_it muslimani NUK GENJEN!!! Une kam thene TA KAM KTHYER SELAMIN! lexo mire!

Kush te that ty qe une e mbaj vehten Hoxhe? Ajo qe une kam thene eshte qe ti nuk je ne kapacitet qe te debatosh per tema te tilla. Kaq. Edhe nje here te keshilloj te shkosh ne shkolle dhe te mesosh!

Selamat
    RIPPR

Robi i All-llahut
    Anėtarėsuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Nė Itali
    Postime
    1,774
    Sa pėr kėtė na mjafton se ēka thojnė Dijetarėt e Hakut pėr tė dhe e sheh devijimin e tij.

Po ja si shihet qartė se nga e merrni ju dijen, nga tė devijuarit.

Pėr El Kardavin Islami ėshtė POLITIK!

Mos u ēuditni shumė se ai kėshtu e konsideron, ja po e sjell shkurt pyetjen dhe pėrgjigjen e Kardavit:

Dr. Jusuf Kardavi

Islami politik: emėrtimi dhe dispozita

Pyetja: Vitet e fundit janė shpeshtuar disa shprehje qė kanė gjetur pėrhapje tė gjerė nė tė folur dhe nė penėn e disa sekularistėve e properėndimorėve tė djathtė apo tė majtė, nėnkuptoj ata qė pasojnė ideologjinė lindore marksiste ose ideologjinė perėndimore liberale.

Prej kėtyre shprehjeve ėshtė edhe artikulimi “Islami politik”, me tė cilin nėnkuptojnė Islamin qė preokupohet me ēėshtjet e metit islam, me raportet tė tij tė brendshme dhe tė jashtme, me punėn pėr ēlirimin e kėtij umeti nga ēdo pushtet i huaj qė e monitoron atė. Nėnkuptojnė Islamin qė orienton umetin islam qė vullnetarisht t’i drejtojė ēėshtjet e veta materiale dhe etike, po kėshtu edhe punėn pėr ēlirimin e tij nga mbeturinat kulturore, shoqėrore dhe legjislative tė kolonizimit perėndimor me qėllim qė tė rikthehet nė arbitrimin me ligjin e Allahut tė Lartėsuar nė larminė e aspekteve tė jetės sė tij...

Artikulimin “Islam politik” ata e lėshojnė pėr zmbrapsjen e njerėzve prej kontekstit tė kėtij artikulimi dhe prej thirrėsve tė sinqertė qė thėrrasin tek Islami gjithėpėrfshirės, nėn konsiderimin se ai ėshtė ideologji dhe ligj, fe dhe shtet.

A ėshtė emėrtimi “Islam politik” i pranueshėm nė aspektin sheriatik (ligjor islam)? A konsiderohet futja e politikės nė Islam njė ēėshtje e shpikur (bidat) nė fe tė cilėn e kanė shpikur thirrėsit rinovues bashkėkohor? Apo kjo gjė konsiderohet prej fesė sė afirmuar dhe gjykuar me Kuran dhe Sunet (traditė profetike)?

Dėshirojmė tė na e shpjegoni kėtė ēėshtje tė argumentuar nga Sheriati (ligjit islam) qė tė shkatėrrohet me argument ai qė u shkatėrrua dhe tė jetojė me argument ai qė jeton. Allahu ju dhėntė sukses dhe ju bėftė tė dobishėm!

Pėrgjigja nga Dr. Jusuf Abdullah el - Kardaui:

Islami s’ka sesi tė mos jetė politik, ai ėshtė medoemos politik, sepse Islami kontrollon dhe drejton jetėn nė tėrėsi.

Mė duhet ta deklaroj qartė dhe me zė tė lartė se: Islami i vėrtetė siē e ka legjitimuar Allahu, nuk mund tė jetė veēse politik dhe nėse ti e zhvesh Islamin nga politika, kėsisoj e ke bėrė atė njė fe tjetėr, mundet budizėm, mundet krishterizėm, mundet njė tjetėr fe a ide, por qė tė jetė paskėtaj Islam kjo nuk qėndron.

SubhanAll-llah Islami na qenka politik, por a do tė na i gjeni argumentet se ku thuhet nė KUr'an se ėshtė poliitik ose ku ėshtė cekur nė hadith se ėshtė politik???

HAjde Dijetar hajde!

Robi i All-llahut
    Anėtarėsuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Nė Itali
    Postime
    1,774
    Ore ramazan_it muslimani NUK GENJEN!!! Une kam thene TA KAM KTHYER SELAMIN! lexo mire!

Kush te that ty qe une e mbaj vehten Hoxhe? Ajo qe une kam thene eshte qe ti nuk je ne kapacitet qe te debatosh per tema te tilla. Kaq. Edhe nje here te keshilloj te shkosh ne shkolle dhe te mesosh!

Selamat
    Mbasi nuk je hoxhė, pse nuk i thue vehtes shko dhe mėso Islamin ashtu siē e kanė mėsuar tė parėt ( SELEFĖT ), po vjen kėtu dhe fol kundėr Selefėve?

Atė qė thue se e kthuyer selamin je duke manipuluar me vehten dhe asgjė tjetėr.

Nė postimin 38 ke thėnė:

CITIM:

Desha te di kush jane mesuesit e tu ramazan_it? Duhet ta dish qe: Dituria merret prej gojes se dijetareve. Kush jane mesuesit e tu? E thene ndryshe, kush jane ata qe te kane mesuar ty?

Atėherė po tė pyes se ku e ke selamin kėtu mbasi unė se shoh atė????

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    hahahahahaahah eh sa i paqefshem qe je ti ramazan_it. Me pelqeka 'biseda' me ty

E kupton ti diferencen mes 'dhenies selam' dhe 'kthimit te selamit' ??? Nese nuk e kupton e para eshte Selamun Alejkum dhe e dyta eshte Ue Alejkum Selam. Hapi gavat dhe shikoje qe une kete te dyten kam perdorur edhe boll me me kete gerr verr gerr verr. Dhenia e selamit eshte sunnet, nderkohe qe kthimi i tij eshte Vaxhib! Une te kam kthyer Selam!!!

Nuk ka ngelur Kardawi te vlersohet prej teje o ramazan_it. Ti ke kopjuar ate cfare Kardawi ka thene ne lidhje me binomin Islam-Politike dhe po te lexosh me tru do e luptosh qe s'ka thene asgje te keqe. Ajo qe Kardawi thote qendron 100%

Islami dhe Politika jane shume te lidhura sepse Islami sikurse eshte FE - adhurim eshte sistem shoqeror - Sheriat! Ti do argument per kete? Po Muhammedi a.s ne Medine a nuk krijoi shtetin Islam? Ky shtet si thua ti nuk kaishte institucione? Nuk kishte mardhenie brenda dhe jashte tij?

Po te hysh ne nje bibloteke Islame (qe ti nuk e ke bere ndonjejere , a e di cfare eshte bibloteka?) do shohesh qe librat qe flasin per Pjesen e Adhurimit (Babul Ibadat) jane vetem cereku i librarise. 3/4 e tjera jane libra qe flasin per Mardhenie Shoqerore mes individeve, mes individeve dhe shtetit, midis institucioneve shteterore, midis mardhenieve ndershteterore etj etj ose (Babul Muamelat)

Kaq prej meje ramazan_it E perseris qe biseda me ty po me argeton )

Selamat
    RIPPR

Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •