Close
Faqja 147 prej 148 FillimFillim ... 4797137145146147148 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,461 deri 1,470 prej 1475
    i/e regjistruar Maska e fattlumi
    Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Edhe një herë për Dodonën e Çamërisë

Nga Dr. Prof. Resmi Osmani

Kur publikova opinionin ”Dodona e vërtetë dhe ato të hamendësuara”,e prisja që studjuesi Kujtim Mateli të kthente një përgjigje.E mirkuptoj,është e drejta e tij të mbrojë studimin që i ka kushtuar shumë punë. E ktheu në “Republika”, datë 10.08.2012,me titullin”Dëshmitë e historianëve dhe gjeografëve të lashtësisë e vendosin Dodonën në Dëshnicë të Përmetit” Titulli është sugjestionues dhe e vë lexuesin, ende pa nisur leximin para faktit të kryer. Asnjë historian dhe gjeograf i lashtësisë nuk e vendos Dodonën në Dëshnicë të Përmetit. Ai që e vendos aty është autori në fjalë, pasi bën kontestimet dhe interpretimet e shkrimeve të atyre historianeve dhe gjeografëve. Për të kundërshtuar opinionet e mia,që Dodona e vërtetë është në Çamëri, ai nuk sjell gjë të re, por po ato argumenta që ka sjellë në librin e tij edhe në shkrimet e tjera. Gjithsesi ato nuk më bindin dhe nuk më bëjnë të besoj, që Dodona nuk ka qënë në Çamëri por në Dëshnicë të Përmetit.

Në FESH,botim I Akademisë së Shkencave,2008, në zërin Dodona jepet ky përcaktim: “Qytet dhe qëndër e rëndësishmëe kulti në Epirin antic,18 km. në jugperndim të Janinës. Rrënojat janë rrëzë malit Tomaros. Dodona cilësohet herë si tesprote e herë si molose, për shkak të ndryshimit të kufijve midis këtyre fiseve1…”Ky është përcaktimi zyrtar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë.

Kur bëhet fjalë për urbanizimin e trojeve ilire, dhe konkretisht të Molosëve dhe Thesprotëve, në librin “Les Yliriens”, Dodona përmendet si qytet së toku me Pasaronin,Ambrakinë,Eurimenin, Kasiopenë,Gumanin e Gitanin etj. Pasaroni dhe Dodona e Eurimeni ishin në periferitë e Janinës së sotme2

Në vijim të opinionit tim, pas shkrimit të mësipërm, do të parashtroj shkurt dhe pa lodhur lexuesin, disa argumenta të cilat Kujtim Mateli nuk i prek ose nuk u jep përgjigje:

Së pari duhet shqyrtuar një fakt kurioz. A bën pjesë krahina e Dëshnicës në Epirin e lashtësisë? Shqyrtimi i dokumentacionit për këtë temë,si kufi të Epirit të vjetër vendos lumin Aos(Vjosa) nën zotrim të Epirit ishin tokat në krahun e majtë të rrjedhjes së Vjosës, ndërsa fiset molose gjendeshin në pjesën e sipërme të rrjedhjes së këtij lumi3 Dëshnica dhe qendra e saj,Këlcyra , gjenden në krahun e djathtë të rrjedhjes së Vjosës, pra nuk kanë qënë nën juridiksonin e Epirit të Vjetër. Në atë territot jetonin fiset e Atintanëve dhemë në jugë Parauejt4,në perndim Bylynët dhe në very Dasaretët. Atëhere,si mund të ishte Dodona jashtë territorit të Epirit dhe zotërimit të Molosëve,kur gjithë historianët e vendosin në Epir dhe e quajnë Moloso-Thesprote? Po të ishte në Dëshnicë duhet ta quanin “Dodona e Atintanisë”! Këto vende u përfshinë në Epirin e Ri, por kjo ngjau në shekullin e III të erës së re. Ky është një fakt shumë domethënës , që bie në kundërshtim me pretendimet e K.Matelit.

Mbreti Pirro i Epirit, i cili e kishte Orakullin e Zeusit të Dodonës në territorin e vet,midis kryeqytetit Pasarone dhe atij të mëvonshëm Ambrakisë(Artës së sotme) bëri aty investime për vetë tempullin,ndërtoi stadium,amfiteatër etj. Këto objekte janë zbuluar e kanë dalë në dritë të diellit si dëshmi e qënies së Dodonës. Në rast se kjo nuk është Dodona historike,atëhere çfarë është?Cili është emri i saj? Po qe se mbreti Pirro do të kishte ndërtuar e investuar në Dëshnicë, a nuk do të kishte mbetur ndonjë gjurmë dhe historianët nuk do të kishin shkruar për të, siç shkruan për Antigonenë , Berenisen (Prevezën) dhe Pyrrikastrën , (Gjirokastrën)5?

Objektet arkeologjoke të gjendura gjat zbulimit arkeologjik të Dodonës, janë të depozituar në muzeun arkeologjik të Janinës dhe atë të Athinës. Në muzeun arkeologjik të Athinë gjendet një pllakë bronzi e shkruar, ku dhuruesit nga Zakintho i bëjnë dhuratë tempullit të Dodonës. Kjo pllakë është gjetur në Dodonë, në Dodonë janë gjetur edhe pllaka plumbi me shkrime dhe objekte të tjera materiale. Janë dëshmi se Dodona historike pellasgjike , ka qënë ajo që është zbuluar nga gërmimet arkeologjike, pranë Janinës,në Çamëri. A mund të mohohen këto gjetje materiale shkrimore?

Po të marrim parasysh shekujt IV-III p. e. r., fusha e Hellopisë,shtrihej në të dy anët e liqenit të Pambotisë, nga lindja dhe perndimi, ishte një fushë e madhe dhe e begatë, (më e madhe se ajo e Dëshnicës) ku mbahej blegtoria dhe mbilleshin drithrat. Kjo ishte Hellopia e vërtetë,një nga hambaret e molosëve dhe Thesprotëve. Dodona ishte më në lartësi, në juglindje të kësaj fushe.Në shkrimin tim,lartësia e malit Tomaro,është dhënë në kompleksin e maleve të Pindit dhe atyre të Çamërisë, Sulit dhe Paramithisë dhe për ta besuar se ai gjat dimrit mbulohet nga bora dhe se Dodona në dimër është e ftohtë dhe jo për ta krahasuar me malet e tjerë të Shqipërisë Jugore.

Krahasimi i të dhënave klimatike,tregon se Dëshnica shtrihet në zonën e klimës mesdhetare dhe se lugina e Vjosës është nën ndikimin e detit që e zbut të ftohtit e dimrit. Dodona e Çamërisë ka klimë më të ashpër e më të ftohtë sesa Dishnica.

Objekt për diskutim dhe interpretim janë edhe shkatërrimet që ka pësuar Dodona dhe ja sepse: Etolo-Akarnania ishte në jug të Epirit, pranë saj kishte qytete të lulëzuara që mund ti grabiste si Pasaroni,Ambrakia, Eurimeni, Berenise, qytetet e Thesprotisë,përfshi dhe Dodonën. A do të kuturisnin etolianët të ndërrmerrnin një ekspeditë luftarake deri në Këlcyrë për të shkatërruar ”Dodonën”, duke kaluar në rajone të rrezikshme malore dhe fise armiqësore ilire të atyre anëve? Gjykoj se jo. Dodonën e hasën me të hyrë në Epir. E njëjta duhet thënë edhe për shkatrrimet e tjera nga trakasit, të cilët hynin nga Maqedonia nëpërmjet grykave të Pindit. Rajoni ku gjendej Dodona dhe Thesprotia ishin rajonet më të zhvilluara e më të pasura të Epirit ku mund të bëhej plaçkë lufte dhe të merreshin skllevër .

Emërvendet të cilat K.Mateli vendos për fushën, lumin dhe malin në Dëshnicë, janë zgjedhje dhe pëlqim i tij. Fusha quhet Hellopia, lumi I Dodonës, ndërsa mali I Trebeshinës, Tomar. Por, ndryshe nga ky përfundim, të tre këto objekte gjenden në Dodonën e Çamërisë,të përshkruara nga historianët e lashtësisë. Ato gjenden aty, kuptohet me emra tashmë të ndryshuar si rrjedhiim i kalimit të mijvjeçarëve.

Vendosja e Dodonës së hamendësuar, Në Këlcyrë, në rrëzë të malit të Trebeshinës, mbi kalanë ilire, është thjesht një supozim i pa dokumentuar dhe pa material arkeologjik. Në dokumentat historike, Këlcyra përmendet në vitin 1272 me emrin Klausura. Rrënojat e kalase ilire datojnë të shekullit IV-III p.e.r.,shumë më të vonshme sesa Dodona dhe nuk shërbejnë si dëshmi, gjithë qytetet ilire kanë qenë të rrethuar me mure. Gjurmët e fortifikimeve më në lartësi të kalasë ilire janë të periudhës së pushtimit osman6 Ndërsa në qytete të tjera të rajonit si në Antigone, Bulys , Nikea(Klos), Orikum, Apoloni, Amantia etj, janë zbuluar rrënojat dhe objekte që vërtetojnë qenien e tyre si qytete ilire, në Këlcyrë, atje ku supozohet se ka qenë Dodona, nuk ka të dhëna apo gjurmë të dukshme , për ekzistencën e një qyteti të lashtësisë, çka bën të dyshimtë gjithësa është thënë nga autori.

Në shkrimin-përgjigje, Kujtim Mateli, konstatimin tim për dëmin që sjell kjo hipotezë në aspektin etnik, dhe që shpie ujë në teorite e qarqeve shoviniste vorioepirote e kundërshton dhe bën të habiturin,(duke më konsideruar mua indirekt nacionalist) duke e motivuar se zbulimet shkencore nuk kanë të bëjnë me politikën. Këtu gabohet, sepse shpesh zbulimet, apo pseudo zbulimet shkencore janë përdorur nga politika dhe jo pa rrjedhime. Unë nuk mund të bëj naivin ,si i paveshë e i pasy ,që të bëj sehirxhiun, të mos shoh e të mos dëgjoj ato që ndodhën në Përmet në varrezat e Kosinës apo në ngritjen e memorialit të ushtarëve grekë në Këlcyrë, apo në Boboshticë të Korçës ku konsulli grek bëri deklarata provokuese shoviniste. Nëse z. Mateli, beson se qarqe të caktuara vorioepirote, nuk kanë për ti përdorur përfundimet e tij studimore, gabohet. Po nuk ndodhi kështu,i gabuari le të jem unë.

Përfundimet që arrin Kujtim Mateli, për vendndodhjen e Dodonës, janë të diskutueshme, ngaqë bëhet fjalë për orakullin më të vjetër të Europës dhe me trashëgiminë shpirtërore Pellasgo-Iliro-Shqiptare. Parë në këtë këndvështrim, ato duhet të bëhen objekt shqyrtimi i Akademisë së Shkencave, (Një oponencë të tillë duhet ta kërkojë vetë autori i studimit) e cila ka potencialin e duhur shkencor e kompetent për vlerësimin e atij studimi dhe përfundimeve të autorit. Me interes për publikun do të ishte që këtij subjekti ti jepesh një hapsirë diskutimi pro e kundra, në një nga mediat vizive.

Me këtë shkrim, diskutimin nga ana ime e quaj të mbyllur. Natyrisht duke ruajtur mendimin tim. Shpresoj që si mendim ndryshe, ti shërbejë autorit si nxitje, jo vetëm për ta kundërshtuar, por për të thelluar studimin e tij dhe për të vazhduar kërkimet e mëtejshme në terren në kërkim të gjetjeve të objekteve materiale , që të vërtetojë përfundimet e studimit të tij.

Bota sot

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Dhe megjithate Dodona eshte ne Tomorr.fotoja i perket ''qytezes''se Dodones ne Tomorr.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Dija eshte injorance e mesuar.....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-05-2007
    Postime
    336

Dodona ne Fshatin Tomor - Berat !

Cfare Mrekullie !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    01-02-2011
    Vendndodhja
    Gostivar
    Postime
    30

Për: Dodona pjesë e misterit të trashëgimisë së vjedhur

Ja si ka funksionuar mjeshtëria e atikës ,me siguri në mënyr të ngjajshme ka qenë edhe në dodon ,

eshtë në gjermanisht

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    01-02-2011
    Vendndodhja
    Gostivar
    Postime
    30

Dodona me siguri e përdorëte teknollogjin e të lashtëve që shkonte nga zhdukja , në fillim kur vet zotat ishin në ngritje teknollogjike zbuluan që ishin të rethuar nga materja dhe antimaterja ,dhe zbuluan edhe eterin në të rezet,valët,frekfencat, për të duheshin spjegime për të ju bërë pupullit të njohur e të ditur ata e spjeguan në mënyrën e atëhershme si : prometheu ,siriusi,zeusi, alili dhe tentuan të spjegojnë për pasqyrimet dhe u bë lëmshi kush e din fitoi kush se kuptoi humbi . prometheu është thënja zëri i krijuar me frekfencëne e tijë dmth zë (tingulli është val) , siriusi ishte me pa me sy edhe me pa është valë ,zeusi është zë kur e ndëgjon përsëri tingull (valë). ali ishte lindi eteri pra valët , ata i kishin të njohura valët e spektrit të zërit ,të dritës ,valët magnetike ,valët radiodifuzive,infra valët ,por kishin dhe dishin ti përdorin edhe spektrin e 0 (neutrino, skala valët, valët biollogjike etj)që shkenca pohoi së shpejti për izolimin e tyre si grimca e zotit ,ku mundësit e shfrytëzimit të tyre janë sipas njohësve të kësaj teme shumë dimenzional dhe funsional. prandaj edhe spjeguesit e temës për zeusin shumë shkenctarve edhe u bëhen lëmsh muhabetet. sepse është valë e pa ndarë .
    Ndryshuar për herë të fundit nga Guri i vendit : 30-05-2013 më 14:30 Arsyeja: më iku pa dashje ,duhet të lidhet kuptimi

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962

jo Dodona sot, ne thellesi te fotos mali tomaros 1,974 m i larte

Emri:  dodona.jpg

Shikime: 2309

Madhësia:  123.7 KB

ja harta e rrenojave te qytetit

Emri:  dodona 2 map.jpg

Shikime: 2576

Madhësia:  60.5 KB
    Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Dodona nuk kishte emer, ishte një kult i thjeshtë i sjellun prej Indie nga pellazgët, besimi ne drunjë ku pastaj dy vasha te ardhura nga Egjipti i dhane emrin Dodona, Dodonia, dhe nganjehere kur Vendasit ilirêt apo fisi i Lpitve te Laberisë ua prenin drurin ketyre falltorve te huaja keta detyroheshin te gjenin nje vende tjeter, nje lis te madh dhe nje krua aty pari qe ushtonte, kur nuk kishte gjethe(dimrit) prandaj, si e shohim, e tera kjo zhurem eshte injorancë e shekullit XXI qe perseritet kur para 200 vitesh ne epokene shkelqimit= Lumieret e vertetuan se keto dokrra apo prej tyre nuk ka asgjë, teori pas teorie..gjera me te cilet sot nuk mirret bota..
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Dodona nuk kishte emer, ishte një kult i thjeshtë i sjellun prej Indie nga pellazgët, besimi ne drunjë ku pastaj dy vasha te ardhura nga Egjipti i dhane emrin Dodona, Dodonia, dhe nganjehere kur Vendasit ilirêt apo fisi i Lpitve te Laberisë ua prenin drurin ketyre falltorve te huaja keta detyroheshin te gjenin nje vende tjeter, nje lis te madh dhe nje krua aty pari qe ushtonte, kur nuk kishte gjethe(dimrit) prandaj, si e shohim, e tera kjo zhurem eshte injorancë e shekullit XXI qe perseritet kur para 200 vitesh ne epokene shkelqimit= Lumieret e vertetuan se keto dokrra apo prej tyre nuk ka asgjë, teori pas teorie..gjera me te cilet sot nuk mirret bota..

po ai qyteti sot, me teatro e tempuj te gjalle te asaj periudhe sic e sheh ne foto c`fare eshte???
    Ndryshuar për herë të fundit nga Akili-A : 30-05-2013 më 19:45
    Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Ai qytet me teater e mure eshte më i vonshëm shumë, Gardici qe Puqevilli e pershkruajti dhe e vendosi aty Dodonen, nuk ka assnjê mbishkrim se aty ishte Dodona, e vetmja gjë që mund te mendohet se ai vendê ishte njê qender kulti, janë ato mbishkrimet mbi crgura plumbi( i kam vizituar ketu nê muzeun e Luvrit, janê interesante si deshmi se njerzit vinin aty dhe lenin dhurata dhe vetem keto gjurme shpien rreth identifikimit te Dodones..;Por, siç e kemi thene me siper, Dodona, apo kulti i parë ishte një falltore e thjeshtë pa emër, ardhur nga India qe edeh keltet e druidet e quanin Hu(edhe sot e quajmi tek ne nje dru te ngulur hû) mirepo kulti i drurit nuk ishte i percaktuar ne nje vendê, ndrronte vendet, kemi patur edhe nje Dodone ne Thesali e vende tjera, sa here iu prenin drurin vendasit falltoreve ata iknin ne kerkim te ndonje druri te pershtatshem diku tjeter afër një prroni..

Pellazget pasi iken ne Itali e ku pastaj rikthehen në Atik, e nê fund perfunduan te izoluar në Lemnos, dhe pasi qe kishin kryer aktin barbar te pafalshem ndaj femrave athenase e femijve te tyre duke i djegur per së gjalli, më kurrë nuk e permednen Doodnen por Delfin, shkonin nganjehere prane oraklit te Delfit per te kerkaur falje per marrrinat qe i kishin kryer por zoti i kishte denuar dhe humben pergjithemone nga historia pas vitit -510, u zhduken edhe nga Lemnos, ishte denimi qe paguan ndaj Ahenasve..duhej ta lshonin Lemnosin...

Një gjë është e lehtê te vertetohet nese kjo Doodna e Gardhiçit eshet apo jo ajo Dodona e lashtê e shekullit XV-tê apo nje tjeter Dodone ndoshta me e vonshme, njashtu siç ishte Doodona e thesprotve, nese kemi aty mure te vjetra te shekullit XV para krishti, nese gjejmi nje mur apo rrethim te kesaj periudhe, atehere kjo eshet Dodona e Deukalionit i cili eeshte i pari qe e shendrrroi kete kult primitiv, qe ishte vetem si falltore e prrojeve dhe aty nje lis, por Deukalioni, njesoj si romaket pasi e denuan jezusin filluan edhe keta ta pervetsonin urdherin e tij si fe, njashtu edhe Deukalioni ngriti aty orakulin e parê me mure e tempuj siç ngriten romaket Vatikanin e jo siç disa pretendojne se u nfgrit nga pellazget, nuk e kuptoj se si i mexojne disa keto informime koti e pa kurrfare baze...zot ruaje njerzimin nga padituria..
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Citim Postuar më parë nga Akili-A Lexo Postimin
    po ai qyteti sot, me teatro e tempuj te gjalle te asaj periudhe sic e sheh ne foto c`fare eshte???
    Ai qytet me teater e mure eshte më i vonshëm shumë, Gardici qe Puqevilli e pershkruajti dhe e vendosi aty Dodonen, nuk ka assnjê mbishkrim se aty ishte Dodona, e vetmja gjë që mund te mendohet se ai vendê ishte njê qender kulti, janë ato mbishkrimet mbi crgura plumbi( i kam vizituar ketu nê muzeun e Luvrit, janê interesante si deshmi se njerzit vinin aty dhe lenin dhurata dhe vetem keto gjurme shpien rreth identifikimit te Dodones..;Por, siç e kemi thene me siper, Dodona, apo kulti i parë ishte një falltore e thjeshtë pa emër, ardhur nga India qe edeh keltet e druidet e quanin Hu(edhe sot e quajmi tek ne nje dru te ngulur hû) mirepo kulti i drurit nuk ishte i percaktuar ne nje vendê, ndrronte vendet, kemi patur edhe nje Dodone ne Thesali e vende tjera, sa here iu prenin drurin vendasit falltoreve ata iknin ne kerkim te ndonje druri te pershtatshem diku tjeter afër një prroni..

Pellazget pasi iken ne Itali e ku pastaj rikthehen në Atik, e nê fund perfunduan te izoluar në Lemnos, dhe pasi qe kishin kryer aktin barbar te pafalshem ndaj femrave athenase e femijve te tyre duke i djegur per së gjalli, më kurrë nuk e permednen Doodnen por Delfin, shkonin nganjehere prane oraklit te Delfit per te kerkaur falje per marrrinat qe i kishin kryer por zoti i kishte denuar dhe humben pergjithemone nga historia pas vitit -510, u zhduken edhe nga Lemnos, ishte denimi qe paguan ndaj Ahenasve..duhej ta lshonin Lemnosin...

Një gjë është e lehtê te vertetohet nese kjo Doodna e Gardhiçit eshet apo jo ajo Dodona e lashtê e shekullit XV-tê apo nje tjeter Dodone ndoshta me e vonshme, njashtu siç ishte Doodona e thesprotve, nese kemi aty mure te vjetra te shekullit XV para krishti, nese gjejmi nje mur apo rrethim te kesaj periudhe, atehere kjo eshet Dodona e Deukalionit i cili eeshte i pari qe e shendrrroi kete kult primitiv, qe ishte vetem si falltore e prrojeve dhe aty nje lis, por Deukalioni, njesoj si romaket pasi e denuan jezusin filluan edhe keta ta pervetsonin urdherin e tij si fe, njashtu edhe Deukalioni ngriti aty orakulin e parê me mure e tempuj siç ngriten romaket Vatikanin e jo siç disa pretendojne se u nfgrit nga pellazget, nuk e kuptoj se si i mexojne disa keto informime koti e pa kurrfare baze...zot ruaje njerzimin nga padituria..

Se harrova, nese eshte vertete kjo Doodna në Gardik, qe do thote gardhi, rrethimi, atehere eshet kjo Dodona e Deukalionit, me nje fjale nje Doode komerciale si sot qe shkohet ne Vatikan, ne vend qe te shkohej ne Jerusalem apo Betlehem..me rendesi kishte te behej nje qender besimi i ketij kulti, qe lidhje nuk kishte me nga ato Doodonat e prrojeve e luginave te dikurshme qe erdhen si kult nga india permes pellazgeve...e ndoshta edhe para tyre, sepse as pellazget nuk e dinin se si quhej ky kult i drunjve, me çka deshmohet se Doodna nuk eshte pellazgjike por aziatike...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 30-05-2013 më 20:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •