Close
Faqja 103 prej 148 FillimFillim ... 35393101102103104105113 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,021 deri 1,030 prej 1475
    Citim Postuar më parë nga sulioti Lexo Postimin
    Me erdhi nje tjeter tez llogjike ne kok se si kan rrjedhur gjerat dhe ndoshta nuk gabohem, BESOJ SE LISI KETU HYN SI EMERTIM I KRIPTUAR, dhe se nuk ka lidhje
    me ndonje lis qe fliste apo ku di une, por eshte quajtur keshtu(PEMA E JETES,OSE E GJUHEVE) per shkakun se ANIJA E NOES, qe mbajti jeten gjall ne tok, qe e ndertuar ME DRU LISI,QE TE GJITH E NJOHIM REZISTENCEN E TIJ,dhe mali i TOMORRIT,lidhet me ngjarjen se eshte vendi TE+MRRIU anija e noes ,kurse DHODHONA eshte vendi ku u mboll jeta pereseri, dmth DHE +DHONA,pra kthimi i jetes nga uji ne dhe.

1° pra kemi;LISI PEMA E JETES DHE E GJUHEVE=ARKA E NOES E NDERTUAR ME KET LLOJ DRURI QE I REZISTOI UJIT ASNJE LLOJ TJETER DRURI SMA DO MENDJA SE DO I REZISTONTE PERMBYTJES.

PER KETE U QUAJT DHE PEMA APO DRURI I JETES SE AJO I REZISTOI UJIT? DHE MBAJTI JETE MBI PESH.

2° TOMORRI E KA MAR KETE EMER SE ATJE ESHTE VENDI TE+MERRIU ANIJA

3° DHODHONA U QUAJT VENDI KU JETA U KTHYE NGA UJI NE DHE pra DHE+DHON.

CFARE MENDONI JU MIQT E MI DHE TE TEMES,???

A KAM ARRITUR TE SHPJEGOJ KETE MISTER BOTEROR ME KETO QE KAM THEN ME LART???
    Deri me sot, ata qe kane studjuar dialektiken e gjuhes ""helene"", semantiken pra simboliken e saj, kane qene te gjithe heleniste, ne objektet qe kane studjuar duke filluar qe nga Linear B e duke shkuar ne skajin e fundit te kesaj gjuhe e kulture. Asnje kryptologist i vetem, nuk ka kontribuar ne zberthime, duke pasur parasysh qe kemi te bejme me mitologji, simbolike e metafore. Por me e keqja eshte se asnje prej tyre nuk morri mundimin te mesonte dicka jashte botes "helene" se ndoshta do kishin mesuar ndonje gje te vyer. Une ju them me siguri se dijet e kryptologisteve jane shume te avancuara, duke perfshire dhe dijet gjuhesore.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Barat, ne se te ndodhet kjo harte, mund te sjellesh pjesen e Ilionit, lumenjve Aos and Apsus me shkalle me te zvogeluar qe te shihet tere pamja nga afer?

Sulioti, mund te thuash germen prane se cilet ndodhet mali Ermanje, dhe ai Tomorr? Po ashtu ne se mund te gjesh/dallosh Tomorricen.

Falemderit shume!
    Sulioti, Apsus eshte Lumi Semanit sot. Eas duhet te jete patjeter Gjanica e cila ju shkeput Vjoses dhe ju bashkua Semanit pas termetit te Trojes. Ne kete harte Gjanica (Eas) derdhet ne Vjose (Aoi ne kete harte)

Une do doja te dija se prane cilit mal gjendet Europus ne hartem ku eshte mali Tomorr, si edhe, ne se Ilion eshte ne malin e Kumakes ose diku tjeter. Lumi nden Ilion nuk e di cili eshte, po mbase Osumi?

Shume falemderit per opinionin tend!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Sulioti, ose cilido qe ka njohuri ne keto pika te rendesishme:

Po ashtu, cila dege lumi (e Devollit) ne se ka emer lidhet me liqenin e Pogradecit? A ka (pasur) trofta ky lume?

Edhe nje pyetje tjeter, ka pasur cifute zona juaj dhe e Beratit nga sa ke degjuar?
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 21-02-2009 më 07:03

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Ka qene edhe nje harte qe tregonte kete zone dhe via Egnatia/Kandavia, po nuk po e gjej. Po qe se dikush e gjen ku eshte, i lutem ta postoje ketu.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    via egnatia,ke dhe fortifikime aty.

All’esterno della cinta muraria, da indizi e documenti storici, si presume che dovesse essere presente un canale pieno d’acqua a protezione delle mura urbane; il fiume Skhumbin e l’affluente Zaranika scorrono infatti a poche centinaia di metri e comunque la valle è molto ricca di acque tanto che si ricordano famose alluvioni, che presumibilmente hanno contribuito nel passato all’interramento del centro fortificato che attualmente si trova ad un livello superiore di qualche metro.
    I muri della fortificazione dovevano essere dotati in alto di una merlatura di protezione per i difensori che accedevano alla sommità attraverso scale in muratura, salenti da due direzioni contrapposte e, nella parte centrale, sostenute da un arco a tutto sesto in laterizio di cui rimangono alcune tracce.
    Le ricerche storico archeologiche eseguite recentemente hanno consentito di scoprire nuovi siti fortificati e quindi di mettere in luce l’esistenza di un vero e proprio sistema difensivo coordinato.
    In particolare intorno alla fortificazione di Skampini (Elbasan) si sviluppava un sistema di incastellazioni che controllava il percorso della via Egnatia: a Ovest, a partire da Dyrrahu (Durazzo), si trovano infatti i resti dei castelli di Shkembi i Kavajes (Kavaja), Kaziaj e Shenlli; a Est, risalendo il fiume Shkumbin, si trovano i resti dei castelli di Mengel, Shkembi mbret, Dardhe, Xhire Manastirec, Selca e Poshime, Pogradec, Bllace fino a giungere alla città fortificata di Deaboli in prossimità del lago Prespes e dei confini greco e macedone.
    La concentrazione di castelli intorno ad Elbasan, ben visibili nella fig.3 oltre a quelli già citati, contribuisce a definirlo come un centro di controllo amministrativo e militare molto importante dell’area centrale albanese. La città di Elbasan era posta sulle antiche vie di comunicazione che sono state percorse nel corso dei secoli dalle popolazioni e dagli eserciti delle numerose dominazioni politico-militari che si sono succedute in questa area dei balcani. Iniziando dagli antichi popoli illyrici, per poi passare attraverso le dominazioni dei macedoni, dei romani, dei goti, degli slavi, dei normanni, dei serbi, dei veneziani, dei bizantini, dei turchi, degli italiani e dei russi, ecc, per giungere fino alle recenti vicende che hanno visto la nascita dell’attuale repubblica albanese.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 21-02-2009 më 08:13

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Bakllavaje, falemderit!

Po ka qene nje harte e vjeter ku jepej kjo zone me shkalle te zmadhuar. Duhet ta kem nje ose dy tek koleksiooni im por kerkon kohe ti skanoj, dhe ajo harta qe mjaft e mire. Po vete i kemi bere lemsh temat.

Cfare doja te shikoja eshte largesia e Ilionit ne harten e Baratit lart nga Via Kandavia.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    javan

me kan then per nje lum te nendheshem qe lidhet me liqenin e pogradecit,ndersa lumi Devoll si edhe keneta e Divjakes mbeten pika qe i kane rrenjet ne ato kohe.do pyes ne se ka pasur cifut ne zone---di se ka patur por nuk jam i sigurt.ne kohet e vjetra Gjanica derdhej mindis Fierit edhe Patosit ne keneten e Mbyetit -aty takohej me shtratin e vjeter te Semanit.Duke veshtruar nga Patosi kemi Margellicin me nje kala te vjeter ne te cilen jan gjendur punime --metali--nuk e mbaj mend cili metal-2700 vjecare--buste. nga aty per nga Tomorri flitet per nje pik tjeter mindis margllicit edhe dymalit -pastaj vjen tomorri--thuajse ne nje vij gjenden keto pika te cilat po ti shtrijm deri ne det kane po te njejtin drejtim me afer karabunin.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    ATJE KU ME RESPEKTOJN SI SHQIPTAR
    Postime
    1,015
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Sulioti, ose cilido qe ka njohuri ne keto pika te rendesishme:

Po ashtu, cila dege lumi (e Devollit) ne se ka emer lidhet me liqenin e Pogradecit? A ka (pasur) trofta ky lume?

Edhe nje pyetje tjeter, ka pasur cifute zona juaj dhe e Beratit nga sa ke degjuar?
    Ne devoll dikur ka patur shume peshk(flas ne kohen e xhaxhit)sot se di se u be koh qe kam ikur prej aty.

Devolli nuk ka lidhje me liqenin e oherit(flas per rrjedhen e lumit ne siperfaqe)nese ka kontakt me liqenin kjo duhet te jet nen toke e per ta vertetuar kete duhen kerkime specilale te kesaj natyre.

Po cifut ka patur gjith andej o vella ku merret vesh sot,ne Berat e sigurt qe ka patur se eshte qytet me tradite te lashte, kurse Gramshi nuk ka qen qytet para luftes se dyte boterore, keshtu qe si shume zor te kete patur ne Gramsh,vecse ne se kan ardhur per tu fshehur nga gjermanet ne kohen e lufetes, se me sa di une hebrenjt ishin tregtar e zakonisht jetonin ne qytete te asaj periudhe.

Per sa i perket hartes se vjeter jam shume i ngaterruar, keshtu qe me mire te presim(mbase na e poston BARAT me te zvogeluar qe te mund te gjejm me lehte ato qe kerkojm.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Sulioti dhe Alfeko:

Shume falemderit per keto qe keni shkruar. Sulioti, e di qe ka pesh, por desha te dija a ka patur trofte? Dhe me sa di une trofta ka plot ne liqenin e Pogradecit. Keshtu qe Devolli qe me sa thote kjo harta ime, buron nga liqeni Pogradecit (jo ai i Ohrit) ka mundesi te madhe te kete pasur.

Kjo informate eshte shume e rendesishme.

i/e regjistruar Maska e gjergani
    Anëtarësuar
    09-01-2009
    Postime
    132
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Shkeputur nga Historia e Shqiperise.

Paska patur pretendime historike Skenderbeu. Ka dashur ti vjedhi mitologjine grekeve dhe ti pervetesoje Dodone e Zeus bashke. Njeri me goxha vizion qe para 600 vjeteve...
    Darius kam biseduar personalisht me PILIKEN nje here qe mu dha shansi per kete vule te cilen e kishte gjetur ne nje bibloteke te nje kalaje ne Ceki (kuptohet negativin ne dyllin e nje vule).Ai thoshte qe kete vule unaze bashke me simbolet e tjera Skenderbeu nuk i trashegonte nga familja e tija, por ju dhane mbasi u caktua krye princ nga paria e kohes me propozimin e Gjergj Arianitit(shiko me kujdes cfare shpreh simboli i familjes ARIANITI eshte botuar dhe ne nje kalendar me duket).Gjithashtu me ka thene qe guri ne te cilen eshte gedhendur ky kompozim(basoreljev) ishte i nje fortesie te larte pra hynte te guret e cmuar.Kjo vule njihej vetem nga nje rreth i ngushte miqsh dhe letrat te cilat vuloseshin me kete simbol ishin te nje rendesie te vecante.Letra ne te cilen eshte gjetur i drejtohej nje bankjeri ne Raguze qe ti jepte pa problem nje sasi te caktuar parashe nje prifti unit me emrin Gjon Bocari.
    Sa per mitologjine ne eshte e gjitha e tille si dihet kush i ka vjedhur njeri tjetrit.Ne kohe te tija interesant gati nuk permenden fare si identitet greket.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Darius : 22-02-2009 më 12:57
    Jam shqiptar se kesh lerë unë i parë, pa bëra gjuhë e bëra perëndinë e më pas Perëndia bëri njerinë.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •