Close
Faqja 139 prej 148 FillimFillim ... 3989129137138139140141 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,381 deri 1,390 prej 1475
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Blizoo Lexo Postimin
    Kam pytje edhe pse ska lidhje me temen , ne lidhje me kete foto qe majtas ky mban shqiponjen i.Cesar , ne mes Aleksandi i madh ?
    Nga viti 1500 eshte , kam edhe linkun e piktorit .
    http://1.bp.blogspot.com/-ame3Ax_wsF...0753a92d91.jpg
    E cilit vit eshte gravura?
    Kjo foto dashke teme me vete. Shume interesante. Falemderit qe e solle.

Zotërimi i orakullit të Dodonës duhet të ketë patur një rëndësi politike jashtëzakonisht të madhe. Rivaliteti ndërmjet Kaonëve, Thesprotëve e Molosëve mund të ketë shkaktuar "klonimin" e shëmtuar të tij.
    Mos të harrojmë se tradicionalisht tempujt/kultet mbivendosen, Zeusi erdhi dhe u përshtat në Dodonë. Ajo origjinare u përkiste haonëve të cilët banonin përgjatë luginës së lumit Hao, dhe mundësisht ka lindur si kult i Nënës së Madhe, me kafshë toteme Bullën/Bollën.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-06-2012
    Postime
    199
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    E cilit vit eshte gravura?
    Kjo foto dashke teme me vete. Shume interesante. Falemderit qe e solle.
    Pasha besen mu duk shum interesant dhe pritja kur te hyni ti dhe Baptist ne forum :
    Kliko ke linku i dyte ne googel se ndryshe s'behet http://www.google.com/search?sugexp=...v.jaar%3A+1567

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    .............................
    Ndryshuar për herë të fundit nga Billy Joe : 29-06-2012 më 20:46

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Kultet mund te mbivendosen por cila eshte arsyeja gjeo-politike qe solli ket mbivendosje? Na dalin tashi nje barre me greke, bullgare, vlleh e sllave qe pretendojne paresi territoriale nderkohe qe origjina jote mbetet mister dhe askush nuk merre persipar ta studjoje.

Pas atyre qe po kam lexuar se fundmi, Dod(one) del si "fon" germ. ose "del" it. qe do te thote Bir -i. Rrenja Dodone figuron ne Dardan/Dodan, Epida(m)n, Ilius, Bud(e) qe mbase origjinalisht ka qene Bolle/Bulle. Kjo qe po them nuk bie ndesh me ca diskutime ne temen e Bal me ngjan, ku eshte thene se Zeusi po ashtu qe titull dhe e kane mbajtur shume.

Nje pikiate tjeter eshte versioni se Apollo eshte Phaetoni ose bir i diellit pas nje "termeti" te fuqishem.

Mirepo interpretimi nuk eshte i thejshte pasi keto terma jane perdoruar ne gjuhet e gjithe botes dhe si mund t besh etimologji nderkombetare pa njoh tere gjuhet e implikuara.

Sidoqofte, per mendimin, personi me i zoti qe kemi ne Shqiperi per etimologji eshte Baptisti. Keshtu qe do respektoja mendimin e tij ne kete sfere, qe sic thahs eperseri mund te mos jete final per shkak te veshtiresise se ceshtjes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 29-06-2012 më 20:48

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Blizoo Lexo Postimin
    Pasha besen mu duk shum interesant dhe pritja kur te hyni ti dhe Baptist ne forum :
    Kliko ke linku i dyte ne googel se ndryshe s'behet http://www.google.com/search?sugexp=...v.jaar%3A+1567
    Pa fol edhe pak ne dialekt se ngjan qe te njoh.
    Foto qenka e mesjetes, mirepo artistet gjermane jane mbeshtetur ne literature lokale disa here te pacenuar nga autoritetet romake e greke si tek ne.

S'e di per ju, por mua bene pershtypje grifinet ne parzmoren e Hektorit. Nuk kuptoj si i bashkon Dionisi Trojen & Maqedonine me Romen. Germa E ne flamur te Aleksandrit do duhet te jete Emathia.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Buthea ishte kryeqyteti qe themeloi Kadmi me Harmonine ne vendin e Enkeleaneve pas largimit nga Teba.
    Pas largimit nga cila Thebe?
    Pas shkrimit tend Kadmi i dha te njetin emer kryeqytetit ne Enkeleane si te atij qe la pas ne Teba.
    ku e zbulove ti kete?!!
    Ne se injorojme faktin se Kadmi u debua nga Teba, themelimi i nje kryeqyteti me emer te ngjashem nuk eshte e padegjuar.
    pastaj!
    Mirepo lind pyetja, ku ishte kjo Tebe nga e cila u no sper ne Iliri?
    ne hene, -nuk ishte. Thame se ishte ne beoci.
    Na del sikur Kadmi largohet nga Budva e Malit te Zi (qe nuk paska qen Iliri) dhe zbret poshte ne jug per te themeluar nje Buthea tjeter tek Enkelanet.
    pash nderen a? - ty te dilka dicka qe nuk del!

