Aristidh Kola në librin e tij, na sjell dy të dhëna shumë interesante:
"Stefani i Bizantit, në veprën e tij "Kombëtarët" na siguron se deri asaj kohe (shek. V-VI e.s.) ruhej në Iliri miti i Kadmit dhe saktësisht në qytetin Butoj i cili u quajt kështu "sepse për të shkuar në Iliri, Kadmi hypi mbi dy buaj dhe e përshkoi rrugën më shpejtë"
"Midis Butojës dhe Dodonës ndodhej qyteti i madh i Feniksit (Finiqit), qyteti më i pasur i haonëve (kaonëve) sipas Polivios"
Ku ndodhej qyteti Butoj???
Butua/Butoe (kryeqyeti Kadmit ishte vendosur prane lumit Dril). Stefan Bizantini duke cituar Eratostenin (Geografumenon, Lib. III) shkruan: Qyteti.....Epidamni mbi gadishullin e quajtur Dyrrah. Pastaj vijne lumejt Dril dhe Lao. Prane tyre jane vendosur Kadmi dhe Harmonia. Gjithashtu quheshin Dyrrahenoi…"
Aty prane ka nje zone te vogel te quajtur Europe/Lope. Ne harte dallohet edhe nje Batiai, qe nuk eshte e paarsyshme te lexohet Bateia.
Hekateu thote se Geryoni ishte nje mbret i kontinentit(?) qe jetonte midis Ambrakise (shiko harten) dhe Amfilohise (Filat/Chameri- shenimi im). Pikerisht ne kete vend, Herakliu i grabiti Gerionit buajt e famshem, duke i dhene fund nderrmarrjes se tij te veshtire. Kjo krahine eshte e pasur me kullota dhe ushqen lope shume te bukura. Lavdia e gjedhit te Epirit rrjedh ndoshta nga nje kohe me e vjeter se Erystheu dhe nuk eshte aspak e paarsyeshme te besohet se mbreti i Epirit quhej Geryon. 37
Kush eshte Kadmi? Cilet buaj? A eshte e vertete se Dodona quhej Bodona ne lashtesi?
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 28-06-2012 më 22:36
1. 'kryeqyteti' i kadmit eshte Theba qe gjindej ne Beoci.
2. shume bukur, c'te kete kjo me Butv-en.
ku sheh lopen ti?Aty prane ka nje zone te vogel te quajtur Europe/Lope.
mund ta lexosh edhe babushi po deshe - por aty shkruan batiai apo jo?Ne harte dallohet edhe nje Batiai, qe nuk eshte e paarsyshme te lexohet Bateia.
do thuash se dy katunde matriarkale si ambrakia e amfilokia perbejne kontinet.Hekateu thote se Geryoni ishte nje mbret i kontinentit(?) qe jetonte midis Ambrakise (shiko harten) dhe Amfilohise (Filat/Chameri- shenimi im).
ishin buaj apo lope sipas hekateut?Pikerisht ne kete vend, Herakliu i grabiti Gerionit buajt e famshem, duke i dhene fund nderrmarrjes se tij te veshtire.
- besimi eshte pune motivacacioni per te konsideruar nje ide te deshiruar si gje te vertete.Kjo krahine eshte e pasur me kullota dhe ushqen lope shume te bukura. Lavdia e gjedhit te Epirit rrjedh ndoshta nga nje kohe me e vjeter se Erystheu dhe nuk eshte aspak e paarsyeshme te besohet se mbreti i Epirit quhej Geryon.
a. he pra na e thuaja.Kush eshte Kadmi? b.Cilet buaj? c.A eshte e vertete se Dodona quhej Bodona ne lashtesi?
b. thame se ishin lope.
c. edhe didona, edhe dandona, edhe bodona te quhej - nuk ndryshon asnje gje.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Kush thote dhe pse. Budvianet ne Mal te Zi thone qe qyteti i tyre eshte themeluar nga Kadmi. Mirepo si ka mundesi qe Finiqi te jete ne MES te kesaj Budve dhe te Dodones? Finiqi i bie te jete se paku 3 here me larg nga Budva se nga Dodona. Nderkohe qe une shkrova se Buthea ishe prane lumit Dril. Dhe se lumi Dril vinte nden Epidamnus.
Budva eshte larg nga Drini, ne se ke bere paralelizmin Dril/Drin. Drilon po ashtu kemi ne Pogradec, nderkohe qe Cabej ka deshmuar se Enkelejte (te cilet udhehoqi Kadmi me Harmonine) jetonin ne kohe te lashta ne hinterlandin e Apollonise/Bulis-(A-Bullis). Po ashtu Butea mbahej si nje vend faljeje per Latonen, nenen e Apollonit.
Europa nuk eshte ne kete harte. Eshte ne nje harte tjeter te postuar ne nje nga temat e lashte per hartat.ku sheh lopen ti?
Ne se Bateia behet Myrine ne versionet brez pas brezi, nuk shikoj pamundesi ne zhvendosjen e zanoreve nga "eia" ne "iai".mund ta lexosh edhe babushi po deshe - por aty shkruan batiai apo jo?
Ne kohen e Hekateut, kur udhetohej me buaj, do jene dukur si kontinente. Andaj edhe shtova nje pikepyetje nga vetja, pa harruar qe nuk mund te gjykoj me konceptet tona te largesise. Priamit ju desh nje dite e tere te shkoje nga varri i Hyllit ne kampin grek, me karroce. Kur mata Turqine me stadia nuk me doli distanca e duhur...do thuash se dy katunde matriarkale si ambrakia e amfilokia perbejne kontinet.
Hekateu, me sakte perkthimi qe i kane bere se nuk me ka rene rasti ta lexoj doreshkrimin e Hekateut lexon 'buaj'.ishin buaj apo lope sipas hekateut?
Do kisha pasur deshire gjithashtu te dija ne se Erystheu kishte ndonje agjende Epiro-madhe kur shkroi kete. Me qe nuk e pyes dot, mjaftohem me gjykimin e tij se Gerioni do kete qene mbreti i pare i Epirit. Si do te jete ai ka pasur me shume materiale ne kohen te vet se sa kam une sot per te gjykuar mbi nje ceshtje te tille.- besimi eshte pune motivacacioni per te konsideruar nje ide te deshiruar si gje te vertete.
Kjo nuk eshte aq e thjeshte sa deshiron ta konsiderosh. Me termat Buall/Lope (gjedh) eshte krijuar nje mishmash gjuhesor i ngjashem me Lis/Dushk/Ah (Druid) dhe celesi i ketyre ka rendesi ne historine tone. Dardani njihet edhe si Dodon, Rhodon. Ndersa Kadmi dhe Harmonia vec kultit te gjarperit, misherohen edhe si Luane.a. he pra na e thuaj
b. thame se ishin lope.
c. edhe didona, edhe dandona, edhe bodona te quhej - nuk ndryshon asnje gje
Lopa ka mundesi te jete shpene ne Indi nga Vedat e bardhe dhe zbutur, andaj edhe adhurohet, njelloj si Indianet e Amerikes adhuronin te bardhet jo indigjene.
PS. Ne se Kadmi do te thote "gjykates" (kadi) ose pleqnues, sibulet kane qene vendimdhenese. Apollo duke i zene vendin Athenes si mekembes i saj ne toke??
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 29-06-2012 më 00:38
une nuk di pse thone por ashtu eshte thene dhe ashtu eshte njohur qe prej koheve te lashta. Theba esthe qyteti i kadmit ndersa thebanet te njohur si kadmejte. pse-ne nuk e di, mbase i therrisnin ashtu sepse ishin e jo sepse donin te ishin.
une pyeta per lopen.Europa nuk eshte ne kete harte. Eshte ne nje harte tjeter e postuar ne nje teme te lashte per hartat.
Nuk kam pare qe Bat[ia-ia] eshte bere Myrine, por edhe po te behet del perkthim apo me sakte dyfishim leksikor. Rrenja e emrit eshte [B : T~], pesa mbrapa eshte e lakueshme gramatikisht.Ne se Bateia behet Myrine ne versionet brez pas brezi, nuk shikoj pamundesi ne zhvendosjen e zanoreve nga "eia" ne "iai".
nuk e besoj te jete udhetuar me buaj ne kohen e hekateut. dicka e tille te ne ka ngjare vetem pas pushtimit turk, dhe nje kohe me gjase gjate pushtimit romak sepse ndalohej mbajtja e kuajve nga pushtuesi.Ne kohen e Hekateut, kur udhetohej me buaj, do jene dukur si kontinente.
Dhe jo- nuk me duket si kontinent fshati im kur mundohem ta kaloj mbe kembe.
e ke gjetur fjalen gabim, - nuk eshte fjala per kontinent po per there, dmth thoke, te thate. ne shume gjuhe nocioni vend apo vis kontinental, nuk perkthen, dhe ndodhe te perdoret shprehja kontinent, ne kuptimin vis, vend/toke kontinentale.Andaj edhe shtova nje pikepyetje nga vetja, pa harruar qe nuk mund te gjykoj me konceptet tona te largesise.
cilit hyll?Primait ju desh nje dite e tere te shkoje nga varri i Hyllit ne kampin grek, me karroce. Kur mata Turqine me stadia nuk me doli distanca e duhur...
;nuk e ke mat mire.
nga e kupton se 'lexon' buaj? dhe nuk lexon gje ne liber, aty shkruan: keshtu apo ashtu dhe jam i sigurt se aty shkruan lope te races se kuqe dhe nuk permenden fare buajsh a boullicash.Hekateu, me sakte perkthimi qe i kane bere se nuk me ka rene rasti ta lexoj doreshkrimin e Hekateut lexon buaj.
si e ben gerionin mbret te epirit?Do kisha pasur deshire gjithashtu te dija ne se Erystheu kishte ndonje agjende Epiro-madhe kur shkroi kete. Me qe nuk e pyes dot, mjaftohem me gjykimin e tij se Gerioni do kete qene mbreti i pare i Epirit. Si do te jete ai ka pasur me shume materiale ne kohen te vet se sa kam une sot per te gjykuar mbi nje ceshtje te tille.
nuk eshte krijuarKjo nuk eshte aq e thjeshte sa deshiron ta konsiderosh. Me termat Buall/Lope (gjedh) eshte krijuar nje mishmash gjuhesor
lopa-lope, kau-ka;
bollica-bollice e bulli-buall;
S'ke si i ngaterron,
ke quani ju gjethe a gjedhe, une, dhe mbi 70% te shqiptareve nuk e dijme me garance, dhe as kemi ide se nga poll kjo fjale ne librat tona.
lisi-lis;i ngjashem me Lis/Dushk/Ah (Druid) dhe celesi i ketyre ka rendesi ne historine tone.
dushku-dushk;
ahu-ahmak; -as ne terr nuk i ngjet.
Nuk ekziston asnje konfuzitet ne lidhje me keto.
une gjer me sot e kam njohur vetem si Dardan+[us/os]; askush nuk e njeh dardanin si dodon e aq me pak si rodon. e akoma me pak si rodanim a ku di une cfare.Dardani njihet edhe si Dodon, Rhodon.
Une i dhe gjithe (kontinenti europian) i njoh te lidhur me kultin e gjarperit.Ndersa Kadmi dhe Harmonia vec kultit te gjarperit, misherohen edhe si Luane.
nuk ka mundesi te qendroje ky arsyetim fare, ndersa a eshte shpene apo importuar lopa nga nen-kontineti indian kete nuk e dijme akoma.Lopa ka mundesi te jete shpene ne Indi dhe zbutur, andaj edhe adhurohet, njelloj si Indianet e Amerikes adhuronin te bardhet jo indigjene.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Buthea ishte kryeqyteti qe themeloi Kadmi me Harmonine ne vendin e Enkeleaneve pas largimit nga Teba. Pas shkrimit tend Kadmi i dha te njetin emer kryeqytetit ne Enkeleane si te atij qe la pas ne Teba. Ne se injorojme faktin se Kadmi u debua nga Teba, themelimi i nje kryeqyteti me emer te ngjashem nuk eshte e padegjuar. Mirepo lind pyetja, ku ishte kjo Tebe nga e cila u no sper ne Iliri? Na del sikur Kadmi largohet nga Budva e Malit te Zi (qe nuk paska qen Iliri) dhe zbret poshte ne jug per te themeluar nje Buthea tjeter tek Enkelanet. Une nuk di per ndonje Tebe matane liqenit te Shkodres, se dyti Kadmi nuk mendohet te kete qene Nordik, se treti Kadmi nuk mendohet te kete levizur veri-jug po anasjelltas.
Une u pergjigja po ashtu per Eulopen, motren e Kadmit.une pyeta per lopen.
Falemderit. Emri i hartes eshte pikerisht Bat-ia-i..Sic po thua eshte identik me Myrinen. Pre ky personazh, gruaja e Dardanit i ka dhene emrin nje cope toke ne Korfuz.Nuk kam pare qe Bat[ia-ia] eshte bere Myrine, por edhe po te behet del perkthim apo me sakte dyfishim leksikor. Rrenja e emrit eshte [B : T~], pesa mbrapa eshte e lakueshme gramatikisht.
Kete nuk mund ta di. Mirepo Eskili ose Euripidi thone qe Kadmi udhetoi me buaj nga Teba ne Iliride. Stefani i Bizantit (shih postimin e Dalan) e riperserit. Vec kesaj pse kemi Karroce/kale dhe Qerre/qe/buaj?nuk e besoj te jete udhetuar me buaj ne kohen e hekateut. dicka e tille te ne ka ngjare vetem pas pushtimit turk, dhe nje kohe me gjase gjate pushtimit romak sepse ndalohej mbajtja e kuajve nga pushtuesi.
Pershtypje personale dhe kohore.Dhe jo- nuk me duket si kontinent fshati im kur mundohem ta kaloj mbe kembe.
Nuk mund te gjykoj per cilesine e nje perkthimi qe nuk e kam bere vete. Nuk eshte e thene se jam dakord me perdorimin e terminologjise "kontinent". Por kontinent ose ishull nuk ka rendesi ne kete bisede. Ajo qe ka rendesi eshte se buajt e Gerionit qene rezidente ne zonen e Kestrines, ne brigjet e Jonit dhe jo ne Spanje.e ke gjetur fjalen gabim, - nuk eshte fjala per kontinent po per there, dmth thoke, te thate. ne shume gjuhe nocioni vend apo vis kontinental, nuk perkthen, dhe ndodhe te perdoret shprehja kontinent, ne kuptimin vis, vend/toke kontinentale.
Ilos i Iliumit, apo e do Luan? Homeri thote qe Priami udhetoi pa lindur mengjesi e deri vone ne darke nga varri i Ilos jashte mureve te qytetit deri ne shtabin e Akilit prane gjirit detar per te marre trupin e Hektorit. Duke mare parasysh se Priami kishte kuajt me nam nga te Skamandres dhe se kishte 4 deri 6 kuaj ne karroce, ai ka ecur pa frike me rreth 70km/ore. Po te themi qe eshte ngritur ne 6 dhe ka udhetuar deri ne 9 (ka qene vere dhe ne Turqi dielli perendon vone) i bie qe ka udhetuar minimumi 15 ore e do te thote 1050Km ose 5700 stadia. Po te masesh distancen me te madhe te mundeshme pas Hissarlikut 'mali Ides' ne piken me te larget te gjirit te detit nuk shkon me shume se 167km, te cilen une dhe po ta dyfishoj me del perseri qe Priami nuk mund te kete udhetuar me shume se 5 ore. Sigurisht nuk po marrim parasysh se malet e Turqise u tkurren dhe u bene kodra, kurse kodrat fusha.cilit hyll?
;nuk e ke mat mire.
Nuk ke kuptuar sakte cfare eshte shkruar. Ngaterresa buallice ose lope njelloj si fjala qe ka treguar dikur ekskuzivisht Lisin ka rrjedhur si pasoje e hyrjes ne qerthull te gjuheve qe nuk kane pas definicione te ndara, ose eshte interpretuar pasaktesisht nga gjuha ne gjuhe dhe na vjen sot jo ne nje por ne shume forma nderkohe qe mungon orgjinali.nga e kupton se 'lexon' buaj? dhe nuk lexon gje ne liber, aty shkruan: keshtu apo ashtu dhe jam i sigurt se aty shkruan lope te races se kuqe dhe nuk permenden fare buajsh a boullicash. nuk eshte krijuar
lopa-lope, kau-ka;
bollica-bollice e bulli-buall;
S'ke si i ngaterron,
ke quani ju gjethe a gjedhe, une, dhe mbi 70% te shqiptareve nuk e dijme me garance, dhe as kemi ide se nga poll kjo fjale ne librat tona.
lisi-lis;
dushku-dushk;
ahu-ahmak; -as ne terr nuk i ngjet.
Nuk ekziston asnje konfuzitet ne lidhje me keto.
Di vetem te them qe Ohri ka pasur buallica me shumice sipas tregimeve nga banoret qe jetojne afer liqenit. A qene lope apo buaj ata te Gerionit, kjo nuk dihet dhe ka pak rendesi. Cdo lloj kafshe ka ciftin e vet per t'u shumezuar, qe do te thote se mes buallicave ka pasur buaj ose mes lopeve dema dhe nje specie mund te jete konvertuar ne kafshe tokesore ne keta mijevjecare si psh qeni nga ujku e me radhe.
Citimet me lart. Une nuk kam autoritet te shpall mbret as sot, pa le me fuqi prapavepruese.si e ben gerionin mbret te epirit?
Se si e njohim ne apo shumica nuk do te thote gje, kjo nuk zgjidhet me vote. Sikurse shumica e njohin gruan e Dardanit si Myrina (edhe perendite bile) ajo quhej Batija po ashtu.une gjer me sot e kam njohur vetem si Dardan+[us/os]; askush nuk e njeh dardanin si dodon e aq me pak si rodon. e akoma me pak si rodanim a ku di une cfare.
"Dodanim - They are known in profane history as the Dardani, originally inhabiting Illyricum. They were a semi-Pelasgic race, and in the ethnographical table (Gen. 10) they are grouped with the Chittim (q.v.). In 1 Chr. 1:7, they are called Rodanim." Kitimet duke qene Maqedonet.
Tjeter:" …Kittim is the same as Chitim. It appears, they settled on the Mediterranean Sea. Dodanim is the same as Dardani. Troy and Illyricum were two cities, which came from them." Chronicles
"Chr 1-9 has numerous spelling differences between different Hebrew texts and Septuagint texts. See 1 Chr 1 Chr 1:29-31 for an example:...
1 Chr 1:7 "Dodanim" vs. "Rhodans/Rhodanim" (Septuagint, Syriac, Vulgate) "
Keshtu pranohet pergjithesisht. Diku kam nje liber qe i identifikon keta edhe me luanin, cuditerisht. Kete e kam pare vone.Une i dhe gjithe (kontinenti europian) i njoh te lidhur me kultin e gjarperit.
Deri sa dikush te vertetoje qe Iliriku nuk ka pasur buallica autoktone por te importit dhe se Anglia e mori buallin ne emblemen e familjes mbreterore nga India dhe jo nga 3- vellezerit ose Korfuzi, nuk mund te mendoj ndryshe. Gerioni eshte mbreti i pare i regjistruar, sikurse eshte edhe simmboli i qytetit te Durresit - Atlasi duke mbajtur boten dhe nje gjarper perreth i gdhendur ne keder.nuk ka mundesi te qendroje ky arsyetim fare, ndersa a eshte shpene apo importuar lopa nga nen-kontineti indian kete nuk e dijme akoma.
Sidoqofte, misteri qendron tek Apollo.
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 29-06-2012 më 03:50
Krijoni Kontakt