Close
Faqja 5 prej 17 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 166
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-06-2003
    Postime
    1,550
    Citim Postuar më parë nga Endless Lexo Postimin
    te zinjte ne thuaj
    Tallu endless tallu !

Para dy vjetesh erdha ne Shqiperi per pushimet e fundvitit.
    Shkiva per vizite tek te afermit e mij te cilet kishin nje djale ne Itali. Edhe ky i fundit ishte kthyer per festat e fundvitit.

Sa hyra ne dere te shtepise, ma pret:

- Po ku je o cugino se na morri malli?
    -Ja rrugve te botes- i thashe- erdhem te festojme festat.
    -Mire e bere- me tha- po nuk rrihet ketu, sa te mbaroj "kappodan-i" do kthehem me vrap.
    -Mire o taljoni cugino-s mire- i thashe

..pastaj ke edhe greket qe ju rri e lagur tere diten 'malaga, talaga' s'dine gje tjeter!

i/e regjistruar Maska e Endless
    Anëtarësuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119
    Citim Postuar më parë nga white_snake Lexo Postimin
    Tallu endless tallu !

Para dy vjetesh erdha ne Shqiperi per pushimet e fundvitit.
    Shkiva per vizite tek te afermit e mij te cilet kishin nje djale ne Itali. Edhe ky i fundit ishte kthyer per festat e fundvitit.

Sa hyra ne dere te shtepise, ma pret:

- Po ku je o cugino se na morri malli?
    -Ja rrugve te botes- i thashe- erdhem te festojme festat.
    -Mire e bere- me tha- po nuk rrihet ketu, sa te mbaroj "kappodan-i" do kthehem me vrap.
    -Mire o taljoni cugino-s mire- i thashe

..pastaj ke edhe greket qe ju rri e lagur tere diten 'malaga, talaga' s'dine gje tjeter!

hehe, mire mo mire, ai cucinua jot ndoshta e ka tepruar nje cik, se mire qe ka perdorur cucinon, po i paska fut dhe nje capodaanona na mbrapa. pastaj une s'shof na nje gje te keqe ne perdorurit na nje fjale te huaj teke tuk sa per ta thyer, cucino i therras dhe une kusheririt tim qe ka ndejt per vite ne itali. cucino une atij, cucino ai mua, ku qendron e keqja ketu se s'po e marre vesh une?! gjuhet evulojne mor ti burazer, dhe pothuajse 90 % te gjuheve ne mbare boten kane huazuar fjale na njera tjetra. sa qef keni ti dramatizoni gjerat mo, na hoqet pinin na hoqet.
    Without deviation from the norm, progress is not possible

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-06-2003
    Postime
    1,550
    hehe, mire mo mire, ai cucinua jot ndoshta e ka tepruar nje cik, se mire qe ka perdorur cucinon, po i paska fut dhe nje capodaanona na mbrapa. pastaj une s'shof na nje gje te keqe ne perdorurit na nje fjale te huaj teke tuk sa per ta thyer, cucino i therras dhe une kusheririt tim qe ka ndejt per vite ne itali. cucino une atij, cucino ai mua, ku qendron e keqja ketu se s'po e marre vesh une?! gjuhet evulojne mor ti burazer, dhe pothuajse 90 % te gjuheve ne mbare boten kane huazuar fjale na njera tjetra. sa qef keni ti dramatizoni gjerat mo, na hoqet pinin na hoqet.
    mbaje pinin se te duhet, se do bllokohesh e do behesh per puk pastaj

Ky qe vetem prezantimi i cuginos sim, ai pastaj ne 5 llafe tre i kishte italisht e dy shqip. Per mua kjo eshte e tperuar.

Midis shoqerie/ kushurinjsh nuk shoh ndonje dem ku perdoret nje fjale e huazuar per qef e qyfyre tek tuk, por jo ta perdhosim gjuhen kot e me kot!?

