Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
    Bordi Drejtues Maska e Ingenuous
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    974

Monumenti i Pavarësisë: Projekti fitues

TIRANË-Nën drejtimin e kryeministrit Berisha u zhvillua sot mbledhja e radhës së Komitetit Ndërministror për 100 vjetorin e pavarësisë, në të cilën u prezantuan veprat më të mira të përzgjedhura nga Juria për Monumentin e 100 vjetorit të pavarësisë, si dhe posterat e 100 vjetorit që do të përdoren në aktivitete të ndryshme artistike, kulturore, me rastin e këtij Jubileu.

Gjithashtu në mbledhje u miratua vendimi për përdorimin e Logos së 100 vjetorit.

Duke vlerësuar punën serioze që është bërë në drejtim të përzgjedhjes, Kryeministri Berisha falënderoi të gjithë artistët, piktorë e skulptorë, vendas e të huaj, që morën pjesë gjerësisht në këtë garë, duke paraqitur vepra të një cilësie të lartë, që përfaqësojnë denjësisht idenë për të cilën janë krijuar.

Ministri i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, Aldo Bumçi, bëri një paraqitje të 5 veprave më të mira të përzgjedhura nga Juria e përbërë nga personalitete të shquara të kulturës shqiptare dhe asaj ndërkombëtare. Zoti Bumçi bëri të ditur se në konkursin për Monumentin e 100 vjetorit morën pjesë 66 artistë nga Shqipëria dhe diaspora si dhe të huaj nga Italia, Gjermania, Spanja, Islanda, Kanadaja dhe u paraqitën 73 projekte. Juria vlerësoi në vendin e parë me 31 pikë veprën e krijuar nga bashkëpunimi i artistit kosovar Visar Obrija dhe atij gjerman Kai Roman Kiklas.

Vepra paraqitet në formën e një kubi, i cili hapet, duke përfaqësuar kështu idenë e një fortifikimi, pra të Shqipërisë si një vend i izoluar dhe i mbyllur, i cili më pas hapet. Monumenti i lartësisë prej 4 metrash krijon një hapësirë brenda të cilit qytetarët do të mund të kalojnë. Gjithashtu, brenda tij është e shkruar me lazer Deklarata e Pavarësisë. Materiali me të cilin do të ndërtohet Monumenti është i tillë që gjatë ditës do të mbledhë energjinë, duke bërë që të ndriçojë në mënyrë të natyrshme natën.

Ministri i Kulturës bëri të ditur se për vlerësimin e punimit më të mirë, përveç jurisë zyrtare të këtij Konkursi, këto 5 bocete iu nënshtruan edhe opinionit të qytetarëve nëpërmjet votimit në mënyrë elektronike në mjediset e Galerisë së Arteve. Në këtë votim morën pjesë 6453 qytetarë, të cilët kanë votuar elektronikisht në faqen e galerisë Kombëtare të Arteve dhe 182 qytetarë që kanë votuar drejtpërsëdrejti, pra fizikisht. Nga këto votime rezultoi se boceti i përzgjedhur në vendin e parë nga Juria përkoi si më i pëlqyeri edhe nga qytetarët me 2210 vota.

Pas paraqitjes së bërë nga zoti Bumçi, Komiteti vijoi me diskutimet lidhur me këtë vepër, duke e miratuar atë si Monumentin e 100 vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë.

Duke e vlerësuar veprën të denjë dhe të gjetur artistikisht për të përfaqësuar Monumentin e 100 vjetorit të pavarëisë, kryeministri Berisha ndër të tjera komentoi se "në rryma të caktuara besohet se kryqëzimi i linjës vertikale me horizontale jep harmoninë më të përsosur. Këtu ka një zhvendosje nga bijtë e Shqipes tek Bijtë e Librit. Natyrisht, Bijtë e Shqipes do të donin Shqiponjën diku, por le t'ia lemë kryetarit të Bashkisë të hapë një konkurs për të ngritur një Shqiponjë që të bëhet simbol i Tiranës. Qytetet e kanë në tagër këtë punë. Ai kryetar që ishte, nuk ngriti asgjë. Shpërndau në fund një kartolinë të Man Ray-it dhe e shpërndau jo për vlerësimin artistik të tij ose për vlerësimin e njohurive që ka për artin dadaist, aspak, por sepse ai është dadaist në politikë. Idhulli i tij ëshët Karl Liebknecht. Në politikë Liebknecht ka qenë dadaist. Kjo është e vërteta".

Në vijim, Komiteti mori në diskutim dhe miratoi posterat e 100 vjetorit të pavarësisë. Në konkursin ku morën pjesë 23 artistë, u përzgjodhën 5 punime, nga të cilat Komiteti miratoi 3 të parat. Gjithashtu u propozua që vepra në pikturë e artistit të shquar Ibrahim Kodra "Shqipëria fantastike" të përdoret gjerësisht, si dhuratë simbolike në kuadrin e 100 vjetorit të pavarësisë.

Ndër të tjera, gjatë kësaj mbledhje, Ministri i Kulturës, zoti Aldo Bumçi informoi se përveç Monumentit kushtuar pavarësisë janë shpallur konkurse për shtatoret kushtuar disa personaliteteve të shquara shqiptare si Ismail Qemali, Mbreti Zog, Hasan Prishtina, si dhe Monumentit kushtuar Kongresit të Lushnjës. Gjithashtu janë përfunduar, por nuk janë vendosur ende shtatorja kushtuar Azem Hajdarit, ajo kushtuar Pjetër Arbnorit, shtatorja kushtuar Presidentit Willson dhe busti kushtuar Petro Markos, i cili do të vendoset në qytetin e tij të lindjes.

Në përfundim, Komiteti miratoi vendimin për përdorimin e logos në institucionet dhe vendimet që ajo duhet të shoqërojë . Gjithashtu logo është lënë e lirë që të përdoret nga shoqata të ndryshme nëpër aktivitetet kushtuar 100 vjetorit të pavarësisë.

"Askush nuk eshte perfekt, une jam askushi"

Duket gje e thjeshte dhe e bukur. Me pelqen dhe ajo qe do shfaqet deklarata e pavarsise dhe do te ndicoje vete naten me energji diellore te mbledhur gjate dites.

Dominus Albanae Maska e Geri Tr
    Anëtarësuar
    17-08-2009
    Vendndodhja
    Tirana the Shitty Metropolis
    Postime
    1,837
    Gje me te shpifur nuk kam pare, me shume sherben per te mbrojt nga shiu barbonat se sa si nje monument.Te na e rruaje qeveria
    Të gjitha gjërat që ne shohim apo duken, janë vetëm një ëndërr brenda një ëndrre

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-04-2007
    Vendndodhja
    KUDO DHE ASGJEKUND
    Postime
    837
    kjo me kujton wc per meshkujt neper amsterdam

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Nuk na thane ku do te ndertohet.

Metoda e projektit i ngjan shembullit kur nje X person porosit nje vile pa patur vendin se ku do te ndertohet.

Ose me popullorce, sikur te vesh tek shitesi e ti thuash "Dua te blej dicka por sdi se cfare"

Po keshtu eshte ne Shqiperi, njehere behet pastaj mendohet

Edhe dicka, po ta shikoni me vemendje ... monumenti ka shume mundesi te behet perballe shkallares se piramides.
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

Bordi Drejtues Maska e Ingenuous
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    974
    E kemi nje monument Nena Shqiperi tek varrezat e deshmoreve dhe eshte i realizuar shume mire ne idene qe kerkon te transmetoje. Nuk ka nje Nena Shqiperi te dyte. Vetem nese nuk i vihet ndonjeri per ta shkaterruar ate te paren me pretekstin se ajo eshte komuniste. Edhe nje monument pavaresie me burra e kemi perbukuri ne Vlore dhe cdo gje e ngjashme eshte thjesht karshillik katunaresk dhe nuk i pergjigjet as kohes dhe as vendit ku do te vendoset, sepse te transmeton idene false, sikur keta burra moren rrugen per ne Tirane dhe ne ate vend vendosen te shpallin pavaresine.

Per mendimin tim do te jete nje menyre dinjitoze per te simbolizuar dhe per te nderuar me respekt ate ngjarje, e cila pervjetore ka shume, por ne llojin e vet te ngjarjes eshte unike.
    "Askush nuk eshte perfekt, une jam askushi"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-01-2012
    Vendndodhja
    Rrefugjat ne vendin tim ...
    Postime
    991
    Per Salih Berishen , kelyshin e serbit e vasalin e grekut dhe armikun shqipfoles te shqiptareve , eshte arritje e madhe qe monumenti i pavaresise se Shqiperise te jete "nje hale publike" !

A nuk eshte kthyer realisht e gjithe Shqiperia ne "nje hale gjigande" ?

Mire ështe puna mire Maska e PLAKU
    Anëtarësuar
    19-05-2002
    Postime
    2,443

Po Tirana, kryeqyteti i kujt është?!

http://www.mapo.al/wp-content/upload...4/images10.jpg

Po Tirana, kryeqyteti i kujt është?!
    MAPOONLINE

Fatkeqësisht shumë gazetarë, intelektualë dhe politikanë shqiptarë në ditë të mëdha të historisë së Shqipërisë, zgjedhin të zvogëlohen. Zvogëlohen aq shumë saqë ngatërrojnë dynjanë, ose e thënë ndryshe, banalizojnë debatin publik atëherë kur duhet ta lartësojnë atë. Mund të jetë ky një zakon i vjetër ose traditë e mbrapshtë, por fatkeqësisht, një trajektore e pandryshueshme për një pjesë të elitave të vendit. Ngatërrojnë simbolet e vogla politike me ato kombëtare. Për inat të dikujt, futen në fusha të inpersonales, siç është historia dhe simbolizmi kombëtar.

Rasti më i freskët është ai i debatit krejtësisht të stisur rreth vendimeve të Komitetit Ndërministror të 100-vjetorit të Pavarësisë. Kontestimi vjen në dy lloj termash, atë estetik dhe atë parimor. Sa i përket çështjes së parë, kemi të bëjmë me një lloj debati që s’ka fund, ashtu si çdo gjykim mbi një vepër arti le ta quajmë. Vetë natyra e estetikës nuk e lejon “gjykimin e fundit” prej askujt, secili mban qëndrimin e tij. Shijet janë pronë individuale apo grupesh, ndaj dhe debatet se kush është kompozitori klasik më i madh mes Beethoven-it dhe Bach-ut, nuk kanë për të mbaruar ndonjëherë. Kjo çështje është e pazgjidhshme e aq më tepër në “tweetter”. Ndaj, rëndësi në kontekstin e krijuar merr diskutimi nëse në kryeqytetin e Shqipërisë, duhet të kemi monumente dhe simbole të historisë së pavarësimit apo jo.

Qasja kritike ndaj vendosjes në Tiranë të këtyre simboleve, përgjithësisht me frymëzim anti-Berishë më shumë sesa kundërargument, mbart një prirje jo të paqëllimshme politike. Në përpjekjen për ta vendosur ekskluzivisht aktin e pavarësisë dhe tërë përpjekjen e shqiptarëve në sheshin e flamurit, këta polemistë në subkoshiencë kanë një qëllim tjetër. Atë të lidhjes së vendimit për një vendosje simbolesh kombëtare në kryeqytet, me një konflikt të vazhdueshëm hipotetik mes Berishës dhe Vlorës për shkak të ngjarjeve të 1997-ës. Gjë më pa kuptim e pa vizion, vështirë të jetë dëgjuar në fushën e historisë! Kjo përpjekje është mëse mediokre pavarësisht se lexohet nën rreshta. Kjo sepse kur flasim për 100-vjetorin e Pavarësisë, nuk mund të nisemi të gjykojmë për marrëdhëniet elektorale të PD apo PS në këto apo ato zgjedhje. E për të vazhduar nën logjikën e banalizimit të diskutimit rreth simboleve kombëtare, i bie që çështja e pavarësisë së Shqipërisë të jetë pronë e “zonës së parë operative”. Ky militantizëm politik nuk ka dhe s’mund të ketë asnjë lidhje me veprën e baballarëve të kombit tonë dhe luftën e tërë shqiptarëve nga Prizreni e deri në Labëri. Lufta për pavarësi ka qenë një përpjekje e të gjithë shqiptarëve që nga jugu e në veri e nga lindja në perëndim. Shqiptarët kanë derdhur gjak kudo në viset e Shqipërisë, për të pasur shtetin e tyre. Kjo nuk asnjë diskutim, ndaj dhe mospasja e simboleve në kryeqytet është absurde.

Keqkuptimi që kërkohet të krijohet politikisht është tinëzar dhe i pamoralshëm edhe për një arsye tjetër. Provokimi që i bëhet Vlorës për ta përfshirë në debat me qeverinë, do kishte kuptim nëse fjala vjen, do të kishim një vendim për të zhvendosur monumentin e Pavarësisë nga Vlora në Tiranë. Por kjo as ka ndodhur dhe as do të ndodhë ndonjëherë, ndaj dhe të bësh debat mbi diçka që nuk ekziston, është budallallëk. Vlora si qyteti i shpalljes së Pavarësisë është një fakt historik dhe si i tillë nuk është vënë nga askush në diskutim. Nëse intelektualë të vjetër sa komunizmi duan ta shtrojnë këtë çështje, le ta bëjnë. Kryeministri dhe mazhoranca nuk kanë të bëjnë me këto intriga gazetash apo diskutime të rangut ‘ciu ciu’. Komiteti Ndërministror për 100-vjetorin thjesht po i jep këtij momenti historik peshë ende më të madhe, duke vendosur për herë të parë disa simbole në kryeqytet. Aty ku takohen të gjithë, vlonjatë, dibranë, lushnjarë, shkodranë e kolonjarë. Për rrjedhim, të gjithë ata që sot sulmojnë Berishën se po propozon që Tirana të mbajë në zemër të saj simbole të pavarësisë, duhet të kuptojnë se Konferenca e Pezës nuk mund të përcaktojë historinë e këtij vendi. Tirana i bashkon shqiptarët dhe nuk i ndan ata, ashtu siç në Vlorë u mblodhën të gjithë anembanë për shtetin tonë amtar.
    Pa Kosovë e Çamëri nuk ka Shqipëri

ca eshte tweetter?

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    vec percarje dum me mjell neper shqipni

nuk po ja merr kush vlores monumentet jo

megjithse ky projekt nuk po me pelqe
    JO NEGOCIATA VETËVENDOSJE

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •