Close
Faqja 74 prej 148 FillimFillim ... 2464727374757684124 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 731 deri 740 prej 1475
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Alfeko:

Si dalim nga Teltipun to Telamon?
    Giuzepe Foska rini.La lingua degli etruschi.

Skena është ndërtuar e tillë ,pasi me Ean Hektorin Akillin-Homeri na jep vetë këtë skenë.Duke lexuar Iliadën mendova se Foska rini ka të drejtë.ky është mendimi imë.

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Perendia HELIOS=DION=ZEUS=DIAS=DIELL=YLL

Kryeperendia e DODONES simboli i botes te njerezve te YJEVE

Kjo eshte e gjetur ne Dodone mesa kuptova. Besoj se eshte e qarte qe Zeusi i Pellazgeve hyjnore(apo te ditur) qe thote Homeri,apo Zeus Molosi e Zeus Naios nuk eshte as me pak e as me shume sesa Dielli .
    Nderkaq kemi po ne dodone faltoren e Diones qe eshte Gruaja e Zeusit te Dodones. Sipas nje miti Aferdita eshte bije e Zeusit dhe Diones. Ky mit ja shkul grekeve etimologjine e Aferdites dhe ua kalon ne dore shqiptareve.

Nese Zeusi i Dodones eshte Dielli atehere Dione eshte patjeter Toka dhe ky eshte interpretimi i Diones i dhene nga te gjithe. Dione eshte Demetra,Gea ose Rhea.

Ylli i mengjesit ka lindur nga Dielli dhe Toka. E persosur nese Dielli shkrihet(perendon e lind ne kuptimin qe rigjenerohet pasi perendon i kuq e gati si i fikur e del i fuqishem e plot drite) naten me Token. Ne mengjes del ylli i mengjesit dmth Aferdita (afron dita).

Aferdita ka qene shume e adhuruar ne mos gaboj nga Liburnet ,te cilet rindanin tokat cdo 8 vjet,pikerisht koha e ciklit te Aferdites ne qiell .

Ne mitologjine gjermane Dielli ishte Femer ,Sunna e jo kushedi e cfare rendesie.... Dielli femer e ketej flasin per karron e Diellit e Swastiken.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    Giuzepe Foska rini.La lingua degli etruschi.

Skena është ndërtuar e tillë ,pasi me Ean Hektorin Akillin-Homeri na jep vetë këtë skenë.Duke lexuar Iliadën mendova se Foska rini ka të drejtë.ky është mendimi imë.
    Ne se te kam kuptuar drejt, ti mendon qe figura e mesit nuk eshte Telamoni vete por Eas (biri i tij). Figura e mesit nuk eshte luftetar. Ai ka shenjat e pagabueshme te te urtit ose priftit ne se mund ta quajme keshtu. Kjo figure po keshillon Akilin per dicka. Gjithashtu mendimi im.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Ne se te kam kuptuar drejt, ti mendon qe figura e mesit nuk eshte Telamoni vete por Eas (biri i tij). Figura e mesit nuk eshte luftetar. Ai ka shenjat e pagabueshme te te urtit ose priftit ne se mund ta quajme keshtu. Kjo figure po keshillon Akilin per dicka. Gjithashtu mendimi im.
    styx

këndvështimi ytë hap rrugë të reja.

po Ean ,të birin e Telamonit.

Nuk me jepet shumë në këtë drejtim,por do doja të thoja se autori shprehet figurativishtë : Eas i pafamshëm,po guxon të ndeshet me legjendën Hekdorë,përpara më trimit të kampit të Argësve ,Aqillit.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Alfeko:

Nuk e di, por kjo figura e mesit duket goxha me e madhe ne moshe. Me nje fjale nuk eshte moshe luftetari dhe qendon ne karshillek me figurat rinore te herkulit dhe Akilit. Ne na duhet te zberthejme Teltipin/Teltipun kush eshte dhe cfare perfaqeson.

Sic e di Telamon ishte vella i Peleut (babait te Akilit), pra na del xhaxha i Akilit. Kjo eshte edhe arsyeja pse Eas/Ean (them Eas pasi eshte lumi yne) mendonte qe armet e Akilit i takonin atij (si kusheri i pare) dhe ju Uliksit. Anadaj kur aramet ju dhane Uliksit ai u terbua.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Kjo eshte e gjetur ne Dodone mesa kuptova. Besoj se eshte e qarte qe Zeusi i Pellazgeve hyjnore(apo te ditur) qe thote Homeri,apo Zeus Molosi e Zeus Naios nuk eshte as me pak e as me shume sesa Dielli .
    Nderkaq kemi po ne dodone faltoren e Diones qe eshte Gruaja e Zeusit te Dodones. Sipas nje miti Aferdita eshte bije e Zeusit dhe Diones. Ky mit ja shkul grekeve etimologjine e Aferdites dhe ua kalon ne dore shqiptareve.

Nese Zeusi i Dodones eshte Dielli atehere Dione eshte patjeter Toka dhe ky eshte interpretimi i Diones i dhene nga te gjithe. Dione eshte Demetra,Gea ose Rhea.

Ylli i mengjesit ka lindur nga Dielli dhe Toka. E persosur nese Dielli shkrihet(perendon e lind ne kuptimin qe rigjenerohet pasi perendon i kuq e gati si i fikur e del i fuqishem e plot drite) naten me Token. Ne mengjes del ylli i mengjesit dmth Aferdita (afron dita).

Aferdita ka qene shume e adhuruar ne mos gaboj nga Liburnet ,te cilet rindanin tokat cdo 8 vjet,pikerisht koha e ciklit te Aferdites ne qiell .

Ne mitologjine gjermane Dielli ishte Femer ,Sunna e jo kushedi e cfare rendesie.... Dielli femer e ketej flasin per karron e Diellit e Swastiken.
    Pike shume e rendesishme. Shikoni kete pasazh te shkeputur nga "Kanga e Sybilave":

.....Dielli para se te perpihet nga Fenrir, do te kete lindur nje vajze, jo me pak te bukur dhe me te njejtat veti si te nenes se vet."

Dillei pra mund te linde. Por edhe Zeusi lindte. A nuk beri ai Athinane nga koka? Por rreshti i fundit deshmon se vajza e lindur do kete diellin nene.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 26-05-2008 më 14:40
    Aeneas Dardanus

Pike shume e rendesishme. Shikoni kete pasazh te shkeputur nga "Kanga e Sybilave":

.....Dielli para se te perpihet nga Fenrir, do te kete lindur nje vajze, jo me pak te bukur dhe me te njejtat veti si te nenes se vet."

Dillei pra mund te linde. Por edhe Zeusi lindte. A nuk beri ai Athinane nga koka? Por rreshti i fundit deshmon se vajza e lindur do kete diellin nene.
    Dhe fjala Del-phi(tempulli i Diellit- Apollos) eshte e perbere nga fjala del=lind(dielli)
    dhe fjala pʰi~bʰi~bi=perendon.

Dhe vete fjala A-POLL-on~ eshte folja poll~pjell =lind, dmth apollon eshte ai qe rilind cdo dite.

Vete Zeus njihej me emrin DI-as, dmth eshte Hyu i dites, i drites, i lindjes, i zenjes te dites, i diturise, i drites se vetetimes, dhe i zeut te bubullimes.
    Nuk ka fjale me sintetike per te shprehur gjithe cilesite e Zeusit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 26-05-2008 më 15:19
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Sybilat e Dodones ?

Mitologjia nordike ka ngaterruar konceptet baze. Dielli per ta eshte femer e hena mashkull .

Zeusi lindi Athinen nga koka. Di-elli lindi Di-jen nga Koka. Dija mund te linde vetem nga koka. A thana lind vetem nga koka.

Qe zeusi eshte origjinalisht Dielli e verteton edhe Pandia. Kjo eshte bija e Zeusit dhe Selenes(henes).
    Paralelizmi me bijen e Diellit dhe te Henes qe ndihmon trimin ne vrasjen e kucedres eshte i qarte. E bija e Diellit dhe e Henes e vret me drite,me shkelqimin e saj e po Pandia do te thote gjithedrite apo gjitheshkelqim. Dia eshte per di-te,drite e pan =gjithe,tan,mbare. Megjithese Pan besoj do te thote pa-an,pa fund,pa limit,gjithcka. An e paane apo ane e mbe-ane.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Dia eshte per di-te,drite e pan =gjithe,tan,mbare. Megjithese Pan besoj do te thote pa-an,pa fund,pa limit,gjithcka. An e paane apo ane e mbe-ane.
    dhe sot ne shqip kur themi qe eshte bere di-të ose zbardhur:
    eshte g-dhi

Per sa i perket DI-jes, ajo eshte drite:
    Hodhi drite mbi misterin, e zbardhi ate, e beri te DI-tur

kurse per injorancen ose mosdijen themi:
    eshte mbuluar nga erresira, nga mi-steri=mbi sterrja(e zeza-erresira)
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Mendoj se gjykon perseri me koncepte seksualiste. Ne se me kujtohet korrekt, ne temat e meparshme eshte thene qe Maat ishte qenje aseksuale=biseksuale. Ketu e shikoj une pozicionimin qe ju be Diellit. Si jo seksual, por krijues. Kjo e fundit ne fakt eshte vecanti e Zotit por ne njerezimi pak nga pak filloi t'i vishte tiparet e tij.

Edhe nje here, nga sa kam vene ne temen e Baal, Hylli na del Kroni dhe jo Zeusi. Zeusin e permenda per te treguar se kemi raste mitologjike te krijimit mashkullor. Kemi dhe rastin e nje perendia tjeter (e harrova tani cili ishte) qe Zeusi e lind nga kemba.
    Aeneas Dardanus

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •