Close
Faqja 140 prej 148 FillimFillim ... 4090130138139140141142 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,391 deri 1,400 prej 1475
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    do te behet ashtu, kur gjapreri te filloje te simbolizoje kontinente, ndersa qete lumenje e currile.
    Dionisi Grek ka brinj Bualli qe ne deshmite e historise se hershme. Nga ana e te jatit, ne dac te jete bir i Amonit apo i consortit egjiptian te Semeles (nenes se vet), Dionisi nuk mund te kishte brire bualli. Me se shumti do qe dash.

Briret e buallit jane nga Kadmi. Si lihdte kadmi me buallin atehere? Mundesite qe shikoj une jane:

1. Si trashegues i Gerionit qe mbareshtronte buaj te vecante te kuq.
    2. Si fitues mbi Gerionin (kjo nuk haset gjekundi historikisht. Hasim vec Herkulin i cili cuditerisht themelon nje fis ilir te quajtuar Boulinoi ne Fier)
    3. Si ngaterrese kuptimore nga historiane te huaj te fjaleve te ndryshme Bull dhe Buall.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 29-06-2012 më 22:15

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    por ja qe nuk eshte e njejta gje, dhe nuk behet fjale fare per person.
    pervec kesaj nuk pergjegj asnje gje qe eshte diskutuar deri ketu.
    "Disa pohojne se ajo qe vajze e Teukrit, ose Tros dhe grua e Dardanit, mbret i Trojes (shih IL.xx.255.), dhe ajo thirrej Myrine nga "te pavdekshmit" dhe Bateia ne boten poshte."

Keshtu e perkthej une. Me thuaj ne shikon dic tjeter qe une nuk po e kap.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 29-06-2012 më 22:20

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Billy Joe Lexo Postimin
    qyteti butoi duhet te jete boetia(ne gjirin e korinthit), meqenese finiqi eshte midis, dodona eshte me siper, ne territorin aktual shqiptar.
    boeotia eshte krahine dhe gjindet ketu.
    [Media]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Ancient_Regions_Central_Greece.png[/Media]
    ne Livadh te Boiotise, Kadmi kishte ngritur Thebae-n per te cilen po bisedojme.
    Nderkohet po thonim se Butua eshte tjeter qytet dhe ne tjeter vend.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    "Disa pohojne se ajo qe vajze e Teukrit, ose Tros dhe grua e Dardanit, mbret i Trojes (shih IL.xx.255.), dhe ajo thirrej Myrine nga "te pavdekshmit" dhe Bateia ne boten poshte."

Keshtu e perkthej une. Me thuaj ne shikon dic tjeter qe une nuk po e kap.
    keto nuk jane teme diskutimi
    ajo qe nuk po e kapni ju eshte subjekti qe po diskutojme.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Billy Joe Lexo Postimin
    kjo eshte stema araldike e bue-jve, por bej krahasim me familjen AL-FIERI ne napoli( ky mbiemer eshte i perhapur shume ne itali, as qe e dine individe alfieri qe jane arbereshe bile, kur ja u kam thene qe jeni arbereshe kane mbetur te budallepsur, kane germuar dhe kane gjetur rrenjet).
    mua keto nuk me ngjajne ne buaj me teper ne duken si shqiponja
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga baaroar Lexo Postimin
    Duke i qëndruar temës...
    Gjithë këto lokacione mund të përfshihen brenda një hapësire më të vogël nga sa mund të mendohet.
    Nëse e dhëna e Polivios është e saktë, duke pretenduar se qyteti Butoj është Budva; si mund të jepet kjo e dhënë duke anashkaluar qytete të tjera më të mëdha si pika referimi? Psh, Epidamni ishte më pak i njohur se Budva?!!!
    cfare po thua apo cilen po e thua se nuk po merresh vesh
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Hah. Keto jane bulla ose bo_lla. Dikush ka punuar me fantazi per te bere Bollen Buall dhe me Brire. Me mijevjecare.
    homonimia mes "bollon" [bu(a)ll-it] dhe boa(lla)s apo bolles nuk eshte krejtesisht e rastit, por kerkon spjegim t perpikte.
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    keto nuk jane teme diskutimi
    ajo qe nuk po e kapni ju eshte subjekti qe po diskutojme.
    Me sa di une po diskutojme kush qe Kadmi, resident apo vendas, ku dhe nga levizi, cfare ndertoi (Budoe).

Leukata/Ino ne jug te Korfuzit, emri i vajzes se dyte te Kadmit, ne harten e dyte me lart lexon Batiai.

Kjo harte permban Budoa (sot ne Mal te Zi). Po ashtu, Tamoricen, Dardani dhe Europen te trija ne hinterlantin enkelean ku sundoi Kadmi pasi la Teben. [shih ilustrimin ne linkun me poshte: Kadmi ja kalo qeverisjen e Tebes te nipit, Pentheus dhe pas vdekjse te te fundit, Kadmi shkoi ne Iliri ku themeloi Buthoe (Bacc 43 1331) Per kete Buthoe eshte folur ne kete teme dhe jo per Beotine ose Kadmean]

http://www.forumishqiptar.com/showpo...postcount=1369
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 29-06-2012 më 23:18

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga baaroar Lexo Postimin
    "Midis Butojës dhe Dodonës ndodhej qyteti i madh i Feniksit (Finiqit), qyteti më i pasur i haonëve (kaonëve) sipas Polivios"

Ku ndodhej qyteti Butoj???
    butua eshte padyshim budva
    Por meqenese une i besoj te Shtjefen Bizantinit pak me teper se edhe vet autoreve antik, do them se eshte fjala per tjeter vend e tjeter qytet dhe se ky qytet eshte Bitol.
    por nuk e di (s)a eshte e sakte ajo qe sot quhet Finiq me vendndodhjen e saj.

por per keso gjerash duhet cituar autori e jo intepretatori, dhe transkribimi i emrit te vendit duhet te jete i sakte dhe i vertetueshem, e jo te thuhet 'butoj' dhe varja.
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    butua eshte padyshim budva
    Por meqenese une i besoj te Shtjefen Bizantinit pak me teper se edhe vet autoreve antik, do them se eshte fjala per tjeter vend e tjeter qytet dhe se ky qytet eshte Bitol.
    por nuk e di (s)a eshte e sakte ajo qe sot quhet Finiq me vendndodhjen e saj.

por per keso gjerash duhet cituar autori e jo intepretatori, dhe transkribimi i emrit te vendit duhet te jete i sakte dhe i vertetueshem, e jo te thuhet 'butoj' dhe varja.
    Finiqi ka qene ka qene gjetje arkeologjike disafish me e madhe se Butrinti. Cdo gje u zhduk. Finiqi eshte e vetmja pike e sakte qe kemi nga te treja qe citohen.

Ndersa puna e Shtjefen Bizantinit u zhduk per t'ja lene vendin vetem nje vellimi te vogel nga nje person qe nuk emerohet. Ajo qe mbeti u rishkrua nga Porphyrogeniti.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 29-06-2012 më 23:38

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •