Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
    i/e regjistruar Maska e kapllani
    Anėtarėsuar
    11-06-2009
    Postime
    190

E ardhmja e tipit do + lidhore

Pershendetje te gjitheve,

erdha prape ne kete forum per t'ju pyetur dicka, me sakte, per t'i pyetur te gjithe kosovaret ne kete forum, mundesisht ata qe nuk jane rritur ne mergim, por ne Kosove.

Para disa ditesh me erdhi pyetja e formimit te se ardhmes ne gjuhen shqipe. Kam lexuar se ne veri mbizoteron me shume formimi i tipit kam + paskajore dhe ne jug tipi do + lidhore, qe nuk thote se e dyta nuk njihet ne veri, vetem se nuk ka nje perdorim aq te dendur si ne jug. Ne Atlasin Dialektologjik te Shqipes perpiqet te deshmoje se edhe ne Kosove forma e se ardhmes do + lidhore eshte perdorur atehere si dhe sot, kurse une per vete them se ne Kosove, te pakten ne rrethin e Prishtines, nga vij une, ky formim i kohes se ardhme ka qene gjithmone i panjohur duke qene se ne kemi tonin, d.m.th. kam + paskajore.

E di se ky Atlas nuk duhet te merret seriozisht ngaqe eshte kritikuar per arsye se ka qene i perpiluar mu ne ate kohe kur nuk kishte mundesi te beheshin kerkime te mirefillta gjuhesore ne rajonet shqipfolese te Kosoves dhe te Maqedonise. Nga ana tjeter eshte mendim i perhapur ne shkence qe forma me foljen ndihmese "do" eshte perdorur gjithmone dhe nuk mund t'ia jap vetes te drejten te korrigjoje gjuhetare te njohur te shqipes. Mund te flas vetem nga pervoja ime dhe une per vete edhe sot e kesaj dite nuk e perdor formen e se ardhmes me "do" dhe as kurre s'kam me e perdore - te pakten ne ligjerimin tim te perditshem.

Per kete arsyje do te doja t'ju pyesja edhe juve cfare mendimesh keni per kete ceshtje, e pranoj, jo aq te rendesishme, megjithate qe ia vlen te diskutohet. Dua te them ketu se nuk me duhet shtjellime shkencore ose gjera te tilla, por vetem mendimi juaj personal.

Faleminderit

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar mė parė nga kapllani Lexo Postimin
    Pershendetje te gjitheve,

erdha prape ne kete forum per t'ju pyetur dicka, me sakte, per t'i pyetur te gjithe kosovaret ne kete forum, mundesisht ata qe nuk jane rritur ne mergim, por ne Kosove.

Para disa ditesh me erdhi pyetja e formimit te se ardhmes ne gjuhen shqipe. Kam lexuar se ne veri mbizoteron me shume formimi i tipit kam + paskajore dhe ne jug tipi do + lidhore, qe nuk thote se e dyta nuk njihet ne veri, vetem se nuk ka nje perdorim aq te dendur si ne jug. Ne Atlasin Dialektologjik te Shqipes perpiqet te deshmoje se edhe ne Kosove forma e se ardhmes do + lidhore eshte perdorur atehere si dhe sot, kurse une per vete them se ne Kosove, te pakten ne rrethin e Prishtines, nga vij une, ky formim i kohes se ardhme ka qene gjithmone i panjohur duke qene se ne kemi tonin, d.m.th. kam + paskajore.

E di se ky Atlas nuk duhet te merret seriozisht ngaqe eshte kritikuar per arsye se ka qene i perpiluar mu ne ate kohe kur nuk kishte mundesi te beheshin kerkime te mirefillta gjuhesore ne rajonet shqipfolese te Kosoves dhe te Maqedonise. Nga ana tjeter eshte mendim i perhapur ne shkence qe forma me foljen ndihmese "do" eshte perdorur gjithmone dhe nuk mund t'ia jap vetes te drejten te korrigjoje gjuhetare te njohur te shqipes. Mund te flas vetem nga pervoja ime dhe une per vete edhe sot e kesaj dite nuk e perdor formen e se ardhmes me "do" dhe as kurre s'kam me e perdore - te pakten ne ligjerimin tim te perditshem.