Une nuk di per ndonje Tebe matane liqenit te Shkodres
    kur s'di rri
    se as une nuk di por te pakten nuk e kerkoj atje ku nuk eshte. pse e kerkoke ti theben ne butua une nuk e di, por mund ta dijne ata qe lexojne e mbase edhe me sqarojne.

se dyti Kadmi nuk mendohet te kete qene Nordik,
    e mendoka kush kete qe ti e mendoke se nuk e mendokan ata qe mendojne?
    se treti Kadmi nuk mendohet te kete levizur veri-jug po anasjelltas.
    pash nderen a, nuk e paskemi ditur se paska te tilla pretendime, ku i gjeni ju?
    Une u pergjigja po ashtu per Eulopen, motren e Kadmit.
    ku ke zbuluar ti se motra e kadmit quhej eulopa?
    une kam kujtuar se quhet eumeshqerra.

Falemderit. Emri i hartes eshte pikerisht Bat-ia-i..Sic po thua eshte identik me Myrinen. Pre ky personazh, gruaja e Dardanit i ka dhene emrin nje cope toke ne Korfuz.
    na e sqaro si e bere batian mirine nje here
    Kete nuk mund ta di. Mirepo Eskili ose Euripidi thone qe Kadmi udhetoi me buaj nga Teba ne Iliride. Stefani i Bizantit (shih postimin e Dalan) e riperserit. Vec kesaj pse kemi Karroce/kale dhe Qerre/qe/buaj?
    atehere lere - eshte poaq e kualifikueshme (per dituri) pergjegja nuk dihet.
    Pershtypje personale dhe kohore.
    nuk e besoj se pershtypja personale mund ti jap nje kuptim te ri fjales se nje gjuhe te folur kolektivisht.
    Nuk mund te gjykoj per cilesine e nje perkthimi qe nuk e kam bere vete.
    atehere si mund te gjukosh per vertetesine e asaj qe thua mbeshtetur ne te
    Nuk eshte e thene se jam dakord me perdorimin e terminologjise "kontinent". Por kontinent ose ishull nuk ka rendesi ne kete bisede.
    ta bejme ishull atehere se e cvendosim me lehte ku te kemi deshire.
    Ajo qe ka rendesi eshte se buajt e Gerionit qene rezidente ne zonen e Kestrines, ne brigjet e Jonit dhe jo ne Spanje.
    ky eshte pretendim.
    Ilos i Iliumit, apo e do Luan?
    nuk kerkova gje une.
    Homeri thote qe Priami udhetoi pa lindur mengjesi e deri vone ne darke nga varri i Ilos jashte mureve te qytetit deri ne shtabin e Akilit prane gjirit detar per te marre trupin e Hektorit.
    bukur shume, mua nuk me kujtohet.
    Duke mare parasysh se Priami kishte kuajt me nam nga te Skamandres dhe se kishte 4 deri 6 kuaj ne karroce, ai ka ecur pa frike me rreth 70km/ore. Po te themi qe eshte ngritur ne 6 dhe ka udhetuar deri ne 9 (ka qene vere dhe ne Turqi dielli perendon vone) i bie qe ka udhetuar minimumi 15 ore e do te thote 1050Km ose 5700 stadia. Po te masesh distancen me te madhe te mundeshme pas Hissarlikut 'mali Ides' ne piken me te larget te gjirit te detit nuk shkon me shume se 167km, te cilen une dhe po ta dyfishoj me del perseri qe Priami nuk mund te kete udhetuar me shume se 5 ore. Sigurisht nuk po marrim parasysh se malet e Turqise u tkurren dhe u bene kodra, kurse kodrat fusha.
    kjo ka shume rendesi per subjektin qe po diskutohet
    Nuk ke kuptuar sakte cfare eshte shkruar. Ngaterresa buallice ose lope njelloj si fjala qe ka treguar dikur ekskuzivisht Lisin ka rrjedhur si pasoje e hyrjes ne qerthull te gjuheve qe nuk kane pas definicione te ndara, ose eshte interpretuar pasaktesisht nga gjuha ne gjuhe dhe na vjen sot jo ne nje por ne shume forma nderkohe qe mungon orgjinali.
    ky eshte pretendim
    Di vetem te them qe Ohri ka pasur buallica me shumice sipas tregimeve nga banoret qe jetojne afer liqenit.
    ska ndrushuar gje aty per 35 shekuj fare, dhe banoret ta thane kete kadmisht>
    A qene lope apo buaj ata te Gerionit, kjo nuk dihet dhe ka pak rendesi. Cdo lloj kafshe ka ciftin e vet per t'u shumezuar, qe do te thote se mes buallicave ka pasur buaj ose mes lopeve dema dhe nje specie mund te jete konvertuar ne kafshe tokesore ne keta mijevjecare si psh qeni nga ujku e me radhe.
    kjo nuk pi uje fare

Citimet me lart. Une nuk kam autoritet te shpall mbret as sot, pa le me fuqi prapavepruese.
    ?
    Se si e njohim ne apo shumica nuk do te thote gje, kjo nuk zgjidhet me vote. Sikurse shumica e njohin gruan e Dardanit si Myrina (edhe perendite bile) ajo quhej Batija po ashtu.
    nuk quhej, quhej, - sjell burimin
    "Dodanim - They are known in profane history as the Dardani, originally inhabiting Illyricum. They were a semi-Pelasgic race, and in the ethnographical table (Gen. 10) they are grouped with the Chittim (q.v.). In 1 Chr. 1:7, they are called Rodanim." Kitimet duke qene Maqedonet.
    nuk do merrem me perralla arabike
    Tjeter:" …Kittim is the same as Chitim. It appears, they settled on the Mediterranean Sea. Dodanim is the same as Dardani. Troy and Illyricum were two cities, which came from them." Chronicles
    appears - not to me - pastaj nuk po merremi me aparencat dhe as na interesojne, aparencat jane pikerisht perrallet qe ngaterruan dhe historine ne diskutim
    ne jemi ketu per ti eliminuar aparencat jo per ti legjitimuar si deshmi. ka prej atyre qe ne aparence te befte lepuri u ngjet ne luan - por ne nuk do ta quajme lepurin luan aty e andej. ne do ti themi -ishte lepur or ti.

"Chr 1-9 has numerous spelling differences between different Hebrew texts and Septuagint texts. See 1 Chr 1 Chr 1:29-31 for an example:...
    1 Chr 1:7 "Dodanim" vs. "Rhodans/Rhodanim" (Septuagint, Syriac, Vulgate) "
    ne ndonje ore liturgjie tjeter -por jo ne histori.
    Keshtu pranohet pergjithesisht. Diku kam nje liber qe i identifikon keta edhe me luanin, cuditerisht. Kete e kam pare vone.
    po te lodhesha une fort me si pranohet dhe a pranohet pergjithesisht dhe a u deftohet lepuri luan njerezve te trembshem nuk do te kisha lodhur gishtin te kisha shkruar asnje shkronje te vetme sepse pranohet pergjithesisht se ty te ka pushtuar greku per te te civilizuar sepse ti ke qene egersire.
    por sic kam thene: te vertetat e establuara me 'institucionin' e pranimit - jane genjeshtra te kulluara.

Deri sa dikush te vertetoje qe Iliriku nuk ka pasur buallica autoktone por te importit
    pse po u vertetua e kunderta do fitoje ekskluzivitet

dhe se Anglia e mori buallin ne emblemen e familjes mbreterore nga India dhe jo nga 3- vellezerit ose Korfuzi,
    ka shume rendesi kjo
    nuk mund te mendoj ndryshe. Gerioni eshte mbreti i pare i regjistruar, sikurse eshte edhe simmboli i qytetit te Durresit - Atlasi duke mbajtur boten dhe nje gjarper perreth i gdhendur ne keder.
    dhe tri sorre qe fluturojne e tri mace qe mjaullojne
    Sidoqofte, misteri qendron tek Apollo.
    cili mister, apo nderruam teme?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Citim Postuar më parë nga javan
    Falemderit. Emri i hartes eshte pikerisht Bat-ia-i..Sic po thua eshte identik me Myrinen. Pre ky personazh, gruaja e Dardanit i ka dhene emrin nje cope toke ne Korfuz.
    na e sqaro si e bere batian mirine nje here
    ?
    Citim Postuar më parë nga javan
    Se si e njohim ne apo shumica nuk do te thote gje, kjo nuk zgjidhet me vote. Sikurse shumica e njohin gruan e Dardanit si Myrina (edhe perendite bile) ajo quhej Batija po ashtu.
    nuk quhej, quhej, - sjell burimin
    Po i pergjigjem vec kesaj me lart, per te cilen nuk kisha sjelle dokument.
    Per te ardhur keq qe ke shpenzuar me shume kohe te pegjigjesh se sa per te marre vesh se cfare eshte thene.

Burimi eshte Iliada e Homerit. Libri II
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 29-06-2012 më 21:57

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga baaroar Lexo Postimin
    Ndoshta, dy buajt mbi të cilët ka udhëtuar Kadmi, janë dy lumenj të lundrueshëm (të paktën në atë kohë).
    do te behet ashtu, kur gjapreri te filloje te simbolizoje kontinente, ndersa qete lumenje e currile.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po i pergjigjem vec kesaj me lart, per te cilen nuk kisha sjelle dokument.
    Per te ardhur keq qe ke shpenzuar me shume kohe te pegjigjesh se sa per te marre vesh se cfare eshte thene.

Burimi eshte Iliada e Homerit. Libri II
    por ja qe nuk eshte e njejta gje, dhe nuk behet fjale fare per person.
    pervec kesaj nuk pergjegj asnje gje qe eshte diskutuar deri ketu.
    Aeneas Dardanus

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •