Close
Faqja 108 prej 148 FillimFillim ... 85898106107108109110118 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,071 deri 1,080 prej 1475
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2003
    Vendndodhja
    zvicerr
    Postime
    1

tempulli i. dodones

po ju kujtoi kengen mitologjike nem nje uje seplasa thelleze beratit skam me se tajap oopllumbi tomorrit ketu eshte gjithe sekreti itempullit te dodones nuke eshte ne janin simbas robert temples qe ju ekujtonine kete forum ai ka vajtur ne janin nevitin1996 dhe eka quatur kisha e te vedekurve edhe vergjili te eneida keshtu e percakton greket ithon se eshte ne kufit e lashte te greqis se lasht pik pyetje dmth jan kufit e bizantit qe i ben te vetet

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    ATJE KU ME RESPEKTOJN SI SHQIPTAR
    Postime
    1,015
    Citim Postuar më parë nga Konig Lexo Postimin
    Gjithsesi tash nuk kam kohe se Interneti i shtepise te kufizon pak.
    Pashe nje spjegim te Dodones nga Thonethone dhe mu duk mjaft interesant. Une kam lexu nje tjeter (me duket te Aristidh Kola). Cdo dite kur lindte dielli, nje njeri i caktuar, prifti ndoshta, i binte daulles, per te lajmeruar.

Ne lindje te kalas se Ermonjes jo shume larg nga kalaja, eshte nje vend qe thirret(DAULLES)

Nje fakt plus akoma per te vertetuar se DHODHONA eshte ne GRAMSH.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,015
    Citim Postuar më parë nga XH.GASHI Lexo Postimin
    pershendetje-

Ka mundsi ndokush prej njohsve te kesaj teme te me skjaroj per emrin e fisit Shqiptar -- Shala --- .

A eshte e mundur qe ky fis te jen pasardhsit e DODONES .

ju pershendes

Ne lindje te kalas se ERMONJES, ndodhet fshati Lubinje,ne kete fshat eshte nje fis i madh qe mban mbiemrin SALLA dhe jam i mendimit se keta jan pasardhesit e SELLEVE.

plus 1 akoma PER TEZEN QE KAM HEDHUR NE TREG.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,015
    Citim Postuar më parë nga XH.GASHI Lexo Postimin
    pershendetje-

Per emrin e fisit SHALA mendoj se ka origjinen ne DODON ku jetonte nje orakull
    me emrin shala ketu posht eshte vetem nje emertim i Homerit per DODONAS si rrespektues ndaj Zotit . --- Sholien ---

Kurse Straboni
    Popullin Shale te Dodones e paraqet te ngjajshem me tomurer ose tomaurer .
    Kurse ky emer esht edhe emrertimi per malin - bjeshken e TOMORIT qe njeherit eshte bjeshka e DODONES .

Nach Strabon sind sie gleichzusetzen mit den Tomurer oder auch Tomarurer (Q53). Dieser Name wird abgeleitet von dem Berg bei Dodona, dem Tomaros.

Edhe Hesiodi i quan banoret e DODONES SALA SALAN SALOS besoj se do te gjej
    nese e gjej do ta postoj .
    DODONA eshte nje qytet Pellazg dikuj si konvenon te zbulohet se ku gjendet por nese eshte mbi DHE besoj se do ta zbulon shkenca ose duhet ta shpallin te fundosur si ATLANTEN .
    Branch besoj se jam mundue te afroj nje supozim timin per etimolin e emrit te fisit SHALA .
    Emrin dhe sote e kesaj dite e kan SALLA=SALA _SALAN APO SALOS,dhe jan autokton aty.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Une per vete ende nuk ia arrij te identifikoj se cili eshte ky vend i quajtur Staria ?

Mbase te ndihmon ky pasazh:

Duke soditur perendimin e diellit nga pllaja e Kolonjës përjeton një mrekulli të vërtetë, që nuk mund ta përshkruash. Duke qenë se kjo pllajë është e pjerrësuar me ngritje nga lindja, rrezet e diellit derdhen mbi të si në pasqyrë. Muret e shtëpive duken të bardha si bora. Rehova e veçanërisht Starja, në rrëzë të Gramozit, duket sikur i jep dritë gjithë vendit, me muret e bardha dhe me xhamat e dritareve, në të cilët pasqyrohet drita e diellit, që bije pingul mbi ta. Kur perendon dielli mbi qytet, ai ushqehet me dritë nga reflektimi i diellit në Starje dhe në borën e malit të Gramozit. Nga të dy anët e rrugës shtrihen fshatrat e bukur: Kreshova, Mileci, Butka, Helmesi, Bejkova, Selenica, Qinami...

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Falemenderit javan, une me teper isha i perqendruar tek faqja tjeter ku autori permend permetin Frasherin dhe Zavalaninin, keto tri gryka...do mundohem ne mbremje te bej diçka..;shendet, ika ne punë...
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Falemderit Kreksi.

Varret e prera brenda ne shkemb deshmojne per teknike te lashte dhe shume te vjeter. Ato po ashtu na thone se te varrosurit jane Hierarke Trojane, sepse dy luane i ruajne.

Emblema e Hektorit, Djale i Priamit Mbret i Trojes

Fushe e Zeze, dy Luane luftarake ne Ar.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga sulioti Lexo Postimin
    Ne lindje te kalas se ERMONJES, ndodhet fshati Lubinje, )
    Lubija----diku e kam degjuar kete fjale--ne laberi me duket.Lubija tregon nje PERBINDESH gjigand..apo e kam gabim?

EPIROT Maska e EDLIN
    Anëtarësuar
    16-07-2007
    Vendndodhja
    ku bëhen qinglat
    Postime
    1,527
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    Lubija----diku e kam degjuar kete fjale--ne laberi me duket.Lubija tregon nje PERBINDESH gjigand..apo e kam gabim?
    Jo nuk e ke gabim... Lubija ha e pi dhe nuk ngopet kurre..

Pro diturise Maska e Gjelosh PRekaj
    Anëtarësuar
    07-07-2008
    Vendndodhja
    N'rranjen e Rozafs
    Postime
    681
    Perkthim i faqeve te sjellura nga "Javan"

Per shkaka te kohes se shkurter qe kam tani per tani perkthimi ashte ba deri aty ku thote/ fillon fjalia

"A region ten leagues in extent etj "

Kerkoj ndihmen tuaj me emrat se disava nuk jau di dhe i kam shkruar ashtu siq jane ne faqet e librit.

banuar nga 300 familje, t'krishtere dhe muhamedan, njesoj te lirshem ne moden (menyren) e jetes se tyre, dhe t'barbart ne veset e tyre. Fshati ndodhet ne rrugen e ndjekur nga udhetuesit nga Janina ne Oher, dhe ne pergjithesi ashte ndalimi (stacioni) i tyre i trete. Marshimi i pare i dites percon/percjelle karavanet nga Janina ne Ravenia, tete ore; ne Lexovik shtate ore e gjysem; per ne Barmak(?) pese ore e gjysem. Pergjate lugines qe shtrihet perendim-veri-lindje gjeshtembedhjete milje, vrapon (rrjelle) Levkarica e cila bie (derdhet) ne Aus; duke pasur burimet e saj tre "leagues" e gjysem(16.8klm) nga lindja e Malit "Bercetesios"

Pak shpjegim, duke u bazuar nga fjalori anglez une kete fajalen "leagues" e perkthej si menyre matjeje e cila nje leagues ashte baraz me 4.8 kilometra

i permendur nga Ptolemy nen te njejtin emer. Gjdo gje deri tani ishte e pelqyeshme me skemen time; dhe duke arritur vargun/zinxhirinn e "Barcetesios" ne veri, hyme ne nje lugine te dyte te quajture nga Shqiptaret Eribae dhe nga "Greket" Ribas. Pak ma larg nga rruga e jone veshtrova mbetjet e nje rrethimi Ciklob ose "rampart" (mur I ndertuar me dhe bashke me materiale te tjera) t"cilet me sygjeruan mua se mund ti perkasin Eriboiase nje qytet qe Ptolemy e vendos ne mjedise te Parthinve. Lumi po ashtu i quajture Erubea ngjitet, siq me kishin than nder malet ma te larta, dhe zbret ne Aous afer ures se "Cleisoura" ose ne ngushticat e te mbrapa permendurave. Apsusi, siq mesova ne vend (nga vendalite) aty quhet Ergent ose Argent, dhe jo vetem poshte ures ku kalohet ne rruge nga Apollonia per ne Berat. Ky lum qe zbret nga malet "Candavian" ose "Cauloian", mbas nje udhetimi tre miljesh kalon poshte Helmasit, nje fshat ne brekun e djathte te lumit; dhe nje "leauge" (4.8 kilometric) me poshte ndesh Osumin; i cili ngjitet pese "leauge" (24 kilometra) veri-lindje, ne malin "Slobokoe" maja me e ngritur e maleve "Deabolis" dhe Devoll. Rryma e bashkuar pastaj pershkon rrethanen e Tomoritzes, ku akoma mbijeton Myli, nje keshtjellee ne te cilen Perandari "Cantacuzenas" pushtoj/mposhti Normanet. Duke lan vendin e Tomoritzes, Apsusi kalon nepermjet qytetit te poshtem te Beratit, dhe i rritur nga nje rryme tjeter nga "Moschopolis", ne te njejtet male te "Candavian", e pershkon vendin e Muzakeve/Molloseve nen emrat "Beratino" dhe "Cauloni", duke humbur ne Adriatik, pese leagues (24 klm) ne drejtim te veriut te rrenojavee te Apollonise. Tek po hanim darke une veshtrova udheheqesit dhe rojet ne bisede te afert ne gjuhen Shqiptare, te cilen nuk e kuptoja; dhe sapo ishim perseri ne udhen tone, ato me informuan mua, se , nga ato qe dinin per banoret e vendit perpara tyre, ato ishin te vendosur te mos marshonin/shkonim me tej ne ate drejtim; per ate prania ime nuk mund te deshtonte te krijonte alarm ne mendjet e nje rrace shume te pasjellshem dhe jo mikpritess. Me ngurrues-shmerin/hezitimin me te madhe. Une isha I detyruar te dorezoj shqyrtimin te nje krahine mbase nder me te pa njofturat te Greko Illyreve.

Dy leagues(9.6klm) nga "Staria", me kishin thane, afer fshatit te "Codras" ashte "Vere-Toubas" ose shpella e varreve; dhe ne afersi jane mbetjet ndoshta te "Codriumit" nje qytet i permendur nga Livy,(xxxi,27). Shpella, thuhet ishte e mbushur plot me qeli te vogla dhe varre te prera/gdhendura ne gure; dhe ne hyrje jane dy luaj kolosale/te medhej/ madheshtore, te gdhendure ne gure. Tani isha perballe lugines, e cila do te me kishte percjellure mua drejte tek "Premiti" (Permet) ne Vjose, por mbasi kishim lane bagazhet ne Konice, une u ktheva nga Verbini ne luginen e Sarandes Poros, dhe arrita, mbas nje udhetimi prej shtate ditesh te lodhshmee, ne vendin ku udhetimi i jone filloj. Megjithese ekskursioni i jone kishte qene shume vdekjeprures, une mblodha disa veshtrime topografike te dobishme (qe me hyjne ne pune). Nga Staria deri ne "Gheortcha", distanca numerohet/matet gjashte e gjysem leagues (31.2klm) dhe kater nga qyteti I mevonshem deri ne Pogradec; nga ai vend (Pogradeci) nje udhetim tre oresh per ne "Starova"; te gjitha bashke tetembedhjete ore nga Staria deri te qyteti i Ohrit.
    Popullata e vendit te "Caulonias" ashte perafersishte 6.400 njerez, t'krishtere dhe muhamedan, duke zoteruarr 20 fshatra. Si muhamedan dhe te krishtere Shqiptaret e atij vendi jane barazi te lire dhe te pa sunduar (dmth nuk I pergjigjen askujte). Ato nuk pagujne as kapitacion(lloj tatife) apo ndonje tative tjeter; ato e pranojne autoritetin e pashes se Beratit, dhe nga trimeria dhe varferia e tyre ato deri tani i kane shpetuar nenshtrimit te Alise se Janines. Ai kurre ne te vertete nuk eshte munduar ti nenshtroje "canlouiatet"; sepse ne mes tyre ai ashte gjithmone i sigurte te mushe banda grabitesish dhe vrasesish gadi per para(lek) te leshoje per mal-kalimet e tyre; per te marre perpara gevernatoret apo oficerat e tjere te feudalit te madh, ku mund te marrin nder mend ti afrohen pak si shume territorit te tije. Nga kjo gjendje gjerash, gjithsesi, ky avantazh ngritet/ vjen ne efekt, qe nje person nen mbrojtjen speciale te Alise mund te vizitoje malet “Barcetasian”, vendi i Devollit, (Deabolisi I shkrimtareve te Byzantinit), burimet e Apsusit dhe shpella e varreve.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •