Unė besoj se ka njė lloj lidhje tė pashmangshme mes tipareve fizike tė njė personi qė tregojnė deri diku- prejardhjen e tij, mes sjelljeve qė ka nė shoqėri. Pra po flas prejardhjen dhe lidhjen qė ka me qėnien e vetė njė njeriu si pjesė e shoqėrisė. Dua tė them, qė domosdo do kemi njė lloj instinkti tė shfaqur qė s'do i shmangesh dot, dhe instinkti nė tė vėrtetė ėshtė tregues shumė domethėnės, dhe s'ėshtė aspak prirje prej "kafshe" nė tė vepruar siē e marrin shumica rėndomtė.
Qė kur e kam dėgjuar vetėm njė herė nga njė Prof i imi ( dhe qė ndihem vėrtetė me fat qė kam pasur njė Prof si E. Dragoti) tek thoshte qė: "Instinkti ėshtė i verbėr, por asnjėherė nuk gabon" mė ėshtė ngulitur nė kokė dhe kam filluar tė mendoj shumė rreth kėsaj, dhe kam vėnė re qė qėndron goxha pėrfundimi i tij.
Instinkti, ėshtė edhe ajo pėrvoja historike e 'racės' njerėzore, dhe rrjedhimisht ėshtė i pandashėm nga 'raca' dhe nė njė mėnyrė tjetėr apo jo, do shfaqet me veprimet qė njerėzit bėjnė duke treguar nė kėtė mėnyrė edhe njė pjesė sė prejardhjes sė tyre.
Atė po mundohesha tė tė thoja rreth replikės sime mė lart. Por, nėse doni ju tė pėrjashtojmė shfaqjen instiktive nė tė vepruar, le ta marrin po deshe edhe nga veprimet e ndėrgjegjshme. Njė njeri i ndėrgjegjshėm pėr kulturėn dhe prejardhjen sė cilės i pėrket, s'bėn veprime si kėta nė foto; e, meqė jam ke ndėrgjegjja dhe sjellje e pėrgjegjshme nė shoqėri, lidhur edhe me atė qė quhen "emocione shoqėrore", mė lejo tė sjell njė referencė pėr t'i qėndruar kėshtu edhe seriozitet tė bisedės qė po bėjmė:
Pra, na pėlqen apo jo, ka njė lloj lidhje tė pamohueshme raca me kulturėn dhe moralin e njė shoqėrie.
Por siē e sheh edhe nga mėnyra sesi po shprehem, s'po ngul kėmbė qė ėshtė 100% kėshtu, por qė ka njė lidhje tė dukshme deri diku - ka dhe kėsaj i qėndroj

Krijoni Kontakt