Nga rrjedh fjala Perendi ?
A eshte shqiptare , apo e huazuar ?
Nga rrjedh fjala Perendi ?
A eshte shqiptare , apo e huazuar ?
Eshte e paster Shqipe pa hile.
Mendoj se rrjedh nga fjala Perendim, dhe nuk ka pse te na habise perderisa eshte vendi ku "fle" Dielli, ose nje gjendje e Diellit.
Pra me siguri buron si nje atribut i Diellit dhe me vone eshte adoptuar per tu perdorur si nje prej shume Zotave.
Tani pyetja lind, po Perendim nga e ka rrenjen? Ne fakt rrenja e Perendim eshte vete Perendi sepse ajo "m" ne fund me duket me teper shtese gramatikore.
Peren-di, ktu me siguri ajo Di eshte dielli,
tani mbetet te zbulojme ca eshte "Peren"
Ne fakt duhet te ishte PERENDIU pasi behet fjale per diellin, gjinia mashkullore.
Dija eshte injorance e mesuar.....
Xfiles e ka spjeguar mire...,emertimi i fjales perendi eshte 100 % shqip...
Nėse mė lejohet njė pėrpjekje
I hodha njė sy temave tek arkeologji/antropologji, saktėsisht temės : "Ēfarė gjuhe fliste Homeri" dhe "Thoti fliste Shqip", nė lidhje me kuptimin e ca gėrmave dhe fjalėve.
Pra nėse marrim tė zbėrthejmė PERENDIA : unė kam ngecė vetėm tek dy germat e para, sepse nė vazhdim:
PERENDIA
PE ?
RE(A) Perėndesha e Reve
N - (N=NU= Nė Ujė) Materia parė, uji pėr tė gjithė krijesat, Zoti i pėrhapjes sė Dashurisė
DI qė thua ti Dielli
A=ATĖ= Fillimi i gjithēkaje
Nuk tė tingėllon gjė me elementė si : ajri, uji, zjarri ? Por mė mungon Toka ... :-)
Mirė jam me fantazi kshu ? :P
Fjala "Perėndi" rrjedh nga emri i fshatit "Perondi"
Je dakort Ti Yes* me kėtė zbulim qė kam bėrė ?![]()
Station, kot nuk thua Peroni lol
-----------------------
Nė lidhje me PE qė thashė kam ngecur kėtu, mund tė jetė edhe kjo :
P- • Thoti hieroglifin quaiti PLIS, qė nė shqipen do tė thotė: tullė copė e madhe dheu qė ngre pllugu kur ēan tokėn....Nė shqipen mori formėn P.
E = e • M = mė = meme (Era e mban ate ne stomakun e saj. Toka eshte ushqyesi i saj dhe depozita e saj)
Dmth mė dolėn edhe elementėt e tjerė : Toka dhe Era
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fleur Blanche : 29-11-2011 mė 14:41
Krijoni Kontakt