Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    04-04-2009
    Postime
    615

Tri kėshilla nga Selman Farsiu (r.a.)

TRI KĖSHILLA NGA SELMAN FARSIU (r.a.)

Erdhi njė njėri te Selman Farsiu (r.a.) pėr tė kėrkuar kėshillė.

Ai u pėrgjigj :

-Mos fol !

-E pamundur njeriu sa ėshtė gjallė tė mos flasė – tha njeriu.

-Nėse flet, thuaje vetėm tė vėrtetėn ose hesht – i tha Selmani.

-Mė kėshillo edhe mė tej – tha njeriu.

-Mos u hidhėro – kėshilloj Selmani.

-Por e pamundur ėshtė qė njeriu tė mos hidhėrohet ndonjėherė – ta njeriu.

-Nėse hidhėrohesh mbylle gjuhėn tėnde dhe lidhi duart tua – tėrhoqi vėrejtjen Selmani.

-Vazhdo mė tej – u lut njeriu.

-Mos u pėrziej me njerėz – i tha Selmani.

-Si ėshtė e mundur ? Tė jetosh me njerėz e tė mos kontaktosh me ta ? – pyeti njeriu.

-Atėherė fol drejt dhe ke kujdes pėr emanetin – pėrfundojė Selmani.

Robi i All-llahut
    Anėtarėsuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Nė Itali
    Postime
    1,774

Kush ishte Selman el-Farisi ( radiallahu-anhu )?

Selman el-Farisi

“Selmani ėshtė prej nesh‑ Ehli‑Bejtit” ( Muhammedi [ salallahu alejhi ue selam ] )

Ky ėshtė rrėfimi ynė pėr njeriun qė kėrkonte tė gjente tė vėrtetėn, pėr njeriun qė hulumtonte tė zbulonte Allahun.

Ky ėshtė rrėfimi pėr Selman El‑Farisiun, Allahu qoftė i kėnaqur me tė.

Po ia japim fjalėn vetė Selmanit tė na rrėfejė ngjarjet e tregimit tė tij, sepse ndjenjat e tij janė mė tė thella, rrėfimet e tij janė mė precize dhe mė tė sinqerta.

Ja se si e tregon Selmani rrėfimin e tij:

- Isha djalosh persian prej Isfahanit, nga fshati “Xhej‑jan”.

Babai im ishte kryetar i fshatit, mė i pasuri ndėr ta dhe me autoritet tė lartė.

Isha krijesa mė e dashur tek ai prej ditės kur u linda dhe kjo dashuri sa vinte e shtohej me kalimin e kohės, derisa nga frika se do tė mė ndodhė diēka mė mbylli nė shtėpi ashtu siē mbyllen vajzat.

Isha adhurues i zjarrit dhe arrita nė hierarkinė mė tė lartė, derisa m’u besua ndezja e zjarrit qė ai tė mos fiket asnjėherė, as ditėn as natėn.

Babai im kishte njė kopsht tė madh, i cili na jepte tė lashta tė shumta, e ai interesohej pėr tė dhe i merrte tė lashtat e tij.

Njė ditė prej ditėsh babai ishte i zėnė me punė tė tjera, tė cilat nuk ia mundėsuan shkuarjen nė fshat dhe mė tha:

- O djali im, unė nuk mund tė shkoj nė kopsht pėr atė qė po e sheh edhe vetė. Shko ti sot atje dhe kujdesu pėr tė.” U nisa me qėllim qė tė shkoj te kopshit ynė. Duke shkuar rrugės, kalova pranė njė kishe tė tė krishterėve e cila, pasi dėgjova zėrat e tyre duke u lutur, mė tėrhoqi vėmendjen.

* * *
    Nuk dija asgjė pėr tė krishterėt apo pėr besimtarėt e feve tė tjera pėr shkak tė periudhės sė gjatė tė izolimit tim dhe ndėr*prerjes sė kontakteve me njerėzit. Kur i dėgjova zėrat e tyre, hyra brenda nė kishė qė t’i shoh se ēka po bėjnė.

Pas njė meditimi tė gjatė mė pėlqeu mėnyra e lutjes dhe lakmova fenė e tyre dhe thashė:

Pėr Zotin kjo fe ėshtė mė e mirė se feja jonė. Betohem nė Allahun se fare atė ditė nuk u ndava prej tyre deri nė mbrėmje dhe nuk shkova te kopshti i babait tim.

Pastaj i pyeta ata:

- Ku ėshtė burimi i kėsaj feje?

Mė thanė: - Nė Sham (Siri).

Nė mbrėmje u ktheva nė shtėpi dhe babai filloi tė mė pyes se ē’kisha bėrė. Unė iu pėrgjigja:

- O babai im! Rrugės pėr nė kopshtin tonė kalova pranė njė kishe nė tė cilėn luteshin disa njerėz. Zėrat e tyre tėrhoqėn vėmendjen time dhe hyra brenda. Lutjet e tyre mė pėlqyen dhe aty qėndrova derisa perėndoi dielli.

Babai im u tmerrua nga veprimi im dhe mė tha:

- O djali im! Nė fenė e tyre nuk ka asgjė tė mirė! Feja jote dhe e baballarėve tė tu ėshtė mė e mirė se ajo.

Unė ia ktheva:

- Assesi, pėr Allahun, feja e tyre ishte mė e mirė se feja jonė. Babai im u frikėsua prej kėsaj qė thashė dhe pati frikė se do ta braktis fenė tonė. Prandaj mė burgosi nė shtėpi dhe m’i lidhi kėmbėt.

Shfrytėzova rastin e parė dhe i lajmėrova tė krishterėt:

- Nėse shkon ndonjė karvan pėr nė Sham, mė lajmėroni.

Nuk shkuan pak ditė dhe arriti tek ata njė karvan qė shkonte pėr nė Sham. Mė lajmėruan pėr kėtė dhe shpejt e shpejt i zgjidha kėmbėt dhe dola me ata duke u fshehur derisa arrita nė Sham.

Kur arrita atje, pyeta: - Kush ėshtė njeriu mė i devotshėm i kėsaj feje?

Ata u pėrgjigjėn:

- Ipeshkvi, kujdestari i kishės. Shkova tek ai dhe i thashė:

- Unė e pėlqeva Krishterimin dhe dėshiroj tė tė shoqėroj ty, tė jem nė shėrbimin tėnd, tė mėsoj prej teje dhe tė lutem me ty.

Ai mė tha:

Urdhėro. Hyra tek ai dhe fillova t’i shėrbej atij.

Nuk shkoi pak kohė dhe kuptova se ai ishte njeri i keq. I urdhėronte besimtarėt tė jepnin lėmoshė dhe u premtonte shpėrblime tė mėdha prej saj. Mirėpo, prej tėrė asaj qė ata i jepnin, ai nuk u jepte asgjė tė varfėrve dhe atyre qė kishin nevojė pėr ndihmė. Por, tė gjitha i ruante pėr vete, derisa mė nė fund grumbulloi shtatė qypa me ar.

Kjo sjellje e tij mė bėri ta urrej. Nuk vonoi dhe vdiq. Tė krishterėt, si zakonisht, u tubuan pėr ta varrosur, e unė u thashė atyre:

Njeriu, pėr varrosjen e tė cilit jeni tubuar ishte njeri i keq. Ai ju urdhėronte tė jepni lėmoshė dhe, kur ju e bėnit atė, ai ato i ruante pėr vete dhe nuk u shpėrndante asgjė tė varfėrve.

Ata mė pyetėn tė habitur:

- Si mund ta dish ti kėtė?!

Unė ua ktheva:

- Pėr ta vėrtetuar kėtė, po ju drejtoj te thesari i tij.

Ata mė thanė:

- Na drejto pra atje. Ua tregova vendin e thesarit tė tij tė fshehtė prej ku nxorėn shtatė qypa pėrplot ar dhe argjend. Kur e panė kėtė, thanė:

- Pėr Zotin, nuk do ta varrosim.

Pastaj e gozhduan atė nė njė vend publik dhe e gjuajtėn me gurė.

Pas pak kohe, nė vend tė tij zgjodhėn njė njeri tjetėr. E shoqėrova edhe atė dhe nuk kisha parė nė jetė njeri mė modest se ai, e as mė tė dhėnė pėr botėn tjetėr, as mė tė devotshėm. Ai lutej natėn dhe ditėn. E desha shumė dhe me tė kalova njė kohė tė gjatė dhe para se tė vdiste i thashė:

- Tė lutem, te kush mė kėshillon tė shkoj pas teje?

Ai u pėrgjigj:

- O djaloshi im! Nuk di tė gjendet ndonjė njeri si unė nė kėto anė, pėrveē njėrit nė Mosul, i cili nuk ka devijuar nga parimet e Krishterimit, prandaj shko dhe bashkangjitju atij.

Pasi vdiq shoku im, iu bashkangjita atij njeriu nė Mosul. Kur arrita tek ai, i rrėfeva tregimin tim dhe i thashė:

- Filani mė kėshilloi para se tė vdiste qė tė tė shoqėroj dhe mė tregoi se ti je besnik dhe i pėrmbahesh parimeve tė vėrteta tė Krishterimit.

Atėherė ai mė tha:

- Qėndro kėtu tek unė!

U vendosa tek ai dhe vėrejta se sjelljet dhe veprat e tij ishin pėr ēdo lėvdatė. Por, ai ishte nė moshė tė shtyrė dhe nuk shkoi shumė kohė dhe vdiq. Por, para se ta lėshonte shpirti, e pyeta:

- O filan! Si duket, ti do tė kalosh nė jetėn e amshueshme dhe ti e di gjendjen dhe hallin tim. Te kush mė kėshillon tė shkoj pas teje?

Ai me dhembje m’u drejtua duke mė thėnė:

- O djaloshi im! Pėr Zotin, nuk di tė ketė njeri nė kėto anė sikurse unė, pėrveē njėrit nė “Nes‑sibin”, e ai ėshtė filani. Shko tek ai.

Pasi e varrosėm shokun tim, u shkova nė “Nes‑sibin” dhe i tregova atij tregimin tim dhe pėr porosinė e shokut tim, e ai mė tha:

- Qėndro tek unė. U vendosa aty dhe vėrejta se veprat dhe sjelljet e tij ishin sikurse tė tė dy shokėve tė tij tė mėparshėm. Por, nuk shkoi shumė kohė, e edhe atij i erdhi vdekja. Para se tė kalonte nė jetėn e amshueshme e pyeta:

Ti e di hallin tim, te kush mė kėshillon tė shkoj pas teje?

Ai m’u drejtua me kėto fjalė:

O djaloshi im! Pėr Zotin, unė nuk njoh njeri qė ėshtė nė gjendjen nė tė cilėn isha unė, me pėrjashtim tė njėrit nė Amurije, e ai ėshtė filani. Tė kėshilloj tė shkosh tek ai. Shkova nė Amurije tek ai dhe i tregova pėr hallin tim, dhe ai mė tha:

- Qėndro tek unė! U vendosa aty dhe betohem nė Allahun se ishte nė rrugėn e shokėve tė tij. Gjatė qėndrimit tek ai, nė shenjė mirėnjohjeje pėr shėrbimet qė i kisha bėrė, m’i kishte dhuruar disa lopė dhe dhurata tė tjera.

Nuk kaloi shumė kohė dhe edhe atė e gjeti ajo qė i kishte gjetur dy shokėt e tij tė mėparshėm. Por, para se tė vdiste, e pyeta:

- Ti e di ēėshtjen time, te kush mė kėshillon tė shkoj pas teje dhe si tė veproj?

Ai mė tha:

- O djaloshi im, betohem nė Allahun se nuk ka mbetur njeri nė sipėrfaqen e tokės qė i pėrmbahet asaj qė ne i pėrmbahemi... Mirėpo ėshtė afruar koha e paraqitjes sė njė Pejgamberi nė tokat arabe, i cili do ta mbartė mbi supet e tij fenė e Ibrahimit, pastaj do tė shpėrngulet prej vendlindjes sė tij nė njė vend ku ka shumė hurma dhe ai ka shenja tė cilat nuk mund tė fshihen. Ai e pranon dhuratėn, por jo edhe lėmoshėn dhe nė mes krahėve tė tij mban vulėn e profetėsisė. Nėse ke mundėsi tė arrish nė atė vend, tė kėshilloj tė shkosh atje.

Nuk kaloi shumė kohė dhe shoku im ndėrroi jetė. Unė qėndrova njė kohė nė Amurije, derisa atypari kaloi njė karvan tregtarėsh arabė tė fisit “Kelb”. Pas njė bisede, u thashė atyre:

- Nėse mė merrni mua deri nė tokat arabe, do t’ju jap lopėt dhe kėto dhurata. Ata mė thanė:

- Po, do tė tė marrim. Ua dhashė ato dhe mė morėn. Por kur arritėm nė vendin e quajtur “Vadil Kura”, mė tradhtuan dhe mė shitėn te njė ēifut, i cili mė mori me vete dhe mė caktoi qė tė jem nė shėrbimin e tij. Nuk shkoi shumė kohė e erdhi pėr vizitė tek ai njėri prej kushėrinjve tė tij nga fisi beni Kurejdha dhe mė bleu prej tij. Menjėherė mė mori me vete nė Jethrib dhe i pashė palmat, tė cilat m’i kishte pėrmendur zotėriu im nė Amurije. E njoha Medinėn nė bazė tė pėrshkrimit tė tij. Aty u vendosa te zotėriu im.

Nė atė kohė, Pejgamberi a.s. e thėrriste nė fe popullin vet nė Mekė. Mirėpo, unė nuk kisha dėgjuar pėr paraqitjen e tij pėr shkak tė detyrimeve tė mia tė shumta qė m’i impononte skllavėria.

Nuk shkoi shumė kohė dhe Pejgamberi a.s. u shpėrngul pėr nė Jethrib. Pėr Allahun, unė kisha hipur nė majė tė njė hurmeje tė zotėriut tim, ku isha duke kryer disa punė, ndėrsa zotėriu im ishte ulur nėn hijen e saj. Kur papritmas erdhi njėri nga kushėrinjtė e tij dhe i tha:

- I vraftė Allahu “Benu Kajletėt”[1]! Ata janė tubuar sot nė “Kuba”, duke pritur ardhjen e njė njeriu qė vjen nga Meka e pohon se ėshtė pejgamber.

Posa i dėgjova fjalėt e tij mė hipi njė mundim dhe u shqetėsova deri nė atė shkallė saqė mė kapi frika se do tė bie mbi zotėriun tim. Menjėherė nisa tė zbres prej hurmės dhe fillova t’i them atij njeriut:

- Ēfarė po thua?! Pėrsėrite edhe njėherė lajmin...” Prej fjalėve tė mia, zotėriu im u hidhėrua shumė dhe mė goditi rėndė dhe mė tha:

- Ēka po tė hyn nė udhė ty kjo?! Shko atje ku ishe, nė punėn tėnde!
    * * *

Kur ra muzgu i mbrėmjes, mora disa hurma qė i kisha mbledhur dhe u drejtova atje ku pandehja tė ishte Pejgamberi. Hyra tek ai dhe, pasi e pėrshėndeta, i thashė:

“Kam dėgjuar se ti je njeri i mirė. Me vete ke shokė jabanxhi, tė cilėt kanė nevojė pėr ndihmė. Ja, kjo ėshtė qė mė ka qėlluar mua pėr t’ua dhėnė juve si lėmoshė (sadaka) dhe e pashė se ju keni mė shumė tė drejtė nė kėtė sesa tė tjerėt.” Pastaj iu afrova atij, e ai u tha sahabėve tė vet:

- Hani... ndėrsa ai e tėrhoqi dorėn e nuk hėngri.

Atėherė thashė me vete: ”Kjo ėshtė njėra prej shenjave.”

Pastaj u ktheva dhe nisa tė mbledh disa hurma tė tjera dhe, kur Pejgamberi a.s. kaloi prej Kubas nė Medinė, shkova tek ai e i thashė:

- Unė vėrejta se ti nuk po e ha sadakėn (lėmoshėn) dhe ja, kėto hurma t’i kam sjellė dhuratė, nė shenjė nderimi dhe respekti ndaj teje. Ai i hėngri disa prej tyre dhe i urdhėroi sahabėt qė edhe ata tė hanė me tė, gjė qė edhe e bėnė.

Atėherė thashė me vete:

“Kjo ėshtė shenja e dytė...”

Pastaj shkova te Pejgamberi a.s. nė “Bekie El‑Garkad”[2], ku ishte duke varrosur njėrin prej sahabėve tė vet. E pashė ulur e nė trup kishte dy copė pėlhurash. I dhashė selam e pastaj u solla mbrapa shpinės, se mos do ta shoh vulėn, tė cilėn ma kishte pėrshkruar zotėriu im nė Amurije.

Kur e hetoi Pejgamberi a.s. se jam duke shikuar shpinėn e tij, e kuptoi qėllimin tim. Atėherė e hoqi mbulesėn e tij prej shpinės dhe unė e pashė vulėn nė mes tė dy krahėve tė tij. Atėherė m’u bė e qartė se ky ishte Pejgamberi, qė ma kishte pėrshkruar shoku im nė Amurije. Iu hodha nė shpinė dhe fillova ta puth dhe tė qaj, ndėrsa Pejgamberi a.s. me gjakftohtėsi mė pyeti:

- Ēfarė ke?

Atėherė i tregova rrėfimin tim qė nga fillimi. Shenjat e habisė dukeshin tė qarta nė fytyrėn e tij. U gėzua qė sahabėt e tij ishin tė pranishėm aty dhe e dėgjuan atė prej gojės sime. Edhe ata ishin tė habitur dhe tė gėzuar.
    * * *

Pėrshėndetjet dhe selamet tona qofshin pėr Selman El‑Farisiun, i cili nuk ngurroi e as nuk u lodh ta kėrkojė tė vėrtetėn nė ēdo vend.

Pėrshėndetjet tona qofshin pėr Selman El‑Farisiun, i cili, nė momentin kur e njohu, besoi nė tė vėrtetėn, me besimin mė tė fortė dhe mė tė thellė.

Paqja e Zotit qoftė mbi Selman El‑Farisiun ditėn kur ai vdiq dhe ditėn kur ai do tė ringjal

Esselamun alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!
    Kush nuk ėshtė robi i All-llahut, ai ėshtė robi i shejtanit.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •