TIRANE-Kryeministri Sali Berisha dha sot pasdite një konferencë për shtyp ku pranoi tu përgjigjej interesit të gazetarëve për cështje te nxehta apo te shumedebatueshme kohet e fundit sic jane zgjedhja e Presidentit, largimet nga grupi i PD, reformat me opoziten, ekonomia, integrimi, ndryshime te mundshme ne qeveri.
Integrimi
Kreu i qeverisë sërish akuzoi opozitën për vendimet negative të Brukselit për dhënien e statusit, vend kandidat për BE për Shqipërinë. Sipas Berishës bllokimi i reformave nga ana e opozitës që u bë dy vite radhazi vijon dhe tani në mënyrë të përsëritur.
“Edi Rama denoncoi bllokimin, ndërkohë që ishte ai që bllokoi reformat. Këtë javë diskutohet në BE rreth integrimti të Shqipërisë. Në Shqipëri raportohet se reformat janë bllokuar. Nuk shoh asnjë zgjidhje tjetër vec zgjedhjeve të 2013, statusi kandidat për vitin 2012 është i bllokuar. Shpresë mbetet viti 2013”.
Presidenti
Interesimit sesi do të bëhet zgjedhja e Presidentit të Republikës, Berisha iu përgjigj se cdo lloj kandidature nga PS është e mirëpritur, porse zgjedhja do të bëhet vetëm konform Kushtetutës. Berisha nuk beri te ditur emrin e perzgjedhur nga mazhoranca.
“Ne jemi të hapur të diskutojmë me të gjithë faktorët parlamentarë kandidaturat, apo kandidaturën për president republike, por në cdo rrethanë, ne vetëm i vendosim ti japim vendit një president në përputhje me Kushtëtutën e Shqipërisë.
“Propozimi yne do jetë kandidat i mazhorancës, sikundër z Rama, është i lirë dhe i ftuar të paraqesë kandidatin e tij dhe nuk ka asnjë pengesë me firma të deputetëve të paraqesë 1 ose 2 kandidatë sipas dëshirës së tij. Ky nuk do jetë proces konfrontues. Nuk di ndonjë njeri, në kryesinë e PD nuk di ndonjërin që thuash se ky nuk ka kapacitetet për të qenë president i Republikës, vlerësimet janë individuale”, tha kryeministri.
Sipas Berishës, Kushtetuta nuk ndryshohet.
“Do të ishte qesharake, jo serioze që ne të zëvendësonim kushtetën me forma të tjera të paparashikuara. Periudha në të cilën ne presidentin e zgjidhnim me 3/5 morri fund në vitin 2008 me një marrëveshje për ndryshimin e kushtetutës së
Arsyetimi i atij ndryshimi është jashtëzakonisht solid, relacioni që shoqëron atë ndryshim fakton se qëllimi më madhor është të parandalohet një krizë institucionale, është parandalimi i futjes së shqipërisë në jnë elektroshok zgjedhor njëvjeçar. Vendi nga i cili u mor ky model kushtetuta ishte kushtetuta greke, një kushtetutë shumë e mirë përveç këtij neni. për këtë nen u bënë zgjedhjet e parakohshme dhe ndodhi ajo që ndohi në Greqi”.
Edhe pse u pyet më insitim për kandidaturën që po përgatti për President, Berisha tha se emri do dalë sipas afatit që cakton Kushtetuta.
“S’mund të nxitohemi të nxjerrim emrin e presidentit të ri, kur Topi ka ende disa muaj në detyrë. Në respekt të institucionit të presidencës, emri për presidentin e ardhshëm do të diskutohet në kohën kur përcakton Kushtetuta.”
Oketa
Lidhur me largimin e Gazmend Oketës nga grupi i PD, Berisha theksoi se nuk i mban mëri për këtë vendim. Kryeministri theksoi se Oketa i kujton largimin e Namik Dokles nga PD.
“Oketa ka bërë zgjedhje tjetër, unë nuk i mbaj mëri. Keqardhje kam se hyri si përfaqësues i një brezi të ri dhe u largua si një Namik Dokle nga PD. Kuvendi dhe muret e tij kanë memorie. Ndodhi në vitin 1991 që kurban për Ramiz Alinë, Dokle pranoi të marrë vetëm votën e tij. Në vitin 2012, kurban për Bamir Topin Oketa të marrë votën e tij. Këtë Oketa nuk duhet t’ia bënte vetes së tij”, deklaroi kreu i qeverisë.
Sipas Berishes, shkaqet e divorcit duhen kerkuar tjeterkund.
“Në memorien time Oketa, si deputet apo edhe kur ishte ministër, nuk ka ngritur kurrë probleme në mbledhjet e grupit. Të besoj unë se ish ministri i mbrojtjes ishte frikacak, kjo nuk më vjen për shtat me problematikën. Deputeti Oketa ka marrë pjesë rregullisht në mbledhje deri në tetor dhe nuk ka ngritur ndonjëherë asnjë problem mes kolegëve. Shkaqet e këtij divorci duhet t’i kërkojmë tjetërkund”, tha kryeministri.
Ndryshmet në qeveri?
I pyetur nëse do të kryente ndryshime në qeveri nëse LSI ia kërkonte këtë, kryeminsitri tha: “LSI është në qeveri me marrëveshje. Jam i detyruar të respektuar vullnetin e saj në përputhje me përmasat e marrëveshjes”
Reforma Parlamentare
Shefi i qeverisë i cilësoi sërish të papranueshme propozimet e opozitës për rregulloren e Kuvendit, që lidhen me limitimin e kohës së fjalimit të kryeministrit dhe rikthimin në fillim të seancës 60 minutëshit të lirë.
Sipas Berishës, Rama e di që nuk mund të bëhet kurrë kryeministër dhe për këtë arsye kërkon të bllokojë sërish punën e parlamentit.
“Rama harroi që kryeministri në Shqipëri dhe në çdo vend është ai qe udhëheq fushatën elektorale dhe që jep llogari periodike intensive para kombit të vet dhe qytetarëve për problemet. Rama e shikon që më parë mund të gjejë një eskimez në shkretëtirë se sa të bëhet kryeministër dhe kërkon që 60 minutëshi që kaloi në fund dhe u lavdërua në raportet ndërkombëtare, kërkon të rikthehet në fillim që të bllokojë parlamentin.”- u shpreh kryeministri Berisha.
Parti e re brenda së djathtës
I pyetur në lidhje me mundësinë e rrjedhjes së votave të së djathtës, pas krijimit të partisë së re. Berisha u përgjigj “Nga ata që votuan për Edi Ramën? Edhe vëllai i Bamir Topit ka votuar për mua. Shko merre në telefon Flamurin dhe pyete po nuk të tha që ka votuar për mua.” Ndërkohë Berisha e quajti sërish 'Aleanca faqezi', lëvizjen e drejtuar nga ish-nënkryetari i KLD-së Kreshnik Spahiu.
21 Janari
Kryeministri Sali Berisha bëri të ditur sot se cdo ditë botohen gënjeshtra rreth hetimeve të 21 Janarit, ndërsa akuzoi prokurorinë se shkel hetimet duke nxjerrë të dhëna nga dosjet e hetimit.
"Prokuroria nxjerr cdo ditë me politikë apo me para fakte të reja për 21 janarin".
Pagat, gazifikimi, energjia
Kryeministri Sali Berisha theksoi sot se rritja e pagave dhe pensioneve do të bëhet në 1 korrik. Ai shtoi se reforma e pensioneve kërkon konsensus.
Sa i përket energjisë, Berisha theksoi se qeveria është e gatshme të bëjë ndryshime në buxhetin e shtetit. "Jemi të gatshëm të ndryshojmë buxhetin për energjinë. Do të bëjmë të pamundurën që vendit të mos i kthehen ndërprerjet e energjisë".
Më tej, kryeministri theksoi se projekti më madhor i mandatit që vjen është gazifikimi i Shqipërisë, “ç’ka do të thotë ndryshim cilësor në jetën e familjeve shqiptare”.
Berisha: Kosova më mirë pa fusnotë, por ky eshte realiteti!
Kreu i qeverisë shqiptare vlerësoi sot se Kosova e pranoi fusnotën për arsye madhore, sic është integrimi i vendit në BE dhe jo për të zgjidhur marrdhëniet bilaterale me Serbinë.
“U bë një kompromis nga të dy palët, Serbia hoqi dorë nga Rezoluta 1244, kurse Kosova pranoi fusnotën, Kosova pranoi të mos citohej direkt deklarata e pavarësisë, por të citohet nga vendimi i Gjykatës Ndërkombëtare. Absolutisht e njëjta gjë, madje e cituar nga Gjykata në një farë mënyre citohet dhe pavarësia e Kosovës.
Fusnota ishte e domosdoshme për Kosovën se 5 vendet të BE nuk e kanë njohur ende Kosovën. dhe se pa votat e këtyre 5 vendeve ndalen hapat e Kosovës drejt BE. Pra, nuk është për Serbinë dhe marrdhëniet me Serbinë, këtu ka dicka më madhore, ka të bëjë me perspektivën europiane të Kosovës për në BE. Unë e kuptoj se më e mira do ishte të mos kishte asnjë fusnotë dhe Kosova të njihej nga gjitha vendet e Be, por realiteti është ky që është”.
(d.b/er.nu/BalkanWeb)
Krijoni Kontakt