Close

Rezultati i Sondazhit: C'fare jemi?

Votues
26. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Jemi vetem trup.

1 3.85%
  • Jemi trup edhe shpirt njekohsisht.

25 96.15%
Faqja 5 prej 10 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 97
    back to origin Maska e ☆Angie☆
    Anëtarësuar
    02-11-2007
    Vendndodhja
    Skyline
    Postime
    2,559
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    Po te lexosh mire do kuptosh qe vete temehapesi ka rene ne gracke. Sigurisht, te dhenat qe do marresh nga ky sondazh do sherbejne si reference kur ti drejtohesh ndonje ateisti tjeter

Jo jo, eshte me e thjeshte ceshtja
    . He psh. Ti, mund te japesh nje definicion te sakte qoft dhe filozofik se c'eshte shpirti?
    Ç'i thua filozofik edhe ti, se me fuqinë tërheqëse që ka për 'masat' ky nënforum, bëhet më vonë tema objekt skizofrenish filozofësh e shekspirianësh lol

Po thuaj, më trego anatomikisht ku ndodhet shpirti, si pjesë përbëresë e njeriut. Ndodhet afër zemrës, afër trurit, afër stomakut apo retroperitoneal komshie me veshkat
    Natyra e njeriut përbëhet nga:

Mendja - Shpirti - Trupi

Të Menduarit- Ndjenja- Vullneti

Proçesi i të menduarit - të menduarit individual dhe të lirë, shihet si një mënyrë lidhjeje/komunikimi me "Mendjen e Zotit".
    Qëllimi i njeriut është ndriçimi i mendjes, transformimi i Vetdijes duke arritur shkallë shkallë në nivelin më të lartë, si mënyrë "unIfikimi" me "Mendjen e Zotit".

.

Si Mendja dhe Shpirti, nuk shihen të ndara, por i shërbejnë njëra tjetrës...
    Kështu e shoh unë të paktën...

Sa i përket filozofëve, rreth Qënies së njeriut...
    +Për mendimin tim e sheh gabim (se nuk dua të citoj çdo paragraf tëndin, s'jam filozo-file ) Shkenca aktuale nuk ka arritur ta vërtetojë ekzistencën e shpirtit. Shpirti është përkufizim abstrakt, nuk është pjesë anatomike e trupit që mund ti japim një vendodhje dhe as realizon ndonjë funksion fiziologjik. Vërtetë njerëzit janë qënie që karakterizohen nga një personalitet, por e gjithë kjo është e lidhur me funksionin e trurit të tyre. Nqs truri nuk tregon më aktivitet, po them vdes, atëherë personi i tyre nuk ekziston më. Ti si juriste duhet ta dish sh. mirë këtë. Psh nqs X tenton të vrasë Y gjatë kohës që ky i fundit është në koma, x nuk mund të dënohet me vrasje nqs te Y gjatë kohës në koma para veprimit të x rezulton se çdo funksion dhe aktivitet i trurit nuk është më i pranishëm. Kodi penal ashtu si sanksionon fillimin e jetës vendos edhe përfundimin e saj.

Gjyshja ime ka Alzheimer dhe personlaiteti i saj po zhduket pak nga pak. Duket si e përhumbur dhe nuk tregon asnjë ndjenjë, aq sa më duket se pikërisht ato që perceptohen si tipare njerëzore, ajo nuk i ka më.Çfarë është njeriu nqs nuk ka më kujtime të jetës së mëparshme, nqs humbet kontrollin mbi veten, nqs nuk di më si të sillet, nqs nuk njeh më asnjë person të dashur? Gjyshja ime e ka humbur kontrollin mbi 'forcën e mendjes', të menduarit nuk funskionon më, as të arsyetuarit, as të asociuarit dhe as kujtesa. Ajo ka humbur aftësinë për të ndjerë emocione, për ti treguar ato, ka humbur me pak fjalë mekanizmin e rrugullimit të ndjenjave dhe ka humbur orientimin në kohë e hapsirë. Nuk tregon asnjë bashkëveprim ndaj një njeriu tjetër. Duke e parë dhe duke parë edhe shumë raste, ku si pasojë aksidentesh truri pëson trauma dhe dëmtohet e personaliteti dhe sjellja e pacientëve ndryshon aq shumë, jam e mendimit se me shkatërrimin e aktivitetit të trurit shkatërrohet edhe ajo që quhet ''shpirt''

Madje edhe ato të ashtuquajturat 'sëmundje shpirtërore' e kanë fillin në tru dhe janë ndër të tjerash veçse ndryshime kimike të trurit. Edhe dashuria e ato 'vibrimet e fluturimet e fluturave në stomak' që robtë mundohen ti personifikojnë derisa arrijnë dhe e bëjnë dashninë qënie lol nuk janë gjë tjetër veçse reaksione kimike me natyrë biokimike në tru, substanca që kur çlirohen na bëjnë të ndihemi në qiellin e 7-të.

Kështu që për të kuptuarin tim racional e shkecor nuk ka shpirt. E prapë njeriu dhe personaliteti i tij mbetet i mrekullueshëm

Ps: jarigoas përgjigja vlen edhe për këtël pjesë të postimit tënd.
    Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    As une nuk kam votur, Scion, por vetem sepse sondazhi eshte ideuar pa kriter!!
    Per sa i perket percaktimit(jo "definicionit") te "shpirtit mund ta shprehim si :" forme dhe ftillese e jetes qe gjallon dhe qeveris nje trup", ose si:" ajo "fryme" apo "fllad" perjetesie qe percakton ate ndryshim te vockel por vendimtar, ndermjet nje trupi te gjalle dhe po atij trupi veç nje çast pas vdekjes"!!
    Kështu që për të kuptuarin tim racional e shkecor nuk ka shpirt. E prapë njeriu dhe personaliteti i tij mbetet i mrekullueshëm
    Ndryshuar për herë të fundit nga ☆Angie☆ : 15-05-2012 më 13:49
    Elegance is an attitude.

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Te gjitha shkencat e kane ftillesen ne filozofi, i dashur Scion!! Ku bazohet filozofia?!
    Blah,
    Po i hyjme nje debati pa krye tani po nejse ...

Dogma per teologun s'eshte tjeter peros "aksiomes" per filozofin!!Nese pika eshte zero dimensionale, a egziston pika, Scion?! A ma jep pakez perkufizimin e saj?!A me jep ndonje prove shkencore per egzistencen e saj?! E mos harro se eshte ndertuar e gjithe gjeometria mbi te....!
    E si mund te pyesesh a ekziston pika, Jarigas? Habitem se si e bere nje pyetje te tille ...

Ti me sakte je duke pyetur a ekziston nje pozicion me vlerat x,y ... dhe une po te them qe ekziston.
    Definicioni i pikes eshte pozicioni dhe shprehet me x,y, perse kerkon prove per nje gje kaq themelore?
    Dhe me kaq je i pergjigjur 100%

Per dallim nga "pika"(qe na qenkesh materiale), Zoti, shpirti , etj, qenkerkan jo-materiale?! A me tere mend e ke Scion?! Pra, qe ne fillim, ky logjikim eshte i pabaze, njekohe qe edhe pika nuk esht emateriale!!
    JARIGAS, mik
    Une nuk dua te the them qe ti ngaterron konceptin e pozicionit me konceptin e "GJESE". PIKA NUK ESHTE COPEZ/SEND/GJE/THERRIME POR POZICION/VEND NE HAPSIRE.
    Pra, rishikoji edhe nje here diturite mik ...

Per sa i perket pjeses se dyte te shtjellimit tend,nuk mund te me vesh ti kusht per sa i perket aksiomes mbi te cilen ngrihet teoria ime; i vetmi kusht eshte qe teoria pastaj, te arrije te shpjegoje sa me mire ambientin per te cilin eshte ndertuar!
    Nese teoria jote bazohet mbi nje "pike" jomateriale neprmjet te ciles ti nderton figura te panumerta(ne fakt nuk i nderton, por vetem se i shpjegon nepermjet saj), nuk do te thote se une nuk mund te marr si aksiome nje "teresi te pakufi" e cila "pjell" nje pafundesi boterash qe i nenshtrohen ligjeve te saj!!
    Rruga e drejte per nje Teori te bazuar ne axioma eshte ndjekja e rruges se "Platformes" ku ti pergadit te gjith "assetet" dhe zhvillon metodat per te ngritur nje teori e cila do ndihmoje te pershkruaj nje fenomen, objekt i temes qe trajtojme.

Cila eshte rruga mbi te cilen ngrihet "Teoria e Ekzistences se Zotit", Jarigas?
    Apo mjaftohemi me faktin qe zotin e perdorim si mjet per te kamufluar injorancen tone. Athere kur nuk dijme me shume, ne vend qe lodhim me shume trurin, te vrojtojme, ne duhet te mjaftohemi me thenien " ... nje zot e di"
    Come on, Jarigas ...

E dyta eshte teori qesharake tanime qe kemi gjetur nje teori me te mire, por deri atehere, ishte teoria e vetme qe qe pershkruante boten!!
    Ah me fal, nuk dua te te them qe te ngrita gracke por perpara se te dilte teoria e Kopernikut, ekzistone dhe nje teoricke*(Si pe Korce) "Heliocentrike" e propozuar nga Aristarku, qe ne shekullin e 3te p.e.s. e cila ishte pothuaj e ngjashme me ate te Kopernikut, dhe konkurronte ate "geocentrike" te Ptolomejt.
    Se perse Kisha nuk adoptoi teorine Heliocentrike, kete pres te ma thuash ti ...

Sidoqofte, teorite kozmogonike, nuk mund t'i quash thjesht perralla,njekohe qe permbajne elemente qe ende nuk jane shpjeguar nga shkencetaret,,,,,thjesht, Scion, pohove se edhe fetaret kane "teorite" e tyre!!!
    Sigurisht, fetaret kane teori te bukura me magjistare qe i zgjidhin gjerat me shkope magjike, ne dallim me teorite kozmologjike qe c'do dite e me shume vertetohen. Tani, nga keto me magjistaret qe ma ha mendja ti do ose pretendon tu besosh me shume, me thuaj qoft edhe nje koncept qe eshte vertetuar?

Mos i ngaterro gjerat tani; po flisnim per shpirtin e jo per perralla me mbret!!
    Vrojtimi shkencor eshte i thjeshte n ekete rast(ndoshta nuk e vure re me siper):Ne momentin qe hyn ne fuqi "rigor mortis", i njejti trup nuk eshte më i gjalle!!E pra, as edhe nje atom nuk i mungon atij trupi qe ishte vetem pak çaste me pare, ne jete?!
    Cili eshte entiteti qe ben te mundur kete dukuri?!
    Nese kerkon nje pergjigje per sende, te cilat shkenca nuk ka vrojtuar gje akoma, me vjen keq Jarigas, nuk kam asnje pergjigje per te te dhene ne lidhje me "entitetet" e supozuara.

Une te pyeta qe ne postimin e pare, me jep nje definicion qoft dhe filozofik i cili spjegon "Shpirtin" si "Esence" perberse e njeriut. Fillo nga Aristoteli, aq i dashur per Kishen dhe pastaj kalo pak nga Aquinas dhe mbylle me Hegelin, kur te mbarosh do me shkruash nje PM duke qeshur se "Lexova brockulla dhe nuk shuajta kurreshtjen".

Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 15-05-2012 më 15:35
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

Më është stampuar një buzëqeshje në fytyrë tani, sepse kur pashë që kishe komentuar në temë, pa e lexuar akoma postimin tënd - e parandjeva që më ke cituar :-)

Postuar më parë nga ☆Angie☆
    +Për mendimin tim e sheh gabim…
    Thjesht po shohim të njëjtën "Gjë", por këndet në të cilat ndodhemi tek hedhim vështrimin - janë të ndryshme :-)

Shkenca aktuale nuk ka arritur ta vërtetojë ekzistencën e shpirtit.
    Shkenca fillimisht do bënte mire të vërtetonte bazat mbi të cilat ngre ato aksiomat. Tani se shkenca ka ngelë në klasë rreth kësaj çështje, s'është e thënë që të pengohet njeriu të krijojë mendimin e tij personal dhe të lire mbi këtë. Jo më kot, këtu po trajtohet në këndvështrimin filozofik sipas të cilit e shtroi edhe temëhapësi. Dhe filozofia, mesa kam idenë unë, e vë theksin tek mendimi i lirë dhe vetjak i çdo njeriu, përderisa po flasim për krijesa me Mendje siç është Njeriu.
    "As a man thinketh in his heart, so is He" – sa keq më vjen këtu për shkencën :'(, që po ta vëresh hollë hollë, shkenca është po aq dogmatike sa dhe vetë feja.
    Mbase dhe fakti që askush s'i jep dot një përkufizim, e bën më të besueshme . Meqë ra fjala, se m'u kujtua kot kështu; e bën dot njeri përkufizmin se çfarë është e Vërteta :-)

Sa për këndvështrimin juridik në të cilin m'u drejtove, për mua s'hyn fare në këtë objektin e diskutimit, aq më tepër që sikur mos të ishte përmendur ndonjëherë në bisedë e sipër këtë fakt apo mos kisha komentuar në ndonjë temë që përfshin njohuri juridike; s'besoj se do i kishte shkuar njeriu në mendje që jam juriste, thjesht për faktin që juristët më shumë kanë një tendencë materializmi dhe jo aq pas spiritualizmit, mysticizmit apo occultism- në të cilën unë gjej veten. Mgjs edhe F. Bacon apo Albert Pike, lawyer kanë qenë, kështu që kam shembuj inspirues.

Gjyshja ime ka Alzheimer dhe personlaiteti i saj po zhduket pak nga pak. Duket si e përhumbur dhe nuk tregon asnjë ndjenjë…. jam e mendimit se me shkatërrimin e aktivitetit të trurit shkatërrohet edhe ajo që quhet ''shpirt''
    Së pari më vjen keq për gjyshen tënde.
    Së dyti, kur ti e shikon gjyshen tënde në Sy, krijesë pa Shpirt të duket ty?
    Mbase do jetë nga i këndi në të cilin e vështron…

Madje edhe ato të ashtuquajturat 'sëmundje shpirtërore' e kanë fillin në tru dhe janë ndër të tjerash veçse ndryshime kimike të trurit. Edhe dashuria e ato 'vibrimet e fluturimet e fluturave në stomak' që robtë mundohen ti personifikojnë derisa arrijnë dhe e bëjnë dashninë qënie lol nuk janë gjë tjetër veçse reaksione kimike me natyrë biokimike në tru, substanca që kur çlirohen na bëjnë të ndihemi në qiellin e 7-të.
    Mos na i balsamos fluturat në këtë mënyrë të shpjeguari të thatë shkencor, meritojnë më shumë se kaq, sidomos në këtë orë të natës :P

Ndërsa këtë e lashë për në fund, mgjs isha në mëdyshje: a ta mbyll njërin sy e ta kaloj apo jo :-)

(se nuk dua të citoj çdo paragraf tëndin, s'jam filozo-file
    Modestia e tepruar, s'është asnjëherë e sinqertë - të paktën në sytë e mi në këndin në të cilin e vështroj.
    Ah, ndarja e filozo-file, s'ishte aspak elegante; besoj se mund të bësh më mirë…

Për ta mbyllur; më pëlqen mendimi i kundërt dhe, që nuk jemi dakort :-)

P.S: O Scion, i bëre gjithë filozofët njerëz që veç thonë broçkulla o burr i dheut hahahaa Po me Hegelin ç'pate? lol
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fleur Blanche : 15-05-2012 më 15:35

cherry blossom girl
    Anëtarësuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095
    thelbesorja eshte e padukshme per syrin. shpirti, pra thelbi i njeriut, nuk mund te matet. ai thjesht ndjehet dhe ketu qendron e tere bukuria e ekzistences tone

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga ☆Angie☆ Lexo Postimin
    Ç'i thua filozofik edhe ti, se me fuqinë tërheqëse që ka për 'masat' ky nënforum, bëhet më vonë tema objekt skizofrenish filozofësh e shekspirianësh lol
    Nuk eshte e kaq e kollajte, Angie
    Keta te pergjigjen me argumentin "Ne cdo atom dhe molekule te trupit tend", ketu pra eshte e bukura e "supozimeve" qe ngrihen mbi "supozime" qe kane si thelb "supozimim" ... vargu vazhdon, vazhdon, vazhdon ...

Citim Postuar më parë nga broken_smile Lexo Postimin
    thelbesorja eshte e padukshme per syrin. shpirti, pra thelbi i njeriut, nuk mund te matet. ai thjesht ndjehet dhe ketu qendron e tere bukuria e ekzistences tone
    I bie qe shpirti eshte vetem ndjenje. hmmm ... mind boggling

------------------------------------------------------------------------------------

Uh, harrova ...

Forca miq, zoti kerkon "luftetaret e vet" te votojne ne kete sondazh. Ai kerkon rezultat 100:0 ne menyre qe te propozohet per "President te Shqiperise" (Me kerkese te dragues), nuk ka problem per votat kunder sepse ato nuk vlejne ... shumezohen me zero

Deri me tani, rezultati 12:0
    Skeni frige nga Ferri?

P.S. *Yes, lexoje dhe nje here ate "Aksiomen e pashpjeguar" mbi piken ne postimin tim nr.29 Paragrafi 2
    Jo te gjith, nja dy tre ... pune e madhe, bota ka pafund ... me gjase dhe ne kete forum nje numer te caktuar !
    Hegeli eshte i kendshem, sepse tha qe kur vdiq krishti u shnderrua ne Zot ne nje proces riciklues :P

Hegel further attests that God (as Jesus) not only died, but "...rather, a reversal takes place: God, that is to say, maintains himself in the process, and the latter is only the death of death. God rises again to life, and thus things are reversed."
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 15-05-2012 më 16:08

Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    Forca miq, zoti kerkon "luftetaret e vet" te votojne ne kete sondazh. Ai kerkon rezultat 100:0 ne menyre qe te propozohet per "President te Shqiperise" (Me kerkese te dragues), nuk ka problem per votat kunder sepse ato nuk vlejne ... shumezohen me zero

Deri me tani, rezultati 12:0
    Skeni frige nga Ferri?
    S'ma ha mendja që ata që kanë komentuar në temë, duke dhënë secili mendimin e tij, kanë votuar në sondazh. Besoj se është një prirje e natyrshme e shpirtit të njeriut që diçka që apriori duket sikur s'paraqet vlerë - ta kthejë në diçka të vlefshme. E kam fjalën, që apriori edhe mua më ngjan e pavend/pavlerë të paraqiturit si sondazh, dhe në këtë rast argumentimi vetjak i secilit prej nesh, i jep vlerë
    Kjo e qeshura jote psh, edhe pse më duket e pavend, bën diçka të mirë, sepse më kujtoi Hygon dhe Dostojevskin në mënyrën sesi e shohin këtë të qeshur, që në fakt ma jep edhe mua atë ndjesi. Dmth e sheh, që edhe këtu prirja instiktive e shpirtit të njeriut - anon drejt kahut për lart.

Postuar më parë nga Scion
    P.S. *Yes, lexoje dhe nje here ate "Aksiomen" e pashpjeguar mbi piken ne postimin tim nr.29 Paragrafi 2
    E lexova mo, e lexova por ja si shprehesh edhe ti:
    Ti me sakte je duke pyetur a ekziston nje pozicion me vlerat x,y ... dhe une po te them qe ekziston.
    Atë po të thotë edhe ai për atë Gjë që e beson - se ekziton ;-)

Hegeli eshte i kendshem, sepse tha qe kur vdiq krishti u shnderrua ne Zot
    Prandaj të thashë: po me të ç'pate? Dmth pa e kuptuar, si e hodhe poshtë? :-)
    Edhe s'është thjesht i lezetshëm, Hegeli është si Shpirtttttttttttttttttt :P
    I love Him! lol

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga Yes* Lexo Postimin
    S'ma ha mendja që ata që kanë komentuar në temë, duke dhënë secili mendimin e tij, kanë votuar në sondazh. Besoj se është një prirje e natyrshme e shpirtit të njeriut që diçka që apriori duket sikur s'paraqet vlerë - ta kthejë në diçka të vlefshme. E kam fjalën, që apriori edhe mua më ngjan e pavend/pavlerë të paraqiturit si sondazh, dhe në këtë rast argumentimi vetjak i secilit prej nesh, i jep vlerë
    Kjo e qeshura jote psh, edhe pse më duket e pavend, bën diçka të mirë, sepse më kujtoi Hygon dhe Dostojevskin në mënyrën sesi e shohin këtë të qeshur, që në fakt ma jep edhe mua atë ndjesi. Dmth e sheh, që edhe këtu prirja instiktive e shpirtit të njeriut - anon drejt kahut për lart.
    He pra thuaje *Yes, nuk trembem nga etiketimet. Kujt i ngjaj une tek romani i mister D's

E lexova mo, e lexova por ja si shprehesh edhe ti:

Atë po të thotë edhe ai për atë Gjë që e beson - se ekziton ;-)
    Po pra, edhe une shpesh duke u munduar ti thjeshtoj gjerat bie ne gracken klasike kur mundohemi te bejme gjeometri me "gjuhesi"
    Gjithsesi, qe te te ftilloj dhe nje here:

Definicioni i pikes eshte pozicioni dhe jepet me vlerat numerike per x,y
    Prandaj të thashë: po me të ç'pate? Dmth pa e kuptuar, si e hodhe poshtë? :-)
    Edhe s'është thjesht i lezetshëm, Hegeli është si Shpirtttttttttttttttttt :P
    I love Him! lol
    E kisha me shume qe Filozofia perfundoi se marri me subjektin "Shpirt" me Hegelin, si i fundit nga "Brockullo-zooo-fet" qe merreshin me GEIST'in ... meh
    Duaje ti, s'kam gje kunder une!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 15-05-2012 më 16:37

He pra thuaje *Yes, nuk trembem nga etiketimet. Kujt i ngjaj une tek romani i mister D's
    S'më pëlqen të bëj etiketime dhe as që bëra. Thjesht bëra pak "finte", për të thënë që e qeshura jote s'i jep një ndjesi pozitive lexuesit, të paktën mua - jo më kot po them thjesht atë që mendoj unë:-). Dmth në një temë ku po diskutohet dhe argumentohet, të qeshurat mbi ferr e zgjedhje zoti si president në sajë të sondazhit e tërci vërci... jo vetëm që i heqin seriozitetin temës dhe dëshirës për të dikutuar nga ata që po diskutojnë, por mua më duken krejt të pavend për një njeri të nivelit tend; të ishte një tjetër as që do e vija re.
    Ah Dostoja thotë, që nëse do ta njohësh një njeri, shikoje sesi qesh.
    Tani, s'dua të të etikoj me pjesë romani si ai i "Idioti", apo atë pjesën ku është Mishkini duke folur me dy goca dhe ato qeshin, ky pastaj qesh pas tyre me të madhe, dmth më shumë se ato dyja. Arsyeja pse qeshi ishte e thjeshtë: I erdhi me qeshë nga fakti se ato qeshën kot . Me aq sa e mbaj mend (kam nevojë ta rilexoj, prandaj thashë që bëre mire ) karakterizohet i gjithi nga ky fakt. :-)
    Sa për Hygon në lidhje me të përqeshurën, më mire s'po e them, sepse është shumë i ashpër në këtë pjesë, por me siguri s'është për t'u marrë as ai seriozisht; broçkulla pa fund ka folur edhe ai, dhe vulën të gjithëve ua vuri Hegel pastaj, dhe shpëtuam prej tyre më në fund. Sot njeriu modern, është më i zgjuar se kurrë.
    Po pra, edhe une shpesh duke u munduar ti thjeshtoj gjerat bie ne gracken klasike kur mundohemi te bejme gjeometri me "gjuhesi"
    Gjithsesi, qe te te ftilloj dhe nje here:
    Definicioni i pikes eshte pozicioni dhe jepet me vlerat numerike per x,y
    S'është çështje thjeshtësie, ti thjesht sapo vërtetove atë që s'e ka vërtetuar njeri nga ana shkencore meqë po e merrni në atë aspekt diskutimin. M'u kujtua kur e kemi diskutuar pak këtë punën e shkencës dhe aksiomave në një temë në forum, ku e kemi cekë pak këtë punën e dogmatizmit shkencor:

Ja nje shembull i thjeshte; kur kam qene ne gjimnaz kam bere matematike 1 dhe 2, dmth 1.1 1.2 kur kam qene ne vite te pare, 2.1 dhe 2.2 e me radhe, nuk e di si keni pasur te ndare ju brezi i 40 + () dhe tek 2-shi krahas teoremave, kemi mesuar edhe aksiomat, ne mos gabohem kane qene 3 aksioma (me korigjoni nese jam gabim sepse nuk e kam pase qejf matematiken, ishte e vetmja lende ku rrija urte), dhe aksiomat kemi thene, qe ndryshe nga teoremat, jane pohime qe nuk kane nevoje per vertetim. Tani e kupton se ku dua te dal une, me kete?
    Citim Postuar më parë nga G.D Lexo Postimin
    Aksiomat themelore te gjeometrise te marra ne matematiken 1.2:
    Pika--> Merret si e vertete dhe eshte pa perkufizim. Per ta bere te prekshme mendojme shenjen qe le maja e lapsit ne nje leter.
    Drejteza---> Merret si e vertete dhe pa perkufizim . Per ta bere te prekshme mendojme nje litar te drejte qe zgjatet pafundesisht.
    Plani---> Merret si i vertete dhe pa perkufizim. Per ta bere te prekshme mendojme siperfaqen e sheshte te nje liqeni i cili nuk ka brigje.
    Cdo shtylle e matematikes ngrihet mbi bazat e besimit qe nuk jane tjeter vecse aksiomat themelore perkatese. mos me thoni qe matematika nuk eshte shkence.
    Se mu kujtua tani, në orën e matematikës fillova unë të besoj se Zoti për mua ekziston lol
    E kisha me shume qe Filozofia perfundoi se marri me subjektin "Shpirt" me Hegelin, si i fundit nga "Brockullo-zooo-fet" qe merreshin me GEIST'in ... meh
    Rob të trashë kanë qenë :-D
    Se mos harroj, s'merr fund me Hegelin, indirekt dhe me mjaft finesë andej e hedh shigjetën edhe Heidegger (ky nazist i poshtër :P)

Për mua, secili ka të drejtë në atë që thotë; edhe ata për të cilët s'ka shpirt, edhe ata që besojnë se ka shpirt :-)

Natën e mirë Scion.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fleur Blanche : 15-05-2012 më 17:46

i/e regjistruar Maska e Tipiku
    Anëtarësuar
    08-08-2005
    Postime
    3,950
    Fakti qe nuk e ndalojm dot vdekjen verteton qe clirojm shpirtin
    Dhe kur shpirti clirohet trupi ngelet materie.

Stjerner er dom som lyser i Mørke

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    S'më pëlqen të bëj etiketime dhe as që bëra. Thjesht bëra pak "finte", për të thënë që e qeshura jote s'i jep një ndjesi pozitive lexuesit, të paktën mua - jo më kot po them thjesht atë që mendoj unë:-). Dmth në një temë ku po diskutohet dhe argumentohet, të qeshurat mbi ferr e zgjedhje zoti si president në sajë të sondazhit e tërci vërci... jo vetëm që i heqin seriozitetin temës dhe dëshirës për të dikutuar nga ata që po diskutojnë, por mua më duken krejt të pavend për një njeri të nivelit tend; të ishte një tjetër as që do e vija re.
    Ah Dostoja thotë, që nëse do ta njohësh një njeri, shikoje sesi qesh.
    Tani, s'dua të të etikoj me pjesë romani si ai i "Idioti", apo atë pjesën ku është Mishkini duke folur me dy goca dhe ato qeshin, ky pastaj qesh pas tyre me të madhe, dmth më shumë se ato dyja. Arsyeja pse qeshi ishte e thjeshtë: I erdhi me qeshë nga fakti se ato qeshën kot. Me aq sa e mbaj mend (kam nevojë ta rilexoj, prandaj thashë që bëre mire ) karakterizohet i gjithi nga ky fakt.
    Sa për Hygon në lidhje me të përqeshurën, më mire s'po e them, sepse është shumë i ashpër në këtë pjesë, por me siguri s'është për t'u marrë as ai seriozisht; broçkulla pa fund ka folur edhe ai, dhe vulën të gjithëve ua vuri Hegel pastaj, dhe shpëtuam prej tyre më në fund. Sot njeriu modern, është më i zgjuar se kurrë.
    Uff, please
    As une s'thash gje qe ti etiketove, por te pakten qellimi ishte i tille, dhe pikerisht sepse dhe ty te konsideroj me nivel, nuk dua te te shtoj tek lista e atyre qe me kane shtuar medaljet e meritave me emra te pervetshem apo dhe me atribute te pergjithshme.

Po te kujtoj dhe njehere qe ky sondazh, eshte komplet i pabaze dhe sigurisht qellimi indirekt eshte Besoni ne Zot/ Nuk besoni ne zot. Pula apo Veza muabeti, keshtu me popullorce.

Eshte goxha i drejte vrojtimi i Jarigas, qe nese do jete apo sdo jete valid do vendoset nga fakti se c'rendesi do i japim ne si teme. Deri me tani, pavarsisht sondazhit ne po i bejme nder Volsivit edhe pse ai preferon te mos pergjigjet ne raport me "verejtjet" e mija qe tek postimi im i pare. Sigurisht, vendim i tij ...

S'është çështje thjeshtësie, ti thjesht sapo vërtetove atë që s'e ka vërtetuar njeri nga ana shkencore meqë po e merrni në atë aspekt diskutimin. M'u kujtua kur e kemi diskutuar pak këtë punën e shkencës dhe aksiomave në një temë në forum, ku e kemi cekë pak këtë punën e dogmatizmit shkencor:
    Absolutisht e vertete por harron nje detaj te vockel, qe "sendet shpirterore"*(Nese Ekzistojne) nuk jane te barazvlefshme me axiomat qe te trajtohen me te njejten metode. Ata dallojne si nata me diten (Njera matematike, tjetra spirituale ... nese vertetohet se ekziston). Ne rastin e pikes (Sepse shpesh e kuptojme si nje pike te vizatuar me laps, apo dhe nje grimce) ajo nuk eshte e atille sic ne e perfytyrojme, por komplet dicka tjeter.

Ajo qe une pretendoj une eshte qe; nuk eshte me vend venia e standarteve si ne rastin e aksiomave per te spjeguar dicka teper "konceptuale" sic eshte shpirti*(Nese Ekziston). Nese shpirti*, nenkuptohet si SEND* apo tip FORCE* e barabarte te themi forcat e Vandervalsit* qe mbajne molekulat lidhur, ate* ne radhe te pare duhet te jemi ne gjendje ta vrojtojme, te mbledhim te dhena dhe perfundimisht duhet ta vertetojme. Nuk mund te themi, ekziston nje gje e quajtur shpirt dhe kjo gje duhet besuar sepse nuk ka nevoje per vertetim ...

Ne dallim nga kjo me lart, nje pike ... drejtes, plan, kub etj... nuk besohen, ato thjeshte kane nje vlere matematike.
    Ne matematike, nuk mund te thuash "Besoj qe pika A ndodhet ne pozicioni x,y te boshtit Koordinativ X,Y" eshte komplet jasht sensis llogjik

Shkurt,

... PIKA eshte thjeshte POZICION.
    ... SHPIRTI eshte thjeshte .... (Cfare)?

- FORCE
    - SASI
    - VELLIM
    - INFORMACION DNA
    - ... etj

Cfare?

e kupton tani?

Personalisht, eshte e gabim te hipotetizohet me koncepte te panjohura.

Une nuk them qe eshte gabim te besosh se ekziston shpirti apo Zoti, por them qe keto jane besime personale, dhe besimi ose c'besoj une nuk ka c'i hy tjetrit ne pune. Aq me teper, kur hapet si sondazh ... e per c'fare, nese do dali rezultati 50000000:0 pse me vote u vendoska qe nje gje ekziston apo jo? Qe ketu dhe ironite qe hodha ne lidhje me "Borati per President".

Se mu kujtua tani, në orën e matematikës fillova unë të besoj se Zoti për mua ekziston lol
    Cfar ironie

Rob të trashë kanë qenë
    Se mos harroj, s'merr fund me Hegelin, indirekt dhe me mjaft finesë andej e hedh shigjetën edhe Heidegger (ky nazist i poshtër)
    Për mua, secili ka të drejtë në atë që thotë; edhe ata për të cilët s'ka shpirt, edhe ata që besojnë se ka shpirt :-)
    Natën e mirë Scion.
    Hajdebjeri , nuk e di perse e harrova kete tipin qe sa here ja lexoja mbiemrin me vinte nje e qeshur.

Nejse Naten.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 15-05-2012 më 18:59

Faqja 5 prej 10 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •