EPIKA
Me shekuj kam shitur gjakun
e rritur jam me gjakun e shitur
Me shekuj kam hėngėr me veten
e ditur s'kam tė qesh me veten c tepruar...
Miq,
Kosova ėshtė gjaku im qė nuk falet!
Dite Vere ne Golem....21 korriku...lajm i rend....
si te filloje te shkruaj?....e ku te filloje kur ndjehem e pa fjale sikur edhe shkronjat me mungojne e le me une...nje mergimtate te shkruaje Kujtimin e lajmit te rende per ty!
Une ne fakte jame ajo qe me shume deshire e pasion kame lexuar e degjuar poezin tende...
Nuk munda te besoja lajm...as syve e as vesheve te mi...
Eh...Poeti i Poezise Shqipe do ndahej nga jeta vertum qe te prehet i qete ne Perqafimin e Lumit birit te tij...
I qofte i leht Dheu i Kosoves!Prehje e Qetsi Shpirtit tuaj Pishtar i Lirise!Ti Biri i Kosoves!, frymo lire me vargun e Poezise qe e bere te pavdekur... ne gjiun e Lumit se vargu i poezise sate do te jetoje per jete te jeteve...
E sa e sa nete pa gjume ka kaluar per lumin e me lumin...e dhembjen e tij....
Une si nene e kam kuptuar qe moti se Prindi ben gjitheēka per te birin...e dashurin e tij....
E sa e veshtire qenka te shkruash kujtimin per Ty i madhi Ali Podrimja....
Ti ishe Frymzimi i Rinse breze pas brezi...e ashtu do jete...
Po njerzit e medhenje nuk vdesin, po pushojne se krijuari...
E ne fakte ata Jetojne me poezine e tyre e frymojne prore ne ēdo varge te tyre
Jame krenare e priviligjuar qe ne ēdo mbremje Letrare qe organizohej ne Kohen e Studime isha e pranishme ne Biblioteken Kombtare sot( krahinore dikur)...e ne Filozofike....
Ti Ali Podrimja, ishe ai qe me Penden, jo vetum Poezine e beje te ndizeje flake ne mesin e Rinise Kosovare...e me gjere..po ti i beje Ter Rine Shqipatare ane e mbane te behej ; me sy qele, fjaleve e Poezise sate ti jepte kuptimin e plote te fjales e Manifestit tend gjithe Shqipetare!
Kosova eshte gjaku im qe nuk falet...
Ata ne fakte me poezin tende misheroheshin e njeherit ajo i bente te derdheshin Qelit Sllave e te tundeshin Burgjet e Kazamatet Sllave nga Rinia Kosovare se ēdo dite ajo ishte me sy qele e ndiente Aromen e Lire....
E Vargu Ti Kosove... sa po vinte e Behej Gravure ne Zemrat e Shqiptareve...
Ti Ali Podrimja qe ne moshen 18 Vjeqare po shkruje
Unė, biri yt, Kosovė
Unė, biri yt, Kosovė t'i njoh dėshirat e heshtura,
t'i njoh ėndrrat, erėrat e fjetura me shekuj,
t'i njoh vuatjet, gėzimet, vdekjet,
t'i njoh lindjet e bardha, caqet e tuka tė kulluara;
ta di gjakun qė tė vlon nė gji,
dallgėn kur tė rrahė netėve t'pagjumta
e tė shpėrthej do si vullkan:-
mė mirė se kushdo tjetėr tė njoh, Kosovė.
Unė biri yt.
Ti Ali Podrimja, kush me shume i njohu endrrat e deshirat e fjetura...e kush me shume se ti e njohu dhembjen e Kosoves e netet pa gjume ne fakte ti po i kaloje bashke me ata qe ēdo dite e nate trazoheshin nga UDB Sllave...
Ti ike duke perqafuar Lum Lumin se gjithenje te dukej e te vrante nderdija se
"Une nuk bere as gje per Lumin!??? shpesh e thoshe e do e theksoje edhe ne Poezin tende... po ter ate dhembje e zbrasetesi e ter ate kohe qe vrisje mendjen
Si kishe len Lumin te iku...e ti ike ne Perqafimin e tij... vetum e vetum qe ai
te prehet ne Perqafimin e babait tij...
Ti je e do mbesesh Frymezimi im e Poeti i Kohes....
Ilirana
Krijoni Kontakt