Djema unë jam I Krishterë Ortodoks dhe dua të bëj një pyetje dhe nqs doni përgjigjuni, PËRSE JU MYSLIMANËT PËRSHËNDETENI NË ARABISHT APO TURQISHT NUK E DI SAKTËSISHT, PËRSE NUK PËRSHËNDETENI NË SHQIP SIÇ BËJMË NE TË KRISHTERËT ORTODOKSË DHE KATOLIKË, pytja është thjesht për kureshtje dhe jo në mënyrë fyese, nqs dikush nga ju beson se është fyese po kërkoj TË FALUR PARAPRAKISHT,
[B]Pershendetja islame: "Es-selamu Alejkum Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu"(Paqa, mëshira dhe begatit e Allahut qofshin mbi ju) eshte pershendetje hyjnore,pershendeten dhe krijesat ne toke,meleket,dhe poashtu do te pershendeten edhe banoret e ahiretit(Banoret e botes tjeter)
Nese themi se eshte pershendetje arabe,atehere kjo nuk eshte vetem prone e tyre,do te ishte nje paradoks,sepse edhe Kur'ani eshte ne gjuhen arabe por i dedikohet te gjith popujve,pra nje pershendetje e tille nuk i dedikohet vetem popullit arab,por eshte pershendetje unikate,sic eshte Kur'ani sic eshte edhe i ter Islami.
Le ta themi edhe këtë, se kombi arab ka përshëndetjet e veta eskluzive, sikurse çdo komb tjetër, p. sh. Mirëmëngjes (sabahul hajr), mirëdita (neharukum se’idun), mirëmbrëma (lejletukum se’idetun), mirupafshim (ilel-likai) etj.
Definitivisht, përshëndetja islame, ‘selam’ është e të gjithë muslimanëve pa dallim ngjyre, kombi, fisi apo gjinie, për arsyen e vetme, sepse është përshëndetje fetare dhe buron nga Kur’ani dhe Sunneti i Resulullahit s.a.v.s.
Pakica absolute e shqipetareve musliman nuk pershendeten arabisht apo tuqisht...
Puna e fetareve, ne vecanti fundamentalisteve dhe ekstremisteve, disa te moshuarve etj. eshte ceshtje tjeter.
"Merhaba", "Hosgelden(Hosgelidin)", "Bujrum" dhe ndonje fjale tjeter turke jane perdor nga te vjetrit dhe grupe te caktuara, si dhe ne raste te caktuara. E njejta vlen edhe per "selam alejkum", "alejkum selam" si dhe ndonje turqizem dhe arabizem qe eshte perdorur ne raste te vecanta, morte, dasma apo festa te ndryshme me karakter fetar.
Perndryshe, ne perditshmeri te zakonshme pak kush perdor keso fjalesh.
Pjeserisht varet edhe nga rajoni.
Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 09-08-2013 më 12:58
Une mesa duket e ceka,domethenien e saje dhe "kush" e perdore kete pershendetje,,, pra Muslimanet
E sa per fundamentaliste ekstremiste i "nderuar" te klam dhen pergjigjen ne nje tem tjeter,,, vellau ka pyetur i'u kam pergjigjur si duhet
Mos iu fut cdo temes me terma ekstremizem,fundamentalize,edhe ky fjalor i yty me keto shprehje realisht u be ekstremisht apo fundamentalist BANAL
Ik tjeterkundi fol me tipa si kategorija yte,nese nuk e ke lexuar temen eshte Bisede e lire vellazerore dhe jo Urrejtje
Krijoni Kontakt