Per kete arsyje do te doja t'ju pyesja edhe juve cfare mendimesh keni per kete ceshtje, e pranoj, jo aq te rendesishme, megjithate qe ia vlen te diskutohet. Dua te them ketu se nuk me duhet shtjellime shkencore ose gjera te tilla, por vetem mendimi juaj personal.

Faleminderit
    Je absurd, shiko me bold
    Pohon qe kurre s'ke me e perdore, dhe e perdor
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Billy Joe : 10-06-2012 mė 05:02

i/e regjistruar Maska e Endless
    Anėtarėsuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119
    te ajo pjesa me bold ketij me duket se do i shkonte me sh te kishte thene 'do kisha pas dash' me duket, apo jo?

lol @ do kisha pas dash
    Without deviation from the norm, progress is not possible

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar mė parė nga Endless Lexo Postimin
    te ajo pjesa me bold ketij me duket se do i shkonte me sh te kishte thene 'do kisha pas dash' me duket, apo jo?

lol @ do kisha pas dash
    Tipa si ky jane don kishoter lol, jane partizane te zhdukjes se standartit shqip.

Anėtarėsuar
    11-06-2009
    Postime
    190
    Citim Postuar mė parė nga Billy Joe Lexo Postimin
    Je absurd, shiko me bold
    Pohon qe kurre s'ke me e perdore, dhe e perdor
    Ne rregull, ja nje spjegim me i perpikte per te gjithe ate qe qenkan pak a shume pyke nga mendja dhe nuk kuptojne per cka e kam fjalen dhe duan ta rrotullojne temen sipas deshires tyre per te pasur mundesine ta ndyejne edhe kete teme me komente e tyre budallaqe.

Normal, kur flas dhe shkruaj ne standard e perdor kete te ardhme, une thashe qe nuk e perdor ne gjuhen time te perditshme - comprendi?

Dhe, nga ana tjeter ketu as nuk e kisha fjalen per standardin dhe as nuk ju pyeta juve, por shqiptaret nga Kosova te ketij forumi, por me duket se tema nuk e paska rrokur interesin e tyre ne ate mase te deshiruar.

_____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Shpresoj qe njerez te ditur mbi pyetjen qe shrove, te pergjigjen.

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anėtarėsuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Nuk do ishte mire ti perdornim te dyja format lol? Jo per gje por vetem pasurojme gjuhen shqipe. Te kemi me shume se nje menyre te shprehuri nuk eshte keq. Une oer vete i perdor te dyja format. S'ka shume rendesi je me shume e ke me pak gjersa jane te dyja forma te pranueshme. P.S E boll mi fshite postimet se nuk ofendova njeri.
    Feelings change - memories don't.

. Maska e illyrian rex
    Anėtarėsuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Kapllan, me jep pershtypjen se je mesimdhenes. Nese po, te lejohet qe te perdoresh cfardo forme dhe cfardo dialekti ne shtepi dhe ne rruge, por ne shkolle duhet te praktikosh standardin (me gjithe te metat qe i ka). Ne rast te kundert do te krijosh konfuzion te nxenesit.

Sa per temen. Eshte e vertete se ne Kosove, Maqedoni dhe pjesen veriore te Shqiperise, perdoret formimi 'kam', perderisa ne jug te Shqiperise ai 'do te'.

i/e regjistruar Maska e Sami Hyseni
    Anėtarėsuar
    01-01-2010
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    857
    Citim Postuar mė parė nga kapllani Lexo Postimin
    Ne rregull, ja nje spjegim me i perpikte per te gjithe ate qe qenkan pak a shume pyke nga mendja dhe nuk kuptojne per cka e kam fjalen dhe duan ta rrotullojne temen sipas deshires tyre per te pasur mundesine ta ndyejne edhe kete teme me komente e tyre budallaqe.

Normal, kur flas dhe shkruaj ne standard e perdor kete te ardhme, une thashe qe nuk e perdor ne gjuhen time te perditshme - comprendi?

Dhe, nga ana tjeter ketu as nuk e kisha fjalen per standardin dhe as nuk ju pyeta juve, por shqiptaret nga Kosova te ketij forumi, por me duket se tema nuk e paska rrokur interesin e tyre ne ate mase te deshiruar.
    Do te kisha pasur deshire te dija se qka deshiron ti, konkretisht?
    (Shembull eshte, sepse e di qe deshiron vetem te diskutojme, edhpse nuk po te pelqejn disa postime te disa anetareve).

Po e jap mendimin tim.

Gramatika e gjuhes shqipe eshte shume e pasur, kete e di edhe ti, besoj. Mirepo, sic po verej nga ti, nuk deshiron te ruhet ashtu si eshte, bile as te pasurohet me shume. Pse?

Une them;... derisa shkruan ne gjuhen shqipe, pa perdor ndonje fjale te huaj, dhe duke perdor drejt te gjithe elementet gramatikore e ortografike etj. te gjuhes, duke mos e nderruar (mosnderruar) kuptimin e deshiruar, eshte gjitheqka ne rregull.

E drejt: "...do te doja..."
    E drejt: "...kisha pasur deshire..."
    E drejt: "...do te kisha (t`kisha) pasur deshire..."

Se kush i perdor e ku perdoren forma, per mua nuk ka rendesi fare.

Pershendetje, i nderuar.

Anėtarėsuar
    11-06-2009
    Postime
    190
    Do te kisha pasur deshire te dija se qka deshiron ti, konkretisht?
    (Shembull eshte, sepse e di qe deshiron vetem te diskutojme, edhpse nuk po te pelqejn disa postime te disa anetareve).

Po e jap mendimin tim.

Gramatika e gjuhes shqipe eshte shume e pasur, kete e di edhe ti, besoj. Mirepo, sic po verej nga ti, nuk deshiron te ruhet ashtu si eshte, bile as te pasurohet me shume. Pse?

Une them;... derisa shkruan ne gjuhen shqipe, pa perdor ndonje fjale te huaj, dhe duke perdor drejt te gjithe elementet gramatikore e ortografike etj. te gjuhes, duke mos e nderruar (mosnderruar) kuptimin e deshiruar, eshte gjitheqka ne rregull.

E drejt: "...do te doja..."
    E drejt: "...kisha pasur deshire..."
    E drejt: "...do te kisha (t`kisha) pasur deshire..."

Se kush i perdor e ku perdoren forma, per mua nuk ka rendesi fare.

Pershendetje, i nderuar.
    Vertet nuk kuptoj se ku eshte problemi dhe se si e kuptuat pyetjen time qe po acaroheni menjehere. Ishte thjesht nje pyetje interesi e drejtuar kosovarev e ose te pakten shqiptareve nga veriu, vetem per te marre nje pershtypje se si eshte gjendja sot dhe se ne cfare mase ka gabuar Atlasi Dialektologjik i Shqipes?
    As nuk e ceka ceshtjen e standardit as nuk thashe se duhet futur edhe kjo forme, vetem doja te dija se si flasin njerezit ne fjale ne jeten e perditshme, duke qene se nuk jam gjate gjithe kohes ne Kosove.

Prandaj, o "i nderuar", leri keto llogje.

Kapllan, me jep pershtypjen se je mesimdhenes. Nese po, te lejohet qe te perdoresh cfardo forme dhe cfardo dialekti ne shtepi dhe ne rruge, por ne shkolle duhet te praktikosh standardin (me gjithe te metat qe i ka). Ne rast te kundert do te krijosh konfuzion te nxenesit.

Sa per temen. Eshte e vertete se ne Kosove, Maqedoni dhe pjesen veriore te Shqiperise, perdoret formimi 'kam', perderisa ne jug te Shqiperise ai 'do te'.
    Jo, ne fakt nuk jam mesues dhe e di se standardi duhet te mesohet ne shkolle dhe se ajo duhet te perdoret, por sic thashe kjo ishte vetem nje pyetje kurioziteti.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •