Ka thenë Allahu i Plotëfuqishem në Librin e Tij:
ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ ۖ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِيلِهِ ۖ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ
"Ftoji në Udhën e Zotit tënd me urtësi dhe me thirrje të ndershme dhe të bukur dhe bisedo me ta në mënyrën më të mirë. Nuk ka dyshim se Zoti yt e di më së miri se kush është larguar e ka humbur nga Rruga e Tij dhe Ai është më i Dituri për ata që janë udhëzuar."
Le ta kuptojnë të gjithë ata, që deri më tani kanë besuar së verpruesi i shirkut të madh, ende mundet më mbet musliman, së besimi i tillë është injorance në Teuhid dhe qonë në humbje pa dyshim.
Atë qka deshiroj ta them gjithëashtu është së kur janë paraqit keto fetva nga ne, shumica e xhahilave kanë thenë: "Keto fetva janë keqkuptuat nga tekfircat, ata nuk i kuptojnë fare.." Ndersa, tani po ndodh e kunderta: Vetë keto tekste perdoren per ta vertetuar dhe mbrojtur atë që kemi thenë dhe në qka kemi berë thirrje gjatë terrë kohes: Secili që nuk e njef dhe mohon shirkun e madh, i tilli nuk mundet më qenë prej pjestarve të Islamit, dhe kush nuk e ka kuptuar ketë, ende nuk e ka kutpuar Thirrjen e të gjithë derguarve dhe Islamin.
Shpresoj, që keto dy tekste të fundit (edhe pse unë nuk pajtona më autorin dhe "lavderuesin" në disa mesele) do të jenë shkak që njerzit tä kuptojnë së thirrja e Ulemave të nexhdit është e njejt sikur thirrja jonë, pa perjashtim. Dhe Librat që i kam postuar më parë, permbajnë të gjitha keto shkrime, dhe shumë të tjera.
Allahu-l-Musteaan
Tekstet sqaruse mbi metodën e shejh Muhamed b. AbdulVehabit
në meselenë e tekfirit konkret
Nuk ka dyshim se njerëzit më të dijëshëm për metodën e shejh Muhamed b. AbdulVehabit, janë nxënësit e tij, të cilët morën diturinë nga ai. Njashtu, edhe nipat e tij të cilët mblodhën fjalë dhe librat e tij. Ata janë shumë më të dijëshëm se këta të fundit, të cilët nuk mësuan tek ai dhe të cilët nuk kuptojnë synimet e tij.
Meseleja e tekfirit konkret, është hapur edhe në kohën e tyre, andaj ata kanë tekste sqaruese. Saqë kanë edhe broshura të veçanta mbi këtë temë. Do t’i sjellim tekstet e tyre, duke e lënë lexuesin të kthehet në ato broshura, për më shumë:
1. Shejh AbduRrahman b. Hasen, nipi i shejhut dhe nxënës i tij, thotë: “Pra, qëllimi ynë është të sqarojmë ate në të cilën ishte shejhul Islam dhe vëllezërit e tij nga ehlu Sunneti, si e refuzuan me të madhe shirkun e madh në kohën e tyre. Ai përmendi argumentet nga Kurani dhe Sunneti mbi kufrin e atij i cili vepron shirk, apo të atij i cili e beson ate. Kjo elhamdulilah, hedh poshtë atë që deklaroi ky injorantë dhe shpifës". 31.
2. Shejh AbduRrahman b. Hasen rrahimehullah , thotë: “Andaj thuhet: “Çdo kafir ka ra në gabim, edhe mushrikët kanë te’vile të shumta patjetër”. Ata mendojnë se shirku i tyre përmes njerëzve të mirë, është madhërim dhe respektim i tyre, dhe se kjo i mbron dhe u sjell dobi. Mirëpo, nuk arsytohen me këtë gabim, as me këtë te’vil". 32.
3. Shejh Ebu Betin Nexhdij, duke sqaruar metohën e imamëve të thirrjes, thotë: “Prej asaj që argumenton se injoranca nuk është arsyje e përgjithëshme, është fjala e Pejgamberit salAllahu alejhi we selam, për havarigjët edhe pse përmendi ibadetin e tyre të shumtë. Është e njohur se në atë që arritën nuk i shpiu diç tjetër, vetëm se injoranca, mirëpo kjo injorancë a u bë arsyje për ta? Këtë e bën të qartë ajo se dijetarët prej çdo medhhebi në librat e fikhut, përmendin dispozitën e murtedit, që është muslimani i cili bën kufër pas Islamit të tij.
Sendin e parë të cilin e përmendin, me të cilën ia fillojnë, është shirku. Ata thonë; “Kush bën shirk ndaj Allahut, ai bën kufër”. Ngase shirku është lloji më i madh i kufrit. Ata nuk thanë se nëse çifti i tij nuk ka injorancë ai bën kufër, siç thanë për të tjerët të cilët janë më të vogla”. 33.
4. Duke e shpjeguar qëndrimin e Ibn Tejmijes për tekfirin konkret, thotë: “Përmendëm trensmetimin e ixhmasë së muslimanëve nga Ibn Tejmije se ai i cili merr ndërmjetësues mes tij dhe Allahut, të cilëve u mbështetet, kërkon prej tyre dobi dhe lragim nga të këqijat, se ky person është kafir mushrik dhe kjo ngërthen edhe injorantin edhe të tjerët”. 34.
5. Shejh Ebu Betin Nexhdij, për meselenë e tekfirit konkret, thotë: “Ajo që Kurani dhe Sunneti aludojnë, po ashtu edhe ixhmaja se është kufër, është shiku ndaj Allahut. Kush vepron diç prej kësaj, apo e pëlqen ate, nuk ka dyshim rreth kufrit të tij. Andaj, nuk ka të keqe për ate i cili vepron diç prej kësaj, të thuhet filani ka bërë kufër me këtë vepër”. 35.
6. Shejh AbduLatif b. AbduRrahman b. Hasen, thotë: “Dijetarët nuk kanë polemikë mes vete se personi nga i cili del fjalë apo vepër e cila është kufër, shikr apo fisk, se ai gjykohet sipas asaj çfarë ka bërë prej këtyre, edhe nëse ai pohon shehadetin”. 36.
7. Shejh AbduLatifi, tha: “Fjalët e Ibn Tejmijes dhe Ibn Kajimit, në çdo vend ku përmenden janë të mjaftushme se tekfiri mohohet sa i përket fjalëve dhe veprave përderisa ato janë prej meseleve të fshehta ku argumenti nuk është me dënimin para se ti ngrihet argumenti dhe se mohimi i tekfirit ka të bëjë në veçanti vetëm për meseletë rreth të cilave ka polemikë mes imamëve”. 37.
8. Shejh AbduLatifi rrahimehullah tha: “Si nuk gjykojnë (Ibn Tejmije dhe Ibn Kajimi) asnjëri me kufër dhe shirk, kur Allahu dhe i Dërguari dhe të gjithë dijëtarët i gjykojnë si të tillë. Çdonjëri i cili vepron kufër apo ridde, këta dy dijetarët e gjykojnë sipas asaj çfar ka bërë, kufër, shirk apo fisk. Vetëm nëse ka ndonjë pengesë të sheriatit e cila pengon që mos t’i thuhet. Kjo ka forma të veçanta. Në këtë nuk hyn ai i cili adhuron idhujt, varr, njeri apo gurrë, ngase argumenti për këtë është i qartë nga ngritja e tij (argumentit) është bërë përmesë të Dërguarit salAllahu alejhi we selam .”38.
-----------------
31. Fetava Eimeti nexhdije 155/3
32. Fetava Eimeti Nexhdije 168/3
33. Dureru Senije 391-392/10
34. Dureru Senije 393/10
35. Mexhmu Resail ve Mesail 658/1
36. Mexhmu Resail ve Mesail 225/3
37. Minhaxhu tesis f.315
38. Minhaxhu tesis f.315
Marrur nga: Të nxituarit në Tekfir sipas Shejhul islam Ibn Tejmije
Autor: Rashid bin Ebi Ula
Librin e lexoi dhe lavdëroi Salih el Feuzani