Close
Faqja 75 prej 148 FillimFillim ... 2565737475767785125 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 741 deri 750 prej 1475
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    ...
    Qe zeusi eshte origjinalisht Dielli e verteton edhe Pandia. Kjo eshte bija e Zeusit dhe Selenes(henes).
    Eshte interesant qe thua kete, pa te vajtur mendja tek emri i atyre njerezve qe faleshin rreth Dodones kembexa-thur. E mban mend si quhej ai fisi me i lashte sipas Herodotit?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Dhe fjala Del-phi(tempulli i Diellit- Apollos) eshte e perbere nga fjala del=lind(dielli)
    dhe fjala pʰi~bʰi~bi=perendon.

Dhe vete fjala A-POLL-on~ eshte folja poll~pjell =lind, dmth apollon eshte ai qe rilind cdo dite.

Vete Zeus njihej me emrin DI-as, dmth eshte Hyu i dites, i drites, i lindjes, i zenjes te dites, i diturise, i drites se vetetimes, dhe i zeut te bubullimes.
    Nuk ka fjale me sintetike per te shprehur gjithe cilesite e Zeusit.
    na gjete nje forme toskerishteje shume para se c'duhet ,sipas te shumteve.

Per delfi me ka pas pelqyer gjithmone shpjegimi 'fe e diellit' ose ne e duam b si 'be(ja) e diellit' meqe fe e be e ve me duket se i perkasin te njejtes familje .

Nese eshte bi,atehere ti mendon se del e bie jane fjalet nga ka dale Delfi,e keshtu
    e heq barazimin Del-Diell,pavaresisht se koncepti i del lidhet me diellin.

Nga ana tjeter gjithmone me ka terhequr barazimi dil=lind meqe n futet shpesh ne shqip para d kur kemi te bejme me rrokjen e fundit. Ne gegerisht biles n asgjeson edhe d-ne origjinale.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Eshte interesant qe thua kete, pa te vajtur mendja tek emri i atyre njerezve qe faleshin rreth Dodones kembexa-thur. E mban mend si quhej ai fisi me i lashte sipas Herodotit?
    Sellet ishin. Po une doja thjesht te thoja se e bija e diellit dhe henes na deshmon se ka jetuar ne gerqit ,nen emrin Pandia.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx

Citim Postuar më parë nga Postuar më parë nga Hyj-Njeriu
    ...
    Qe zeusi eshte origjinalisht Dielli e verteton edhe Pandia. Kjo eshte bija e Zeusit dhe Selenes(henes).
    Citim Postuar më parë nga Postuar më parë nga Hyj-Njeriu
    Sellet ishin. Po une doja thjesht te thoja se e bija e diellit dhe henes na deshmon se ka jetuar ne gerqit ,nen emrin Pandia.
    Cfare shikon tani?

Mos harro se Sellet ishin populli me i lashte qe veneronte ne dodone.

Ata jetonin ne rreze te malit I/Dhe. Pra I per Illin dhe Dhe per Gean. Po ashtu Del-Phi eshte kombinimi i Diellit dhe Perendeshes V (lexo DodonaII) eshte "As above so below", eshte Lindje Perendim (sic shpjegoi dias10) etj.

(Leri bijat e bijte se jane arna te mevonshme)
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 26-05-2008 më 16:13
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Nese eshte bi,atehere ti mendon se del e bie jane fjalet nga ka dale Delfi,e keshtu
    e heq barazimin Del-Diell,pavaresisht se koncepti i del lidhet me diellin.
    Une pikerisht ate kam thene qe Del lidhet me Diellin ashtu sic lidhet ishulli DEL-os me lindjen e Apollonit (Diellit). Ngado qe ta kthesh eshte e lidhur etimologjikisht me shqipen. Dhe ai pak konfuzion qe krijohet eshte se shumica e foljeve shqip jane njerrokeshe ose dy, dhe perbehen gjithmone prej nje bashtingellore dhe nje zanore ose nje zanore mes dy bashtingelloreve te thjeshta.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Mendoj se gjykon perseri me koncepte seksualiste. Ne se me kujtohet korrekt, ne temat e meparshme eshte thene qe Maat ishte qenje aseksuale=biseksuale. Ketu e shikoj une pozicionimin qe ju be Diellit. Si jo seksual, por krijues. Kjo e fundit ne fakt eshte vecanti e Zotit por ne njerezimi pak nga pak filloi t'i vishte tiparet e tij.

Edhe nje here, nga sa kam vene ne temen e Baal, Hylli na del Kroni dhe jo Zeusi. Zeusin e permenda per te treguar se kemi raste mitologjike te krijimit mashkullor. Kemi dhe rastin e nje perendia tjeter (e harrova tani cili ishte) qe Zeusi e lind nga kemba.
    Zeusi lindi nga kemba nje fetus te krijuar ne mitren e nje femre,pra nuk e lindi aseksualisht ashtu sikunder Athanen.

Kroni nga ana tjeter mund te perputhet me diellin,ashtu sikunder rhea,gea,dione e demetra, po jo aq mire sa Zeusi i Dodones.

Konceptet seksualiste u bene te domosdoshme,perndryshe si do kishte lindur e bija e diellit dhe e henes ne folkor.

Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Cfare shikon tani?

Mos harro se Sellet ishin populli me i lashte qe veneronte ne dodone.

Ata jetonin ne rreze te malit I/Dhe. Pra I per Illin dhe Dhe per Gean. Po ashtu Del-Phi eshte kombinimi i Diellit dhe Perendeshes V (lexo DodonaII) eshte "As above so below", eshte Lindje Perendim (sic shpjegoi dias10) etj.

(Leri bijat e bijte se jane arna te mevonshme)
    Qe sellet kane lidhje te qarte me Sellenen. Po me kaq sa di ,nuk arrij te vendos dot henen ne dodone.

Nese Delfi ka edhe perendeshen atehere i bie te kemi zbritjen e Dodones ne delf.
    Delphi ne fakt i bie te jete diell-ve,meqe ve,fe e be sapo thashe se i perkasin te njejtes familje konceptuale.

Atehere Delos eshte vendi i vertete i origjines se kultit te Apollonit,meqe aty skemi, elementin femer.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Kroni nga ana tjeter mund te perputhet me diellin,ashtu sikunder rhea,gea,dione e demetra, po jo aq mire sa Zeusi i Dodones.
    Vertetoje se Zeusi qe hyjnia origjinale qe venerohej ne Dodone.

Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu
    Konceptet seksualiste u bene te domosdoshme,perndryshe si do kishte lindur e bija e diellit dhe e henes ne folkor.
    Konceptet seksualiste erdhen nga miqte e dashur te lindjes. Me nje koncept te tille te bukur do shokojme nje dite te na provosh se Aleksandi Maqedonise nuk qe vellam, por qe pederast. Xhanem, harrova qe Shqijtaret e sodit te quajne ne kohen e Turkut kur nuk kupton konceptin e dashnores dhe haremit anash martesor.

Si tha ai, eshte e tera ne koket.
    Aeneas Dardanus

Cfare shikon tani?

Mos harro se Sellet ishin populli me i lashte qe veneronte ne dodone. Ata jetonin ne rreze te malit I/Dhe.(Leri bijat e bijte se jane arna te mevonshme)
    Styx, nuk dihet me siguri nese Sellet ishin popull apo jo. Ajo qe dihet eshte se ishin profete te tempullit te Dodones. Gjithashtu dihet se Dodona ishte pellasgjike.

Ζεῦ ἄνα* Δωδωναῖε Πελασγικὲ τηλόθι ναίων
    Δωδώνης μεδέων δυσχειμέρου*, ἀμφὶ δὲ Σελλοὶ
    σοὶ ναίουσ' ὑποφῆται ἀνιπτόποδες χαμαιεῦναι**,

Zeu ana* Dôdônaie Pelasgike têlothi naiôn
    Dôdônês medeôn duscheimerou*, amphi de Selloi
    soi naious' hupophêtai aniptopodes chamaieunai**

"Zeus, king, lord of Dodona, Pelasgian,
    you who live far off, ruling cold Dodona,
    around whom live the Selli, your prophets,
    with unwashed feet, who sleep upon the groun

Zeu hyu i Dodones Pellazgjike
    ti qe jeton larg(qe lodhesh te arrish) mbreteron Dodonen e ftohte
    rrethuar nga Sellet , profetet(Hyjnite minore???) e tu
    kambapalare e fjetur pertoke.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 26-05-2008 më 16:32

Ajo qe te ben pershtypje eshte perkthimi i fjaleve:
    psh ana eshte perkthyer mbret sipas anax(classic greek)!!
    tëlodhi eshte perkthyer larg sipas tëloy(classic greek)!!
    etj etj
    hupophêtai--eshte perkthyer perkthyes, interpretues ose profet.
    Une nuk jam i sigurte nese perkthimi afron me realitetin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 26-05-2008 më 16:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •