Postuar mė parė nga
violativo
Po mire kjo qe thua ti , ka nje arsye objektive ! Shqiptaret te gjithe psikiken , gjendjen shpirterore , ideologjine , besimet , traditen , mentalitetin , historine , legjendat , mitologjine , heronjte , emrat e vendeve dhe krahinave , emrat e sendeve dhe dukurive dhe gjithcka qe ka te beje me pervojen njerezore deri ne 1878 -ten teorikisht dhe deri ne 1944-tren praktikisht , e kane transmetuar me ane te fjales , brez pas brezi !
Dy breza me perpara , 95% e popullsise ishte analfabete , megjithese gjuha shqipe kishte alfabet , ishte gjuhe zyrtare ne shtetin shqiptar dhe kishte edhe do shkolla te shperndara tek-tuk neper Shqiperi !
Per nje kohe kaq te shkurter , si ajo Shqiponja (feniksi) ne mes te flamurit , qe lindi nga zjarri (fusha e kuqe e flamurit , kete domethenie kishte per Gjergj Kastriotin ) , jo vetem u arsimua dhe u pajis me dijen bashkekohore , por dhe doli nga nje letargji shumeshekullore ! Gjeti veten dhe njohu gjakun !
Enveri kur erdhi ne krye te Shqiperise , e gjeti ne kete gjendje qe pershkrova me siper dhe me njemije e nje plage te tjera !
Nje problem tjeter ishte se vete Enveri dhe ekipi i tij , u morren totalisht me te gjitha problematikat e ketij vendi , ku iu siguruan ketyre njerezve jo vetem garancine e qetesise dhe zhvillimit , por edhe mungesen e interesit per informacion dhe dije te gjera ! Madje shume fenomene nderkombetare , trajtoheshin edhe sekret shteteror !
Prej nesh shume gjera i quanim propogande dhe nuk i fiksonim apo tu vinim veshin etj. etj.
Keto mangesi vinin edhe pse dija vete , vjen shkalle shkalle dhe pa marre themelet nuk mund te ndertosh katin e pare dhe pa katin e pare nuk mundet te besh te dytin !
Kurse gjate ketyre 22 vjeteve , neve arritem te verifikonim dijen qe kishim marre ! Na u ca korraca , apo dolem nga bunkeri dhe tani "predhat" dhe "plumbat" nuk ishin me gallate per neve , por po na rrezikonin jeten ! Prandaj thote ajo fjala e urte "o njeriu me mend hiqe ne kurrizin tend !" , pra pervoja te meson shume me shume !
"Epshin patriotik" duhet ta mbajme kush e ka , madje tua jape edhe te tjereve sepse jetojme ne kohe te veshtira per neve si shqiptare dhe shume deshperuese ! Ne Jug , qeveria na i ka vene monumentin e nje andarti grek qe ka bere gjak ne ate krahine , mu perpara deres se shtepise per t'i kujtuar nipave te atyre shqiptareve te masakruar , se ashtu e kane fundin edhe ata !
Une nuk kam ndonje urrejtje per ndonje fqinj , por ate fjalen e urte shqiptare "secili zot ne vend te vet!" kam qejf mos ta harroj !
Sa per ate punen e fisit te Skenderbeut , me sa njohuri kam nga studiusit , por dhe nga vepra e Marin Barletit , por dhe nga te dhenat qe rezulton nga heraldika e flamurit , kapeles , vules se Skenderbeut , vete te dhenat flasin per nje Beselidhje , ku Skenderbeu ishte Komandanti Suprem i Ushtrise se Arberit ! Pra koncepti fis ne "Hallin e madh" qe kishin perpara arberoret u relativizua shume po te marrim ne konsiderate mentalitetin e kohes ! Ishte kjo arsyeja e shume xhelozive dhe tradhetive apo e veshtiresive finaciare te Beselidhjes .....
Ushtria pavaresisht se perbehej nga ushtare qe vinin nga fise te ndryshme , u homogjenizua sa dhe vete kjo e pozicionoi praktikisht Gjergj Kastriotin ne rolin e nje mbreti ! Ai vetequhej Princ i Epirit , por Papa qe do te vinte ne Shqiperi me rastin e kryqezates do ta fronesonte me titullin Mbret !
Prandaj une them shpesh kur shkruaj , me shume me ndjesi te formesuar nga keto fakte , se shqiptaret historia i detyroi te nisinin procesin e formesimit te Kombit shume me shpejt nga popujt e tjere , pavaresisht se ky proces u shkaterrua qe sa mbiu , me pushtimin turk ......
Krijoni Kontakt