Kemi mesuar nje shprehje ne 'e tere bota e ben, e tere bota se ben etj etj' lere boten ne qef te vet, a je i zoti te marresh gjestet e mira nga 'bota', se e ben bota s'do te thote qe eshte e sakte apo e pranueshme

Anëtarësuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119
    mbaje pinin se te duhet, se do bllokohesh e do behesh per puk pastaj

Ky qe vetem prezantimi i cuginos sim, ai pastaj ne 5 llafe tre i kishte italisht e dy shqip. Per mua kjo eshte e tperuar.

Midis shoqerie/ kushurinjsh nuk shoh ndonje dem ku perdoret nje fjale e huazuar per qef e qyfyre tek tuk, por jo ta perdhosim gjuhen kot e me kot!?

Kemi mesuar nje shprehje ne 'e tere bota e ben, e tere bota se ben etj etj' lere boten ne qef te vet, a je i zoti te marresh gjestet e mira nga 'bota', se e ben bota s'do te thote qe eshte e sakte apo e pranueshme
    po mir kush te tha ty qe ajo qe pretendon ti, apo po 'patriotet' e tjere forumor eshte e sakte apo e pranueshme duke e ngurtesuar gjuhen dhe duke e bere sa me pak praktike, thjesht dhe vetem per te ruajtur gjasme 'purifikimin' e gjuhes? he mo kush?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-06-2003
    Postime
    1,550
    po mir kush te tha ty qe ajo qe pretendon ti, apo po 'patriotet' e tjere forumor eshte e sakte apo e pranueshme duke e ngurtesuar gjuhen dhe duke e bere sa me pak praktike, thjesht dhe vetem per te ruajtur gjasme 'purifikimin' e gjuhes? he mo kush?
    Per kete pune i nderuar paguhen gjuhetaret. Qe te shtrrydhin trute e te gjejne fjalet e duhura ne gjuhen meme per t'ju pershtatur kohes, teknologjise etj etj.

Pra po te kishim gjuhetar te zotet gjuha nuk do te ngurtesohej kurre sepse elementet e reja te jeteses do te kishin nje fjale qe i perfaqsonte. Nuk eshte gje e keqe te huazosh fjale te huaja kur nuk gjene nje fjale te pershtatshme ne gjuhen lokale por ama jo te huazosh fjale sepse mundesh.

Rasti konkret (edhe pse shumica prej nesh e bejme) fjala kushuri, shkurt kusho eshte ne ekzistence c'te na duhet 'cugino' apo 'cuz' (shkurt per cousin) etj etj. Normal,e rini hesapi, dum te shesim pak p*rdh!

Anëtarësuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119
    Per kete pune i nderuar paguhen gjuhetaret. Qe te shtrrydhin trute e te gjejne fjalet e duhura ne gjuhen meme per t'ju pershtatur kohes, teknologjise etj etj.

Pra po te kishim gjuhetar te zotet gjuha nuk do te ngurtesohej kurre sepse elementet e reja te jeteses do te kishin nje fjale qe i perfaqsonte. Nuk eshte gje e keqe te huazosh fjale te huaja kur nuk gjene nje fjale te pershtatshme ne gjuhen lokale por ama jo te huazosh fjale sepse mundesh.

Rasti konkret (edhe pse shumica prej nesh e bejme) fjala kushuri, shkurt kusho eshte ne ekzistence c'te na duhet 'cugino' apo 'cuz' (shkurt per cousin) etj etj. Normal,e rini hesapi, dum te shesim pak p*rdh!

ore dakort jam une, ne kete pike ok biem te dy dakort, qe nuk kemi pse shtojme fjale te huaja vend e pa vend thjeshte se mundemi, po ne pamundesi te je fjaleje te pershtatshme ne shqip, pse mos me e perdor nje fjale te huaj qe te vine per me kollaj, ku eshte e keqja? ketu ta kisha dhe une. dhe s'eshte se eshte pune pordhe jo, te pakten per mua personalisht, po thejsht ne rastin e cucinos qe i theras une kushos tim, e bej thejsht se dua ta ngacmoj nje cik meqe ai ka qene per shume vite andej nga italyja dhe kaq. s'ka ndonje lidhje ai muhabeti te pjerdhurit ne kete mes vlla, jo.

i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Kapllan, mos u merr me gjëra që nuk i kupton, se duket që ti s'merr vesh nga gjuha. Ju kërkoni të na ktheni prapa në dialektet primitive. Gegërishtja është një dialekt i pazhvilluar, është cung në format foljore. I gjithë ky dialekt është i ndërtuar rreth paskajores cunge dhe të shkosh drejt saj do të thotë të kthehesh prapa.

Gjuha e sotme standarde është shqipja më e zhvilluar dhe më e bukur, por kuptohet që jo të gjithë mund ta zotërojnë. Ata që nuk lexojnë libra ose flasin në zhargone rrugësh, kuptohet që nuk e zotërojnë dot.
    Aq primitive dhe e pazhvillume asht gegnishtja sa ka fillu me u shkru ma heret, jane shkru kryeveprat shqiptare prej shkrimtaresh qe nominoheshin per nobel ne letersi para nji shekulli kur gjuhetaret e standartit nuk kishin dale hala prej baltes se katundeve te tyne.

Kush asht ma i pasun dialekti qe perdor paskajoren dhe lidhoren apo ai qe perdor vetem lidhoren?
    Ai qe ka tre gjatesi zanoresh apo ai qe ka vetem nji?
    Dialekti qe ka zanore grykore dhe hundore apo dialekti qe ka vetem ato grykore?

Gegnisht
    Mesues - i mesueshem
    Tosknisht
    mesonjes - ? (nuk ka)

Fjalori i Mehmet Elezit me 41.000 fjale qe jane lane jashte prej barijve te 72-shit tregon se cili dialekt asht ma i zhvillum, pamvarsisht se u ndalu per 50 vjet.

Jo vetem nuk jeni intelektualisht te ndershem me pranu qe gegnishtja ka pluse qe do t'i sherbenin gjuhes zyrtare, por na flitni edhe per primitivizem te kti dialekti.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Ti nuk di ç'është lidhorja e paskajorja, e do të hysh në diskutime teknike.

Gegërishtja nuk ka lidhore, ndërsa standardi i ka të gjitha format.

Toskërishtja ka disa nëndialekte, e jo në të gjitha thuhet mësonjës, punonjës. Në atë rast mësonjës përdoret edhe si emër dhe mbiemër, por këtu jemi duke folur për standardin, jo toskërishten.

qe nuk jeni intelektualisht te ndershem me pranu qe gegnishtja ka pluse qe do t'i sherbenin gjuhes zyrtare, por na flitni edhe per primitivizem te kti dialekti.
    Kjo është formë e standardit. Gegërisht thuhet "që kishin me i shërbye".

Gegërishtja është primitive përpara standardit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    të pranoj është më e bukur se me pranue

do t'i shërbenin është më e bukur se kishin me i shërbye

Standardi krijon një lirshmëri dhe pafundësi formash foljore, ndërsa gegërishtja mbetet vetëm tek me - me - me.

Gegërishtja është cung në format foljore.

i/e regjistruar Maska e kapllani
    Anëtarësuar
    11-06-2009
    Postime
    190
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    të pranoj është më e bukur se me pranue

do t'i shërbenin është më e bukur se kishin me i shërbye

Standardi krijon një lirshmëri dhe pafundësi formash foljore, ndërsa gegërishtja mbetet vetëm tek me - me - me.

Gegërishtja është cung në format foljore.
    niveli zbret e zbret gjithnji e ma shumë

Faqja 5 prej 17 FillimFillim ... 3456715 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •