Unë kisha frikë për të dhënë subjektit ndonjë mendim.Tendenca e njerëzve rurale lëvizin në qendrat urbane dhe humbjes së traditat e tyre kulturore është një histori e vjetër në botë. Përveç shqiptarëve të ishin viktima të përpjekjeve ekstreme drakoniane të diktatorit Enver Hoxha, që të prish tërë identitetin fisnor dhe kulturën. Gjithashtu e kam hasur kurrë një fije ku një anëtar i këtij forumi fliste e tij ose të fisit të saj.
Kur Edith Durham udhëtoi nëpër Shqipërinë veriore në fillim të viteve 1900 sistemi fisnor ndër gegët ishte ende në lulëzim. Fiset shumë ajo e përshkruara ishin një popull rebele për t'u admiruar sidomos për një amerikan. Ata ishin krenarë, i vështirë dhe kështu me ngjyra. Këto ishin të njëjtët njerëz kokëfortë pamposhtur që luftuan dhe rezistuan, romakët, serbët dhe turqit osmane. Ishte Hoxha dhe policia e tij sekrete forcë që në fund të detyruar këto madhështore grusht njerëz nën? Unë nuk dua të di. Unë kisha frikë se përgjigja do të ishte po.
Rreth një javë më parë kam zbuluar një web site të quajtur Projekti Luginës Shala., Një shqiptaro-amerikan bashkëpunimi, i kryesuar nga Michael Galaty i Millsaps College në Jackson, MS dhe arkeologët shqiptar ols Lafe të Ministrisë shqiptare e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve dhe Zamir Tafilica i Muzeut Historik të Shkodrës. Unë isha i tronditur për të mësuar fisit Shala dhe fise të tjera të Shqipërisë së Veriut janë gjallë dhe mirë. Këto Shqiptarët nuk e kanë humbur identitetin e tyre. Ata vazhdojnë. Ata mbijetojnë!
http://archaeologydataservice.ac.uk/...2009/index.cfm
Pra, unë kërkoj nga anëtarët e këtij Forumi. Jini ju Gegë ose Toskë, katolik, musliman ose ortodoks. Nëse ju ende keni këtë identitet unik - që jeni.
Çfarë është fisi juaj?
I was afraid to give the subject any thought. The trend of rural people moving to urban centers and losing their cultural traditions is an old story around the world. Besides the Albanians were victims of the extreme draconian efforts of dictator, Enver Hoxha, to obliterate all tribal identity and culture. Also I've never encountered one thread where a member of this forum spoke of his or her tribe.
When Edith Durham traveled through northern Albania in the early 1900's the tribal system among the Ghegs was still flourishing. The many tribes she described were a rebel people to be admired especially to an American. They were proud, formidable and so colorful. These were the same stubborn unconquerable people that fought and resisted, the Romans, Serbs and Ottoman Turks. Was Hoxha and his secret police the force that finally forced these magnificent people knuckle under? I didn't want to know. I was afraid the answer would be yes.
About a week ago I discovered a web site called the Shala Valley Project., an Albanian-American collaboration, led by Michael Galaty of Millsaps College in Jackson, MS and Albanian archaeologists Ols Lafe of the Albanian Ministry of Tourism, Culture, Youth and Sports and Zamir Tafilica of the Shkodra Historical Museum. I was thrilled to learn the Shala tribe and many other tribes of northern Albania are alive and well. These Albanians have not lost their identity. They persist. They survive!
http://archaeologydataservice.ac.uk/...2009/index.cfm
So I ask the members of this Forum. Be you Gheg or Tosk, Catholic, Muslim or Orthodox. If you still have this unique identity - who are you.
What is your tribe?
Krijoni Kontakt