Close
Faqja 0 prej 16 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 152
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Të hedhësh veten në erë për Allahun

Te gjithe gati perdite degjojme ne lajme per besimtare muslimane ne Palestine, Irak, tani edhe ne Spanje qe hedhin veten ne ere ne emer te Allahut pasi mendojne se duke hedhur veten ne ere i sherbejne atij, vene ne vend vullnetin e tij.

Te gjithe gjithashtu e njohim reagimin e mediave perendimore apo shoqerive perendimore ndaj ketyre akteve.

Ajo qe me intereson mua te mesoj ne kete teme eshte se si i perjetoni ju si besimtare muslimane keto akte?
    "Babai i shtetit është Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencëtari!"

Perjashtuar Maska e Ryder
    Anëtarësuar
    24-06-2002
    Postime
    1,160
    o Albo palestinezet po hedhin veten ne ere per Allahun e?
    Ashtu si edhe Skenderbeu po sakrifikohej per Krishtin e?
    Ju jeni rob qe nuk merrni parasysh as kombe as politike dhe as realitet o vlla, e mbani veten si analizues politik dhe flisni pallavra propagandistike per te ndezur opinionin e atyre qe shohin lajmet te CNN-i dhe kok-tullumbacave si kta jesushausat. (edhe sa bukur e ke thene: "perdite po shohim ne lajme"...lol...qe nga kjo thirrja e bririt duket se ca tufe delesh synon te mbledhesh)
    Ndryshuar për herë të fundit nga Ryder : 04-04-2004 më 10:55

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anëtarësuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    LUFTA NË KURAN

Sipas Kuranit, lufta është diçka që duhet vënë në zbatim, duke mbajtur rreptësisht parasysh linjat e veçanta të moralit njerëzor dhe që mund të përdoret në ato raste kur ajo është e nevojshme.

Në një varg kuranor tregohet se si mundohen njerëzit pa besim që të nxisin luftrat:

"...Sa herë që ndezin zjarrin e luftës, Zoti ua fik atë. Ata përpiqen të sjellin çrregullim e prishje në tokë..." (Kurani 5:64)

Në rastin e një konflikti, besimtarët duhet luftojnë nëse lufta është e nevojshme. Nëse kundërshtarët sulmojnë, nuk mbetet asnjë zgjidhje tjetër, ndaj dhe lufta është e detyrueshme:

"Po nëse ata ndalen (nga provokimi), Zoti është Falës, Mëshirues." (Kurani 2:192)

Një pamje e sotme nga Medina, qyteti ku Profeti Muhamed dhe muslimanët u shpërngulën dhe ngritën qeverisjen e tyre.
    Një hulumtim i hollësishëm i jetës së Profetit Muhammed (paqja qoftë mbi të) tregon se lufta ishte metoda që përdorte për të mbrojtur muslimanët, territoret dhe të drejtat e tyre.

Zbulesa kuranore ndaj Profetit Muhamed vazhdoi për një periudhë prej 23 vjetësh. Gjatë 13 vjetëve të parë të kësaj periudhe, muslimanët jetonin si pakicë, nën një qeverisje pagane në Mekë dhe ishin të detyruar të ballafaqoheshin me shtypjen. Shumë muslimanë u diskriminuan, u dhunuan, u torturuan, madje u vranë. Shtëpitë dhe pronat u rrënuan e u grabitën. Megjithatë, muslimanët vazhduan t'i jetojnë pa kaluar në dhunë dhe gjithmonë u bënë thirrje paganëve për paqe.

Kur shtypja e paganëve u bë tërësisht e padurueshme, muslimanët u shpërngulën në qytetin e Jethribit, i cili më vonë do të quhej "Medine". Aty ata do të vendosnin qeverisjen e tyre në një mjedis më të lirë dhe më miqësor. Edhe pasi ata vendosën rendin e tyre, kjo nuk i shtyu aspak ata që të rrëmbenin armët kundër paganëve të egër të Mekes. Profeti Muhamed i urdhëroi njerëzit e tij për luftë vetëm pasi mori shpalljen e mëposhtme hyjnore:

"U është dhënë leje të luftojnë atyre, kundër të cilëve është luftuar, sepse atyre u është bërë padrejtësi. Zoti ka forcë t'u vijë në ndihmë atyre. U është dhënë leje të luftojnë atyre që u përzunë nga shtëpitë e veta pa të drejtë, vetëm për arsyen se thanë: "Zoti ynë është Allahu..." (Kurani 22:39:40)

Shkurt, muslimanët janë të lirë të luftojnë kur shtypen dhe dhunohen. Në vargje të tjera nga Kurani, muslimanët paralajmërohen për të mos përdorur provokime të panevojshme:

"Luftoni në rrugë të Zotit kundër atyre që ju luftojnë, por mos i tejkaloni kufijtë! Zoti nuk i do ata që i tejkalojnë kufijtë." (Kurani 2:190)

Jo vetëm gjatë çlirimit të Mekës, por edhe në rrjedhën e të gjitha betejave e çlirimeve, të bëra në kohën e Profetit Muhamed, të drejtat e njerëzve të pambrojtur e të pafajshëm u mbrojtën me kujdesin më të madh. Profeti Muhamed ua sillte ndër mend shumë shpesh besimtarëve këtë çështje dhe nëpërmjet praktikës së tij, ai u bë shembull për t'u ndjekur edhe nga të tjerët. Në të vërtetë, ai iu drejtua besimtarëve që po përgatiteshin të niseshin për në luftë, me këto fjalë: "Shkoni në luftë me përkushtim ndaj fesë së Zotit! Mos prekni gratë, pleqtë dhe fëmijët! Përmirësojeni gjithmonë gjendjen e tyre dhe tregohuni të butë me ta! Zoti i do njerëzit e sinqertë." Dërguari i Zotit gjithashtu qartësoi qëndrimin që muslimanët duhet të mbajnë edhe nëse gjenden ende në flakët e betejës:

"Mos vrisni fëmijë! Shmangni prekjen e njerëzve që ia kanë përkushtuar veten lutjes nëpër kisha! Kurrë mos vrisni gra dhe pleq! Mos digjni e as mos prisni pemë! Kurrë mos rrënoni shtëpi!"

Parimet islame, që Zoti shpall në Kuran, flasin për një politikë paqësore dhe të matur të Profetit Muhamed. Në Kuran, Zoti i urdhëron besimtarët që t'i trajtojnë jomuslimanët me mirësi e drejtësi:

"Zoti nuk ju ndalon që të silleni me mirësi e drejtësi ndaj atyre që nuk ju luftuan për shkak të fesë apo nuk ju nxorën me dhunë nga shtëpitë tuaja. Zoti i do ata që janë të drejtë. Zoti ju ndalon që të miqësoheni vetëm me ata që ju luftuan për çështje të fesë, ju nxorën nga shtëpitë dhe mbështetën shpërnguljen tuaj..." (Kurani 60:8-9)

Vargjet e mësipërme kuranore qartësojnë se si muslimanët duhet të sillen ndaj jomuslimanëve. Muslimani duhet t'i trajtojë të gjithë jomuslimanët me mirësi dhe duhet të shmangë miqësinë vetëm me ata që shfaqin armiqësi ndaj Islamit. Edhe në rast se kjo armiqësi pasohet me sulme të dhunshme ndaj muslimanëve, pra, nëse ndaj tyre është ndezur një luftë e hapur, aktet e panevojshme të dhunës dhe sulmet e padrejta janë të ndaluara në Islam. Në një varg kuranor tjetër, Zoti i paralajmëron muslimanët për këtë dhe shpjegon se urrejtja e ndjerë ndaj armiqve nuk duhet t'i shtyjë besimtarët të bëjnë padrejtësi ndaj tyre. Përkundrazi, edhe në këtë rast, muslimanët duhet të përgjigjen me drejtësi, duke mos i lënë pa vlerësuar dimensionet njerëzore të situatës. Të gjitha format e barbarisë, veprave të panevojshme të dhunës dhe shtypjes së padrejtë, janë të ndaluara në Islam. Në një tjetër varg të Kuranit, Zoti i paralajmëron muslimanët për këtë:

"O ju që besuat! Tregohuni të drejtë në gjykim, dëshmitarë të sinqertë për hir të Allahut! Mos lejoni që urrejtja ndaj një grupi njerëzish t'ju shtyjë të bëni padrejtësi ndaj tyre! Tregohuni të drejtë! Kjo është më pranë devotshmërisë. Kijeni frikë Allahun! Ai është i njohur me atë që veproni." (Kurani 5:8)
    Ndryshuar për herë të fundit nga INDRITI : 04-04-2004 më 12:35
    Injoranca nuk zhduket me top

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anëtarësuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170

Kuptimi i konceptit të "Xhihadit"

Një tjetër koncept që për shkak të kontekstit të diskutimit vlen të sqarohet, është ai i "xhihadit".

Kuptimi i saktë i fjalës "xhihad" është "përpjekje". Kështu, në Islam "të bësh xhihad", do të thotë "të mundohesh, të bësh përpjekje". Ndaj "xhihadi më i madh është xhihadi që njeriu kryen ndaj vetvetes." Kjo nënkupton përpjekjen e njeriut për të luftuar dëshirat egoiste.

E parë nga pikëpamja kuranore, fjala "xhihad" nënkupton gjithashtu luftë në rrafshin intelektual kundër shtypjes dhe padrejtësisë shoqërore, kundër dhunimit, barbarisë dhe shkeljes së të drejtave të njeriut. Qëllimi i kësaj lufte është që të sjellë drejtësi, paqe dhe barazi.

Përveç këtyre kuptimeve ideologjike dhe shpirtërore, edhe lufta dhe përpjekja në kuptimin fizik përbëjnë "xhihad". Përdorimi i konceptit të "xhihadit" për veprat e dhunës kundër njerëzve të pafajshëm, pra, për terrorin, do të ishte i padrejtë dhe do të përbënte zhveshje të termit nga kuptimi i tij i vërtetë
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 04-04-2004 më 13:50
    Injoranca nuk zhduket me top

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Temen nuk e hapa per te ofenduar apo provokuar njeri. Provokimet dhe reagimet e uleta vijne gjithmone nga njerezit e vegje.

Ne kete teme jane te lutur te japin mendim vetem besimtaret muslimane, nuk me intereson te lexoj as se cmendojne te krishteret, cthuhet ne Bibel apo ne fe te tjera.

Hedhja e vetes ne ere nuk eshte me nje "akt i izoluar" ne boten islame dhe nga gjithe zhurma qe behet ne media apo ne opinionin boteror, zeri qe une kam degjuar eshte zeri i besimtareve muslimane.

Cfare qendrimi mbani ju si besimtare muslimane ndaj akteve te tilla te njerezve qe i kryejne keto akte ne emer te Allahut dhe besojne se shkojne ne xhenet?

Albo

Anëtarësuar
    24-06-2002
    Postime
    1,160
    Naiviteti ne thenjen se Palestinezet apo Irakenet hidhen ne ere per Allahun dhe perpjekja per ti dhene temes drejtim fetar ne vend te atij politiko-ekonomik te con te mendosh se tema s'ka qellim tjeter pervecse atij provokativ-tendencioz.
    Un jetoj ne Angli dhe asnje politikan anglez nuk ben gafa te tilla (publike te pakten) sa te lidhe "sulmet terroriste" me besimet fetare te masave nga te cilat ata dalin...bile jane shum te kujdesshem ti evitojne keto gafa Berluskoniane.

Koncepti qe pasi te vdesesh si kamikaze shkon ne xhehnet, per Palestinezet dhe Irakenet, nuk eshte me i ndryshem se motivacioni patriotik dhe ndjenja e detyres ndaj atdheut qe kishin japonezet nga te cilet doli fjala "kamikaze"....dhe nuk esht aq i ndryshem as nga motivacioni i Oso Kukes qe hodhi veten ne ere bashke me armikun....ose motivacionet e SS-ve naziste (kristiane) qe kishin urdher te vetvriteshin ne rast kapjeje...ose Vojo Kushi (komunist) maje tankut, dhe Mic Sokoli para topit...ose deri te legjendat e vet-sakrifikimit te Argjirose para renjes ne duart e armikut ose vet-sakrifikimi i Rozafes per te miren e vendit...dhe me mijera shembujsh te vet-sakrifikimit per nje kauze.
    A esht lufte e piste? Ajo esht ceshtje tjeter po duke konsideruar pa-fuqine ushtarake te ketyre vendeve duket si e vetmja lufte qe mund te bejne momentalisht.
    A vet-sakrifikohen per Allahun? Jo sepse nuk po ju cenohet Allahu por po i cenohen kufinjte dhe traditat kombetare (ki parasysh shkaterrimin e muzeun antik te Bagdadit mes te tjerave).

Kurse motivacioni i kombesive te tjera islamike qe kontribojne ne sulmet vetevrasese (egjiptiane, marokene, algjeriane etj) nuk eshte shum i ndryshem nga motivacioni i britanikeve, australianeve dhe aleateve te tjere te Amerikes te cilet shkojne dhe vdesin ne ndihme te aleates se tyre.
    Perendimoret i premtojne aleateve te tyre puse nafte kurse islamiket i premtojne parajse...dhe cili nga keta eshte motivimi me ambicioz?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Ryder : 04-04-2004 më 19:46

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-02-2004
    Vendndodhja
    afer jush
    Postime
    81
    une mendoje qe ata akte qe jane bere ne spanje nuk jane ende te zbuluara po mendoje qe ata jane akte teroriste, po kure eshte puna te pushtimi i tokes atehere ndryshone sepse ai eshte nje pushtim e per ate jo veq muslimanet po qdokush duhete te luftone sepse eshte nje padrejtesi e madhe une mendoje se keta qe behen ne palestine dhe ne irak jane te drejta sepse nuk kane rugdalje tjeter kurse per akte tjera qe behen neper bote pa mare parasysh nga kush vjene ata jane akte teroriste po duhete te gjykohe nuk duhete te drejtohet gishti kahe muslimanet se najeher del e kunderta pore dikujna i konvenon me drejtu gishtin kahe muslimanet por une mendoje qe kjo eshte nje pergjegje e mire albo
    besoje qe te gjithe muslimanet mendojne te njejten.....
    ka pas akte te tilla edhe ne luften e kosoves te trimave shqipetare duke hyre ne bunkere serbe kane eksploduare duke mos kursyere as jeten vetem e vetem te largojne pushtuesin nga vendi i vet,sikure sot ne irak..........
    djema mos u ngutni se do te vie fundi i cdo privitvizmi dhe agresiviteti......

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Ryder, sic e shkruajte dhe vete, ti jeton ne Londer dhe jo ne Palestine dhe kjo do te thote se botekuptimi yt dhe botekuptimi i atij palestinezit ne rruge eshte i ndryshem, edhe pse ju ndani te njejten fe. Kjo eshte arsyeja perse une hapa kete teme, qe te lexoj mendimet dhe reagimet e besimtareve muslimane shqiptare ndaj ketyre akteve.

Po ti pyesesh burrat, grate, femijet qe hedhin veten ne ere ne palestine, Irak, Spanje tani se fundmi, pergjigjia qe do te marresh eshte se "jane gati te vdesin per Allahun" dhe keta njihen si "martire qe shkojne ne xhenet" ne Palestine, Irak apo Marok. Ky eshte fakt, eshte realitet dhe kjo nuk eshte nje perpjekje e Albos per ta futur fene ne mes. Jane keta "martire" qe e perdorin fene si mjetin per te justifikuar aktet e tyre.

Ti dhe kushdo besimtar musliman mund te vazhdoni te flini ne krahun e "incidenteve te izoluara", por une u them se arsyeja perse keto grupe radikale sot kane rrembyer fene islame per qellimet e veta, eshte pikerisht se ju si besimtare muslimane qe besoni ne nje Islam qe predikon paqe keni zgjedhur te heshtni e te ktheheni ne spektatore.

Anëtarësuar
    24-06-2002
    Postime
    1,160
    1. Un nuk jam mysliman...kam folur shum here kunder Islamit si fe, dhe te gjithe feve ne pergjithsi.
    2. Un nuk fola per incidente te izoluara po fola per lufte clirimtare....normal qe botekuptimi im dhe botekuptimi i palestinezit ndryshon pasi mua s'me eshte cenuar atdheu apo shtepia ime. Po te pakten mundohem te kuptoj para se te paragjykoj nga vend-ndodhje te dyshimta perkatesie.
    Kam folur edhe sa here per injorancen e botes arabe ne nderthurjen e kombit me fene (gje qe i ben te deklarojne se vdesin per Allah)...por gjithmone e kam pranuar se ajo lufte ne esence eshte lufte ekonomiko-politike per mbijetese dhe jo lufte fetare...ashtu sic ishte lufta e boshnjakeve ose e UCK-se. Feja eshte vetem EMBLEMA ne flamur... (as Sadam Husseini nuk eshte njohur ndonjehere si ndonje fetar i devotshem).

Ti kur ja ke haberin politikes dhe ekonomise boterore se kuptoj c'te con ne debate te tilla qe mund ti bejne njerezit me 8 klase shkolle neper tavolina kafenesh.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Ryder : 04-04-2004 më 21:18

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Ti kur ja ke haberin politikes dhe ekonomise boterore se kuptoj c'te con ne debate te tilla qe mund ti bejne njerezit me 8 klase shkolle neper tavolina kafenesh.
    Njerezit e rruges flasin, vetem atehere kur njerezit me shkolle kane zgjedhur te heshtin. Une me kete teme nuk bej asgje me pak dhe asgje me shume se sa thyej heshtjen. Edhe pse mbare opinioni publik boteror ne Perendim eshte mbytur me debatin mbi luften kunderr terrorizmit, shume shume pak klerike apo besimtare muslimane kane marre persiper te flasin kunder akteve te tilla, qe ne vetvete demtojne fene islame.

Perendimi mund te cliroje nje popull si ai Irakian nga nje diktator si Sadam Husein, por nuk mund te cliroje fene islame nga ata qe perpiqen ta rembejne ate per qellimet e tyre. Vetem besimtaret muslimane mund te clirojne fene e tyre, prandaje dhe ky debat eshte i rendesishem.

Faqja 0 prej 16 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Veprat dhe cilesite e besimtarit te vertete te Zotit
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 14-07-2012, 10:39
  2. 400 Keshilla dhe udhzime Islame
    Nga Nur_11 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-03-2009, 08:16
  3. Roli i Akides së Selefëve në bashkimin e muslimanëve
    Nga abdurrahman_tir në forumin Komuniteti musliman
    Postimi i Fundit: 05-02-2009, 06:28
  4. A e shikon dot njeriu Zotin?
    Nga ~Geri~ në forumin Komuniteti musliman
    Postimi i Fundit: 20-09-2005, 15:07
  5. Vizita e Varreve dhe kerkimi i ndihmes nga i Varrosuri
    Nga hasanii në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 11-07-2005, 06:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •