Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    04-04-2009
    Postime
    615

Hymni Mysliman Shqiptar

HASAN SELAMI

HYMNI MUSLIMAN SHQIPTAR

Nė besėn islame unė lindur jam,
    Nėnėn dhe baban musliman i kam,
    Musliman i kam nėnėn dhe babanė,
    Kėtė fe tė lartė trashėgim ma lanė.

Kėtė fe tė bukur mbasi e pranova,
    Shumė mė pėlqeu dhe e pėrqafova,
    E kam pėrqafuar jo pse e kam gjetė,
    Po vet'e gjykova qė ėshtė e vėrtetė.

Zotin e vėrtetė me gojė e pohoj,
    Dhe me gjith zėmėr po e vėrtetoj,
    Dėshmoj Muhammedin si rob'i Tij
    Njė Profet i Zotit si neve njeri.

Unė Fenė Islame kėtė fe tė shenjtė,
    E kam besėn t'ime tepėr tė shtrenjtė,
    I lutem pra Zotit, Zotit tė vėrtetė,
    Tė qėndroj n'Islam sa tė rrojė nė jetė.

Zoti nė Kur'an na ka emėruar,
    Me emėr Muslim, sa emr'i bekuar!
    Musliman i thonė atij qė i shtrohet,
    Vullnetit tė Zotit dhe i dorėzohet.

Atij qė bėn paqė shkon nė harmoni,
    Me Zotin, krijesat dhe me njerėzi,
    Islam do tė thotė qė tė dorėzohesh,
    Edhe tė bėsh paqė e Zotit t'i shtrohesh.

Me sa shpjeguam kushdo kupton,
    Qė paqė edhe bindje kjo fe na mėson,
    Me kr’ejt njerėzin nė paqė tė jetojmė,
    Edhe pėr tė mirė duhet tė punojmė.

T'urdhėron qė mirė t'u bėsh pikėsėpar’
    Vllezėrve mė t'afėr gjith bijve shqiptarė,
    Jahudi, krishterė ēdo fe le tė kenė,
    Duhet t'u ndimojmė ta duam atdhenė.

Dijen, pėrparimin kudo qė ta gjejmė,
    Ta marrim si t'onėn pėr vehte t'a bajmė,
    Nė bashk’atdhetarėt na mėson t'a pėrhapim,
    Dhe prej pasunisė na urdhėron t'u japim,

Unė nė shpirt e kam dashtnin e Fesė,
    I lutem pra Zotit - Musliman tė vdesė.

Shėnime pėr autorin:
    HASAN SELAMI
    (1911-1943)

Nė revisten "Zani i Naltė", Tiranė, nė nr.1. viti 1936, faqe 30-34, nė njė reportazh rreth shkuarje sė haxhinjve nga Shqipėria, me tjerash theksohet se atė vit nga Shqipėria ka pasur 22 haxhinj , prej tyre: 3 nga Tirana, 11 nga Shkodra dhe 8 nga Kavaja, tė cilėt udhėhiqeshin nga Hafiz Ismet Dibra, drejtor i Medresesė sė Pėrgjithshme, personalitet i shquar i kohės. Pas faljes sė zakonshme tė udhėtimit dhe tė lutjes sė mallėngjyeshme tė kryemyftiut Haxhi Vehbi Dibra, haxhilerėt u pėrshėndetėn nė mėnyrė prekėse nga studenti i dalluar i Medresesė, Hasan Selami, autor i mėvonshėm i "Hymnit Musliman".
    Studenti i dalluar i Medresesė sė Tiranės gjatė viteve 1931-1935, Hasan Selami, autor i mėvonshėm i "Hymnit Musliman", sipas Imam Vehbi Ismailit, ka qenė studenti mė i shquar qė ka patur Shqipėria nė Kairo, Egjipt, brenda pak vjetėsh qe i zoti tė marr njė seri diplomash nga Universiteti i Az-harit, nga Universiteti Amerikan dhe nga Universiteti Frances, por vdekja e shkėputi nga rradhėt tona... Trupi i tij qe varros nė Teqen Bektashiane Shqiptare nė Kairo, ku bashkė me te pushojnė dhe shumė trupa tė studentėve tjerė shqiptarė. Perendija ja patė dhuruar Paraisen. (“Jeta Muslimane Shqiptare” Nr.4, Tetor 1950, faqe:7, Detroit, Mich. SH.B.A)
    Pasi diplomoi nė Medresenė e Pėrgjithshme nė Tiranė mė 1935, Kryesia e Komunitetit Mysliman tė Shqipėrisė, duke i njohur aftėsitė e Hasan Selamit, i cili edhe si nxėnės i Medresesė kishte dhėnė mėsime nė klasat e ulta, emėrohet ndihmės profesor nė Medrese, por shėrbente edhe si imam predikues nėpėr xhamitė e Tiranės, nėpėr xhamitė kryesore nė Shqipėri, qė nga Jugu nė Veri...
    Nė vitin 1936 regjistrohet nė Universitetin el-Az’har nė Kairo, ku studioi filozofinė, nė tė njėjten kohė qe regjistrue nė Universitetin Amerikan, nė degėn e Letėrsisė e Pedagogjisė dhe nė Universitetin Francez...
    Nė vitin 1939 doktoroi nė Filozofi dhe Misionari, kėtė ngjarje shtypi nė Egjipt e kishte shėnue, kishte publikue edhe fotografi dhe shkrime rreth suksesit tė tij...
    Hasan Selami, pėrveē suksesit tė pashembullt nė studime, njihte disa gjuhė tė huaja, si anglisht, italisht, arabisht, frangjisht, latinisht. Me gjithė ngarkesėn qė kishte me studime, gjente kohė m’u marrė edhe me pėrkthime e krijime, kishte prirje pėr poezi...
    Sadik Bega, me prejardhje nga Gjirokastra, njė nga themeluesit e revistės “Kultura Islame”, "organ i Komunitetit Musliman Shqiptar, me qendėr nė Tiranė, 1939-1944, njė kohė edhe drejtor i kėsaj reviste, si edhe Imam Vehbi Ismaili nga Shkodra, kishin studiue nė Kairo bashkė me Hasan Selamin, sikur edhe dhjetėra studentė tjerė shqiptarė, por tė gjithė kanė thėnė se Hasan Selami ishte mė i dalluar, mė i shquari ndėr tė gjithė, jo vetėm ndėr shqiptar, por ishte caktimi i t’Madhit Zot qė ai nė moshėn 32-vjeēare, qershor 1943, ndroi jetė nė Kairo, ku u varrosė me nderime nė Teqenė Bektashiane Shqiptare, por mbetė i paharruar tek ēdo besimtar, atdhetar me poezinė: Hymni Musliman Shqiptar.
    Hymni Musliman Shqiptar ėshtė botuar edhe nė librin e shkruar nga:
    Imam Vehbi Ismaili, ISLAMIZMI DHE LUTJET, botim i tretė i pėrmirėsuar, 1993-1413, botuar nga Qendra Islamike Shqiptare (Albanian Islamic Center), Haper Woods, Mich, USA, fq. 168-169.

Mexhid YVEJSI, Gjakovė

Robi i All-llahut
    Anėtarėsuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Nė Itali
    Postime
    1,774
    Citim Postuar mė parė nga Mexhid Yvejsi Lexo Postimin
    HASAN SELAMI

HYMNI MUSLIMAN SHQIPTAR

Nė besėn islame unė lindur jam,
    Nėnėn dhe baban musliman i kam,
    Musliman i kam nėnėn dhe babanė,
    Kėtė fe tė lartė trashėgim ma lanė.

Kėtė fe tė bukur mbasi e pranova,
    Shumė mė pėlqeu dhe e pėrqafova,
    E kam pėrqafuar jo pse e kam gjetė,
    Po vet'e gjykova qė ėshtė e vėrtetė.

Zotin e vėrtetė me gojė e pohoj,
    Dhe me gjith zėmėr po e vėrtetoj,
    Dėshmoj Muhammedin si rob'i Tij
    Njė Profet i Zotit si neve njeri.

Unė Fenė Islame kėtė fe tė shenjtė,
    E kam besėn t'ime tepėr tė shtrenjtė,
    I lutem pra Zotit, Zotit tė vėrtetė,
    Tė qėndroj n'Islam sa tė rrojė nė jetė.

Zoti nė Kur'an na ka emėruar,
    Me emėr Muslim, sa emr'i bekuar!
    Musliman i thonė atij qė i shtrohet,
    Vullnetit tė Zotit dhe i dorėzohet.

Atij qė bėn paqė shkon nė harmoni,
    Me Zotin, krijesat dhe me njerėzi,
    Islam do tė thotė qė tė dorėzohesh,
    Edhe tė bėsh paqė e Zotit t'i shtrohesh.

Me sa shpjeguam kushdo kupton,
    Qė paqė edhe bindje kjo fe na mėson,
    Me kr’ejt njerėzin nė paqė tė jetojmė,
    Edhe pėr tė mirė duhet tė punojmė.

T'urdhėron qė mirė t'u bėsh pikėsėpar’
    Vllezėrve mė t'afėr gjith bijve shqiptarė,
    Jahudi, krishterė ēdo fe le tė kenė,
    Duhet t'u ndimojmė ta duam atdhenė.

Dijen, pėrparimin kudo qė ta gjejmė,
    Ta marrim si t'onėn pėr vehte t'a bajmė,
    Nė bashk’atdhetarėt na mėson t'a pėrhapim,
    Dhe prej pasunisė na urdhėron t'u japim,

Unė nė shpirt e kam dashtnin e Fesė,
    I lutem pra Zotit - Musliman tė vdesė.

Shėnime pėr autorin:
    HASAN SELAMI
    (1911-1943)

Nė revisten "Zani i Naltė", Tiranė, nė nr.1. viti 1936, faqe 30-34, nė njė reportazh rreth shkuarje sė haxhinjve nga Shqipėria, me tjerash theksohet se atė vit nga Shqipėria ka pasur 22 haxhinj , prej tyre: 3 nga Tirana, 11 nga Shkodra dhe 8 nga Kavaja, tė cilėt udhėhiqeshin nga Hafiz Ismet Dibra, drejtor i Medresesė sė Pėrgjithshme, personalitet i shquar i kohės. Pas faljes sė zakonshme tė udhėtimit dhe tė lutjes sė mallėngjyeshme tė kryemyftiut Haxhi Vehbi Dibra, haxhilerėt u pėrshėndetėn nė mėnyrė prekėse nga studenti i dalluar i Medresesė, Hasan Selami, autor i mėvonshėm i "Hymnit Musliman".
    Studenti i dalluar i Medresesė sė Tiranės gjatė viteve 1931-1935, Hasan Selami, autor i mėvonshėm i "Hymnit Musliman", sipas Imam Vehbi Ismailit, ka qenė studenti mė i shquar qė ka patur Shqipėria nė Kairo, Egjipt, brenda pak vjetėsh qe i zoti tė marr njė seri diplomash nga Universiteti i Az-harit, nga Universiteti Amerikan dhe nga Universiteti Frances, por vdekja e shkėputi nga rradhėt tona... Trupi i tij qe varros nė Teqen Bektashiane Shqiptare nė Kairo, ku bashkė me te pushojnė dhe shumė trupa tė studentėve tjerė shqiptarė. Perendija ja patė dhuruar Paraisen. (“Jeta Muslimane Shqiptare” Nr.4, Tetor 1950, faqe:7, Detroit, Mich. SH.B.A)
    Pasi diplomoi nė Medresenė e Pėrgjithshme nė Tiranė mė 1935, Kryesia e Komunitetit Mysliman tė Shqipėrisė, duke i njohur aftėsitė e Hasan Selamit, i cili edhe si nxėnės i Medresesė kishte dhėnė mėsime nė klasat e ulta, emėrohet ndihmės profesor nė Medrese, por shėrbente edhe si imam predikues nėpėr xhamitė e Tiranės, nėpėr xhamitė kryesore nė Shqipėri, qė nga Jugu nė Veri...
    Nė vitin 1936 regjistrohet nė Universitetin el-Az’har nė Kairo, ku studioi filozofinė, nė tė njėjten kohė qe regjistrue nė Universitetin Amerikan, nė degėn e Letėrsisė e Pedagogjisė dhe nė Universitetin Francez...
    Nė vitin 1939 doktoroi nė Filozofi dhe Misionari, kėtė ngjarje shtypi nė Egjipt e kishte shėnue, kishte publikue edhe fotografi dhe shkrime rreth suksesit tė tij...
    Hasan Selami, pėrveē suksesit tė pashembullt nė studime, njihte disa gjuhė tė huaja, si anglisht, italisht, arabisht, frangjisht, latinisht. Me gjithė ngarkesėn qė kishte me studime, gjente kohė m’u marrė edhe me pėrkthime e krijime, kishte prirje pėr poezi...
    Sadik Bega, me prejardhje nga Gjirokastra, njė nga themeluesit e revistės “Kultura Islame”, "organ i Komunitetit Musliman Shqiptar, me qendėr nė Tiranė, 1939-1944, njė kohė edhe drejtor i kėsaj reviste, si edhe Imam Vehbi Ismaili nga Shkodra, kishin studiue nė Kairo bashkė me Hasan Selamin, sikur edhe dhjetėra studentė tjerė shqiptarė, por tė gjithė kanė thėnė se Hasan Selami ishte mė i dalluar, mė i shquari ndėr tė gjithė, jo vetėm ndėr shqiptar, por ishte caktimi i t’Madhit Zot qė ai nė moshėn 32-vjeēare, qershor 1943, ndroi jetė nė Kairo, ku u varrosė me nderime nė Teqenė Bektashiane Shqiptare, por mbetė i paharruar tek ēdo besimtar, atdhetar me poezinė: Hymni Musliman Shqiptar.
    Hymni Musliman Shqiptar ėshtė botuar edhe nė librin e shkruar nga:
    Imam Vehbi Ismaili, ISLAMIZMI DHE LUTJET, botim i tretė i pėrmirėsuar, 1993-1413, botuar nga Qendra Islamike Shqiptare (Albanian Islamic Center), Haper Woods, Mich, USA, fq. 168-169.

Mexhid YVEJSI, Gjakovė
    No koment!
    Kush nuk ėshtė robi i All-llahut, ai ėshtė robi i shejtanit.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •