Topalli: Demonstrata e 2 prillit, dėshmi e vokacionit perėndimor tė Shkodrės
02-04-2012 / Gazeta 55
++ Kryetarja e Kuvendit: Me deklaratat e tij, Rama na kujton Nexhmije Hoxhėn. Gramoz Ruēi dha urdhrin pėr vrasjen e 4 tė rinjve nė Shkodėr
++ Shkodra pėrkujton masakrėn e 2 prillit 1992 ku u vranė barbarisht 4 tė rinjtė Arben Broci, Nazmi Kryeziu, Bujar Bishanakut dhe Besnik Ceka
Kryetarja e Kuvendit, Jozefina Topalli njėkohėsisht Nėnkryetare e Partisė Demokratike ishte sot nė Shkodėr, ku mori pjesė nė ceremoninė pėrkujtimore tė demonstratės antikomuniste sė 2 prillit 1991, e cila u shndėrrua nė njė ngjarje tragjike, ku regjimi komunist ekzekutoi katėr tė rinjtė, sot Dėshmorė tė Demokracisė, Arben Broci, Bujar Bishanaku, Besnik Ceka dhe Nazmi Kryeziu. Kryetarja e Kuvendit shprehu nderimin e thellė dhe pėruljen pėrpara veprės sė Dėshmorėve tė Demokracisė pėr vokacionin e tyre tė paepur pėr liri dhe demokraci, tė cilėt pėr kėto vlera perėndimore sakrifikuan edhe jetėn e tyre.
Nė kėtė ditė, sigurisht qyteti i Shkodrės, pushteti lokal, nderon sot siē do vit, katėr heronjtė e Shkodrės, tė 2 prillit tė 21 viteve mė parė. Padyshim qė nė historinė e njė vendi ka ngjarje historike tė mėdha, por ka disa ngjarje tė cilat shėnojnė kthesa tė rėndėsishme nė historinė e popullit dhe kombit. Sakrifica e katėr djemve shkodranė tė cilėt u vranė pėrpara ish-komitetit tė Partisė sė Punės sė asaj kohe ishte njė gur i rėndėsishėm mbi tė cilėt do tė ngrihej dhe do tė ndėrtohej demokracia shqiptare. Ndaj dhe ne sot, tė gjithė qytetarė tė Shkodrės, deputetė tė saj, pėrfaqėsues tė shoqatės sė 2 prillit, familjarė, miq e shokė tė djemve tė vrarė tė 2 prillit, nderojmė sot figurėn e tyre- tha Kryetarja e Kuvendit.
Kryetarja Jozefina Topalli tha se kėto ngjarje duhet tė shėrbejnė si momente reflektimi pasi janė data tė cilat kanė bėrė kthesa tė rėndėsishme nė historinė e kombit shqiptar. Nė kėtė 21-vjetor, tha Kryetarja e Kuvendit, edhe nė kuadėr tė 100 vjetorit tė pavarėsisė, kjo datė ėshtė padyshim data qė ka shėnuar kthesė tė rėndėsishme nė historinė tonė, pėr pluralizmin dhe demokracinė qė ne sot jetojmė.
Ėshtė njė moment nė tė cilin ne duhet tė reflektojmė, aq mė tepėr kur mendon se qoftė edhe dje nė njė hartim tė tij, ai qė bėn ēdo ditė ciu-ciu nė Twitter-in e tij, fliste pėr tė pėrndjekurit, tamam siē fliste Nexhmije Hoxha 10 ditė mė parė. Kjo tė bėn tė mendosh se ata sa herė qė bėjnė Reressh kthehen 20 vite pėrpara. Gramoz Ruēi, thotė se nuk jam Gramoz Ruēi, Ministri i Brendshėm qė urdhėroi ekzekutimin e kėtyre katėr tė rinjve, 21 vite mė parė. Edvin Rama thotė se nuk jam djali i Kristaq Ramės, i cili firmosi pėr varjen e poetit Avzi Nela, Fehmi Abdiu thotė se nuk jam ai qė firmosi me dorėn e tij ekzekutimin e Avzi Nelės dhe kėshtu me radhė tė gjithė- tha ajo.
...
Komente
i perjetshem qofte kujtimi i tyre. pore per mendimin time do ishte i ftuare neri ai qe i vrau k. g. ruci pore su ka trete fara tane shkodranve .shpirti i tyre u prefte ne paqe se ja falen jeten demokracise. zoti pafte e pagofte me nerime nga amerika
Postuar nga gjok. vushaj ne daten 02-04-2012
Pėrkujtohet 2 Prilli i vitit 1991
Bota Sot
Eshte pėrkujtuar nė Shkodėr dy prilli i vitit 1991, ku mbetėn tė vrarė dėshmorėt e demokracisė gjatė protestės 21 vite mė parė.
Kryetarja e Parlamentit Jozefina Topalli dhe drejtuesit e pushtetit lokal kane vene kurora me lule ne memorialin e kater deshmoreve te demokracise Arben Brocit, Nazmi Kryezit, Bujar Bishanakut dhe Besnik Cekes.
Kryetarja e parlamentit Jozefina Topalli pasi ka vleresuar diten e 2 prillit, si nje gur themeli ne demokracine shqipatre kerkoi opozites te refelektoje.
"Ėshtė njė moment nė tė cilin ne duhet tė reflektojmė, aq mė tepėr kur mendon se qoftė edhe dje nė njė hartim tė tij, ai qė bėn ēdo ditė ciu-ciu nė Twitter-in e tij, fliste pėr tė pėrndjekurit, tamam siē fliste Nexhmije Hoxha 10 ditė mė parė. Kjo tė bėn tė mendosh se ata sa herė qė bėjnė Reressh kthehen 20 vite pėrpara. Gramoz Ruēi, thotė se nuk jam Gramoz Ruēi, Ministri i Brendshėm qė urdhėroi ekzekutimin e kėtyre katėr tė rinjve, 21 vite mė parė. Edvin Rama thotė se nuk kam djali i Kristaq Ramės, i cili firmosi pėr varjen e poetit Avzi Nela, Fehmi Abdiu thotė se nuk jam ai qė firmosi me dorėn e tij ekzekutimin e Avzi Nelės dhe kėshtu me radhė tė gjithė", tha Topalli.
Pas vendosjes se kurorave me lule drejtuesit e pushtetit lokal dhe kryeparlamentarja ka bere vizita ne familjet e kater deshmoreve te demokracise
Krijoni Kontakt