Close
Faqja 121 prej 148 FillimFillim ... 2171111119120121122123131 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,201 deri 1,210 prej 1475
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Urime Kreksi per kete zbulim te madh. Tema mund te mbyllet, dhe ne tani, te gjithe te gezuar mund te shkojme diku te festojme kete te arritur te jashtzakonshme...
    Lajmeroni te gjithe sa me shpejte!
    Ku ta di une edhe sa e sa Dodona do ti gjejmi, e kemi edhe nje atje diku afer presheves por qe vendasit i thojne atij vendi "Rrethi" ku thuhet se ne kohet para krishtiane pra pagane, njerezit shkonin tek rrthi dhe perbiroheshinpermes nje vrime ne giri gjoja per shendet apo hjekur te kqijat...

nejse kete gjetje berja perhajr javanit, une ende asgje skam zbulu ama po ngaj mjaft si ai zagari i Langarit por asgje s'po nxa....
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    ....
    nejse kete gjetje berja perhajr javanit, une ende asgje skam zbulu ama po ngaj mjaft si ai zagari i Langarit por asgje s'po nxa....
    Po mer Kreksi, Javani ka varur ne qafe medaljen per gjetjet qe ke bere ti, erdhi radha tani te publikohet autori vertete. Javani shkrete ka kujtuar te kene qene nje dore njerezish me te njejten pikepamje, bazuar nga hulumtimet individuale.

Tani po na thua se keta ishin zagare qe gjemonin copen e mishit.... Si nuk ju vjen turp te shkruani per te treguar se pikepamja e vetme qe keni eshte ajo e fituesit te debatit!
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 01-06-2009 më 21:32

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ku ta di une edhe sa e sa Dodona do ti gjejmi, e kemi edhe nje atje diku afer presheves por qe vendasit i thojne atij vendi "Rrethi" ku thuhet se ne kohet para krishtiane pra pagane, njerezit shkonin tek rrthi dhe perbiroheshinpermes nje vrime ne giri gjoja per shendet apo hjekur te kqijat...

Te them te drejten deri ne nje mase fort mire e ke. Ta modifikojme ate te populllit per te thene se:
    - Atje u ka shume "dodona" merre krojshen me te vogel qe ke"

Megjithese une di qe vetem nje Dodone kishte dhe se lisi i saj u pre diku rreth vjetit 400 t.e.s., kur Kisha vecme kishte infiltruar pushtetin civil dhe po "rregullonte" traditen jeten kulturen dhe cdo pore tjeter te jetes se njeriut perfshire historine. Lisi i fundit i Dodones u pre nga kristianet ne kete kohe.

Vendi i sakte i Dodones eshte e pamundur te gjindet pasi e vetmja godine ne Dodone ishte lisi, dhe nje numer objektesh rituale qe i varnin ne drunje. Perfaqsite e saj me infrastruktura ndertesash mund te jene s'paku 5 deri ne 10 kilometra rrezore, larg qendres se vertete orakullore.

Nderkohe qe habitati i Zeusit Naios [lexo: Zeusi Yne] ishin rrenjet e Lisit te Dodones. REliktet origjinale te ritualit ose jane shperndare ose jane uzurpuar si shenjteri te asimiluara nga kishat rrotull. Madje ironikisht kur te krishterent e rinje e prene lisin e fundit te Dodones, kete shemti te madhe historike e bene qe me ane te shnjterise se tij hyjnore te shenjterojne ndonje date e dite ngjarje nga me te rendesishmet spirituale te krishterimit me te, e jo ne shenje urrejtjeje.

Mekat i madh por injorantet e besimit te verber ne bindjen se ideologjia e tyre eshte me e drejte dhe me e vertete se drejtesia tradita e historia shumeshekullore e paraardhesve te tyre - e bejne kete pa as me te voglen ndruajtje se po bejne krim kunder vetes dhe pasardhesve te vet, me gezim te madh madje edhe me krenari e mburrje cmendurake.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100

....

Kreksi

Dodona e vertet eshte njera edhe vetem njera edhe ajo fle nen tone dherash nen tomorrin e beratit.Perpjekjet per te terhequr vemendjen nga kjo pike , nuk jane te reja por jane te vjetra edhe me te njejtin qellim qe kan pasur prej koheve.

Straboni na thote..."Perpak sa nuk u shkaterrua edhe faltorja e Dodones ,e vjeter edhe e degjuar" keto fjale ai i perdore kur flet per shkaterrimin e iliris qe per te dikur kishte qene e shume banuar.

Dijetaret e tjere qe flasin ne lidhje me ceshtjen nuk munde te merren shume per seriozisht sepse jane vertetuar si perrallaxhinj te medhenj..ndersa Straboni jo..tregohet per me realist.

Te thuash "perpak sa nuk u shkaterrua" ..mua me duket se flet per ndertes...aty pran lisit te madhe.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Po mer Kreksi, Javani ka varur ne qafe medaljen per gjetjet qe ke bere ti, erdhi radha tani te publikohet autori vertete. Javani shkrete ka kujtuar te kene qene nje dore njerezish me te njejten pikepamje, bazuar nga hulumtimet individuale.

Tani po na thua se keta ishin zagare qe gjemonin copen e mishit.... Si nuk ju vjen turp te shkruani per te treguar se pikepamja e vetme qe keni eshte ajo e fituesit te debatit!
    O javan, mos u nxeh he burr, une veti ia vena kete mesele, se andej nga ne thuhet keshtu, eshte nje fjal popullore kjo, beso...

Une e vendosa kete imazh sipas fotografis, asgje nuk marr persiper se a eshet aty Dodona apo jo nuk di çte them vetem se ajo hart sa i perket lumejve ishte e saket, kete desha te them.
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e gjergani
    Anëtarësuar
    09-01-2009
    Postime
    132
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    Barat hartat qe sillni jane te epokes se Bizantit....te pakten mbas shek 11 te eres sone...vendosja e Apollonis ne jug te vlores si edhe vendosja e lumit Aqheron ne laberi ..ne nje kohe qe ky lume derdhet ne gjirin e Amvrakias ,tregojn mos saktesin e pershkrimit gjeografik.

Dodona nuk shpjegohet nga asnje dijetar si pjes e bregdetit por permendet si banes shume e lashte=nga kohet qe nuk mbahen mende..edhe nga me te rinjet qe mundemi te marrim te dhena te verteta edhe jo perrallore,mbetet vetem Straboni..te cilit deri me sote nuk i kan zbuluar dygjuhesi per te njejten ceshtje..Straboni e vendos Dodonen nga lumi Erigon deri ne majat e malit Pindi..aty ku buron lumi Pinio..ne kete zone vetem nje Tomorre ekziston.
    Alfeko mos u nxito gjykoje ne fillim pastaj vrite.Nuk ngul kembe qe Dodona gjendet ne laberi, por duke lexuar autoret e lashte dhe te rinj prej gati 2000 vjetesh Dodona do ishte gjetur se ku ndodhet dicka nuk shkon. Nderro menyre kerkimi hipi nje here kembeve mos beso vetem cfar lexon dhe degjon mundohu dhe te shikosh vet, me beso do jesh me i qete ne gjykim.Te pothuajse nje pjese e mire e ketyre autoreve flitet per kaonet si zoter te dodones, mos do thene qe kaonet jane ne veri te lumit VJOSE apo ja ne ne jug ne cameri.Te njejtat toponime gjen kudo, nganjehere per te ruajtur te shenjten nga vandalet mud te kene nderruar dhe toponimet ata te paret tane.Nuk besoj se kane qene budallej deri sa dhe sot nuk po gjendet vendndodhja e saja.
    Jam shqiptar se kesh lerë unë i parë, pa bëra gjuhë e bëra perëndinë e më pas Perëndia bëri njerinë.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga BARAT Lexo Postimin

Adhurimi i dushkut nuk ka qene i perqendryar vetem te orakulli por ne te tera fiset pellazgjike, prandaj nuk duhet ngushtuar optika vetem te Dodona. Veriu eshte i njejte.

Mrizi i Vathit (Mirdite), Mrizet e Letit, Dushku Vigan (lulezon edhe sot ne Orosh..ne Krua te zi) Astrevita (Tirane)..etj

Etrusket e quanin pikerisht ne te nje njejten menyre DUSHK.
    Plini veren se pellazget shpune ne Itali te paret, germat e alfabetit, ndersa Virgjili vazhdon se pervec kesaj, ata sollen edhe adhurimin per dushkun.

I cuditshem eshte vleresimi i Sofokliut per dushkun dodonas: "dushku qe flet shume gjuhe".

E cuditshme edhe gojdhena shqiptare qe flet per vdekjen e Zotit:
    "...Ne fund Zoti vdiq dhe u varros ne Dodone nen Dushkun me te madh dhe varri i tij u be vend pelegrinazhi i tere botes. Rreth dushkut edhe varrit te Zotit u ndertua orakulli, te cilin e ruanin donetianet (fis mollos)".

Straboni duket se e kishte pare me kujdes kete ceshtje pasi arrin ne nje perfundim te tille:"Sa per legjendat qe fliten rreth lisit dhe pellumbave (herodoti permend pellumbin..ja ka futur kot?!?-shenim nga BARAT) dhe per te tjera si keto...disa i perkasin shprehjes poetike, e disa te tjera jane objekt studimi i kesaj vepre."

Eshte pak e cuditshme qe njerezit te adhuronin nje cope peme dhe kaq, sepse i bie qe ata qe hodhen bazat e mendimit te paskeshin qene drunj te vertete. Po pse respektohej kjo peme?
    Strabon thote se ka vend per studim ne lidhje me kete gje...Sofokliu e quan dushk shumegjuhesh...gojdhena shqiptare thote se pas vdekjes se Zotit atehere u ngrit edhe orakulli.
    Vdiq Zoti?..A vdesin Zotat?..Apo ishte dicka mes njeriut dhe Zotit...Te dish shume gjuhe dmth te jesh telepatik?
    Sa gjuhe fliteshin ne Babel?...A doli ne Epir Nuhu me arken e tij? A u vendos ai aty pasi mendohet se varka u ndertua me lisat e Dodones

Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Duke vleresuar larte te gjitha ato qe ke sjellur ne kete shkrim, do te ndalem vetem te ato qe i kishe shtruar si problem.
    Dodona eshte aq e lashte sa nuk mund t'i thuhet as nje datim i perafert.

Vendndodhja e Orakullit i ngjet brendesise se nje varri tumular te natyres. Qe kanje hyrje (lugine) qe shtrihet saktesisht ne drejtim te Boreut te plleshmerise, -Veriut. Ky vend u konsiderua si monument natyror andaj mund t'ju kete ngjare ne nje varr te madh te ndonje perendie qe ne kete tume ne forme mitre te orientuar drejte veriut pritej te ringjallej apo rilindej. [ky eshte rekonstrukcion].
    Ky lis (apo lisat e atij vendi) ishte i vecante edhe per shkak te nje burimi i cili shtjerrte naten dhe buronte serish me te lindur te diellit.
    Ky dhe lis ne periudhen e lashte para se te lindej Zeusi ishte "Medium" qe mund te percillte ato qe thoshte "Nena Toke" permes rrenjeve te thella dhe permes gjetheve "shumegjuheshe".

Ne formen e gjethit te lisit fshehet metafora e pershkrimit te Sofokliut si "dushku shumgjuhesh" qe kuptua sikur lisi qe dinte shume gjuhe. Por ne menyre paradoksale kjo gje me kohe behet e vertete empirike me ane te shkrimit, sepse priftereshat e dodones shkruanin profecite e tyre ne gjethe te dushkut.

Por nje gje eshte e sikgurt, nuk ekzistojne orakuj pa pellumba.

Kjo harte perputhet, mrekullisht me rekonstrukcionin e guximshem por mjaft te rezervuar ne kohen qe kam shkruar. Tani me vjen keq qe nuk kam thene me shume nga ato qe kisha ndermend atehere. Megjithese edhe ato qe kam thene atehere me dukeshin teper te guximshme, pasiqe logjikisht: edhe gryke e orientuar nga veriu, edhe ne nje regjion aq jugor e prane detit poashtu ne jug nuk me pajtohej fare me mundesine reale e fizike te perputhjes se atij rekonstrukcioni (te bazuar vetem ne sistematiken e strukturave te besimeve tradicionale te kohes) se nje gryke e tille aq ne jug mund te ishte e orientuar nga veriu, or qe ishte kushti themelor per te qene i qendrueshem si rekonstrukcion.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Shumë interesante kjo harte Baptiste !

Kerkova librin ne rrjte por ka shume pake mundesi qe ta gjeje se keto libra jane te shtrenjta dhe google i mban ende nen kontroll...

Mirepo kerkoj falje qe po e vendosi edhe nje tekst tjeter te traslatuar me shume pikpytje qe dikur guxonin ti shqyrtonin ne qeshtje per rrenojat e Dodones.

Ti rikthehemi edhe njehere sypozimeve e pastaj te vijmi edhe ne kete piken e fundit.

================================================== ======

A Skamnel, the monastery a Paraskevi (St. Vénérande), I visited the ruins that is said to be those of Dodoni, which are certainly ruins Pelasgi, large stones piled on each other, forming the side walls of the village of nearly a meter and a half in its greatest height, resting on rocks projecting any cut, just torn apart, while cavernous, high of about 3 meters. The temple could be 6 meters wide and a dozen long he stood in the middle of a wood in a rather cryptic, and a height from which a magnificent view. At a certain distance is also a small fountain. It begins to Skamnel the Longos or coppice, which covers all Zagori to the mountains that separate the villaèt Janina; only oaks begin to at least five minutes of where was the soothsayer. Was this what Dodoni?
    Will we be with Pouqueville and Gardiki, that put a little more than a league from Janina? Will it be assigned, as Mr. Gennadios, scholarque Gymnasium of Athens, the location where today stands Delva-Naki to beautiful women? The put us on a mountain near liêrat, as is absolutely M. Grasset, the French Consul at Janina, now the French Consul in Salonica? It is true to say that this mountain is called Tomaros, as the ancient name of Dodoni, and superstition of the country wants to make it even more oracles: means out of its flanks, they say, when something misfortune threatens the country, gun shots, and it would have been predicted that military recruitment has just completed séraskier with such happiness, the first tax of this kind, and most painful of all taxes that 'anarchic and insoumise Albania has never paid the Grand Lord, whose heart bled every father by being obliged to make war on children rebel.

Did not several Dodoni? For an answer to these questions, as in many others, civilisons these countries, otherwise we will never archeology that problems whose solution, for the greatest number, may be impossible ever. Mr. Musloxidi of Corfu, at which I was so strongly recommended to Smyrna by the Chancellor of Russia, Mr. Jabas has been charged, told by his government, a very interesting work on the Ionian Islands, and must speak of Epirus.
    ================================================== =========
    Burimi; http://www.google.com/books?id=WXUaA...68&output=text

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga gjergani Lexo Postimin
    Alfeko mos u nxito gjykoje ne fillim pastaj vrite.Nuk ngul kembe qe Dodona gjendet ne laberi, por duke lexuar autoret e lashte dhe te rinj prej gati 2000 vjetesh Dodona do ishte gjetur se ku ndodhet dicka nuk shkon. Nderro menyre kerkimi hipi nje here kembeve mos beso vetem cfar lexon dhe degjon mundohu dhe te shikosh vet, me beso do jesh me i qete ne gjykim.Te pothuajse nje pjese e mire e ketyre autoreve flitet per kaonet si zoter te dodones, mos do thene qe kaonet jane ne veri te lumit VJOSE apo ja ne ne jug ne cameri.Te njejtat toponime gjen kudo, nganjehere per te ruajtur te shenjten nga vandalet mud te kene nderruar dhe toponimet ata te paret tane.Nuk besoj se kane qene budallej deri sa dhe sot nuk po gjendet vendndodhja e saja.
    gjergani

jane disa gjera qe une nuk i njohe aq thelle sa i njihni ju edhe eksperienca juaj prane burrit me te madhe te pellazgethenies.Por qe te jeme me i sinjqert une personalisht doja tju kurajoja qe te uleshit e ti shkruanit te gjitha gojdhenat qe ju i dini me mire nga gjithcka qe kam njohur ne shqiperi.Uluni edhe na i shkruani ne nje liber gojdhenash ne menyre qe ti vini ne ndihme autoktonis sone.

Perderi sa ju nuk i permblidhni njohurit tuaja ne nje liber..une kam te drejt te sulmoj edhe te hakmerrem me xhelozi te mire per njohurit tuaja hahahahahh...

eshte dicka qe per momentin ne e bazojm tek c ka njohim per dodonen ,ndersa per qytetrimin ne lashtesi te laberis flet vete lepenica per ata qe munden ta kuptojn rendesin e dokumenteve sote te pakten 4500 vjecare.

i/e regjistruar Maska e gjergani
    Anëtarësuar
    09-01-2009
    Postime
    132
    Jane disa gjera qe une nuk i njohe aq thelle sa i njihni ju edhe eksperienca juaj prane burrit me te madhe te pellazgethenies.Por qe te jeme me i sinjqert une personalisht doja tju kurajoja qe te uleshit e ti shkruanit te gjitha gojdhenat qe ju i dini me mire nga gjithcka qe kam njohur ne shqiperi.Uluni edhe na i shkruani ne nje liber gojdhenash ne menyre qe ti vini ne ndihme autoktonis sone.

Perderi sa ju nuk i permblidhni njohurit tuaja ne nje liber..une kam te drejt te sulmoj edhe te hakmerrem me xhelozi te mire per njohurit tuaja hahahahahh...

eshte dicka qe per momentin ne e bazojm tek c ka njohim per dodonen ,ndersa per qytetrimin ne lashtesi te laberis flet vete lepenica per ata qe munden ta kuptojn rendesin e dokumenteve sote te pakten 4500 vjecare.[/QUOTE]

Al ne kete librin e fundit shqipja pellazge gjej dy emra interesant TURAN dhe SHERPEND ju kujtoj se keto emra ne zonen per te cilen flitet ne harten qe solli BARAT emertesa TURAN fshat ne Tepelene dhe SHERP burim po diku aty rotull ne ate zone pra skemi te bejme me legjenda
    Jam shqiptar se kesh lerë unë i parë, pa bëra gjuhë e bëra perëndinë e më pas Perëndia bëri njerinë.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •