Ne jemi shpesh tė lėnė nė vėshtirsi nga njerėzit qė besonim mė shumė dhe tė dashur nga njerėzit qė e prisnim mė pak. Disa na bėjnė tė paguajmė pėr gjėra qė nuk kemi bėrė, ndėrsa tė tjerė i injorojnė gabimet tona dhe vetėm shohin buzėqeshjen tonė. Disa largohen atėherė kur kemi nevojė pėr ta mė shumė, ndėrkohė qė disa qėndrojnė me ne edhe kur u kėrkojmė tė largohen. Bota ėshtė njė pėrzierje njerėzish. Ne vetėm duhet tė dimė kujt t'i japim duart e kė ta mbajmė pėrdore. Se nė fund tė fundit kjo ėshtė jeta, tė mėsosh tė mbash e tė mėsosh tė lėshosh.
Haruki Murakami
"E kur stuhia tė ketė mbaruar, ti nuk do tė mbash mend se si ja dole mbanė, si arrite tė mbijetosh. Ti as do tė jesh e sigurtė, nėse stuhia ka mbaruar me tė vėrtetė. Por njė gjė ėshtė e sigurtė. Kur tė dalėsh nga stuhia, ti nuk do tė jesh i njėjti njeri qė hyre nė tė. Ky ėshtė gjithė roli qė kanė stuhitė."
Flutura e natės rreh krahėt e shkujdesur duke vallėzuar rreth zjarrit qė herėt a vonė do t'i djegė krahėt e saj dhe ajo si njė heroinė qiellore e parandjen kėtė fatalitet por nuk mundet t'i shmanget shqisave tė saj qė e tėrheqin drejt dritės, sė cilės i beson si udhėrrėfyese nė errėsirėn e natės dhe kjo ėshtė dashuria e parė dhe e vetme e saj, dashuria pėr hėnėn.
Daniell Koepke
Ka njė diferencė tė madhė ndėrmjet dorėzimit dhe tė lėsh tė kalojė. Kjo e dyta do tė thotė tė ēlirosh vetveten nga diēka qė nuk tė shėrben mė. Do tė thotė tė heqėsh njerėzit qė tė helmojnė apo njė sistem besimi tė tillė, nga jeta jote nė mėnyrė qė tė lėsh hapėsirė pėr ide e gjėra tė reja qė sjellin mirėqėnie dhe lumturi.
Tė dorėzohesh e redukton jetėn tėnde. Tė lėsh tė shkojė e zgjeron atė. Tė dorėzohesh ėshtė burgim, tė lėsh tė shkojė ėshtė lirim. Tė dorėzohesh ėshtė dėshtimi i vetes. Tė lėsh tė shkojė ėshtė kujdes pėr veten.
Ndaj herėn e ardhshme qė ti merr vendimin tė lėsh diēka apo dikė qė ėshtė duke e mbytur gėzimin dhe lumturinė tėnde dhe dikush ka guximin t'ju akuzojė se jeni duke u dorėzuar apo duke u sjellė si e dobėt, mbaje mend diferencėn. Rikujtoji vetes se ti nuk ke lejen e askujt apo aprovimin pėr tė jetuar jetėn tėnde nė mėnyrėn qė tė duket e drejtė. Askush nuk ka autoritetin t'ju tregojė se cila tė jesh apo si tė jetosh.
Brigitte Nicole
Nėse ti pendohesh pėr disa nga vendimet qė ke marrė nė tė shkuarėn, mos ji aq e ashpėr me veten. Nė atė kohė, ti bėre mė tė mirėn e mundshme me dijeninė qė kishe. Nė atė kohė, bėre mė tė mirėn me eksperiencėn qė kishe.
Nėse do tė merrje ato vendime me maturinė qė ke sot, ti do tė kishe zgjedhur ndryshe. Ti do ishe pėrballur me sfidat nė njė mėnyrė mė efektive.
Ndaj qetėsoje veten dhe fale atė. Koha dhe eksperienca ka njė mėnyrė tė mrekullueshme qė tė na bėjnė tė kuptojmė se jemi rritur, se kemi mėsuar tė bėjmė zgjidhje mė tė mira sot, pėr veten tonė e pėr njerėzit qė kemi tė shtrenjtė.
Marc & Angel Hack
Kur i jep veten dikujt qė nuk tė respekton, ti i dorėzon pjesė nga shpirti yt qė nuk do t'i marrėsh mbapsht kurrė. Vjen njė pikė kur duhet tė lėsh tė shkojė dhe tė mos provosh mė me disa lloj njerėzish. Nėse dikush tė do nė jetėn e tij, do tė gjejė njė rrugė pėr tė tė vendosur aty. Ca herė duhet thjesht tė lėsh tė shkojė dhe tė pranosh faktin se nuk kujdeset pėr ty ashtu si kujdesesh ti pėr tė. Lėre tė largohet nga jeta jote qetėsisht. Ta lėsh tė shkojė ėshtė shpesh mė e lehtė se sa tė durosh. Mendojmė se ėshtė shumė e vėshtirė pėr ta lėnė gjithēka mbrapa, deri sa ja arrijmė. E mė pas pyesim veten, "Pse nuk e bėra kėtė mė parė?"
Nė njė moment tė caktuar do tė kuptosh se ke bėrė shumė pėr dikė, sa i vetmi hap i ardhshėm pėr tė bėrė ėshtė qė tė ndalosh. Lėre mėnjanė. Ik larg. Nuk ėshtė se po dorėzohesh, dhe nuk ėshtė se nuk duhet ta provosh. Ėshtė vetėm fakti se ti duhet tė vendosėsh kufirin e vendosmėrisė nga dėshpėrimi. Ēfarė ėshtė e jotja do tė bėhet e jotja. dhe ēfarė nuk ėshtė, sado tė pėrpiqesh, nuk do tė jetė kurrė.
Unė dua ta fal veten qė nuk arrij gjithmonė majat, qė jam i thyeshėm, pėr fajin e panevojshėm, qė i vė faj vetes pėr vuajtjen time, pėr mundimin ndaj njė perfeksioni tė paarritshėm, qė jam kthyer kundėr vetes, qė e kam mbyllur zemrėn ndaj vetes dhe ndaj tė tjerėve, qė i kam pėrsėritur vetes akuza lėnduese qė tė tjerėt kanė bėrė kundėr meje, qė jam pėrpjekur tė parashikoj gjithēka, qė e kam urryer veten ndonjėherė.
Pra shkurt, dua ta fal veten, sepse jam njeri, unė nuk jam perfekt. Dhe nėpėrmjet gabimeve mėsoj, dhe nėpėrmjet faljes unė do tė mėsoj tė dua vetveten.
Tė humbėsh gjumin duke u shqetėsuar pėr njė tė njohur apo tė dashur. Tė kesh vėshtirsi tė ngresh veten nė kėmbė pasi dikush ju ka lėnė. Tė ndihesh pėrsėri e plotė sepse dikush nuk ju deshi mjaftueshėm sa pėr tė qėndruar. Tė jesh e frikėsuar pėr tė provuar njė nisje tė re nga frika se do lėndohesh.
Asnjė nga kėto nuk do tė thotė se ti nuk funksionon siē duhet apo je e ēmendur. Ti nuk je vetėm. S'ka rėndėsi se sa e turpėruar apo e pashpresė ndjehesh pėr situatėn tėnde. Ka tė tjerė jashtė qė janė duke provuar tė njėjtat emocione. Kur e dėgjon veten tė thotė, "Jam vetėm fare," ėshtė mendja qė po pėrpiqet tė tė thotė njė gėnjeshtėr. Ka aq shumė njerėz qė ndjehen ekzaktėsisht si ti.
Nuk je vetėm, dhe ti do ja dalėsh pėrmes kėsaj.
Jessica Jensen
Jepi kohė vetes tė jesh e mėrzitur, e shqetėsuar, dhe e zemėruar. Jepi kohė vetes tė shėrohesh, tė pranosh dhe tė ecėsh pėrpara.
Koha nuk fshin asgjė, por mund tė tė japė hapėsirė tė mjaftueshme pėr tė qenė nė gjendje tė marrėsh frymė pėrsėri. Dhe pastaj njė ditė ti do tė zgjohesh dhe zemra jote do tė ketė pak dritė nė tė.
Dhe ditė pas dite, njerėzit do tė ofrojnė pjesė nga zemrat e tyre pėr tė tė ndihmuar ta rindėrtosh tėnden. Lejoji vetes tė jesh atje ku qėndron, tė ndjesh atė qė po ndjen, dhe tė provosh gjithēka qė ka kuptim.
Gjatė kėsaj kohe, shih dhe dėgjo pėr atė dritėz shprese. Ėshtė atje, Tė premtoj. Dhe ėshtė duke pritur pėr ty qė ta shohėsh. Sepse njė nga gjėrat mė tė bukura qė i pėrkasin njerėzve ėshtė aftėsia e tyre pėr tu shėruar, pėr tu maturuar dhe pėr tė mbijetuar.
Ta pranosh kėtė, kėshtu kalon pėrtej.
Krijoni Kontakt